Vot în PNL Brăila pentru moțiunea cu care candidează premierul Florin Cîțu la președinția PNL: 26 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Președintele Popa: „Voi candida pentru o funcție de conducere la nivel național”

26 voturi pentru moțiunea cu care candidează premierul Florin Cîțu la președinția PNL și 12 voturi împotrivă – este rezultatul votului dat aseară în ședința Colegiul Director Județean al PNL Brăila, în care s-au stabilit și delegații la Congresul PNL din 25 septembrie.

Rezultatul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă la care au fost prezenți și  câțiva dintre susținătorii lui Florin Cîțu: Hubert Petru Ștefan Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, Ciprian Pandea, președintele filialei PNL Călărași, George-Cristian Tuță, chestor al Camerei Deputaților și Claudia Benchescu, de la PNL Sector 3.

Având în vedere declarațiile ferme făcute până acum de președintele  PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, cu privire la faptul că îl susține pe Ludovic Orban pentru funcția de președinte PNL, precum și vehemența cu care liberalii brăileni se manifestă pe rețelele de socializare în a-și declara susținerea pentru Orban și a critica diverse atitudini sau declarații ale lui Florin Cîțu, Popa a fost întrebat dacă îl surprinde acest rezultat.

Deputatul a declarat că nu are de ce să fie surprins, pentru că nu avea așteptări legate de un anumit rezultat. Popa a mai precizat că nu este nimic ciudat în faptul că unii dintre membrii CDJ au votat în favoarea ambelor moțiuni (a lui Orban și apoi, a lui Cîțu), fiindcă statutul PNL le permite să facă acest lucru și s-a mai întâmplat și în alte filiale ca unii liberali să voteze „pentru” la ambele moțiuni: ”Eu niciodată, de când am intrat în politică, nu am jucat la două capete. Opțiunea mea e clară ( Ludovic Orban – n.r.). Dar noi, în interiorul partidului nu punem presiune, pentru că suntem Partidul Național Liberal. Opțiunea mea în continuare este aceeași. Eu nu mă schimb. Îmi țin cuvântul până la sfârșit, așa cum v-am învățat de când am intrat în politică. Ceea ce am spus, aia am făcut.

Sunt foarte multe filiale din țară în care au trecut ambele moțiuni.

Delegații la Congresul din 25 septembrie i-am selectat pe criterii de performanță: primari, viceprimari, apoi după rezultatele obținute în fiecare filială din județ și din municipiu, au primit o normă de reprezentare adecvată cu scorul obținut”.

Precizăm că atunci când a fost prezentată moțiunea lui Ludovic Orban în cadrul CDJ Brăila, la finele lunii august, au fost 52 de voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

Președintele Popa a explicat că și atunci, ca și acum, membrii CDJ au votat așa cum au dorit, nu li s-a impus nimic: ”Am lăsat liber votul. Și domnul Cîțu este premierul nostru în funcție. Mulți cred că vor avea nevoie în viitorul apropiat de susținerea dumnealui pentru dezvoltarea localităților. Nu a fost un vot controlat. A fost un vot clar. Fiecare și l-a asumat. Eu nu am spus nimănui cum să voteze. Dar dacă vreți să auziți, opțiunea mea rămâne aceeași.

Nu m-a surprins nimic. Amândoi sunt colegii noștri și e normal. Cum am spus, după 25 septembrie vom rămâne împreună. Amândoi sunt doi buni lideri. Opțiunea mea în prima fază a fost Ludovic Orban și i-am promis domnului președinte Orban că îl susțin, dinainte ca domnul Florin Cîțu să își anunțe candidatura. Iar dumneavoastră știți foarte bine că eu țin foarte mult la cuvântul meu”.

Alexandru Popa a mai precizat că intenționează să candideze pentru o funcție de conducere la Consiliului Național din 26 septembrie (când se vor alege restul membrilor din conducerea PNL).

PNL Brăila va avea 67 de delegați la Congresul PNL.

PMP Brăila și-a ales noile structuri de conducere. Viorel Botea rămâne președintele Organizației Județene PMP, Daniela Rădulescu este președintele Organizației Municipale

Membrii PMP Brăila și-au ales noile structuri de conducere la nivel municipal și județean. Astfel, consilierul municipal Daniela Rădulescu a fost desemnată președinte al Organizației Municipale PMP Brăila, iar consilierul județean Viorel Botea a fost reales în funcția de președinte al Organizației Județene PMP.

