Joi, 11 august, la Sala Polivalentă – Show de prezentare a noului lot al echipei HC Dunărea Brăila

Joi, 11 august, începând cu ora 19:00, la Sala Polivalentă din municipiu va avea loc show-ul de prezentare a noului lot al echipei HC Dunărea Brăila, cu care se va juca în sezonul competițional 2022/2023.

În cadrul evenimentului spectactorii vor putea urmări un concert, un spectacol de dans, va fi prezentată mascota clubului și se va lansa imnul oficial al HC Dunărea.

Prezentarea oficială a lotului echipei HC Dunărea pentru sezonul 2022-2023 va fi urmată un amical de gală, HC Dunărea – Rapid București.

Președintele HC Dunărea Brăila, Adrian Manole, îi invită pe suporteri să  fie alături de echipă la acest eveniment și a promis și câteva surprize plăcute pentru cei care vor fi prezenți pe 11 august la Sala Polivalentă.

Intrarea va fi liberă, dar participanții vor fi invitați să doneze pentru cazul umanitar Bogdi.

Amenzi de 16.000 lei pentru șoferi care au parcat pe locurile persoanelor cu handicap la supermarket-urile din Brăila

În perioada 1-7 august polițiștii locali brăileni au desfășurat mai multe  acțiuni pe linia verificării respectării prevederilor legale cu privire la parcarea pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap.

Astfel, în zona supermarket-urilor din municipiu au fost depistate 27 de  autovehicule parcate neregulamentar, în cauză fiind aplicate 24 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16.000 lei. Totodată, au fost transmise 3 invitații unor conducători auto, pentru a se prezenta la sediul Poliției Locale Brăila, în vederea clarificării situației constatate.

Sute de mii de lei plătite de CJ Brăila sub formă de cotizații la diferite asociații din care face parte

Consilierii județeni au aprobat la cea mai recentă ședință valoarea contribuțiilor pe care le va achita CJ Brăila în acest an în calitate de membru al diferitelor asociații din care face parte.

Astfel, contribuția CJ Brăila la bugetul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est pentru anul în curs va fi de 550.000 lei.

Pe de altă parte, contribuția CJ Brăila în calitate de de membru al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România va fi de 55.900,19 lei. Precizăm că această cotizație se calculează în funcție de numărul de locuitori.

Nu în ultimul rând, cotizația CJ Brăila la bugetul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Sud-Est” pentru Situații de Urgență va fi în acest an de 25.000 lei.

Noi asocieri ale CJ Brăila cu comunele din județ, pentru realizarea unor investiții de interes comunitar

Consilierii județeni brăileni au aprobat la cea mai recentă ședință noi asocieri ale CJ cu localități din județ, în vederea cofinanțării unor proiecte de interes comunitar. Mai concret, au fost aprobate proiecte ce vizează, printre altele, reparații școli, amenajări de locuri de joacă pentru copii, dar și construire de șanțuri și rigole.

Proiectele aprobate sunt următoarele:

-asociere cu comuna Ciocile pentru realizarea obiectivului de investiții „Reparație capitală acoperiș Școală cu clasele V-VIII Ciocile” –  proiect în valoare totală de 443.156,84 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 150.000 lei cu TVA, restul urmând a fi acoperit din bugetul localității amintite;

– asociere cu comuna Ciocile pentru realizarea obiectivului de investiții „Reparație capitală acoperiș Școala «Alexandru Turtoi»” –  proiect în valoare totală de 460.716,93 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 150.000 lei cu TVA;

-asociere cu comuna Berteștii de Jos pentru realizarea obiectivului de investiții „Amenajare exterioară Școala Berteștii de Jos” –  proiect în valoare totală de 293.483,13 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 166.986 lei cu TVA;

-asociere cu comuna Chiscani pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire teren multifuncțional și loc de joacă pentru copii, sat Lacu Sărat” –  proiect în valoare totală de 1.838.792, 82 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 300.000 lei cu TVA;

-asociere cu comuna Zăvoaia pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare și extindere Corp C4” –  proiect în valoare totală de 564.074,75 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 209.975,69 lei cu TVA;

