Liberalii brăileni încep luni campania de strângere de semnături pentru demararea unui proces colectiv pe tema tarifului foarte mare perceput pentru furnizarea apei potabile. Cheltuielile de judecată vor fi suportate integral de deputatul Popa

Liberalii brăileni vor începe luni campania de strângere de semnături pentru demararea unei acțiuni în instanță împotriva CUP Dunărea, după ce această companie a majorat substanțial tariful pentru furnizarea apei potabile, de 1 martie 2023. Liberalii consideră că noul tarif – care este cel mai mare din țară – este unul nejustificat, având în vedere că avem Dunărea la doi pași.

Ei sunt de părere că explicațiile primarului municipiului, Marian Dragomir (PSD) – care este și președinte al ADI Dunărea – și ale președintelui CJ, Iulian Chiriac (PSD) – vicepreședinte al ADI Dunărea – privind faptul că este o cerință a UE să se majoreze tariful apei potabile, nu sunt decât un mod de a încerca să inducă în eroare brăilenii. Mai mult, liberalii susțin că tariful a crescut atât de mult pentru că este nevoie de fonduri pentru salariile celor angajați la CUP pe bază de carnet de partid (PSD), fiindcă în ultimii ani compania a ajuns să fie „o organizație de partid”.

La începutul lunii trecute președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, i-a somat pe Dragomir și pe Chiriac „ca în 30 de zile să scadă prețul apei potabile; dacă nu, vom începe o campanie de strângere a semnăturilor și vom merge în instanță cu un proces colectiv, alături de brăileni”.

Tot atunci liderul liberal a mai afirmat că liberalii au făcut „niște analize vizavi de apa potabilă din județul Brăila – avem buletinele de analize,  avem tot – în câteva comune și în municipiul Brăila și în 80% din cazuri să știți că apa nu este potabilă. Este vândută în facturi ca apă potabilă, iar fizic nu este apă potabilă. Dacă domnii de la PSD au ceva de comentat, le pot pune la dispoziție buletinele de analize. S-a făcut de două ori analiza apei în același punct de recoltare, cu o firmă agreată și autorizată”.

Cei doi social-democrați nu au dat nicio atenție declarațiilor lui Popa, motiv pentru care acesta a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că PNL va începe campania de strângere de semnături: „M-am așteptat să-mi ceară probele de la apă, am crezut că vor ieși și vom avea o discuție constructivă. Cum ne-a învățat în ultima vreme domnul Chiriac, când aude de PNL și de noi se bagă sub birou; cam atât poate dumnealui, nu-i   învățat cu opoziția. În urma consultărilor cu casa de avocatură pe care am angajat-o alături de colegii mei din PNL, am luat decizia ca de luni să începem să strângem semnături în municipiu și în județ. Această acțiune se va desfășura cred că pe o perioadă de 3-4 luni, pentru a reuși să strângem câteva zeci de mii de semnături”.

Întrebat dacă brăilenilor care semnează, pentru a fi parte în acest proces colectiv, li se va cere să plătească vreun ban pentru a susține cheltuielile de judecată, Popa a spus că toate cheltuielile vor fi suportate de el, din indemnizația de parlamentar.


Amintim că de la 1 martie brăilenii sunt obligați să plătească cel mai mare preț din țară din țară la apa potabilă și unul dintre cele mai mari la serviciile cumulate de apă-canal, respectiv  9,67 lei/mc apa potabilă (8,87 lei fără TVA de 9%) și  5,28 lei/mc (4,84 lei fără TVA) pentru canalizare-epurare.

Deputatul Popa, după ce a descoperit că președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a investit un miliard de lei vechi în acțiuni ale unei case de pariuri: „Mulți oameni și-au distrus viața din cauza jocurilor de noroc. Păi cum, domnule președinte? Dvs ați câștigat bani din slăbiciunea altora!”

Președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (PSD), deține acțiuni în valoare de 100.000 lei (un miliard lei vechi) la o casă de pariuri – este ceea ce a constatat președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, după ce s-a uitat în declarațiile de avere depuse de președintele CJ, Francisk Iulian Chirac (PSD), în anii 2022 și 2023 și postate pe site-ul instituției amintite.

Popa a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că mai nou, Chiriac „a intrat și el în afaceri” prin faptul că a investit în acțiuni la o casă de pariuri. Liderul liberal a precizat că potrivit declarației de avere din 2022, Chiriac deținea la acea vreme 505 acțiuni, în valoare totală de 49.995 lei (aproape 500 milioane lei vechi) în acțiuni la casa de pariuri, iar declarația de avere depusă la începutul acestui an arată că șeful județului deține mai nou un număr de 1010 acțiuni, în valoare totală de 100.000 lei (un miliard lei vechi), la aceeași casă de pariuri.

„Eu am verificat, în 2022 un euro era undeva la 4,98 lei și printr-o acțiune inginerească, să spunem așa,  a domnului președinte, a hotărât să cumpere aceste acțiuni sub 10.000 euro, să nu cumva să-l ia cineva de la spălarea banilor, să-l întrebe de unde are banii”, a spus președintele PNL Brăila.

