Deputatul Niță (PSD): Așa cum îl cunosc, sunt convins că domnul Chesnoiu va face treabă bună la Ministerul Agriculturii

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) salută anunțul noului ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu (PSD), privind faptul că toate măsurile de sprijin pentru agricultori aflate în desfășurare până la sfârșitul anului vor fi susținute cu fonduri de la buget. Mai mult, Chesnoiu a declarat că bugetul pentru subvenții a fost suplimentat cu 200 milioane lei, pentru acoperirea sumelor necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie.

Niță a criticat în ultimii doi ani faptul că guvernanții au promis multe agricultorilor, dar când a fost vorba despre alocarea fondurilor necesare pentru plațile ajutoarelor promise, lucrurile nu au stat deloc bine.

Parlamentarul, care este membru al Comisiei de Agricultură și el este însuși fermier, spune că se bazează pe Chesnoiu pentru a schimba lucrurile, în sensul susținerii reale a fermierilor și a consultării cu reprezentanții acestora, înainte de a se lua măsuri care îi afectează.

„Am tot vorbit în ultimii doi ani de problemele din agricultură, de faptul că nu au fost alocate fondurile promise, ceea ce a afectat foarte serios fermierii, care și-au făcut calculele bazându-se pe niște bani care nu au mai venit.

În plus, aflăm de la domnul ministru Chesnoiu că suma de aproximativ 2,3 miliarde de lei rămâne necheltuită anul acesta, ca urmare a întârzierilor în implementarea acțiunilor aferente perioadei de tranziție 2022-2023. Sunt bani care ar fi trebuit să fie investiți în agricultura românească și care, spune dânsul, nu au fost alocați eficient.

Mă bucur că noul ministru promite că se va asigura că bugetul Agriculturii pentru anul viitor va fi unul consistent și că toți banii vor fi utilizați pentru susținerea fermierilor români și a produselor românești. Nu mai este timp de pierdut, agricultorii chiar au nevoie de susținere financiară și nu numai.

Domnul Chesnoiu este colegul meu și a fost președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, iar alături de el în ultimul an am pus la punct foarte multe proiecte legislative legate de agricultură, care le-am și votat în Comisie. Așa cum îl cunosc, sunt convins că domnul Chesnoiu va face treabă bună la Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat Niță.

Programul manifestărilor organizate la Brăila pentru marcarea Zilei Naționale a României, 1 Decembrie

Instituția Prefectului Județului Brăila a anunțat programul manifestărilor dedicate Zilei naționale a României, 1 Decembrie. Manifestările vor avea loc în PIAȚA INDEPENDENȚEI, după cum urmează:

Ora  10.55 – Întâlnirea oficialităților civile și militare;

Ora 11.00 – 11.10 –  Ceremonialul militar-religios;

Ora 1110– 1115 –  Rostirea alocuțiunii referitoare la sărbătorirea Zilei Naționale a României de către Florin-Sergiu Dobrescu, prefectul județului Brăila;

Ora 11.15 – 11.35 –  Realizarea dispozitivului de defilare; Defilarea blocului de paradă; Moment artistic susținut de Muzica Militară;

Ora 11.35 – 11.45 – Depuneri de buchete de flori cu însemnele naționale la monumentul eroinei   ECATERINA TEODOROIU;

Ora 11.45 – Încheierea ceremonialului oficial.

După cum am fost informați, cetățenii care doresc să asiste la manifestări nu vor avea nevoie de certificat verde.

Programul centrelor de vaccinare valabil pentru zilele libere legale din luna decembrie

Instituția Prefectului anunță că a fost modificat programul de funcționare al centrelor de vaccinare din Brăila pentru zilele libere legale din luna decembrie.

Potrivit unui comunicat dat publicității, „organizarea activității de vaccinare în zilele de sărbători legale a fost supusă spre analiză și decizie în cadrul Nucleului de Coordonare a Vaccinării împotriva SARS-CoV-2 Brăila și s-au decis următoarele:

*În zilele de 30.11.2021, 01.12.2021, 25.12.2021, 26.12.2021, 01.01.2022, 02.01.2022  centrul de vaccinare amenajat în sala de sport a Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny”, din municipiul Brăila, va fi deschis în intervalul orar 8.00-12.00.