-asociere cu comuna Cireșu pentru realizarea obiectivului de investiții „Construire C8 – anexă (depozit de materiale școlare)” –  proiect în valoare totală de 413.753,49 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 223.430,75 lei cu TVA;

– asociere cu comuna Bărăganul pentru realizarea obiectivului de investiții „Extindere Corp C1 – Sală multifuncțională” –  proiect în valoare totală de 825.179,91 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 300.000 lei cu TVA;

– asociere cu comuna Jirlău pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea șanțurilor prin realizarea de rigole carosabile și a benzilor de încadrare, tronsoane între străzile Grădinarilor și respectiv Zorilor” –  proiect valoare totală de 535. 391,64 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 300.000 lei cu TVA;

-asociere cu orașul Făurei pentru realizarea obiectivului de investiții „Sistematizare verticală incinte – blocuri de locuințe și parcări, etapa a II-a, orașul Făurei” –  proiect valoare totală de 466.692,54 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 233.346,27 lei cu TVA;

-asociere cu orașul Făurei pentru realizarea obiectivului de investiții „Amenajare alee cimitir nou” –  proiect valoare totală de 621.268,16 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 310.634,08 lei cu TVA;

-asociere cu comuna Racovița pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitare și consolidare la Căminul Cultural, sat Custura” –  proiect valoare totală de 574.105,06 lei cu TVA, din care contribuția CJ va fi de 300.000 lei cu TVA.

Echipa de seniori a Daciei Unirea Brăila este în cantonament în stațiunea Sărata Monteoru

În aceste zile, echipa de seniori a Daciei Unirea Brăila efectuează un stagiu de cantonament în stațiunea Sărata Monteoru, acțiune cuprinsă în cadrul programului sportiv ”Dacia Unirea Brăila – Fotbal și Comunitate”, un proiect finanțat de Consiliul Județean Brăila.

”Vom pune accentul pe pregătirea fizică, dat fiind faptul că mulți dintre jucători vin de la juniori și trebuie obișnuiți cu nivelul de pregătire și angajament specific unei echipe de seniori. În acest sens efectuăm zilnic câte două antrenamente. Nu vom neglija nici partea tehnico-tactică și avem în discuție disputarea a 1-2 meciuri amicale (avem deja mai multe solicitări în acest sens de la câteva cluburi), pentru că e important să vedem pe viu închegarea relațiilor de joc și eventual corectarea greșelilor, dacă vor fi.

Sperăm să încheiem cu bine cantonamentul, să nu avem probleme medicale și să ne atingem obiectivele propuse. Nu e ușor, dar important este să avem răbdare cu acești copii, pentru că au potențial. Mă bucură că băieții răspund foarte bine la antrenamente și sunt mulțumit de modul în care se implică”, a declarat antrenorul Marian Samuilă.

”Condițiile de pregătire, de cazare și masă sunt foarte bune și mulțumim pe această cale Consiliului Județean Brăila și domnului președinte Francisk Chiriac, care, prin susținerea și finanțarea clubului nostru, dau o șansă de afirmare tinerilor fotbaliști brăileni și ne dovedesc că au încredere în proiectul nostru sportiv”, a completat Gabriel Mărgineanu, președintele executiv al Daciei Unirea Brăila.

Primarul Chiriță: „Subprefectul Boboc n-are treabă la Prefectură și de aceea mă atacă pe mine. Eu am treabă, mă ocup de administrație”

Primarul orașului Ianca, Fănel Chiriță (PSD), consideră că subprefectul Adin Boboc (PNL) n-are treabă la Prefectură și de aceea îl atacă periodic, acuzând-l de diverse lucruri. După ce astăzi Boboc l-a acuzat că îi umilește pe profesori, „corectând” legea decontării navetei după cum îi convine lui, primarul de Ianca a declarat că a aplicat legea în același mod din 2008, dar abia acum doi ani au început să apară contestații: „Sunt de atâția ani primar, am achitat naveta profesorilor și nu au fost niciun fel de discuții. Legea nu este foarte clară, dar având în vedere că există tren până aici, nu poți să vii cu mașina personală și să-ți decontez ce? CFR, abonament de transport cu maxi-taxi sau benzină? Atât timp cât profesorul vine cu mașina personală, nu cu maxi-taxi, nu are cum să primească acel abonament pentru maxi-taxi, nu?