Popa a mai declarat că „a descoperit cu stupoare că domnul președinte al președinților are acțiuni la o rețea de jocuri. Am verificat și am zis că poate a făcut o greșeală în 2022, dar am văzut că greșeala lui a persistat și în declarația de avere din 2023. Dacă am ajuns ca președintele Consiliului Județean să fie unul care mâine, poimâine ne joacă la jocuri de noroc, să-mi fie cu iertare, eu nu mă regăsesc în acest președinte! Noi ne luptăm cu dependența de jocuri de noroc, sunt multe familii care s-au distrus, mulți copii care merg până în 18 ani și joacă la jocuri de noroc. Chiar dacă nimeni nu sesizează treaba asta, este o problemă foarte gravă în județul Brăila și în România. Mulți oameni și-au distrus viața din cauza jocurilor de noroc. Vine acest președinte, domnul Chiriac și ne spune cât de bine gândește el și cum vede el dezvoltarea… Păi cum, domnule președinte? Dvs ați câștigat bani din slăbiciunea altora!

Și mie mi-ar fi mai ușor ca în loc să semăn porumb să fac două săli de păcănele. Dar m-am gândit că nu aș vrea ca copiii mei, cândva, dacă vor face greșeli la viața lor, să fie cumva exploatați de un om ca domnul Francisk Chiriac.  Dacă brăilenii văd în acest om un om care poate dezvolta județul Brăila, înseamnă că-i cea mai mare pedeapsă a județului Brăila de la Revoluție și până acum!”.

Dat fiind că de ceva vreme președintele CJ Brăila nu mai răspunde întrebărilor care îl deranjează, îl anunțăm public pe această cale ca dacă dorește să exprime un punct de vedere pe acest subiect, este suficient să ni-l transmită și îl vom publica.

CJ Brăila va depune o cerere de finanțare pentru achiziționarea a 33 de microbuze electrice destinate școlilor din județ. Președintele Chiriac: „Sperăm ca microbuzele să fie livrate către beneficiari până la finalul anului viitor”

Consiliul Județean a aprobat aprobat astăzi un proiect de hotărâre privind depunerea cererii de finanțare pentru achiziționarea de microbuze electrice pentru școlile din județul Brăila în baza unei finanțări europene accesate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, s-au semnat și protocoalele de colaborare între CJ Brăila și Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) Traian, Galbenu, Gradiștea, Ulmu, Roșiori, Șutești, Tudor Vladimirescu, Ciocile, Dudești, Frecăței, Mărașu, Rîmnicelu, Surdila Găiseanca, Vișani, Bărăganul, Bordei Verde, Măxineni, Tichilești, Cazasu, Ianca, Siliștea, Tufești, Zăvoaia, Gemenele, Jirlău, Racovița, Stăncuța, Unirea, Vădeni, Însurăței, Gropeni, Mircea Vodă și Romanu.

“«Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învățământului din județul Brăila» – în cadrul apelului cu titlul «Microbuze electrice pentru elevi» – este un proiect în valoare de peste 6 milioane de euro fără TVA, în care vom achiziționa 33 de microbuze cu capacitatea de 16+1 locuri, inclusiv un loc special amenajat pentru persoane cu dizabilități. Încărcarea lor va fi asigurată prin stații amenajate în fiecare comună, această sarcină revenind fiecărei primării din proiect.

Vizăm îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Totodată, contribuim și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

După votul de astăzi, Consiliul Județean urmează să depună cererea de finanțare și sperăm ca microbuzele să fie livrate către beneficiari până la finalul anului viitor”, a comentat președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, pe o rețea de socializare.

(sursă foto – facebook Francisk Iulian Chiriac)

HC Dunărea Brăila investește în tineri – clubul brăilean a semnat un contract cu Mariam Mohamed

HC Dunărea a făcut încă o  achiziție pentru noul sezon competițional: Mariam Nadia Mohamed (n. 2004, București) este o handbalistă cu origini irakiene, crescută în România. Aceasta vine de la CSM București, acolo unde a jucat atât pentru echipa de Divizie, cât și pentru echipa de senioare.

Mariam practică handbalul de la vârsta de 9 ani și a parcurs toate etapele sportului, pornind de la Junioare I, II, III, IV la echipa de Divizia A a CSM București și a jucat și pentru echipa de senioare. Ea a avut nenumărate convocări la echipele naționale ale României de cadete și Tineret. La 15 ani juca în naționala de cadete a României, iar cel mai mare vis al ei este să ajungă o mare handbalistă, ca și Cristina Neagu. În prezent, extrema stânga a Dunării face parte din echipa de tineret a naționalei României.

”Sunt onorată să fac pasul la senioare în tricoul echipei HC Dunărea Brăila.Aștept cu nerăbdare sa îmi întâlnesc noile colege și staff-ul tehnic. Îmi doresc ca valoarea și experiența mea să crească alături de aceste jucătoare valoroase. Hai, Brăila!”, a declarat Mariam Mohamed după semnarea contractului.

Deputatul Popa și-a donat indemnizația de parlamentar din această lună pentru susținerea a doi sportivi care vor participa la Campionatul Național de kickboxing Low Kick W.A.K.O

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, anunță că indemnizația de parlamentar aferentă acestei luni a donat-o pentru susținerea unor sportivi de la clubul URBAN WARRIOR GYM care vor participa la finele acestei săptămâni la Campionatul Național de kickboxing Low Kick W.A.K.O.

Popa precizează într-un comunicat dat publicității: „Continui să informez opinia publică în legătură cu modul în care cheltuiesc indemnizația de parlamentar, pe care am anunțat că o voi dona pentru diverse cauze caritabile și pentru a susține diverse organizații sau asociații brăilene.

Indemnizația de luna aceasta am donat-o unor sportivi ce vor reprezenta clubul URBAN WARRIOR GYM Brăila la Campionatul Național de kickboxing Low Kick W.A.K.O, ce va avea loc sâmbătă la București.