De asemenea, în cadrul Conferinței Județene PMP Brăila care s-a desășurat aseară a fost desemnat și noul Birou Politic Județean, din care fac parte: secretar general Coman Sarafolean; secretar general adjunct – Ismail Duran; vicepreședinți – Doruleț Iorga, Marian Radu, Alexandru Iancu, Tudorel Gîscă, Virginia Stăncescu, Iulian Eduard Brăila, Nicu Jarcu, Georgică Șerban, Ionel Stoican, Lucian Mircea Dudulea, Liviu Budur și Daniel Ciutacu; trezorier  Anamaria Fătu; secretari executivi -Marian Cojocaru, Gabriel Botea, Viorel Geană, Neculae Munteanu, Gina Moroianu, Elena Avarvarei, Cătălin Bogdan Andrei, Silviu Mardale, Ana Șerbu, Georgian Roșca, Șerban Recuciu, Ion Voinea, Mihai Turtoi, Ștefan Ciocan, Petruș Ladaru, Neculai Gurgui, Relu Burtea, Lucia Leca, Marian Nuțu, Gheorghe Ciuca, Sorin Lungu, Gheorghe Oancea, Gheorghe Gheorghiță, Gherghina Dobrotă, Nicolae Nedelcu, Mihai Purice, Alin Bobeanu, Ionel Tudorache, Vasilica Mocanu, Vasile Negru, Ionel Răcaru, Costel Stănescu, Emil Malaia, Maria Cornea și Paula Stan.

Președintele Viorel Botea a declarat: ”Vreau să vă mulțumesc tuturor, fiindcă de nouă ani de zile sunteți alături de mine. Suntem alături unii de ceilalți. Chiar cu unii dintre dumneavoastră ne cunoaștem de vreo 15 – 20 de ani.

Am ales valori, am ales oameni în partid care să meargă mai departe. Iar în ultimul timp au venit alături de noi doi oameni extrem de valoroși: doamna președinte Rădulescu și domnul Iorga. PMP este un partid alături de oameni. Tot timpul noi am fost alături de oameni. Tot timpul noi am fost unii alături de ceilalți”.

Mihai Tudose, despre efectele creșterii prețurilor la energia electrică și gaze: Haideți să salvăm întâi populația. Trebuie salvați și agenții economici, fiindcă în final va provoca un lanț întreg de falimente

„Fiindcă toate produsele finite și subprodusele vor îngloba prețul mărit al energiei și se va rostogoli, se va crea acel efect de bulgăre de zăpadă, iar tot ceea ce înseamnă economie românească va ieși din orice zonă de competitivitate. Produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viața de zi cu zi a românilor. Și așa nivelul de trai scade. Nu îl plimbă Superman printre blocuri și viața e din ce în ce mai grea și mai scumpă” – este comentariul europarlamentarului Mihai Tudose (PSD), în contextul în care creșterea prețurilor la electricitate și gaze amenință să aducă românii în situația de a nu-și mai putea plăti utilitățile, creează o majorare a prețurilor la produse, la bunuri și servicii și de asemenea, dezechilibre majore în economie.

În calitate de vicepreședinte PSD, Tudose a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, soluțiile pe care le văd social-democrații pentru această problemă majoră. De asemenea, europarlamentarul a anunțat că PSD intenționează să prezinte un proiect de lege care vizează plafonarea prețurilor la energie în România: ”Principiile de bază sunt următoarele: plafonarea pentru șase luni a prețului la o medie pe ultimele șase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, iar fondul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte și o altă parte, din sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat.

Atragem atenția Guvernului că aceasta este o soluție temporară, o soluție la adăpostul căreia Guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă. Au lăsat piața liberă exact în cel mai prost moment cu putință, în momentul în care producția națională este mult sub necesar. Și atunci, ca orice piață, a luat-o razna, fiind bătaia pe materia primă”.

Tudose a mai afirmat că este necesar ca în câteva luni Guvernul să facă investiții, „să redeschidă Complexul Energetic de la Mintia, care produce 1.200 de MW, Iernutul să facă investiții în Tarnița-Lăpușeni.

Atragem atenția, de asemenea, că la anul ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la Centrala nucleară. Deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare.

Nu există o soluție miraculoasă prin care, peste noapte, să se îndrepte aceste lucruri. Soluțiile trebuia să fie deja implementate de Guvern. Începe să fie târziu, dar este al doisprezecelea ceas. Dacă și acum vor scăpa din mână lucrurile, ele vor avea efecte în economie pe ani de zile.  Acum toată această povară este la populație și la agenții economici. 25% din consum este la populație. Haideți să salvăm întâi populația. Trebuie salvați și agenții economici, fiindcă în final va provoca un lanț întreg de falimente, de retrageri de pe piață, relocări industriale și așa mai departe. Este evident că va fi un efort bugetar și un efort, până la urmă, și al celor care astăzi fac profituri de 200 – 400 – 500%. Ajunge, nu merge! Deja am intrat în zona de speculă pe aceste creșteri de prețuri”.

Vicepreședintele PSD a mai spus că al doilea lucru pe care trebuie să îl facă Guvernul este să asigure necesarul intern: „Azi se produc în România 6.000 MW și se consumă 7.000 MW. Este evident că e bătaia pe mia lipsă și crește prețul la licitație, că se joacă pe bursă. Dar 1.200 de MW era numai centrala de la Mintia. Deja eram peste.