În primii mei ani ca primar transportul profesorilor de la urban la urban nu se deconta. După 2008 s-a decontat și întotdeauna le-am dat la nivelul abonamentului CFR, că noi avem transport CFR până aici. Că așa, poate cineva vrea să vină cu taxiul și îmi cere să-i decontez cursele cu taxiul…

Până acum doi ani așa s-a mers, pe contravaloarea transportului cu trenul. Și mai sunt și alte primării care la fel procedează, că ne-am interesat și la alții. De ce până acum doi ani a mers așa și apoi a început scandalul, că nu știu ce i s-a părut domnului director de la Liceul «Angelescu» (Ștefănuț Dragomir – n.r)? El e de vreo 7-8 ani director și în fiecare an așa s-a decontat și de doi ani a început acest circ nejustificat, din punctul meu de vedere. De ce atâția ani a fost legal și acum dintr-odată nu mai e legal?

El înainte de a fi director a fost lider de sindicat și confundă sindicatul cu  patronatul. Acum el e director, nu mai e lider de sindicat”.

Cât privește faptul că nu ar fi autobuz de la gară și până la Liceul „Constantin Angelescu”, pe o distanță de circa 2 km – așa cum susține subprefectul Boboc -, Chiriță ne-a spus: „Sunt autobuze la 7:15 și la 7:40. Autobuzul care vine de la Berlești și cel care vine de la Târlele Filiu – Perișoru – Ianca. Și sunt de 18 ani aceste autobuze. Dar ce să mai zic? Domnul Boboc n-are treabă la Prefectură și mă atacă pe mine. Eu am treabă, fac administrație”.

Subprefectul Boboc acuză „aroganța” primarului de Ianca și faptul că acesta „umilește cadrele didactice” prin modul în care înțelege să aplice legea privind decontarea navetei

„Primarul Chiriță are aroganța de a-și bate joc de legile țării, doar pentru a-și satisface orgoliul personal și a umili cadrele didactice, cel mai probabil din cauza unor frustrări acumulate încă de pe vremea când era elev” – este opinia subprefectului Brăilei, Adin Boboc, care acuză modul în care înțelege primarul orașului Ianca, Fănel Chiriță, să “corecteze” printr-o hotărâre de Consiliu Local legea privind decontarea navetei profesorilor.

Mai concret, Boboc (foto) precizează într-un comunicat de presă că în aprilie 2021, „la propunerea primarului Chiriță”, Consiliul Local Ianca a adoptat Hotărârea nr.27/2021, „prin care sunt încălcate prevederile legale cu privire la decontarea navetei cadrelor didactice. Deși în lege se prevede clar că «decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei pentru personalul care se deplasează cu autoturismul proprietate personală se face la valoarea unui abonament pentru ruta respectivă sau pentru distanțe similare», CL Ianca decide să desființeze legea și să scoată o hotărâre care plafonează decontarea navetei la nivelul unui abonament de tren pentru clasa a II-a, respectiv la 150 lei/lună. Indiferent dacă optau să vină la școală cu mașina personală sau cu maxi-taxi, profesorilor navetiști li se decontau doar 150 lei/lună, respectiv valoarea abonamentului de tren pe ruta respectivă. În condițiile în care un abonament de maxi-taxi pe ruta Brăila-Ianca are o valoare de 370 lei/lună, un profesor navetist ar fi trebuit să acopere din propriul buzunar diferența de 220 lei/lună”.

Conducerea Liceului «Constantin Angelescu» a sesizat Prefectura Brăila cu privire la această chestiune, iar Instituția Prefectului, condusă la acea vreme de Florin Dobrescu (PNL), a atacat în instanță hotărârea CL Ianca. În martie 2022, Curtea de Apel Galați s-a pronunțat definitiv și a dat câștig de cauză Prefecturii, în speță profesorilor navetiști, obligând Primăria Ianca să le deconteze cadrelor didactice întreaga sumă cheltuită cu naveta și nu doar 150 lei/lună.