*În zilele de 30.11.2021 și 01.12.2021 centrul de vaccinare amenajat în cadrul sălii de sport a Școlii ”Nedelcu Chercea”, dar și centrul de vaccinare ”Vard” vor fi deschise în intervalul orar 8.00-12.00. În aceeași perioadă, respectiv în zilele de 30.11.2021 și 01.12.2021, centrul de vaccinare amenajat în cadrul Spitalului Orășenesc Făurei va fi închis.

*În ceea ce privește centrul de vaccinare amenajat în incinta Brăila Mall, în perioada 29.11.2021, 30.11.2021 și 01.12.2021 , programul nu va suferi modificări, centrul fiind deschis în intervalul orar 8.00-20.00.

30 noiembrie – 1 decembrie, Brăila Mall – Expoziție de arte, meșteșuguri, tradiții și produse românești

În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, la Brăila Mall va fi deschisă o expoziție de arte, meșteșuguri, tradiții și produse românești.

Vizitatorii vor putea admira și o expoziție a micilor producători locali care cuprinde:

*obiecte moderne țesute la războiul de țesut (poșete, portofele, încălțăminte, preșuri ș.a.)

*tăiței naturali de casă în culorile drapelului românesc

*miere certificată ecologic

*produse din lavandă ecologică

*săpunuri naturale

*lumânări din ceară naturală

*accesorii handmade croșetate și bijuterii din roci și pietre.

De asemenea, vor fi expoziții și ateliere cu: *medalii și înscrisuri care marchează perioada 1 decembrie 1918; *expoziție foto-documentară de imagini vechi cu principalele meșteșuguri din satele județului Brăila; *costume tradiționale autentice specifice Brăilei și perioadei (început de sec. XX); * vase ceramice reinterpretate fidel după modele arheologice autentice vechi; * atelier de olărit; *expozitie de ii autentice; * o demonstrație cu imprimanta 3D; * atelier de flori din hârtie cu tematica bujor.

Evenimentul este organizat de brandul ”Fleurane” și Brăila Mall, în colaborare cu Muzeul Brăilei ”Carol I”.

3 și 4 decembrie, Teatrul „Maria Filotti” – Premiera spectacolului „INUNDAȚIA”

Pe 3 și 4 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului „Maria Filotti” Brăila va avea loc premiera spectacolului „INUNDAȚIA”, de Teodor Mazilu, în regia Luanei Hagiu.

„Intrăm în atelierul lui, în spațiul lui de joacă, în viața lui, în relația lui cu un alt artist. Descoperim astfel un singur spațiu care înglobează totuși două tipuri de pictori, două tipuri de gândiri, două tipuri de percepții. Și așa îi cunoaștem pe Emi și Olga – într-un permanent joc despre care niciodată nu poți fi sigur dacă e o adevărată ceartă sau o nouă formă de a-și explora relația, de a se explica unul altuia, de a încerca să se convingă unul pe celălalt să-și dea dreptate. Printre pânze, pensule, vopsea și bețișoare parfumate, cei doi devin arhetipuri ale artistului îndrăgostit – de viață, de artă, de dragoste, de obiecte, uneori chiar și unul de celălalt”, declară regizorul Luana Hagiu.

În distribuție: Blanca Doba și Adelin Ilie

Regia: Luana Hagiu

Scenografia: Mădălina Sandu

foto: Marian Ecmegian

Cei interesați pot achiziționa biletele de pe BLT.ro https://www.blt.ro/spectacole-braila.html sau de la Agenția teatrală, tel. 0239 /613969.

Președintele Chiriac, declarație ironică legată de eficiența activității Poliției Brăila: Situația e roză, e foarte frumos…

„Situația e roză, e foarte frumos…”  – este comentariul ironic făcut astăzi de președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac, în sedința CJ în care s-a prezentat o informare referitoare la eficiența activității Inspectoratului de Poliție Județean pe primele 9 luni ale anului în curs. Informarea a fost făcută de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), în baza evaluărilor statistice transmise de IPJ, avându-se în vedere indicatorii de performanță stabiliți cu caracter de recomandare în Planul Strategic de Ordine Publică al ATOP Brăila.

Între indicatorii analizați se află și Siguranța comunității, în documentul prezentat consilierilor precizându-se că în primele 9 luni ale anului polițiștii brăileni au intervenit la un număr total de 12.255 evenimente, dintre care 60,71% au fost în mediul urban. Din totalul apelurilor de urgență (în număr total de 9989), în 7119 situații timpul de reacție a fost sub 10 minute.