Mai exact, este vorba despre Tănase Ștefan Cristian, în vârstă de 14 ani, campion național de kickboxing, K1 si kick-light, component al lotului național de kickboxing ce va participa la Campionatul Mondial din Portugalia și de Grigore Gabriel Dănuț, de 19 ani, locul 2 la Cupa României kick-light, câștigator în mai multe gale profesionale de kickboxing. Antrenorul tinerilor sportivi este Dan Căpățînă.

Suma donată va fi folosită pentru cheltuielile ce țin de participarea la această competiție și dacă cei doi tineri vor obține rezultate meritorii, așa cum sperăm cu toții, banii respectivi ajung și pentru premierea performanței lor”.

O nouă achiziție la HC Dunărea Brăila: rusoaica Kira Trusova

Kira Vladimirovna Trusova (n. 28 iunie 1994, Toliatti) a semnat cu Dunărea Brăila și va juca în noul sezon competițional.

Trusova este o handbalistă din Rusia care a jucat un sezon (2021/2022) pe postul de portar la CS Măgura Cisnădie și este componentă a echipei naționale a Rusiei. Ea a evoluat pentru naționala de handbal feminin a Rusiei la Campionatele Europene din 2016 și 2018. Până să vină în România, Kira a activat în campionatul Rusiei la GK Lada Toliatti, Zvezda Zvenigorod, Astrahanocika și TSKA Moscova.

”Mă bucur să mă întorc în România. Brăila va fi o experiență nouă pentru mine în Europa. Voi încerca să ajut echipa și să obțin premii mari în noul sezon și în Europa League”, a declarat Kira Trusova după semnarea contractului.

Palmares:

*Campionatul European – Medalie de argint: 2018

*Campionatul Mondial pentru Tineret – Medalie de argint: 2014

*Campionatul European pentru Tineret – Câștigătoare: 2013

*Campionatul Mondial pentru Junioare – Medalie de argint: 2012

*Liga Campionilor – Grupe principale: 2017, Grupe: 2011

*Cupa Cupelor – Sfertfinalistă: 2011, 2012, 2015, 2016

*Liga Europeană – Sfertfinalistă: 2021, Grupe: 2022

*Cupa EHF – Semifinalistă: 2014, Sfertfinalistă: 2013, Turul 3: 2018, 2020, Turul 2: 2019

*Campionatul Rusiei – Câștigătoare: 2016, Medalie de bronz: 2015, 2018

*Cupa Rusiei – Câștigătoare: 2011, 2016, Medalie de argint: 2012,  Medalie de bronz: 2017, 2018, 2020, 2021

*Supercupa Rusiei- Medalie de argint: 2016.

Prof. Botea, despre memorandumul pentru creșterile salariale din Educație propus de Guvern: „N-are nicio valoare juridică. În plus, modificările aduse ROFUIP încalcă flagrant Legea Educației”

Profesorul Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei, nu are încredere în memorandumul pentru creșterile salariale din Educație propus de Guvern, ca soluție pentru încetarea grevei generale din învățământ. Botea afirmă că memorandul nu are nicio valoare juridică și mai mult decât atât, unele dintre prevederile acestuia încalcă legislația în vigoare.

Fostul inspector școlar general, care a fost unul dintre participanții la marșul de protest organizat astăzi în municipiu de Sindicatul Învățământ Brăila „Corneliu Gheorghe Caranica”, ne-a declarat: „Am participat astăzi alături de colegii mei, dar și de elevii mei, la marșul de protest organizat de sindicat. Am fost chiar impresionat de faptul că am fost sunat de elevi de-ai mei care m-au întrebat dacă pot să ni se alăture la acțiunea de protest. I-am întrebat de ce vor să facă asta și mi-au spus «Pentru că noi vrem să fim alături de dvs, fiindcă și dvs, domnii profesori, ați fost alături de noi!». Le-am spus că dacă vor să participe la acest marș, este decizia lor. Au mers alături de noi și am văzut și elevi de la alte unități de învățământ brăilene care erau la acest marș, alături de profesorii lor.

Și aș vrea să fac o precizare, fiindcă văd și aud tot felul de comentarii ale unor persoane care acuză profesorii că nu sunt alături de elevii lor, dacă au intrat în grevă generală. Pot să vă spun că și eu, și toți colegii mei care au elevii la clasele terminale, am făcut cu ei ore de pregătire gratuit, chiar dacă suntem în grevă. Adică noi nu lăsăm elevii în vânt, cum din nefericire ne lasă pe noi Guvernul.

Noi ne permitem să facem această grevă pentru că ne pasă de ceea ce se va întâmpla cu învățământul românesc, fiindcă nu e vorba doar despre salarii, ci este vorba despre mult mai mult – este vorba despre subfinanțarea învățământului românesc. Noi cerem să fie respectată legea, nimic mai mult. Cerem să ne primim drepturile salariale conform Legii salarizării, care trebuia respectată din 2022 și mai cerem să fie respectată Legea Educației.

În momentul de față legea este călcată în picioare și bine spunea azi un lider de sindicat, «Capul plecat paște». Ca oile și ca alte animale erbivore.

În ceea ce privește cadrul legal, aș vrea să fac niște comentarii pe marginea memorandumului dat publicității de Guvern: conform acestuia, profesorii nu vor putea da niciodată în judecată Guvernul, dacă acesta nu-și îndeplinește obligațiile. Mai mult, doar ACEST Guvern trebuie să-și îndeplinească obligațiile asumate prin memorandum; dacă Guvernul acesta se schimbă, celălalt Guvern, indiferent de componență, nu este obligat să respecte memorandumul.