Subprefectul comentează: „Primarul Chiriță a motivat la acea vreme că, prin această «corecție» la lege vrea să facă economie la bugetul local. O declarație de o ipocrizie maximă, ținând cont de un singur exemplu de risipă a banului public, din multe altele existente în Ianca. Mă refer la construirea blocului de garsoniere pentru profesorii navetiști, o clădire în care s-au băgat 20 de miliarde lei vechi de la bugetul local și care stă abandonată de ani de zile. În Ianca sunt în total 48 de profesori navetiști. Decontarea navetei la un cost normal de 370 lei/profesor ar fi însemnat 17.760 lei/lună. Cu zecile de miliarde risipite pe o clădire abandonată, s-ar fi putut deconta lejer naveta profesorilor timp de 10 ani.

Mai mult decât atât, după ce instanța a dat câștig de cauză profesorilor navetiși, primarul Chiriță a revenit anul acesta în CL cu o nouă propunere aberantă pe același subiect. Văzând că prima sa încercare de a-i umili pe profesori nu i-a reușit, a venit cu altă manevră prin care să îi determine pe dascăli să renunțe la navetă, pentru că el nu are nevoie în Ianca de tineri școliți, care să îi înțeleagă manevrele și să îl tragă la răspundere. Noua hotărâre de CL îi vizează strict pe profesorii navetiști care au pe ruta de deplasare către școală mijloc de transport feroviar. Practic, profesorii sunt obligați să folosească trenul pentru a veni la Ianca, în caz contrar naveta cu alt mijloc de transport le va fi decontată la prețul de 150 lei/lună.

Și această a doua hotărâre aberantă de CL Ianca a fost atacată în instanță de Prefectura Brăila, termenul de judecată fiind 20 septembrie 2022.

Domnule Chiriță, înțeleg că sunteți nostalgic după perioada comunistă, când CFR-iștii erau considerați o a doua armată a țării, dar vă reamintesc că au trecut mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului! Și, pentru ca umilința profesorilor să fie maximă, de la gară și până la liceul «din deal», aflat la 2 km, nu există niciun autobuz.

Cu toate aceste umilințe, lipsuri și piedici în educație puse de primarul Chiriță, școlile din Ianca reușesc să mențină ridicată ștacheta performanței. Cea mai mare medie de admitere la liceu de anul acesta, din județul Brăila, îi aparține unei eleve din Ianca, Cătălina Pruteanu, care a absolvit gimnaziul cu media 10, la Liceul «Nicolea Oncescu», iar la Evaluarea Națională a obținut 10 la Matematică și 9,85 la Limba română. Deși putea intra la orice liceu din Brăila, Cătălina a ales să își continue studiile la Liceul «Constantin Angelescu» din Ianca, situat în topul liceelor din județ. Pentru performanța sa, Cătălina nu a primit nici măcar un buchet de flori din partea Primăriei Ianca.

Domnule primar, câtă ipocrizie, aroganță și dispreț față de lege și față de nevoile oamenilor mai sunt nevoiți să suporte locuitorii orașului Ianca?

Mi-ați transmis public, luna trecută, să îmi văd de treaba mea la Prefectură. Exact asta fac, îmi văd fix de treaba mea, care înseamnă să veghez la respectarea legii și să iau atitudine atunci când dvs o încălcați cu bună știință!”.

Albumul „Istoria familiei Verona” (varianta în limba engleză), apărut la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, a fost lansat la Festivalul KotorArt 2022 din Muntenegru

Pe 27 iulie, la Mănăstirea Sfântul Nicolae Franciscan din orașul Prcanj, municipalitatea Kotor din Muntenegru, în cadrul Festivalului KotorArt 2022, la secțiunea ZILELE ROMÂNIEI, a avut loc lansarea de carte ”Hystory of Verona Family” („Istoria familiei Verona”), ediția în limba engleză. Cartea a apărut anul acesta, în luna iulie, la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, autori fiind Arthur Verona (descendent al renumitului pictor român născut la Brăila, Artur Garguromin Verona și al poetei Ida Verona) și Violeta Verona, soția acestuia.