Gândiți-vă că vorbim despre consumul de astăzi și nu despre consumul de peste câteva luni, când se va da drumul la centralele termice, când până și iluminatul stradal va fi altfel. Că nu o să ne ducem acum după Ministerul Energiei și Economiei și pe unde o mai fi cu «mai strângeți din becuri»! Hai să ne întoarcem în peșteri… Stingem toate becurile, că așa a zis Guvernul. Sau celălalt sfat bun, «Vă sfătuim să nu plătiți facturile», că iar ne ducem în cap cu totul. Trebuie făcute niște lucruri cu cap, repede, că se poate! Gândiți-vă că vine iarna! Cresc consumurile la toate. Și la gaze, și la electricitate. Începe încălzirea. Cei 7.000 ceruți astăzi vor fi vreo 9.000 – 9.200 de MW, cât consumă România în mod normal. Și noi producem tot 6.000. Vă dați seama, fără o intervenție rapidă a statului, cam pe unde se duc facturile. O să crească cu 50 – 60% peste ce e astăzi, ceea ce înseamnă un dezastru. Mai ales fiindcă dacă «sfatul» Guvernului este să mai stingem din becuri, aia cu «cel mai ieftin kW este cel neconsumat», adică «mai stingeți din lumini»…

Cel care are o fabrică nu poate să scoată strungul din priză, că tocmai a făcut economie de tot, adică a închis fabrica! Iar omul acela căruia îi vine factura mărită acasă se trezește că este și în șomaj…

Statul în loc să încaseze impozite și profit de la agentul economic respectiv, trebuie să îi plătească cetățeanului și ajutor de șomaj”.

Rotaru: Soluția plafonării prețurilor, identificată de PSD, este permisă de legislația europeană, deși Guvernul spune altfel

Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, susține necesitatea plafonării prețurilor la energie și precizează că această măsură este permisă de legislația europeană, deci nu există motive întemeiate pentru ca Guvernul să o respingă.

Rotaru declară într-un comunicat dat publicității că urmare a crizei economice cauzate de pandemie, majorarea prețurilor la energie a afectat întreaga Europă, iar în ultimul an, efectele s-au simțit din plin și în România, prin creșterea galopantă a prețurilor la utilități, bunuri și servicii: „Energia electrică s-a scumpit cu 25%, gazele naturale cu peste 20%, iar combustibilii cu 14%, prețul lemnelor de foc dublându-se sau chiar triplându-se. Efectele asupra populației au fost devastatoare, peste 1 milion de familii nu-și mai permit plata facturilor la energie electrică și gaze. Pentru mulți români nivelul de trai a scăzut dramatic.

Soluția plafonării prețurilor, identificată de PSD, este permisă de legislația europeană, deși Guvernul spune altfel, dovadă stând faptul că de curând Spania a anunțat că ia măsuri pentru reducerea facturilor prin plafonarea prețului la gaze naturale, măsuri similare fiind anunțate în Grecia, dar și în Franța, care-și propune alocarea unei sume de 100-150 euro lunar pentru consumatorii vulnerabili. În acest context PSD a elaborat un proiect de lege care să impună Guvernului un mecanism de plafonare a prețurilor la energie, care se activează automat, pe o perioadă limitată de timp, atunci când se înregistrează creșteri exagerate, așa cum se întâmplă în prezent. Nu este vorba doar de consumatorii casnici, fiind afectat în mod deosebit și mediul de afaceri, întreprinzătorii mici și mijlocii cât și marii producători de bunuri și servicii. Prețurile au crescut atât de mult, încât pun probleme chiar și în privința funcționării spitalelor, de aceea este nevoie de o măsură general aplicabilă, care să vizeze toți consumatorii. Mai exact, se are în vedere plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

După cum explică economiștii, dublarea facturilor la utilități ar însemna un cost suplimentar de peste 5.000 de lei pe an pentru fiecare gospodărie, ceea ce înseamnă că angajații cu salariu minim vor folosi salariul pe 4 luni doar pentru a-și achita facturile la utilități, iar cei cu salariu mediu vor plăti un salariu și jumătate pentru asta. În ceea ce-i privește pe pensionari, la o pensie medie de 1.604 lei, va fi nevoie de pensia pe 3 luni pentru achitarea facturilor. Dar aproape 3 milioane de pensionari iau mai puțin de 1.600 lei pe lună, iar 1,5 milioane pensionari au mai puțin de 1.000 de lei pe lună, adică aceștia își vor da banii de pe 4 – 6 luni doar pe plata facturilor.

Alte soluții propuse de PSD pentru limitarea creșterii prețurilor pe termen lung sunt: creșterea capacității de producție internă, limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la producătorii de energie Nuclearelectrica și Hidroelectrica, accesarea Fondului de Modernizare, unde România dispune de 10 miliarde de euro pentru investiții în sectorul energetic. Din păcate Guvernul a ratat primul termen pentru depunerea proiectelor, care au fost trimise la Bruxelles abia pe 14 septembrie, având o valoare de numai 693 milioane de euro, adică mai puțin de 7% din totalul de 10 miliarde.

