Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila sărbătorește 142 de ani de la înființare

Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila sărbătorește în aceste zile 142 de ani de la înființare. Cu acest prilej, la sediul instituției au fost organizate două expoziții foto-documentare: „Arc peste timp” și „Vârstele bibliotecii în imagini”.

„Pe 23 august 1881 Regele Carol I autorizează prin Decretul nr. 2134 deschiderea și funcționarea în urbea Brăila a bibliotecii și a museului științific. Ideea înființării acestor instituții a apărut încă din 1880, când a avut loc alegerea unui comitet de inițiativă format din: Constantin C. Hepites (farmacist), Ieronim Gold (avocat), Christodul Suliotti (doctor în litere și filosofie), Ștefan C. Hepites (profesor) și Zamfir C. Zamfirescu (profesor). Încă de la început, prof. Atanasie Popescu, animatorul comitetului de inițiativă, preciza că această bibliotecă este voită și organizată pe un sistem enciclopedic (…) fiind destinată pentru tot felul de muncitori, intelectuali și în genere pentru popor. Ea este o instituție proprietate publică….

Biblioteca a funcționat inițial în incinta Liceului Real din strada Rubinelor, apoi, în decursul timpului, a schimbat diferite locații și a primit diverse denumiri: Biblioteca Publică a Comunei, Biblioteca Populară, Biblioteca Centrală a Raionului Brăilei, Biblioteca Municipală, iar de la centenar, din 1981, s-a numit Biblioteca Județeană «Panait Istrati» Brăila.

În 2013 instituția s-a mutat în actualul spațiu, care a fost special conceput pentru funcționarea unei biblioteci moderne. Biblioteca i-a slujit pe brăileni aproape permanent, aceasta fiind închisă pentru scurt timp doar în perioada de ocupație a Brăilei din primul Război Mondial și în timpul pandemiei”, precizează organizatorii.

Expoziția „Arc peste timp” reunește volumele aniversare 125, 130, 135 și 140 de ani de bibliotecă publică la Brăila, ex-libris-uri, medalii și documente publicate sub egida Editurii Proilavia, care funcționează în cadrul Bibliotecii Județene. Aceasta este realizată de bibliotecar Silvia Iacob și poate fi vizionată în perioada 23 august – 8 septembrie.

Cea de-a doua expoziție, „Vârstele bibliotecii în imagini”, prezintă fotografii cu actul de constituire, perioada comunistă, Casa Tineretului – spațiul în care biblioteca a funcționat provizoriu timp de 9 ani  – și noul sediu din Piața Poligon nr. 4, unde au fost reunite toate secțiile.