Totodată, a fost organizată o noapte de poezie pentru omagierea poetei Ida Verona, artistă româncă (născută la Brăila) ce provenea dintr-o veche familie venețiană din Kotor și care și-a petrecut o bună parte din viață în Muntenegru.

La eveniment au luat cuvântul autorii cărții, Arthur și Violeta Verona, Excelenta sa Ambasadorul Muntenegrului la Vatican, prof. dr. Antun Sbutega și Excelența sa Ambasadorul României în Muntenegru, Viorel Ardeleanu. Invitați speciali au fost ambasadorii Italiei, Herțegovinei și Albaniei.

„Cartea «Istoria familiei Verona» este o piesă a puzzle-ului care reprezintă istoria europeană de-a lungul a 800 de ani, urmărind valori familiale bazate pe credință, curaj, romantism și cavalerism, noblețe și onoare, suișuri și coborâșuri, arte și comerț, speranță și loialitate. Trecutul evocat în paginile acestei cărți este un adevăr european recunoscut, construit pe eroism, familie, iubire și unitate. Lucrarea a fost concepută pentru a explora diferite perioade istorice, din 1205 până în prezent. Este un concept documentar și inovator, care prezintă multe nume cunoscute ale familiei Verona dintr-o serie de domenii: navigație, comerț, medicină, arhitectură, drept, pictură, poezie și multe altele. Realizarea cărții a implicat dedicarea continuă pentru cercetare și documentare, inspirația doamnei Violeta Verona și contribuția creativă și originalitatea lui Arthur Verona, precum și istoria strămoșilor săi și moștenirea descendenților acestei familii.

După cum știm: «Tot ce a fost, este istorie…», dar mai presus de toate, motto-ul familiei va dăinui: «HONOR ANTE GLORIAM» (Onoare înainte de glorie)” – se arată pe site-ul KotorArt.

(sursa foto: Violeta Verona)

O nouă expoziție la Muzeul Brăilei „Carol I”: „Piesa lunii august – Jurnalul academicianului Ion Băncilă”

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Istorie Modernă și Contemporană (Piața Traian, nr. 3), îi invită pe cei interesați la o nouă expoziție, care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii august: „PIESA LUNII AUGUST – JURNALUL ACADEMICIANULUI ION BĂNCILĂ  (2 febr. 1901 – 28 martie 2001)” /Donația Alexandra ȘI Vasile Ciuhu.

„Sunt expuse file din însemnările academicianului Ion Băncilă. Nu este propriu-zis un jurnal, ci mai degrabă sunt rememorări târzii ale unor evenimente petrecute în societatea românească în perioada 1936-1940 și unda de șoc resimțită odată cu instituirea Dictaturii Regale, în februarie 1938.

Concomitent, Ion Băncilă consemnează momente din viața personală și experiențele profesionale ca profesor la Liceul «Gheorghe Lazăr», numirea în funcția de Șef de Lucrări la Facultatea de Geologie București, fondarea Academiei de Științe, prospecțiunile geologice din bazinul Tazlăului, activitatea ca geolog șef în cadrul Societății Petroliere Prahova.

Alte file sunt consacrate cercetărilor geologice din zona Bicazului, în vederea construirii barajului de aici și experienței din Iran de la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, prospecțiunile geologice și rapoartele întocmite pentru amenajarea râului Mazlaghan”, declară Ghena Pricop, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană.

Amenzi în valoare totală de 45.380 lei aplicate de polițiștii locali în ultima săptămână

În perioada 26 iulie – 3 august polițiștii locali brăileni au aplicat 87 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 45.380 lei.

Astfel, pe linia CURĂȚENIEI MUNICIPIULUI, în perioada analizată au fost sancționate 5 persoane cu amenzi în valoare de 5.000 lei, pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public precum și în alte locuri publice a reziduurilor menajere, industriale, vegetale sau a molozului.

