Ziua Marinei, sarbatorita pe canicula

IMG_20140815_101945

Cateva mii de persoane s-au adunat in aceasta dimineata pe faleza din Braila, pentru a urmari festivitatile dedicate Zilei Marinei, desfasurate intr-o noua zi caniculara. Oficialitatile – printre care s-au numarat  prefectul judetului, Vasilica Valcu, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ovidiu Nechita, primarul municipiului, Aurel Simionescu, parlamentari, directori de institutii, consilieri judeteni si municipali – au fost primite de gazde la bordul vasului  „DAMBOVITA”, de unde vor urmari toate momentele manifestarii.

Dupa ridicarea pavilionului, geacului si a marelui pavoaz, a avut loc trecerea in revista a navelor si felicitarea echipajelor. Va urma ceremonialul religios si  lansarea la apa a ancorei de flori, parada navala militara si exercitiile navale.

Sosirea zeului Neptun, pe un vas special decorat,  este un alt moment asteptat al zilei. “Eu, Neptun, fiul lui Cronos, prin gratia marelui Zeu, fratele meu, stapanesc cu tridentul lumea apelor din rasarit in miazanoapte si din miazanoapte in asfintit. Dupa cum  vedeti, umbland pe mare insotit de cetele de delfini si de nimfele nereide, am ajuns aici, la Braila”- este mesajul pe care Neptun il trimite, din mijlocul alaiului sau de nimfe si marinari, an de an.

Dupa discursul lui Neptun, va avea loc botezul marinarilor, urmat de traditionalul legamant al ghibortului: “Jur cu toata taria/ Sa-mi fac datoria,/ Jur sa fac tot ce se poate/ Ca sa obtin rezultate,/ Jur ca sa ma port cu tact/ Sa mai obtin un contract,/ Jur ca de nu mai pot,/ Sa raman tot matelot./ Jur ca dupa acest botez,/ Cu Neptun drept protector/ Sa inving apa, furtuna/ Sa inving chiar si minciuna”.

Ca in fiecare an, cele mai urmarite momente din program vor fi concursurile de barci, demonstratii cu salupe civile rapide si jocurile marinaresti pe apa: porcul la scondru si vanatoarea de rate. In final, castigatorii concursurilor isi vor  primi premiile din mainile zeului Neptun. Manifestarile  se vor incheia in jurul orei 13, odata cu retragerea Zeului Neptun.