După ce a aruncat țara în criză și sărăcie și a refuzat să ia măsurile necesare pentru soluționarea problemelor, acum Guvernul este obligat să aplice măsurile propuse de PSD, aceleași pe care le respingea în urmă cu câteva luni, fiind forțat să recunoască că altă cale de rezolvare nu există. PSD consideră că românii nu pot fi abandonați și lăsați să se descurce fiecare cum poate în fața dezastrului economic și a facturilor uriașe care deja au început să apară. Un partid responsabil trebuie să aibă ca prioritate găsirea și aplicarea soluțiilor pentru sprijinirea populației și a mediului de afaceri și nu circul politic și lupta pentru putere care se desfășoară acum între PNL – USR PLUS, partide aflate la guvernare”.

16-19 septembrie, Esplanada Dunării – Festivalul Peștelui Brăila 2021

În perioada 16-19 septembrie pe Esplanada Dunării din Brăila se va desfășura cea de a III-a ediție a Festivalului Peștelui.

„Cele mai bune preparate din pește îi vor aștepta pe pofticioși la standurile amenajate în acest sens, însă nu sunt uitați nici iubitorii dulciurilor, care vor avea de unde alege o tratație dulce.

Sâmbătă și duminică cei prezenți la eveniment vor fi delectați cu show-uri culinare și concerte pe măsură.

Astfel, sâmbătă, cu începere de la ora 18.00, chefi de la restaurantele brăilene «Pește și vin» și «Sunrise Marina» le vor arăta celor prezenți cum să gătească câteva rețete din propriile meniuri.

Urmează apoi un program artistic susținut de Ansamblul de dansuri “Pandelașul” și, în încheiere, Damian Drăghici & Brothers.

Duminică chef Horia Vârlan va oferi publicului un show culinar în stilul consacrat, urmat de concerte susținute de Jampa Orchestra și Mahala Rai Banda.

Cei interesați vor putea participa la atelierul de dezvoltare a aptitudinilor practice pe tema pescuitului, organizat de Biblioteca Județeană «Panait Istrati» sau la atelierele de ceramică ori de revitalizare a țesăturilor tradiționale, organizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila”, se arată într-un comunicat dat publicității de Primăria municipiului.

17 septembrie, Muzeul Brăilei „Carol I” – Lansarea volumului „Monografia comunei Cavadinești”

Vineri, 17 septembrie, la ora 17:00, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piața Traian, nr. 3) va avea loc lansarea cărții „Monografia comunei Cavadinești”, semnată de Octavian Osanu și apărută la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I” anul acesta. Evenimentul este organizat în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România și se va desfășura în prezența autorului.

Prezintă: prof. univ. dr. Artur Tuluș, dr. Ștefan Aftodor, profesor; dr. Viorel Bratosin, profesor.

Octavian Osanu este profesor de istorie. A trăit timp de 29 de ani în comuna Cavadinești, până în anul 1980, când s-a căsătorit la Brăila. După absolvirea facultății a predat în comuna natală, la Școala Gimnazială Gănești, comuna Cavadinești, timp de șase ani (1974-1980), perioadă în care a cules informații despre istoria comunei. După pensionare și-a intensificat cercetările în arhive și biblioteci din Galați, Brăila și București, dar și contactele cu numeroși fii ai satului.

Monografia se întinde pe 536 de pagini și are 20 de capitole, care cuprind aspecte numeroase din istoria așezării Cavadinești. Aceasta reprezintă o străveche vatră de locuire din județul Galați, având o vechime de peste 12.000 de ani, fiind atestată documentar din anul 1436, în timpul domniei fraților Ilie Voievod și Ștefan Voievod.

Chiriac: Va veni o perioadă foarte grea. Prețurile la energie electrică și gaze s-au dublat. Trebuie să găsim banii pentru plata utilităților la Spitalul Județean și Spitalul TBC. Nu vrem ca pacienții să stea în frig

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, se arată îngrijorat de nivelul facturilor la gaze și energie electrică pe care le vor avea de plătit în această iarnă Spitalul Județean și Spitalul TBC, care sunt subordinea instituției amintite.

Chiriac a declarat în cadrul celei mai recente ședințe CJ Brăila că „va veni o perioadă foarte grea” din acest punct de vedere: „Împreună cu directorul economic și cu spitalul trebuie să ne facem foarte bine calculele. Va veni iarna, prețurile la gaze s-au dublat, la energie s-au dublat. Și nu numai la Spitalul Județean, ci și la Spitalul TBC. Trebuie să vedem resursele financiare de unde le găsim, astfel încât să fim cu plata la zi a utilităților. Nu vrem ca pacienții, părinții noștri, rudele noastre, să stea în frig, să aibă un disconfort în ceea ce privește perioada de iarnă.

Trebuie să avem în vedere și pandemia, pentru că numărul cazurilor crește. Suntem în organizare, s-a făcut curățenie, s-a făcut la Corpul B al Spitalului Județean, Secția Boli infecțioase, toată instalația de oxigen, să nu mai avem probleme cu buteliile. Încercăm să facem și câteva posturi de ATI acolo, vreo patru. S-a făcut o curățenie și în Corpul E.

În ședintele următoare o să avem un proiect de hotărâre privind o locație pentru un centru de vaccinare de sine stătător în Corpul B al Spitalului Județean. O luăm pas cu pas”.