Legat de comunicatul de presă dat de Ministerul Educației, se fac următoarele afirmații: «Astăzi, 8 iunie, a fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului Educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022.

Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:

*în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.

*în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.

Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta.

Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor».

Păi sunt niște prevederi legale care sunt încălcate flagrant de cele de mai sus!

«Rezultatul evaluării nu poate fi folosit ca mijloc de corecție; acesta este strict rezultatul învățării». Și dacă avem, spre exemplu, un copil care rămâne corigent cu două note, obligatoriu trebuie ascultat. Cine-l ascultă? Sau un elev are doi de 8 și vrea să-și mărească media. Cine-l ascultă?

«Notele/calificativele se trec obligatoriu în catalog și în carnetul de elev de către cadrul didactic care le acordă.”

De asemenea, cu noile reglementări, Consiliului Profesoral și Consiliului de Administrație li se îngrădesc drepturile și li se îngrădește posibilitatea de a-și îndeplini obligațiile pe care le au în școală.

Aceste modificări încalcă flagrant Legea Educației. Părerea mea este ca în perioada următoare Guvernul să găsească soluții, să nu-și mai bată joc de Educație. Dacă ei dau astfel de acte normative care încalcă legile, ce bază putem să mai avem noi, profesorii, că un memorandum care nu are nicio valoare juridică va fi respectat?”

Conform Legii Dialogului social nr 367/2022, art 159, alin 2 – «Angajatorul nu poate încadra personal care sa ii înlocuiască  pe cei aflați în greva», iar art 176, alin 5  spune: «Încălcarea dispozițiilor art 159 alin 2 constituie infracțiune și se pedepsește  cu închisoare de la o lună la un an sau amendă».

În altă ordine de idei, chiar dacă ar apărea explicit în Monitorul Oficial o astfel de prevedere, o lege este superioară unui ordin de ministru”.

Circa 2000 de cadre didactice și elevi au participat astăzi la marșul de protest organizat de Sindicatul Învățământ Brăila

Circa 2000 de protestari, cadre didactice, dar și elevi, au participat astăzi între orele 11.00-12.00 la marșul de protest organizat de Sindicatul Învățământ Brăila „Corneliu Caranica”, ca reacție la faptul că Guvernul încă nu a găsit o soluție care să mulțumească sindicatele din domeniu, aflate în grevă generală începând din 22 mai.

Marșul a pornit din fața Inspectoratului Școlar Județean Brăila, pe traseul Bulevardul Al. I Cuza – Calea Călărașilor, cu punct de sosire platoul din fața Palatului Administrativ.

„Protestăm pentru un viitor mai bun de educație. Sunt la început de drum în sistemul de învățământ și consider că sunt multe lucruri de schimbat. Salariul meu este 3200 lei net, foarte mic pentru nevoile unui cadru didactic”; „Avem foarte multe nemulțumiri, salariile sunt foarte mici, responsabilitățile sunt foarte mari și din ce în ce mai multe cerințe din partea copiilor și a părinților”; „Cerem să ne fie respectată demnitatea de dascăli. Să nu mai fim mințiți și să nu mai fure! Să fie în fruntea țării oameni cinstiți, care știu să vorbească corect!”; ”De când am întrat în grevă generală suntem luați în râs și suntem tratați ca și cum am fi ultimii oameni. Ne tratează într-un mod lipsit de respect!”, au declarat unii dintre protestatari.

Reprezentanții protestatarilor s-au întâlnit și cu prefectul Brăilei, Iulian Timofei.

„Am primit astăzi vizita unei delegații din partea Sindicatului Învățământ Brăila „Corneliu Gheorghe Caranica” – organizator al acțiunii de protest autorizat, derulată sub forma unui marș având ca punct terminus platoul din Fața Palatului Administrativ. Membrii delegației au expus pe scurt nemulțumirile care îi țin, încă, departe de catedră și m-au informat cu privire la faptul că, în continuare, sindicaliștii susțin continuarea grevei la nivel național.
Mi-am manifestat speranța că negocierile la nivel național se vor încheia într-un timp cât mai scurt, astfel încât să fie reluat procesul educațional. De asemenea, le-am dat asigurări ferme că sunt deschis dialogului cu cetățenii acestui județ, inclusiv cu sindicatele și că voi informa Guvernul și Ministerul Educației cu privire la discuția de astăzi”, a transmis prefectul.

Pe surse: Președintele Marcel Ciolacu ar fi afirmat că dacă PSD Brăila mai pierde primari în favoarea PNL, este cazul ca Iulian Chiriac să-și piardă funcția de președinte al PSD Brăila

Președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac, și-a început cu stângul „domnia”, printre altele, prin faptul că din primele luni ale mandatului său s-a manifestat cu aroganță față de colegii săi primari PSD din județ, pe care nu a avut nicio reținere în a-i jigni și a-i umili de față cu alții, chiar dacă era vorba de femei și chiar dacă era vorba de oameni care au adus PSD-ului voturile care l-au făcut să fie pe primul loc la nivel de județ la alegerile din 2020.

Preluarea președinției PSD Brăila l-a schimbat mult pe Chiriac, care a devenit arogant și-și permite comportamente deplasate nu doar în relație cu colegii săi de partid, la discuții sau întâlniri private, ci și în ședințele  Consiliului Județean, care sunt publice și în care le spune unor consilieri județeni (liberali), printre altele, că „au Alzheimer” și că „spun aberații”. Și nu analizăm aici calitatea intervențiilor unor consilieri – care poate fi un subiect aparte -, ci ne referim strict la modul în care înțelege să se manifeste președintele CJ Brăila, care nu este genul de om care spune numai lucruri geniale.