În ceea ce privește Combaterea criminalității, în perioada analizată au fost sesizate 6603 infracțiuni, cu 117 mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Din totalul infracțiunilor sesizate la nivelul IPJ Brăila, ponderea este deținută de cele îndreptate împotriva persoanei (42,66%) și cele contra patrimoniului (40,48%). În anul 2021 s-au înregistrat 2617 infracțiuni contra persoanei, cu 35 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

În contextul în care presa locală a relatat în ultimele săptămâni despre o serie de incidente în care au fost folosite cuțite și se pare că s-au tras și focuri de armă, care s-au soldat cu oameni răniți și mașini distruse, iar ziariștii au acuzat în mod repetat modul în care sunt tratați de conducerea IPJ Brăila, președintele Chiriac a declarat: „Eu mai citesc prin presă ce se întâmplă… Domnule Vîlsan (Dorel Vîlsan, președintele ATOP – n.r), am o rugăminte la dvs: faceți o informare către toți colegii din CJ, ca să știm și noi ce se întâmplă cu activitatea IPJ și a celorlalte inspectorate, că văd că sunt niște subiecte tabu și toată lumea aruncă în noi, cei care găsim soluții și de fiecare dată le rezolvăm, față de ceilalți care au doar rolul de a controla și de a sancționa, ceea ce nu mi se pare corect”.

CLM Brăila a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru o investiție de peste 8 milioane lei ce vizează modernizarea spațiilor publice din cartierele Hipodrom și Obor

Consilierii municipali brăileni au aprobat ieri indicatorii tehnico-economici pentru o investiție ce vizează modernizarea spațiilor publice din cartierele Hipodrom și Obor, care are o valoare totală de 8.367.122,99 lei cu TVA.

„Având în vedere faptul că în zonele propuse, în prezent scurgerea apelor pluviale se desfășoară deficitar și modul de parcare al riveranilor se face anevoios, este necesar a se realiza modernizarea acestor spații publice. Spațiile tratate vor servi la circulația rutieră auto pentru populația rezidentă și pentru cei care tranzitează zona, în condiții de siguranță.

Amplasamentele sunt parțial ocupate de parcări improvizate, spații verzi între blocuri, zone de depozitare sau de agrement amenajate de locatari.

Proiectul vizează următoarele lucrări:

-partea carosabilă și platforme parcaje – îmbrăcăminte modernizată și straturi de fundație, încadrări de borduri, după caz;

-partea pietonală – amenajări trotuare perimetrale noilor parcări și lucrări de întreținere sau reabilitare a trotuarelor și a aleilor de trecere aferente blocurilor;

-spațiu verde cu efect ornamental;

-amplasarea unui sistem de supraveghere video;

-amplasarea unor stîlpi de iluminat public;

-colectarea și evacuarea apelor pluviale către rețeaua de canalizare existentă în zonă;

-spații de depozitare gunoi – înființare sau reparare platforme de depozitare a  pubelelor de gunoi”, se precizează în documentația proiectului.

Spațiile propuse pentru modernizare sunt situate în următoarele amplasamente:

-P1 Parcare Piața Microhală – Bloc M1-M2 – strada Școlilor și Aleea Învățătorilor

-P2 Parcare Aleea Învățătorilor Bloc O1-O2, Aleea Învățătorilor

-P3 Parcare strada Erou Comisar Popovici Bloc AD1-AD2-AD3, strada Comisar Popovici și str. Ion Ionescu de la Brad

-P3 Parcare strada Oborului Bloc 27- 27 bis – 28- 29 – 29 bis, Str. Oborului, str. Rândunicii și str. Daciei;

-P5 Parcare Pietății Bloc A9 – G16 – G15 – G10 – G13 – G14 – G12, str. Pietății și Aleea Policlinicii.

Suprafața lucrărilor de intervenție este de 29.565 mp.

Durata de realizare a investiției este de 12 luni.

Sorin Ioniță, despre decizia sa și a Antonetei Ioniță: În momentul în care partidul lui Ludovic Orban va fi înființat cu acte în regulă noi suntem acolo. După 1 Decembrie vom demisiona din PNL

Prim-vicepreședintele Organizației Județene PNL Brăila, Antoneta Ioniță (fost deputat) și prim-vicepreședintele Organizației Municipale PNL Brăila, Sorin Ioniță (fost consilier municipal), vor demisiona din PNL după 1 decembrie și vor trece în partidul lui Ludovic Orban.