Chiriac, despre strategia de dezvoltare a județului Brăila în perioada 2021-2027: S-au strâns peste 800 de proiecte din toate localitățile din județ

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, este mulțumit că în ședința de ieri s-a aprobat Strategia de dezvoltare a județului pe perioada 2021-2027.

Chiriac a declarat că strategia amintită va putea fi modificată în timp, dacă se consideră necesar, însă important este că aceasta include deja peste 800 de proiecte care vor contribui la dezvoltarea Brăilei: „Ca orice strategie, ea poate avea și modificări pe parcursul implementării și putem să adăugăm lucruri noi sau lucruri care vin în ajutorul dezvoltării județului Brăila. Au fost trecute toate etapele de implementare cu oameni profesioniști, pentru că a fost un proiect pe fonduri europene.

Mă bucur foarte mult că s-au strâns peste 800 de proiecte din toate UAT-urile (unitățile administrative teritoriale – n.r.) din județ.

Important este avem mai repede ghidurile de finanțare și să putem scrie cât mai multe proiecte, nu numai pe CJ și Primăria municipiului Brăila, dar se pot accesa fonduri europene și pe fiecare UAT în parte.

În exercițiul financiar care se termină județul Brăila este pe primul loc pe Programul Operațional pe Pescuit, fiindcă sunt proiecte în implementare și mă bucură acest lucru”.

Popa: Eu am o firmă, am creat zeci de locuri de muncă și am atras fonduri europene. Domnul Chiriac a început cu o slujbă obținută pe filiera PSD la o firmă privată, a fost secretar de stat PSD și apoi președinte CJ din partea PSD

„Eu zic una și președintele Consiliului Județean Brăila îmi răspunde cu totul altceva. Eu vorbesc despre ceea ce face sau mai bine zis, ce nu face domnul Chiriac la Consiliul Județean, iar dânsul îmi răspunde vorbind despre petrecerile cu lăutari la care participam cu vreo 7 ani în urmă” – este comentariul președintelui PNL Brăila, Alexandru Popa, la postarea făcută astăzi pe o rețea de socializare de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

Cei doi au schimbat între ei replici acide în ultimele două zile, iar Chiriac a scris astăzi că Popa este „deputățel PNL, bombardier și mare politician al Brăilei” și „îi confundă pe brăileni cu lăutarii atât de dragi. Nu înțelege că în politică e puțin diferit, că e pe voturi, nu pe vorbe goale și bani”.

Președintele PNL Brăila a răspuns tot pe o rețea de socializare: „Da, am fost la petreceri cu lăutari si dacă vreau, mă voi mai duce. Îmi place muzica lăutărească, o ascult cu plăcere la petreceri – ăsta sunt eu, nu încerc să par ceea ce nu sunt.

Pe mine mă interesează să vorbim despre ce am realizat fiecare din punct de vedere profesional și în funcțiile în care am fost aleși, iar domnul Chiriac se simte jignit dacă îi spun că n-a făcut nimic ca președinte al Consiliului Județean.

Eu am de câțiva ani o firmă, am creat zeci de locuri de muncă și am atras singur fonduri europene mai multe decât a atras întreg Consiliul Județean. Am intrat în politică dorind să fac ceva pentru județul Brăila și pentru brăileni, nu să obțin avantaje personale. Când am intrat în politică aveam deja realizările mele în mediul privat, aveam deja o afacere în agricultură și câteva zeci de angajați.

Din câte știu eu, domnul președinte «Nește» a început cu o slujbă obținută pe filiera PSD la o firmă privată, a continuat cu funcția de secretar de stat obținută tot pe filiera PSD și apoi cu funcția de președinte al Consiliului Județean obținută ca și candidat PSD, nu ca independent. Și după cum am mai spus, până acum domnul președinte «Nește» nu a fost capabil să fie președinte decât cu numele, în declarații publice, fiindcă atribuțiile cele mai importante i le-a delegat domnului vicepreședinte Epureanu.

Dacă domnul Chiriac dorește să avem o discuție publică despre chestiuni legate de Brăila și de așa-zisa dezvoltare a județului, sunt dispus oricând să facem acest lucru, ca să vedem care dintre noi este mai coerent în ceea ce spune. Înainte de acea discuție, l-aș ruga să țină minte că nu se spune «nește», se spune «niște». I-a mai explicat asta cineva în urmă cu câțiva ani, dar încă nu a reținut.

Și fiindcă domnul Chiriac îmi dă mie lecții despre comunicare și pare să creadă că dânsul se pricepe la asta mult mai bine decât mine, n-ar fi rău să mai asculte din când în când declarațiile sale care sunt publicate în presă. Poate așa își va da seama că dincolo de mica sa problemă cu «nește», dânsul nu este chiar un exemplu de coerență în exprimare și uneori nu-i reușește nici acordul subiectului cu predicatul.

Domnule președinte Chiriac, înțeleg că erați obișnuit să nu fiți deranjat prea mult dinspre PNL Brăila, dar acum lucrurile s-au schimbat. Vă anunț că PNL Brăila va face opoziție pe bune PSD. Și o să vedem în următorii 3 ani cine-i mic și cine-i mare”.