Mai mult, ca să pedepsească ziariștii care fac comentarii critice la adresa sa, Chiriac nu mai face conferințe de presă nici măcar la solicitarea noastră, nu ne mai dă informații legate de subiecte de interes public ce țin de competența CJ și i-a interzis și vicepreședintelui CJ, Ionel Epureanu (PSD), să ne mai dea informații.

Nu știm ce părere au alții, dar nouă ni se pare culmea absurdului ca un om ca Iulian Chiriac (pe care ne-am permis să-l criticăm uneori) să-i interzică ceva unui om ca Ionel Epureanu (pentru care avem tot respectul și pe care nu am avea rețineri să-l criticăm, dacă am considera că a făcut ceva ce merită criticat. Deocamdată nu am avut motive să-l criticăm).

În acest context tensionat din interiorul PSD Brăila, unii primari social-democrați deja au anunțat că „vor trage pe dreapta” în sensul nu vor mai candida la următoarele alegeri – dorința unora fiind să se retragă definitiv din politică -, alții au anunțat public că „vor face dreapta”, în sensul că la următoarele alegeri vor candida din partea PNL, iar din informațiile noastre, alții au luat deja decizia de a trece la PNL, dar încă nu au anunțat-o public. Chiriac a fost consecvent: a continuat să-i vorbească de rău pe cei care au ales să treacă din tabăra PSD în cea a PNL, ceea ce i-a făcut pe ceilalți primari social-democrați să-și dea seama că și înspre ei va arunca noroi, dacă ar pleca din partid.

Precizăm că primarii care au anunțat deja că vor candida din partea PNL la următoarele alegeri nu și-au dat demisia la modul oficial din PSD, fiindcă asta ar înseamnă să-și piardă mandatul; ei așteaptă să se apropie data alegerilor locale și atunci vor semna adeziunea la PNL. Pe de altă parte, deși știe că acei primari sunt ca și plecați din PSD, conducerea social-democrată brăileană nu vrea să-i dea afară din partid, fiindcă în acest caz, legea le permite acestora să se înscrie în PNL și să-și păstreze mandatul. Fiindcă nu vor să-i facă o bucurie lui Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, cei din PSD îi țin în continuare în partid pe primarul din Chiscani și primărița din Viziru – care deja se afișează cu liberalii – și încearcă din greu să-i convingă pe primarii PSD bănuiți că ar avea intenția să facă dreapta, să rămână pe banda din stânga. Cum „încearcă din greu”? Le promit diverse finanțări din banul public.

Colac peste pupăză, Iulian Chiriac și-a stricat de ceva timp și relația cu primarul Marian Dragomir – care este mai nou președintele Organizației Municipale PSD Brăila -, ceea ce nu-l ajută deloc pe cel dintâi.

Potrivit unor surse din PSD, Iulian Chiriac a pierdut în ultima perioadă și în ceea ce privește susținerea de jos, dinspre baza organizației, dar și în ceea ce privește susținerea de sus. Și o să facem referire la o informație importantă obținută de la aceste surse: președintele PSD Marcel Ciolacu ar fi foarte nemulțumit de modul în care merg lucrurile în PSD Brăila, de modul în care face față Iulian Chiriac funcției de președinte, de faptul că sub conducerea acestuia PSD Brăila pierde primari în favoarea PNL, de faptul că sub conducerea acestuia PSD Brăila, care a fost ani la rând în top din punct de vedere al rezultatelor organizațiilor PSD din țară, a ajuns la mijlocul clasamentului, după cum arată un sondaj de opinie făcut recent de PSD. Aceleași surse ne-au spus că Ciolacu ar fi declarat într-o discuție cu colegi de partid din București că dacă PSD Brăila va mai pierde primari în favoarea PNL, Chiriac trebuie schimbat din funcție. Ciolacu a dat și un nume în ceea ce privește persoana care ar trebui să-i ia locul, afirmând că „……. n-are decât să-și asume el președinția PSD Brăila”.

Din informațiile noastre, vor mai fi primari PSD care vor trece la PNL, ceea ce face ca situația lui Chiriac să fie una delicată. Iar în cazul în care va pierde într-un fel sau altul funcția de președinte PSD Brăila înainte de alegerile din 2024 – nu discutăm aici detaliile statutare, fiindcă la o adică, dacă un om anunță subit că vrea să se retragă dintr-o funcție din motive personale, n-ai cum să-l împiedici – șansele sale de a fi candidatul PSD pentru președinția CJ Brăila scad semnificativ. În acest caz, este foarte posibil să se schimbe și planurile în ceea ce privește candidatura lui Ionel Epureanu pentru funcția de primar al orașului Ianca, la alegerile din 2024.

Epureanu a fost cel care a dus greul în ceea ce privește conducerea CJ în mandatul 2016-2020, iar alții și-au asumat meritele și au făcut poze la inaugurări și semnări de contracte. Și în acest mandat Epureanu este cel care știe cel mai bine ce se întâmplă în CJ Brăila, care este situația unor proiecte/ lucrări și în ce mod au fost alocați banii publici, nu Iulian Chiriac. Epureanu este un profesionist și un om de calitate, care și-a clădit o carieră prin propriile merite, prin muncă și corectitudine, nu prin sinecuri de la partid.