Cei doi liberali au avut atitudini critice cu privire la modul în care a înțeles să se manifeste Florin Cîțu încă înainte ca acesta să fie ales președintele PNL și au continuat să-și exprime dezamăgirea și nemulțumirea în ceea ce privește direcția în care el a dus partidul și după ce a devenit președinte. Soții Ioniță au respins categoric varianta unei alianțe PNL-PSD atunci când aceasta a fost luată în discuție, iar acum, când alianța a fost parafată, ei au decis să plece din PNL și să se îndrepte către partidul ce va fi înființat de Ludovic Orban.

„În momentul în care partidul lui Ludovic Orban va fi înființat cu acte în regulă noi suntem acolo. Nu am ascuns și nu voi ascunde că noi suntem alături de liberali, de liberalii autentici.

Este o mare dezamăgire ce se întâmplă cu PNL și cu România, în general. Acum chiar dacă n-ai face politică și dacă ai analiza lucrurile ca simplu privitor, nu poți să nu realizezi că ceea ce se întâmplă cu România nu este bine, că nu mergem într-o direcție benefică oamenilor.

Noi așteptăm să treacă Ziua Națională a României și vom merge la partid să ne depunem demisiile”, ne-a declarat Sorin Ioniță.

Întrebat dacă mai sunt colegi din PNL Brăila care sunt nemulțumiți de faptul că s-a bătut palma pentru formarea alianței PNL-PSD, Ioniță a spus: „Am discutat și cu alți colegi, care ne împărtășesc opiniile, dar nu vreau să dau prea mult amănunte pe această temă. Pot să vă spun că sunt printre aceștia și oameni care sunt aleși și care deocamdată nu pot să facă pasul pe care-l facem noi, să-și dea demisia din PNL, pentru că și-ar pierde mandatele”.

În ceea ce privește zvonurile că el și soția sa se vor ocupa de coordonarea filialei Brăila a partidului lui Ludovic Orban, Sorin Ioniță a comentat: „E prematur să discutăm despre asta ceva. Nu știu cine o să fie desemnat să se ocupe de asta, deocamdată nu s-a discutat nimic pe aceasta temă cu domnul Orban”.

Liberalul consideră că ceea ce se întâmplă acum în politică depășește orice limită: „Aici nu mai este vorba despre politică, este o chestiune de supraviețuire a noastră, a tuturor. O împreunare din asta împotriva naturii (PNL-PSD – n.r.) a mai fost consumată în trecut și ce s-a întâmplat în urma ei? Am învățat ceva? Nu am învățat nimic.

«Prietenia» PNL-PSD va ține exact cât vor fi bani. După ce se vor termina banii o să apară scandalurile.

Este foarte probabil ca PNL să ajunga așa cum a ajuns PNȚCD. Probabil în PNL vor rămâne 2-3-4-5 și în final va rămâne unul care va avea cheia de la sediul partidului și va aprinde și va închide lumina. Liberalii care sunt cu adevărat liberali nu vor rămâne în PNL”.

În perioada 16-24 noiembrie polițiștii locali brăileni au aplicat amenzi în valoare de peste 85.000 lei

În perioada 16-24 noiembrie polițiștii locali brăileni au aplicat 223 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 85.455 lei.

Astfel, pe linia CURĂȚENIEI MUNICIPIULUI BRĂILA, în perioada amintită au fost amendate 8 persoane pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public a reziduurilor și pentru consumul semințelor pe străzi sau în alte locuri publice. Amenzile applicate au totalizat de 6.600 lei.