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” reia atelierul de scriere creativă din cadrul Proiectului național “Fantezii literare”

Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila anunță că se reia atelierul de scriere creativă din cadrul Proiectului național “Fantezii literare”, aflat la cea de-a doua ediție.

Atelierul se va desfășura în perioada octombrie 2021 – februarie 2022 și este destinat elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Pe parcursul întâlnirilor participanții vor deprinde tehnici de redactare, scopul fiind finalizarea unui text literar, care va avea șansa să participe la cea de-a doua etapă a proiectului – Concursul național de proză scurtă “Fantezii literare”.

Alături de biblioteca Județeană „Panait Istrati”, vor avea texte în concurs și alte biblioteci publice din țară, iar în urma clasamentului realizat de un juriu de specialitate, creațiile participanților vor fi incluse într-o antologie de proză scurtă, realizată la editura „Proilavia” a bibliotecii.

Reamintim că la ediția I a proiectului, alături de biblioteca din Brăila, au participat la proiect alte opt biblioteci publice din țară, câștigătoarea concursului fiind Cristina Anamaria Ursaru, din Brăila, cu textul „Pas în doi”.

Pentru înscrierea la atelierul de scriere creativă doritorii se pot adresa pe parcursul lunii septembrie 2021 coordonatorilor proiectului, Roxana Neagu, telefon: 0766653978, e-mail: roxana_neagu@bjbraila.ro și Teodora Lungu, telefon: 0757409725, e-mail: teodora_lungu@bjbraila.ro  sau direct la Punctul de Înscriere al Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila, Piața Poligon, nr. 4.

Chiriac: „O dedicație de la mine pentru Popa: deputățel PNL, bombardier și mare politician al Brăilei. Alexandru Popa îi confundă pe brăileni cu lăutarii atât de dragi. Nu înțelege că în politică e puțin diferit, că e pe voturi, nu pe vorbe goale și bani”

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), este de părere că președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa „îi confundă pe brăileni cu lăutarii atât de dragi” și „nu înțelege că în politică e puțin diferit, că e pe voturi, nu pe vorbe goale și bani”.

Chiriac răspunde astfel comentariilor făcute ieri de liderul liberal într-un comunicat de presă în care Popa declara că șeful CJ este „incompetent”, „inapt din toate punctele de vedere” și că este președinte CJ doar cu numele, fiindcă i-a delegat cele mai importante atribuții vicepreședintelui Ionel Epureanu (PSD).

Într-o postare făcută pe o rețea de socializare Iulian Chiriac  scrie că liberalul este „deputățel PNL”, „bombardier”, “un bătăuș” și “șmecherul Făureiului”:  „Răspuns pentru Alexandru Popa sau, în termenii pe care îi știe cel mai bine, «o dedicație de la mine pentru Popa». Cine e domnul Popa? Este deputățel PNL, bombardier și mare politician al Brăilei!

Mă tot provoacă domnul deputat de câteva săptămâni, aruncând cu declarații de tot râsul și jignindu-mă, în speranța că îi voi răspunde. Observ că îi place să-și vadă numele prin ziare, deși credeam că i-a ajuns experiența de la alegerile parlamentare, când toată țara a aflat că aici, la Brăila, urma ca «un bătăuș» sau «șmecherul Făureiului» să ajungă parlamentar. Așa au scris jurnaliștii!

Prima oară când m-a atacat nu am spus nimic, însă, de data aceasta, am câteva chestiuni de precizat. Nu voi scrie foarte mult, căci trebuie să și înțeleagă domnul deputățel.

Alexandru Popa îi confundă pe brăileni cu lăutarii atât de dragi. Nu înțelege că în politică e puțin diferit, că e pe voturi, nu pe vorbe goale și bani.

Nimeni nu crede, cel puțin cu sinceritate, că acele comunicate de presă semnate de Popa sunt și scrise de el. Să fim serioși! Am văzut cu toții cât de bine se pricepe la comunicare, așa că nu e cazul să mai argumentez. Cel mai bine ar fi să își concedieze consilierii care îl fac de râs și să dea banii la lăutari. Iese mai câștigat domnul deputățel!

În rest, deputățelul Popa poate spune orice, la fel ca Orban sau Câțu, colegii lui de partid. A trecut niște limite, semnând comunicate pline de jigniri și glume proaste, dar asta e! A aterizat în politică de prin alte locuri și îi ia ceva timp până se obișnuiește. Știu toți brăilenii ce l-a recomandat să fie primul pe lista PNL pentru Camera Deputaților!

Mai bine s-ar ocupa de problemele brăilenilor, că face Guvernul PNL, Guvernul lui Cîțu-Mîțu, praf țărișoara asta!

Să nu-și mai pună consilierii să îmi răspundă și el să semneze, că asta e tot ce am avut de zis. Nu va mai urma!”.

17 septembrie, Palatul Administrativ – Festivitatea de premiere a elevilor care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat

Inspectoratul Școlar Județean Brăila anunță că vineri, 17 septembrie, la ora 11:00, la Sala Rondă a Palatului Administrativ va avea loc festivitatea de premiere a absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a din anul 2021 și la Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021.