După acest al doilea mandat, Chiriac consideră că deja mănâncă administrație pe pâine și nu mai are nevoie de ajutorul lui Epureanu, așa că planul este ca acesta din urmă să meargă din 2024 la Primăria Ianca. Rămâne de văzut dacă planurile de acasă (din sediul PSD) se vor potrivi cu cele din târg, în vara anului 2024.

ITM Brăila a verificat în luna mai 199 de agenți economici și a aplicat amenzi în valoare de 280.100 lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a desfășurat în luna mai 121 acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă și 78 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost verificați un număr de 199 angajatori și s-au aplicat amenzi în valoare totală de 280.100 lei.

La un număr de 7 angajatori au fost depistate 10 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 200.000 lei. Cele 10 persoane identificate nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă sau prestau activitate în perioada în care aveau CIM suspendat, în următoarele domenii de activitate: construcții, comerț carburanți, baruri, panificație, alte activități recreative și distractive și activități de întreținere corporală.

Printre deficiențele frecvent constatate amintim:

*Primirea la muncă a unei persoane fără a avea forme legale de încadrare;

*Persoane depistate la muncă în perioada în care au CIM suspendat;

*Nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară;

*Neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați;

*Semnalizarea necorespunzatoare a riscurilor de accidentare;

*Neefectuarea examenului medical periodic.

Marș de protest al Sindicatului Învățământ Brăila, mâine, 8 iunie, între orele 11.00-12.00

Mâine, 8 iunie, între orele 11.00-12.00 în municipiul Brăila se va desfășura un marș de protest al Sindicatului Învățământ Brăila „Corneliu Caranica”. Marșul va porni din fața Inspectoratului Școlar Județean Brăila, pe traseul Bulevardul Al. I Cuza – Calea Călărașilor, cu punct de sosire platoul din fața Palatului Administrativ. Organizatorii anunță un număr de circa 1500 de manifestanți.

Marșul este autorizat de Primăria municipiului Brăila.

Amintim că peste 134.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt în grevă generală începând din 22 mai.

Având în vedere marșul de protest al Sindicatului Învățământ Brăila, Inspectoratul Județean de Poliție anunță că între orele 11.00 – 12.00 se va închide complet circulației rutiere sensul de mers de pe Bulevardul A.I.Cuza, cuprins între strada Nicolae Bălcescu și Calea Călărașilor. De asemenea se va închide circulației rutiere sensul de mers de pe Calea Călărașilor, cuprins între Bulevardul A.I.Cuza și Bulevardul Independenței.

Șoferii sunt sfătuiți să folosească rute ocolitoare.

HC Dunărea Brăila anuntă primele trei transferuri: Andreea Cristina Popa, Katarina Ježić și Paula Teodorescu

Conducerea HC Dunărea Brăila a anunțat astăzi trei transferuri.

Andreea Cristina Popa (n. 3 iunie 2000, în București) vine de la clubul CS Minaur Baia Mare și joacă pe postul de centru. Popa este și componentă a echipei naționale a României.

Părinții Andreei  sunt profesori de sport și ea a început să joace handbal de la o vârstă fragedă, sub îndrumarea mamei sale, Dorina Popa, antrenor de handbal. Și-a efectuat junioratul la echipa CSȘ 2 București, cu care a obținut medalia de bronz în 2017. Tot în 2017, alături de echipa U17 a României, Popa a câștigat medalia de aur la Jocurile Mediteraneene din Tunisia și a fost declarată cel mai bun intermediar stânga al turneului.

Între 2016 și 2017 Popa a jucat la Dinamo București, iar în vara anului 2017 a semnat cu Rapid București, unde a evoluat până în vara anului 2019, când s-a transferat la Minaur Baia Mare.

”Obiectivele propuse de Brăila mă motivează și îmi doresc să contribui la realizarea acestora. Colectivul tehnic a fost un alt motiv care m-a determinat în alegerea pe care am făcut-o, deoarece cunosc profesionalismul acestuia. Am jucat de nenumărate ori în Sala Polivalentă din Brăila și am fost impresionată de atașamentul publicului și de modul în care acesta își susține echipa favorită”, a declarat Andreea Popa după semnarea contractului.

Palmaresul jucătoarei :

*Liga Europeană: Bronz Medalie de bronz (Turneul Final Four) – 2021; Locul 4 (Turneul Final Four) – 2022

*Liga Națională: Medalie de argint: 2021

*Campionatul național de junioare I: Medalie de bronz: 2017; Locul IV: 2016

*Campionatul național de junioare IV: Câștigătoare: 2013

*Jocurile Mediteraneene: Medalie de aur : 2017

*FOTE (Festivalul Olimpic al Tineretului European) Medalie de argint: 2017

*Distincții personale: Cel mai bun intermediar stânga la Jocurile Mediteraneene: 2017; Cel mai bun centru al campionatului național de junioare I: 2016;  Cea mai bună marcatoare a campionatului național de junioare I: 2017

Katarina Ježić (n. 19 decembrie 1992, în Rijeka) este o handbalistă croată care evoluează pe postul de pivot. Katarina Jezic a jucat la începutul carierei pentru echipele croate RK Zamet Rijeka (2007-2009) și RK Orijent Rijeka (2009-2011), Lokomotiva Zagreb (2011-2012 și 2014-2015), Budućnost Podgorica (2012-2014). Timp de un sezon (2015-2016) Jezic a evoluat în Liga Națională Românească la HCM Baia Mare, echipă cu care a câștigat medalia de bronz în primul eșalon valoric românesc și Super Cupa. Din anul 2017 până în 2022 pivotul croat a evoluat pentru echipa maghiară Siófok KC.