Pentru accesul autovehiculelor în Parcul Monument în afara intervalului orar cuprins între orele 22:00 – 09:00 au fost sancționate contravențional 2 persoane cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Cu privire la TULBURAREA ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE, au fost aplicate 6 sancțiuni în valoare de 2.500 lei, pentru contravenții precum:

*refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice;

*tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00;

*săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

În ceea ce privește activitățile pe linie de CIRCULAȚIE RUTIERĂ, pe lângă acțiunile preventive, polițiștii locali rutieri au aplicat 70 sancțiuni în valoare totală de 36.880 lei și au  aplicat 104 puncte de penalizare, după cum urmează:

*pentru nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staționarea și accesul interzis au fost aplicate 48 amenzi în valoare totală de 9.280 lei și au fost aplicate 104 puncte penalizare;

*pentru nerespectarea Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice au fost aplicate 9 amenzi în valoare totală de 600 lei;

*pentru nerespectarea Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto pentru circulația autovehiculelor pe străzile municipiului au fost aplicate 10 amenzi în valoare totală de 25.000 lei.

Amenzi în valoare de 217.400 lei aplicate de inspectorii ITM Brăila în luna iulie

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a verificat în luna iulie un număr de 209 angajatori, iar în urma controalelor s-au aplicat amenzi în valoare totală de 217.400 lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă. Au fost depistate 5 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, fiind aplicate amenzi în valoare de 100.000 lei.

Din cele 5 persoane identificate prestând muncă nedeclarată 2 nu aveau contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, iar pentru 3 persoane contractele individuale de munca nu au fost transmise în Registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Dintre deficiențele frecvent constatate amintim:

-Primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă

-Netransmiterea CIM în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității

-Angajatorul nu ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru;

-Neacordare CO la încetarea raporturilor de muncă

-Angajatorul nu a eliberaat adeverințe care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate

-Angajatorul nu a atașat la fișele individuale de instructaj ssm copiile ultimelor fișe de aptitudine medicală;

-Semnalizare de securitate necorespunzătoare

-Neutilizarea echipamentului individual de protecție din dotare.

Pentru deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere, cu termene de raportare la ITM.

Stadiul lucrărilor de modernizare a străzilor, parcărilor și locurilor de joacă din municipiul Brăila

Șantiere în lucru în mai multe zone din municipiul Brăila, unde, după cum spune primarul Marian Dragomir, lucrările sunt în grafic, iar în unele cazuri sunt chiar mai rapide decât era de așteptat. Este vorba despre lucrări pe străzile din Centrul Vechi, Viziru, Lacu Dulce, Chercea și Comorofca, în Parcul Monument, precum și la parcări pe Șoseaua Vizirului, în cartierele Hipodrom, Obor (în ultimele două cartiere lucrările vor începe în toamnă).

Edilul șef a dat recent câteva detalii cu privire stadiul în care se află lucrările începute și când este de așteptat să înceapă cele la care s-au încheiat recent contractele:

Pe de altă parte, Dragomir a anunțat că s-au finalizat licitațiile și s-au semnat autorizațiile de construire pentru ultimele 10 locuri de joacă pentru copii rămase nemodernizate în municipiu:

“Mai informat, mai independent”- Polițiștii brăileni desfășoară activități privind prevenirea consumului ilicit de droguri

Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin Biroul Siguranța Școlară și compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității, desfășoară în această perioadă pe raza județului activități de informare și conștientizare a consumului și traficului ilicit de droguri. Astfel, polițiștii discută cu adulții, dar și cu minorii despre riscurile la care se expun consumatorii de substanțe interzise, dar și despre recunoașterea semnelor consumului de droguri și consecințele consumului de droguri asupra sănătății. De asemenea, oamenii legii le vorbesc brăilenilor despre influența negativă pe care o poate avea alegerea unui anturaj nepotrivit, cât și repercusiunile legale, sociale sau personale în cazul consumului de droguri ilicite.

Polițiștii vor desfășura astfel de activități pe întreaga perioada a vacanței de vară, concentrându-se pe informarea tinerei generații, care este cea mai curioasă și expusă la riscul de a consuma substanțe psihoactive.