Popa, către Chiriac: Sunteți președinte doar cu numele. I-ați delegat cele mai importante atribuții lui Epureanu, el e adevăratul președinte al CJ Brăila. În afară de gargară nu faceți nimic. Nu vă plictisiți în birou?

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, dă o replică acidă comentariilor ironice făcute astăzi de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), la adresa sa, dar și a liberalilor, în general.

Popa declară într-un comunicat dat publicității că în opinia sa, Chiriac „este inapt din toate punctele de vedere” și că este președinte CJ doar cu numele, fiindcă i-a delegat cele mai importante atribuții vicepreședintelui Ionel Epureanu (PSD).

Mai mult, Popa spune că a sesizat că PSD-iștii „au o pasiune cu număratul”, fiindcă Iulian Chiriac le numără alora fotografiile făcute la podul peste Dunăre așa cum în trecut Adrian Năstase „îi invita pe unii să-i numere ouăle”: „Președintele Consiliului Județean Brăila, domnul Iulian Chiriac, are o problemă cu liberalii, din câte se vede. La câte probleme nerezolvate sunt în județul Brăila, pe dânsul îl frământă ce fac liberalii. Nu mă mir, fiindcă dacă nu poate rezolva problemele județului, nici n-are rost să se frământe prea mult din cauza lor.

Președintele Consiliului Județean Brăila este un președinte cu zero realizări, zero proiecte și fără viziune.

El vorbește despre faptul că noi, liberalii, ne lăudăm că am investit în sistemul de irigații. Da, domnule Chiriac, ca urmare a acestor investiții am reușit să pompăm apă pe unele canale de irigații pe care nu s-a mai pompat apă de vreo 24 de ani.

Spuneți că ne lăudăm cu proiecte legate de căile ferate care nu sunt ale noastre; da, domnule Chiriac, căile ferate sunt toate ale dvs.

Vă deranjează că se mai duc și alții în afară de membrii PSD la șantierul podului peste Dunăre. Nu știu ce treabă aveți dvs cu cine se duce sau nu se duce la pod, cine își face sau nu-și face poze la pod, fiindcă nu este proiectul dvs sau al Consiliului Județean. Văd că PSD-iștii au o pasiune cu număratul: dvs le numărați unora pozele, așa cum în urmă cu niște ani un  șef PSD îi invita pe unii să-i numere ouăle.

Poate că ar fi mai bine ca dvs să vorbiți despre ce faceți la Consiliul Județean, nu despre ce fac alții. Și chiar dacă vorbiți despre Consiliul Județean Brăila, dvs nu aveți niciun merit în ceea ce se face acolo, pentru că sunteți un președinte incompetent. Terminați cu atacurile la adresa liberalilor și vedeți-vă de treabă la CJ, pentru că opinia publică s-a săturat de dezinformările dvs de doi lei!

Consiliul Județean Brăila este condus de 30 de ani de PSD și județul Brăila este la coada tuturor clasamentelor naționale. Ar trebuie să vă fie rușine! În afară de gargară nu faceți nimic, realizările dvs ca președinte al Consiliului Județean sunt zero.

Cred că sunteți pe ultimul loc între președinții de consilii județene din țară, sunteți inapt din toate punctele de vedere. Nu sunteți în stare nici măcar să vă asumați atribuțiile de președinte al Consiliului Județean. De acum înainte puneți-l pe domnul vicepreședinte Epureanu să vorbească în locul dvs, că dvs sunteți președinte al Consiliului Județean doar cu numele, de la început i-ați delegat cele mai importante atribuții dumnealui. Domnul Epureanu este adevăratul președinte al Consiliului Județean, nu dvs.

Nu sunteți în stare să construiți nimic pentru județul Brăila; dar sincer, nici nu am pretenția să construiți ceva în județ, fiindcă după cum se vede, nu sunteți în stare să fiți președintele Consiliului Județean decât cu numele.

Consiliul Județean îl conduce în locul dvs domnul Epureanu și discursurile vi le scrie domnul Tudose. Dvs ce faceți toată ziua, nu vă plictisiți în birou?”.

Biroul de presă al PSD Brăila: Decizia de a nu mai testa periodic elevii reprezintă o decizie criminală. Măsura testării periodice a elevilor se aplică cu succes în mai multe state occidentale

Conducerea PSD Brăila este de părere că testarea periodică a elevilor reprezintă cea mai bună soluție pentru ca școlile să rămână deschise și să cursurile să se facă la clasă, nu în sistem online.

Într-un comunicat dat publicității de Biroul de presă al PSD Brăila se arată: „Anul școlar 2021 – 2022 începe cu aceleași incertitudini ca și precedentul, în contextul pandemiei Sars-CoV-2. Copiii au fost chemați fizic la școală, însă Guvernul a luat decizia de a nu mai testa periodic elevii, ceea ce în condițiile răspândirii tulpinii Delta a virusului printre copii și adolescenți reprezintă o decizie criminală. Măsura testării periodice a elevilor se aplică cu succes în mai multe state occidentale și a ajutat la menținerea școlilor deschise prin prevenirea transmiterii virusului. În Marea Britanie se fac câte 3 – 5 teste antigen pe săptămână pentru fiecare elev, în Franța, cel puțin 2 teste pe săptămână, iar Germania a aprobat testele de salivă în școli, acele teste care, în România, cu câteva luni în urmă, iscaseră dispute între ministrul Sănătății și cel al Educației.