În ceea ce privește TULBURAREA ORDINII ȘI LINIȘTII PUBLICE, au fost constatate și aplicate 5 amenzi în valoare de 4.000 lei, pentru: *săvârșirea în public de acte, fapte sau gesturi obscene, proferarea de injurii de natură să tulbure ordinea și liniștea publică, să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea acestora; *încălcarea normelor legale de acces în instituțiile publice; *refuzul de a furniza date pentru stabilirea identității sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea justificată a organelor de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În privința activităților pe linie de CIRCULAȚIE RUTIERĂ, pe lângă acțiunile preventive, polițiștii locali rutieri au aplicat 158 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 39.155 lei și 193 de puncte de penalizare, pentru: *nerespectarea normelor rutiere privind oprirea, staționarea și accesul interzis; *nerespectarea prevederilor legale privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere; *nerespectarea prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a sistemului de administrare a parcărilor publice din municipiului Brăila; *nerespectarea prevederilor Regulamentului pentru eliberarea și folosirea permiselor de acces auto pentru circulația autovehiculelor pe străzile municipiului Brăila; *nerespectarea prevederilor legale privind staționarea voluntară a autovehiculelor cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 t pe drumurile publice, precum și pe terenurile aparținând domeniului public și domeniului privat al municipiului Brăila; *nerespectarea prevederilor legale privind circulația și staționarea autovehiculelor pe trotuare, pe scuaruri, în stațiile mijloacelor de transport în comun, pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu handicap.

Deputatul Popa: Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, promovat și impus de PNL, susține dezvoltarea comunităților mici

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, consideră că Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” este extrem de important pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea comunităților mici, oferind finanțarea necesară pentru proiecte ce țin de rețeaua sanitară, rețeaua școlară, rețeaua de drumuri și utilități.

Popa precizează într-un comunicat dat publicității: „Programul Național de Investiții «Anghel Saligny», promovat și impus de PNL, susține, printre altele, dezvoltarea comunităților mici. Programul «Anghel Saligny» va fi principala sursă de finanțare a acestora, completat cu bani din fonduri europene si din continuarea altor programe cu fonduri de la bugetul de stat.

Conform cifrelor din data de 10 noiembrie 2021, au fost înregistrate pe platforma digitală a programului «Anghel Saligny» 3.147 de unități administrativ-teritoriale, cu 7.545 de cereri finalizate.

Proiectele respective se referă la:

*Extinderea rețelelor de apă și canalizare – este vorba despre soluții punctuale pentru situații speciale (200 de microstații de tratare, fose septice și sisteme de alimentare cu apă, care vor deservi toate categoriile de utilizatori);

*Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene și locale. Mai concret,  40% din drumurile județene și locale vor fi modernizate, 3.000 de km de drumuri județene vor fi reabilitați, 10.000 km de drumuri sau străzi locale vor fi modernizate;

*Construirea și modernizarea unităților de învățământ. Este vorba despre 500 de creșe, grădinițe și școli (construcții noi, cât și în reabilitări), 15 campusuri școlare (constând în școală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare, cantina), 20 de cămine studențești, 5 centre universitare, 20 de tabere școlare, 20 de centre de excelență, informare și documentare pentru copii (construire).

*Implementarea programului național de construcție de creșe.

Programul este deja lansat, sunt peste 200 de solicitări înregistrate din partea unităților administrativ-teritoriale, din care se află în procedură de lansare a achiziției publice un număr de 138 de obiective de investiții.

*Sistemul sanitar local – discutăm despre construirea, reabilitarea și dotarea a 200 de centre medicale în mediul rural, 15 spitale județene (reabilitare), 30 de spitale municipale și orășenești (reabilitare), 7 spitale, inclusiv maternități”.

Deputatul Niță: Voi sprijini cu tot ce pot activitatea noului ministru al Agriculturii, în cadrul comisiei parlamentare din care fac parte, dar și în afara acesteia

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD) a participat astăzi la audierile unora dintre miniștrii propuși să facă parte din Cabinetul Ciucă, audieri ce au avut loc în comisiile parlamentare de specialitate ale Parlamentului. Între aceștia s-a aflat și Adrian Chesnoiu, propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, un domeniu care interesează în mod special județul Brăila.

Întrebat în legătură cu discuțiile ce au avut loc la comisiile reunite la audierea lui Chesnoiu, Niță ne-a declarat: „Am participat astăzi în cadrul comisiilor reunite de Agricultură la audierea colegului nostru, deputatul Adrian Chesnoiu, propus de PSD pentru funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acesta a primit raport favorabil, cu 24 de voturi «pentru» și șase voturi «împotrivă».

Eu am votat favorabil atât pentru propunerea de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și pentru programul de guvernare propus pentru sectorul agricol.