Începutul sezonului 2022/2023 a găsit-o pe Jezic jucând pentru Kastamonu Belediyesi GSK din Turcia, însă la începutul anului 2023 a ales să se transfere la Vipers Kristiansand, echipă cu care a jucat în EHF Champions League, competiție pe care a și câștigat-o.

”Sunt foarte încântată să mă alătur echipei din vară. Cred în proiectul clubului și voi face tot ce pot pentru a ajuta la atingerea obiectivelor pentru sezonul viitor”, a declarat jucătoarea după semnarea contractului.

Palmares:

*Liga Campionilor: Finalistă: 2014 (Budućnost Podgorica); Medalie de aur: 2023 (Vipers)

*Cupa Challenge: Semifinalistă: 2012

*Campionatul Muntenegrului: Câștigătoare: 2013, 2014

*Cupa Muntenegrului: Câștigătoare: 2013, 2014

*Liga Națională: Medalie de argint: 2016

*Supercupa României: Câștigătoare: 2015 

Paula Teodorescu este un portar cu greutate în campionatul Ligii Naționale. Evoluțiile sale foarte bune și-au pus amprenta în multe victorii ale Zalăului, echipă de la care s-a transferat la Brăila.

Portarul și-a început cariera sportivă la Buzău și a activat la Danubius Galați, CSM Roman iar din 2016 până în sezonul care tocmai s-a încheiat a apărat poarta Zalăului. Paula Teodorescu a obținut medalia de bronz în Liga Națională, în sezonul 2016 – 2017. Aceasta a avut o contribuție importantă și la parcursul bun din Cupa EHF, în sezonul 2017 – 2018, când HC Zalău a ajuns până în sferturile de finală.

În 2018, Paula Teodorescu a făcut pasul și la Naționala României, pentru care a debutat într-un meci cu Portugalia, din preliminariile Campionatului European.

”Sunt bucuroasă că vin la Brăila și că voi face parte din familia formată în cadrul clubului. Îmi doresc să avem rezultate cât mai bune, să ajut cu experiența mea și să ne atingem obiectivele propuse. Mă voi dedica cu tot sufletul acestei echipe. Hai, Dunărea Brăila!”, a declarat Paula după semnarea contractului.

„A sosit vacanța mare!” – spectacol la Casa Tineretului

Joi, 15 iunie, începând cu ora 17.30, la sala de spectacole a Casei Tineretului din Brăila se va desfășura spectacolul muzical-coregrafic „A sosit vacanța mare!”, susținut de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii „Vespasian Lungu”, cu prilejul încheierii anului școlar 2022-2023.

Intrarea este liberă.

Eveniment D-PATH – „Parteneriat european nu numai despre diabet” la Centrul de Creație Brăila

În perioada 7-9 iunie la Centrul de Creație din Brăila se desfășoară evenimentul D-PATH – „Parteneriat european nu numai despre diabet”, care încheie un proiect Erasmus+ si se lanseaza o colaborare de cinci ani care include parteneri din Brăila, Constanța și Cluj.  La proiectul de colaboare inițiat s-a asociat și Centrul de Creație, prin directorul Alina Sulicu.

„Semnarea documentului de colaborare a avut loc astăzi, când s-a tăiat și tortul aniversar al prieteniei de 13 ani celebrată de cele două colaboratoare și prietene,  Magdalena Pardel – Trefler, președinta FUNDACJA WYMIANY KULTUROWEJ TO TU TO TAM din Polonia și Viorica Alexandru, presedinta Asociației Inițiativa Cetățenilor Seniori din Brăila.

Partenerii proiectului Erasmus+ D-PATH – Fundacja Wymiany Kulturowey din Polonia, Out of the Ordinary din Grecia și bMECTE din Suedia – sunt oaspeții Asociației Inițiativa Cetățenilor Seniori și ai Centrului de Creație din Brăila. O serie de invitați vor vorbi despre școala de asistente din Brăila și Przemysl (Polonia); rolul medicului de familie în asistarea diabeticilor și în prevenirea acestei îmbolnăviri; intrumentele diabetologului în relația cu persoanele cu diabet; exemple de bună practică ale unor asociații de pacienți cu diabet.

Proiectul D-PATH, aflat pe ultima sută de metri, a promovat noi instrumente de învățare pentru persoane cu diabet, membri ai familiilor lor și educatori. De asemenea, a inițiat schimbul de bune practici în domeniul luptei cu dificultățile de fiecare zi ale persoanelor cu diabet și ale celor apropiați; nu în ultimul rând, a lansat schimbul de experiență între școlile de asistenți medicali din România si Polonia.

Evenimentul are 3 componente: * astăzi, în prima zi, participanții români și polonezi își comunică experiența profesională, iar Neil Bell, din Suedia și Anastasia Gkrimoura din Grecia fac o demonstrație cu jocurile de cărți și de LEGO  realizate în timpul proiectului, cu implicarea  invitaților copii, tineri și adulti; * ziua a doua este dedicată activităților de mișcare în aer liber, contactului cu preparatele și peisajele Deltei Dunării; * ziua a a treia se adreseaza celor ce vor să învețe să gătească și să mănâce sănătos aături de Maciej Kucharski, profesor  din Polonia și brăileanul Mihail Balaban, nutriționist culinar angajat într-un cooking show pentru invitații la eveniment. Sesiunea va fi animată de exercițiul de interacțiune administrat de Silvia Albu, instructor de dezvoltare personală”, precizează organizatorii.