Polițiștii reamintesc principalele prevederi ale legislației privitoare la  prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri:

– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi;

– cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacăaceste fapte privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

– punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea       consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi;

– îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Dragomir, despre fotografiile cu borduri montate cu pauze pe Bulevardul Independenței: „E o zonă în care constructorul n-a montat bordurile ca să se poată intra cu utilajele de compactat pe trotuar. Nu e prima oară când se face bășcălie pe tema asta”

Imaginile fotografiate pe Bulevardul Independenței, cu borduri montate cu pauze, care au apărut pe rețelele de socializare în ultima perioadă, nu reprezintă forma finală a lucrării, ci doar o etapă intermediară, iar constructorul le-a lăsat așa cu un anumit scop; în ceea ce privește trotuarele cu locuri de parcare amenajate ba în spic, ba în paralel, este vorba de un model avizat. Este ceea ce spune primarul Brăilei, Marian Dragomir, care a fost întrebat despre calitatea lucrărilor care se fac pe Bulevardul Independenței și despre aspectele ilustrate în fotografiile postate pe rețelele de socializare.

Edilul șef a declarat că nu ar fi prima oară când apar pe rețelele de socializare asemenea fotografii care dau senzația că lucrările nu sunt făcute cum trebuie, dar de fapt este vorba despre cu totul altceva: „Au mai pus unii la un moment dat și alte imagini dintr-o zonă pe care constructorul a lăsat-o special descoperită, pentru a putea să intre cu utilajele de compactat pentru a pregăti trotuarele, deoarece nu era normal să intre cu utilajele respective peste bordurile proaspăt montate. Bineînțeles că s-au găsit unii care au postat pe FB acele imagini acum o lună de zile și acum bășcălia s-a terminat, pentru că s-au montat bordurile.

Cât privește imaginile cu locurile de parcare, zona la care faceți dvs referire este zona de demarcare dintre parcările în spic și parcările în paralel cu spațiul verde. Este un model avizat”.

Primarul Dragomir: „Amenajarea unui nou cimitir nu este o urgență, dar e o necesitate. Avem două variante: fie un nou cimitir în zona Vulpea, fie extinderea cimitirului de Chercea”

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, declară că amenajarea unui nou cimitir în municipiu nu este chiar o urgență, dar este „o necesitate”. Ediul șef ne-a declarat că Municipalitatea a făcut demersuri către Ministerul Apărării Naționale și de asemenea, către Ministerul de Interne, pentru preluarea măcar a unuia dintre cele două terenuri vizate, care să fie folosite cu destinația de cimitir, însă deocamdată nu s-a primit răspuns de la niciuna dintre instituțiile amintite: „Am trimis la Ministerul Apărării în urmă cu mai mult de un an de zile o solicitare pentru transferul către Primăria Brăila a unei suprafețe din zona Poligonului Vulpea, unde Ministerul Apărării deține teren. Noi am cerut o suprafață mare, pentru că o parte din acel cimitir îi va aparține Ministerului Apărării Naționale, adică Garnizoanei Brăila, iar cealaltă parte va aparține Primăriei.

Este o discuție și cu privire la extinderea cimitirului din cartierul Chercea  pe un teren  care aparține Ministerului de Interne. Știu că este  documentația transmisă, dar nu am primit niciun răspuns până în momentul de față”.

Amintim că luna trecută conducerea Serviciului de Utilitate Publică de Administrare a Fondului Locativ și a Cimitirelor (SUPAFLC) Brăila a prezentat o informare în care se menționa: „Întrucât în cei doi ani de pandemie numărul deceselor a crescut considerabil, fapt ce a dus implicit și la atribuirea unui număr mai mare de locuri de veci, dar și ca urmare a extinderii făcute de legiuitor în sensul acordării  de locuri de veci cu titlu gratuit copiilor persoanelor persecutate din motive politice, locurile de veci au devenit insuficiente”.