Domnul Chesnoiu a vorbit despre intențiile sale în ceea ce privește protejarea intereselor fermierilor români în contextul politicilor și strategiilor pe care UE le propune statelor membre și despre faptul că «interesele fermierilor români și interesele statului român trebuie să primeze mai presus de orice».

De asemenea, acesta a precizat că programul cu care vine la conducerea ministerului cuprinde mai multe elemente «care să conducă agricultura României spre progres și spre un viitor în care să nu mai plângem tot timpul că există acest risc al apariției fie a unei crize alimentare, fie a unor produse de bază».

Programul de guvernare prevede un set de măsuri care a fost realizat prin consultarea cu reprezentanții fermierilor și federațiilor din industria alimentară.

În ceea ce mă privește, ca deputat, voi sprijini cu tot ce pot activitatea noului ministru al Agriculturii, în cadrul comisiei din care fac parte, dar și în afara acesteia, dat fiind că acest sector are o importanță majoră în economia țării”.

Organizația pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale „TREBUIE!” – Filiala Brăila, condusă de Teodora Ilie, a marcat ieri 25 de ani de activitate

Organizația pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale „TREBUIE!” – Filiala Brăila, al cărei președinte este Teodora Ilie, a marcat ieri 25 de ani de activitate în comunitatea brăileană cu și pentru oamenii cu dizabilități. Momentul a fost marcat printr-un eveniment intitulat “O lume mai bună prin noi”, desfășurat la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila.

Profesorul Teodora Ilie, mama Irinei, o fată cu nevoi speciale, a înființat această organizație pentru a încerca să facă mai mult decât făceau instituțiile sufocate de birocrație pentru fiica sa, dar și pentru alți copii sau adulți cu nevoi speciale. A făcut-o pentru că nu a fost dispusă să se resemneze în fața ridicatului din umeri al unor funcționari pentru care Irina și alții ca ea erau doar niște nume și care spuneau „Nu se poate” mult mai des decât „Se poate”. A parcurs nenumărate drumuri, a bătut la nenumărate uși, a cerut de nenumărate ori finanțări unor oameni care nu știu ce înseamnă să ai un copil cu nevoi speciale și care, poate, erau și ei sufocați de solicitări de finanțare/sponsorizare, a avut parte de mici sau mai mari victorii, dar și de momente în care a părut să riscă să piardă tot ce reușise să construiască, din cauza modului în care statul roman înțelege să trateze problemele persoanelor cu nevoi speciale.

Cei 25 de ani de funcționare a Organizației pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale „TREBUIE!” au fost unii de continuă zbatere pentru Teodora Ilie. Și dincolo de momentele sale de disperare trăite în privat, dincolo de momentele în care a căzut în genunchi, simțind că nu mai poate (și care bănuiesc că au fost multe), întotdeauna a găsit puterea să se ridice și să facă pasul următor. Întotdeauna a putut mai mult. Nu s-a oprit niciodată, indiferent cât de greu i-a fost. Cu un zâmbet pe buze sau cu lacrimi în ochi a mers mai departe.

Ce a reușit să facă Organizația „TREBUIE!” (o organizație de părinți) în cursul acestor ani? Programe de recuperare/reabilitare pentru copii și tineri cu dizabilități: Centrul de pedagogie curativă și educație specială a copiilor cu deficiențe mintale severe, Servicii tip “Centru de Zi” în Centrul de Abilitare pentru Trai Independent, Clasă specială pentru copii autiști, Centrul de pedagogie curativă și educație specială, Centrul de terapie ocupaționala pentru tineri cu dizabilități medii și ușoare – miniatelier de confecționat lumânări și alte obiecte, Cabinet de kinetoterapie și masaj ALPHA  cu activități specifice, Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Teodora. Plus participări la competiții culturale, artistice, sportive, activități de club, sprijinirea familiilor și persoanelor cu dizabilități aflate în dificultate, formare de personal, voluntariat, acțiuni de strângere de fonduri.

Marcarea celor 25 de ani de activitate a Organizației „TREBUIE!” a fost unul dintre acele momente pe care Teodora Ilie le-a petrecut cu lacrimi în ochi. Și nu au fost lacrimi de fericire.