Pe lângă problemele generate de pandemia Covid, școlile din România se confruntă și la începutul acestui nou an cu aceleași neajunsuri ca și în anii precedenți. Multor unități le lipsește autorizația de funcționare, au probleme cu încălzirea sau au toaleta în curte. Subfinanțarea se menține. Guvernul a alocat Educației doar 2,5% din PIB. 70% din bani se duc doar pe salarii, deci pentru investiții mai rămâne extrem de puțin. Multe școli au început anul în stadiul de șantier. Doar la 73 din cele aproape 1.000 de unități de învățământ unde au avut loc lucrări de investiții, s-a reușit finalizarea lor la timp.

Un alt record negativ pentru România: în 2020 s-a atins cel mai mic număr de unități școlare din ultimii 10 ani, 6.970, față de 7.588 de unități în anul 2010. A scăzut mult și numărul cadrelor didactice. Anul trecut s-au înregistrat 1.103 demisii la cererea salariatului. Pentru alți 2.277 de profesori au încetat contractele de colaborare. În ceea ce privește elevii, 400.000 de copii nu merg la școală sau nu își finalizează studiile. România este peste media UE la abandonul școlar, cu o rată de peste 16% în 2018, față de 10% media UE. Sute de mii de elevi nu au acces în prezent la învățământul online.

În anul școlar 2020 – 2021 învățământul online a fost un dezastru din cauza faptului că mulți elevi nu au avut acces la calculator, tabletă sau internet. Copiii au fost afectați negativ și din punct de vedere emoțional, lipsa socializării și-a pus amprenta asupra psihicului acestora; de aceea este atât de important ca școlile să poată rămâne deschise, iar orele să se desfășoare cu prezența fizică a elevilor. PSD consideră că testarea periodică a elevilor, așa cum se întâmplă și în Occident, reprezintă o măsură foarte eficientă de prevenire a răspândirii virusului, care va duce la menținerea școlilor deschise în condiții de siguranță, astfel încât elevii și profesorii să nu mai fie nevoiți să se întoarcă la nebunia învățământului online de anul trecut.

De asemenea, se impune alocarea mai multor bani pentru Educație. Incompetența guvernanților, care au dat doar 2,5% din PIB, a avut ca urmări stagnarea investițiilor și a lucrărilor de modernizare, iar mii de elevi și profesori se văd nevoiți să se întoarcă la școală în același clădiri care nu îndeplinesc condițiile de funcționare”.

Ajutor psihologic oferit gratuit persoanelor cu dependențe și celor care au în familie asemenea persoane

Ajutor psihologic oferit gratuit persoanelor din Brăila care au crescut în familii cu părinți cu dependențe de orice tip, care au frați/ surori/ parteneri cu dependențe sau care au ele însele diverse dependențe: psihoterapeutul Cristina Aramă lucrează săptămânal cu un grup de astfel de persoane, în cadrul unei acțiuni desfășurate la Biblioteca „Panait Istrati” Brăila, la sala „Fănuș Neagu”, miercurea, de la ora 17:30.

Cei interesați o pot contacta pe Cristina Aramă la nr. tel. 0744.216641.

Chiriac, după anunțul privind faptul că se va construi primul parc industrial în Zona Liberă Brăila: Dacă vin și alți investitori interesați să înființeze un parc industrial, CJ are destule terenuri disponibile

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), salută faptul să s-a semnat autorizația de construcție pentru prima hală din ceea ce va fi viitorul parc industrial din municipiu, ce va însemna investiții în valoare totală de 25 de milioane de euro.

Chiriac a declarat astăzi că dacă vor mai fi firme interesate să înființeze parcuri industriale în zonă, CJ are destule terenuri pe care să le pună la dispoziție în acest scop: „Relația cu domnul primar (primarul Brăilei, Marian Dragomir – n.r.) este excelentă. Am luat decizia ca prima oară să umplem terenurile din jurul municipiului Brăila, că forța de muncă este angrenată în jurul municipiului. În momentul de față Zona Liberă nu mai are niciun teren pentru a dezvolta un parc industrial. Vedem cum funcționează acest parc industrial de 11 ha. În momentul în care vin și alți investitori avem destule terenuri disponibile noi, CJ, pentru a angrena și al doilea parc industrial, ținând cont de conectivitatea pe care o va avea podul cu celelalte drumuri expres și cu Centura Brăilei.

Avem destule soluții, dar nu vom spune absolut nimic până nu avem ceva concret, semnat, stabilit, pentru că pe urmă o să fie declarații de presă sau promisiuni pe care nu le putem onora. Avem destul teren al CJ care poate fi pus la dispoziție pentru un astfel de proiect”.