Consilierul local Lungu (PNL) cere demisia primarului interimar al orașului Însurăței: „Funcția vă excedează competențele și nu sunteți absolut deloc pregătită să o dețineți”; Florentina Carșote (PSD): „Este un fel de bullying. Evaluarea mea va fi făcută de electorat, nu de un singur om”

Consilierul local Dănuț Ionuț Lungu (PNL) din Însurăței a cerut astăzi, printr-o scrisoare deschisă înregistrată la Primărie, demisia primarului interimar al localității amintite, Florentina Carșote (PSD).

Lungu a postat pe o rețea de socializare această scrisoare deschisă în care îi cere Florentinei Carșote, „cu ocazia împlinirii unui an de când a preluat atribuțiile de primar, ca în interesul orașului și al cetățenilor acestuia să demisioneze cât mai curând din funcția de viceprimar”.

Liberalul vorbește în document despre un „haos administrativ” instaurat din momentul în care Carșote „a preluat în mod conjunctural atribuțiile de primar” și o acuză pe aceasta de „o crasă incompetență administrativă”.

Dănuț Ionuț Lungu enumeră în scriosarea deschisă motivele pentru care consideră că viceprimărița ce ocupă interimar funcția de primar ar trebui să-și dea demisia. Între acestea amintim:

*„ați inițiat și agreat cheltuirea unor sume mari de bani din bugetul local pentru acțiuni/achiziții inutile, a căror oportunitate a ridicat multe semne de întrebare”;

*„întregul oraș abundă de gunoaie și câini comunitari, imaginea generală fiind una dezolantă a nepăsării, neglijenței și indolenței administrative”;

*„ați menținut și promovat în funcții angajații Primăriei după criterii numai de dvs știute”;

*„ați dovedit aroganță în maniera de a conduce orașul, lipsă de transparență decizională și lipsa abilităților necesare unui dialog constructiv cu membrii Opoziției”;

*„ați demonstrat lipsă de viziune în dezvoltarea orașului”;

*„ați fost inițiatorul și promotorul majorării prețurilor la utilitățile publice (apă și gunoi), majorări pe care le-ați inițiat personal în disprețul total al intereselor cetățenilor orașului Însurăței”.

În ceea ce o privește, Florentina Carșote ne-a declarat că nu este prima oară când Lungu o atacă și că acesta s-ar preta la un adevărat „linșaj mediatic” în ceea ce o privește, în speranța că ea va ceda și își va da demisia. Carșote spune însă că pentru ea nu este relevantă părerea unui singur om, fie el și consilier local, ci contează părerea majorității locuitorilor orașului, iar concetățenii săi vor putea să-și manifeste opinia prin vot, anul viitor: „Nu cred că o singură persoană este în măsură să-mi ceară demisia, mai ales că domnul este proaspăt consilier PNL. A fost consilier independent și în ședința trecută de Consiliu a venit documentul de la partid, prin care am fost informați că s-a înscris în PNL.

Mi se pare just ca locuitorii orașului să decidă, nu un consilier PNL să-mi ceară demisia. Judecătorul nostru suprem este omul care pune ștampila pe numele nostru, o dată la patru ani.

Nu m-a suprins această solicitare din partea domnului Lungu, pentru că el se ocupă tot timpul de chestiuni din acestea, în fiecare săptămână are ceva de obiectat vizavi de mine, poate-poate mă intimidează; este un fel de bullying, dacă vreți. Mă atacă și pe Facebook și pe unde poate, tot îmi cere să renunț la funcție, dar eu nu renunț doar pentru că îmi cere el. A mizat pe faptul că noi, femeile, suntem mai slabe, că nu rezistăm, că linșajul ăsta mediatic o să mă demoralizeze…

Eu nu sunt de acord cu evaluarea lui și ca atare nu o să-mi dau demisia. Evaluarea mea va fi făcută de electorat și este dreptul meu să ajung în momentul acela și să văd dacă acțiunile mele au fost bine văzute de electorat și am făcut ce trebuie”.

10 iunie, Parcul Monument din Brăila – Crosul „Ziua Olimpică”. Organizatorii pun la bătaie premii „substanțiale”

Direcția Județeană de Sport (DJS) Brăila, în parteneriat cu Primăria municipiului si Academia Olimpică Română (AOR) – filiala Brăila organizează din nou, sub patronajul Comitetului Olimpic si Sportiv Român (COSR), după anii de pauză din perioada pandemiei, Crosul „Ziua Olimpică”.

Aflat la ediția a XI-a, Crosul „Ziua Olimpică” se va desfășura în data de 10 iunie, începând cu ora 08.30, în Parcul Monument (zona Rondoului, aleea principală către Stadionul Municipal și aleile din jurul Parcului dendrologic).

În acest an fondul de premiere va fi unul „substanțial”, după cum spun organizatorii, acesta fiind asigurat de DJS Brăila, Primăria municipiului și sponsorul oficial, DECATHLON Brăila.
De asemenea, COSR, prin AOR – filiala Brăila va oferi tuturor participanților materiale promoționale de promovare a olimpismului, diplome și câte un tricou cu „Ziua Olimpică”.
Cei interesați pot găsi regulamentul Crosului și informații suplimentare aici: https://www.dst-braila.gov.ro/2023/06/06/regulament-crosul-ziua-olimpica-ed-a-xi-a-10-iunie-2023/