Ea a postat ieri un text emoționat în care vorbește despre cele mai recente provocări prin care trece:

„Azi se împlinesc 25 de ani de TREBUIE …De dragul tău Irina…

Mereu mi-am propus să scriu un blog cu numele DE DRAGUL TĂU IRINA,

Spre neuitare, dar și spre învățare… dar nu am avut timp pentru un astfel de lux

După 12 luni de suferintță a cărei cauză doar o bănuim și noi li doctorii – poate ochii, poate dinții, poate tot sistemul digestiv, poate sistemul imunitar post COVID, poate toate la un loc

După 12 luni de speranță că mâine durerile vor înceta …

Irina nu mai este Irina noastră

Așa e când nu poți spune ce te doare ….

Irina spune mamii ce te doare…

și Irina răspunde doar cu un geamăt și cu lacrimi în ochi,

cu priviri pline de reproșuri că nu ești în stare să o faci bine și să-i iei durerea din corpul ei

Ea nu-și poate controla durerea și nici nu întelege de ce nu ne pricepem să o ajutăm sau nu putem să facem asta

Tuturor ne este dor de Irina cu eșarfele ei colorate, cu piramidele din palarii, din veselă, incaltaminte sau tablouri și decorațiuni din Centru de zi și de acasa

De Irina care se rotește și ascultă 2- 3 ore Cutiuța Muzicală

De Irina veselă si plină de energie pozitivă pentru ea dar acum constatăm că și pentru noi

Cu o întrebare chinuitoare – oare cum e mai bine ?

Irina grasă și veselă sau slabă și tristă…

Tot de dragul tău Irina am renunțat la ceea ce mă făcea fericită – profesoratul

Pentru că un asistent personal ponteaza 8 ore, dar tu ai nevoie de sprijin 24 de ore

Așa semnează condica un părinte de copil cu dizabilități – 24 de ore TOATĂ VIAȚA

Chiar daca are serviciu….

și tot de dragul tău Irina,

am încercat să mă lupt cu SISTEMELE – educațional, social, de sănătate

În cei 25 de ani poate am câștigat câteva bătălii, dar… dar nu și războiul…

De ce ? Pentru că oamenii de la vârful SISTEMELOR nu au trăit măcar o zi cu Irina sau cu cei ca ea, să poată întelege nevoile și să decidă pe măsura nevoilor

O singura bătălie cred că am câștigat-o … atitudinea prietenoasă, solidară a oamenilor simpli, a oamenilor cu sufletul bun, a celor care ne trimit mesaje de încurajare, care pun un bănuț în urna de la standul TREBUIE sau ne sună pentru a direcționa 2% și care (sper, mă rog) ca atunci când vei rămâne fără familia ta iubitoare, să te ocrotească cu grijă, credință și responsabilitatea binelui care trebuie făcut

Mă gândesc la medici, asistenții medicali, infirmiere, lucrători din sistemul social… să se gândeasca la tine ca la un om care nu poate să se descurce singur… Atât îmi doresc azi…”.

A spune că Teodora Ilie este un om puternic este mult prea puțin.

A spune că Teodora Ilie este o mamă extraordinară este mult prea puțin.

A spune că Teodora Ilie este un exemplu și o inspirație pentru noi toți este mult prea puțin.

A spune că o respect și o admir pe Teodora Ilie este mult prea puțin.

 

P.S. – Cei care doresc să ajute Organizația TREBUIE! o pot face donând în conturile

CONT LEI: RO30 RNCB 0048 0259 1507 0001 BCR Braila sau

CONT EURO: RO46 RNCB 0048 0259 1507 0004 BCR

Organizația pentru Copii și Adulti cu Nevoi Speciale TREBUIE! – filiala Brăila, Str.Industriei, nr.18, bl.D2, sc.4, ap.64, loc. Brăila, cod postal 810341

Tel mobil: 0723 192 394

E-mail: rotrebuiebr@yahoo.com

Web-site: www.trebuiebraila.ro

Facebook: https://www.facebook.com/organizatiatrebuiebraila.organizatia

(sursă foto – Centrul de Creație Brăila)

 

30 noiembrie – 6 decembrie, platoul din Piața Independenței – „Expoziție de Iarnă”

Primăria Municipiului Brăila organizează în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2021 evenimentul „Expoziție de Iarnă”.