Personalul Palatul Copiilor Brăila acuză faptul că noile legi ale educației prevăd pierderea statutului de cadru didactic de către profesorii din palatele și cluburile copiilor, aceștia devenind funcționari publici

Personalul din cadrul Palatul Copiilor Brăila a avut azi o întâlnire cu prefectul județului, Iulian Timofei, subprefectul Virginia-Loredana Badiu, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, Valeriu Partene, adjunctul sau, Lucian Urse și inspectorul școlar general adjunct Corina Ciupală, principala temă a discuțiilor fiind legată de proiectele legilor educației, lansate în consultare publică de Ministerul Educației.

Audiența colectivă a fost solicitată de angajații Palatului Copiilor Brăila, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la unele prevederi ale acestor acte normative și au solicitat  conducerii Prefecturii să  transmită către minister mesajul lor: „Este inadmisibilă pierderea statutului de cadru didactic de către profesorii din palatele și cluburile copiilor și transformarea acestora în funcționari publici!”.

Angajații instituției amintite consideră că în forma actuală, legile educației vor duce la „moartea învățământului extrașcolar, care asigură în mod gratuit accesul tuturor copiilor”: „Legea Educației, aflată în dezbatere publică în momentul de față, aduce o serie de schimbări majore în arhitectura învățământului românesc. Articolele 213 – 216 ale actului normativ modifică substanțial modul de organizare a educației extrașcolare, cum ar fi pierderea calități de personal didactic a profesorilor din palatele și cluburilor copiilor și transformarea acestora în funcționari publici. Propunerea referitoare la noile Legi ale Educației, parte a programului România Educată, va conduce la moartea învățământului extrașcolar care asigură în mod gratuit accesul tuturor copiilor din România.

Palatele și Cluburile copiilor sunt singurele instituții de învătământ nonformal din țară care oferă educație extrașcolară gratuită accesibilă tuturor elevilor. Copiii din mediul urban, dar și rural din România, mai ales de acolo de unde cluburile private lipsesc, și mai mult decât atât, copiii care provin din familii cu situații economice precare, frecventează cluburile și palatele de la cele mai fragede vârste, până la majorat. În palate și cluburi ale copiilor își dezvoltă abilități și aptitudini pentru a fi viitori cetățeni activi ai comunităților lor, învață să cânte la instrumente, să interpreteze vocal, să recite, învață educație rutieră, educație ecologică, sanitară, limbi străine, pictează, fac sport, dansează, participă la competiții, călătoresc, într-un cuvânt se dezvoltă armonios. Acest lucru este posibil datorită activității cadrelor didactice din aceste palate și cluburi ale copiilor!

Dacă noile angajări în sistemul nonformal aflat în subordinea consiliului local se vor face din afara sistemului de învățământ și personalul va fi selectat fără a trece prin filtrele anterioare care garantau obiectivitatea și calitatea personalului de predare (absolvirea unei facultăți de profil/ examenul de titularizare/ definitivarea/ examenele de grad), aceasta va duce inevitabil la scăderea calitativă a actului educațional în aceste instituții și la afectarea pe termen lung a comunității locale.

Trecerea acestei legi în forma actuală va însemna deprofesionalizarea învățământului nonformal din palatele și cluburile copiilor, instituții care au contribuit la descoperirea vocației atâtor copii și tineri talentați din țară. Angajații consideră că cel mai corect ar fi ca plata drepturilor salariale ale personalului din palatele și cluburile ale copiilor să fie finanțate de la bugetul de stat, iar celelalte cheltuieli să fie finațate de la bugetul local si mentinerea statutului de cadru didactic câștigat prin concursuri si grade didactice”, se arată într-un comunicat dat publicității de conducerea Palatului Copiilor Brăila.

În ceea ce-l privește, Timofei a declarat: ”Memoriul prezentat de domnul profesor Valeriu Partene în cadrul Ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurată săptămâna trecută a fost transmis deja tuturor parlamentarilor brăileni, cu scopul de a face cunoscute preocupările, nemulțumirile și îngrijorările profesorilor care predau și se implică în educația copiilor care vin săptămânal la Palatul Copiilor. Sunt conștient de contribuția pe care fiecare dintre dumneavostră o aduceți formării tinerilor din municipiu și județ, și vă asigur că voi face tot posibilul să transmit mesajul dumneavoastră instituțiilor abilitate”.