Pe platoul din Piața Independenței și în Parcarea laterală, timp de o săptămână, vor expune produse specifice sărbătorilor de iarnă producători din Republica Moldova, Jurilovca – Tulcea, Suceava, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Pitești, Constanța, București, Galați și Brăila. Vizitatorii vor putea admira și cumpăra produse de olărit, produse sculptate în lemn, produse artizanale lucrate manual, decorațiuni de Crăciun, icoane, ceramică utilitară și decorativă, păpuși decorative din sticlă.

De asemenea, cei interesați vor putea achiziționa plante și produse din plante, siropuri și tincturi, dulciuri și dulcețuri.

Premii oferite de administrația brăileană elevilor cu rezultate deosebite la concursurile sportive naționale și internaționale

CLM Brăila va aproba în ședința joi, 25 noiembrie, alocarea sumei de 37.200 lei  pentru premierea elevilor și cadrelor didactice cu rezultate deosebite la concursuri naționale și internaționale în anul școlar 2020-2021.

Mai exact, este vorba despre 15 elevi ai Liceului cu Program Sportiv și 7 cadre didactice, care vor fi premiați după cum urmează:

*elevi: premiul I, II sau III internațional – 9.600 lei; premiul I faza națională – 4800 lei; premiul II faza națională – 3200 lei; premiul III faza națională – 1600 lei.

*profesori:  premiul I, II sau III internațional – 2400 lei/ fiecare elev premiat; premiul I faza națională – 1600 lei/ fiecare elev premiat; premiul II faza națională – 3200 lei/ fiecare elev premiat; premiul III faza națională – 800 lei/ fiecare elev premiat.

Componenții echipelor/ștafetelor, precum și profesorii acestora, vor fi recompensați cu jumătate din valoarea premiilor prevăzute pentru performanțele individuale.

Premierea elevilor și a cadrelor didactice se va face în colaborare CJ și CLM Brăila, fiecare dintre cele două instituții suportând jumătate din suma aferentă.

CJ și CLM Brăila premiază elevii care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională/ Bacalaureat în anul școlar 2020-2021 și profesorii lor

CLM Brăila va aproba în ședința joi, 25 noiembrie, alocarea unor fonduri pentru premierea elevilor și cadrelor didactice cu rezultate deosebite în domeniul performanțelor școlare (media 10 la examenul de Evaluare Națională/Bacalaureat) în anul școlar 2020-2021.

Mai exact, este vorba despre suma de 5.500 lei din bugetul municipal destinată premierii elevei Elena-Gabriela Dragomir de la Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” (ce a obținut media 10 la Evaluarea Națională 2021), elevului Brian Cristian Beliciu de la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” (care a obținut media 10 la Bacalaureat) și unui număr de 5 cadre didactice îndrumătoare.

Premiile vor fi în valoare de 3000 lei/ elev și 1000 lei/ profesor. Premierea se face în colaborare cu CJ Brăila, cele două consilii suportând fiecare jumătate din suma aferentă.

CLM Brăila va aproba joi taxele și tarifele percepute de SUPAGL în anul 2022

Consilierii municipali brăileni vor  stabili joi, 25 noiembrie, tarifele și taxele ce vor fi percepute de Serviciul de Administrare și Gospodărire Locală pentru activitățile desfășurate pe domeniul public, începând cu luna ianuarie 2022.

În ceea ce privește tarifele utilizate la Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân, propunerile sunt următoarele:

*tariful pentru întreținerea câinilor în adăpost – 26,31 lei/animal/zi, în condițiile în care s-a luat în calcul un număr de 130 de patrupede întreținute zilnic în adăpost.

*tariful pentru captura câinilor – 240,82 lei/animal. Media câinilor capturați în 2020 a fost de 72 patrupede/lună, iar pentru tariful amintit a fost luat în calcul un număr mediu de 75 câini capturați/lună;

*tariful pentru întreținerea câinilor în vederea adopției la distanță – 385,93 lei/luna pentru un patruped;

*tariful pentru înteținerea câinilor în vederea recuperării – 26,31 lei/zi.

Taxele propusa pentru eliberarea avizelor de construcții/ demolare este de 33,50 lei/aviz, iar cea pentru descărcarea deșeurilor inerte în Zona de Umplutură este de 10,50 lei/mc.

Tarifele propuse pentru activitatea de dezinsecție, dezinfecție și deratizare pe domeniul public sunt următoarele: *dezinsecție avio – 199,73 lei/ha; *dezinsecție terestru – 33,88 lei/ha; *deratizare – 99,41 lei/ha.