Mariane, nu mai umbla cu zebra vopsită, că nu ține vrăjeala!

Administrația Dragomir dă din nou lovitura! După o îndelungă și matură chibzuință, la Brăila s-a realizat un nou tip de trecere de pietoni; ca să vă dați seama cam despre ce vorbesc, e ca o zebra tunsă pierdut pe spate, care se strecoară  printre mașinile parcate.

Cel mai probabil creatorii acestei capodopere a desenului… animat au vrut să fie o zebră jucăușă, care să amuze elevii Școlii Generale „Fănuș Neagu”, aflată în imediata apropiere, așa că au acoperit cu vopsea neagră zebra care era la câteva zeci de metri distanță, care era și semaforizată și au lăsat frâu liber imaginației muncitorilor care au trasat liniile trecerii de pietoni când mai lungi, când mai scurte, după cum au avut loc pe lângă mașinile parcate. Ei, e minune mare ce-au făcut ăștia azi-noapte!

Aseară, la ora 19, zebra cea nouă nu era încă în zonă, însă azi dimineață trecătorii au descoperit cu surprindere zebra stranie din stradă, care era evident că avea un gen de handicap. Unii bănuiau că cei care au trasat-o ar putea avea un gen de handicap, dar ca să fim corecți, trebuie să spunem că aceștia au lucrat noaptea, ca hoții sau ca boții – unii zic „ca netoții”, dar noi nu zicem așa ceva – și au făcut și ei ce au putut, în condițiile date și cu mașinile deja parcate. Bine, e clar că niciunul dintre cei care s-au ocupat de această lucrare nu e vreo lumină, fiindcă dacă era, nu ieșea așa ceva.

Azi dimineață, directorul Școlii „Fănuș Neagu”, Emilia Luntraru, a crezut că nu vede bine, când a descoperit porcăria. Ea a postat pe o rețea de socializare câteva imagini, exprimându-și stupoarea privind rezultatul activității Doreilor care au mutilat noua zebră și semnalând pericolul pe care-l reprezintă aceasta pentru pietoni, fiindcă din cauza mașinilor parcate aceștia nu pt fi văzuți de către șoferi. Când acei pietoni sunt copii de școală generală, pericolul este cu atât mai mare ca vreunul dintre aceștia, fiind pe zebră, să sară în fața unei mașini și să fie accidentat.

„S-a desființat trecerea de pietoni de la Școala «Fănuș Neagu», pe Buzăului! S-a înființat alta care dă în locurile de parcare! Atenție la traversarea de la școală! Mergeți la semafor!

Noua trecere este marcată ținând cont de mașinile parcate, cu întreruperi. Locul e identificat cu locuri de parcare, astfel încât traversarea se face printre mașini, vizibilitatea fiind 0. Există risc major de accidente!”, a scris directorul Luntraru.

Au urmat și alte postări pe aceeași temă, după care primarul Marian Dragomir a transmis brăilenilor tot printr-o postare că el nu e de acord cu ce s-a făcut.

Cităm: „NU sunt de acord cu decizia Poliției Rutiere de a muta trecerea de pietoni de la Școala «Fănuș Neagu»!!! Îmi asum acest lucru!!! Nu putem pune în pericol elevii, pentru ca o trecere de pietoni de lângă o școală să se mute lângă un supermarket!!!

Cât despre cei de la SUPAGL care au marcat trecerea de pietoni în mod haotic, vor ajunge în Comisia de Disciplină!!! Așa e normal!!! Nu am tolerat și nu o să tolerez bătaia de joc!!!”.

Serios, nu tolerezi bătaia de joc? Măi Mariane, tu ai impresia că suntem toți ca Doreii care s-au ocupat de zebra ta?

Dai vina pe Poliție? Dai vina pe SUPAGL? Dar ce, se trage vreo bă… linie în orașul ăsta, pe vreo stradă, fără acordul Primăriei, care este administratorul străzilor? Poate Poliția să decidă ceva fără acordul administratorului drumului? A trimis Poliția acolo muncitorii fără știrea Primăriei?

Și mai zici că îți asumi?! Ce-ți asumi? Lasă vrăjeala, nu mai umblă cu zebra vopsită, că nu ține la noi!

După ce s-a comentat copios pe rețelele de socializare despre „bătaia de joc”, cum o numește edilul, astăzi a apărut o nouă echipă la fața locului, care a acoperit cu vopsea neagră zebra cu handicap grav trasată azi-noapte și cel mai probabil va albi fosta trecere de pietoni, pe care azi noapte au înnegrit-o.

E de noaptea minții… Lucrări SMART, într-un oraș condus de o administrație SMART!

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Luni, 24 martie, va fi întreruptă furnizarea apei potabile în localitatea Lacu Sărat

Luni, 24 martie, între orele 09:00 – 17:00, Compania de Utilități Publice (CUP) „Dunărea” Brăila va întrerupe furnizarea apei potabile pentru toți utilizatorii casnici, agenții economici și instituțiile publice din localitatea Lacu Sărat.

În intervalul menționat, CUP va executa lucrări de reabilitare a rețelei, în cadrul Contractului CL8 – Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Brăila.

„Regretăm faptul că vor fi afectați de aceste lucrări mai mulți utilizatori și îi asigurăm că societatea noastră va face tot ce este necesar pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt, dar aceste intervenții sunt necesare pentru modernizarea rețelelor de distribuție a apei potabile. Totodată, rugăm toți abonații afectați de lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că la reluarea alimentării cu apă este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure, din cauza antrenării depunerilor din conducte. Recomandăm să se folosească apa doar în scopuri menajere, pentru scurt timp, până la limpezirea ei”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Nota 4 la purtare! Stați jos!

Mentalități medievale la profesorii unui colegiu ce pregătește copii care sunt minți luminate ale secolului XXI.

Este vorba despre unii dintre profesorii Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, care nu știu să respecte valoarea unor elevi de top, ce au adus în județul nostru laurii câștigați la Campionatul Național de Robotică First Tech Challenge, care s-a desfășurat zilele trecute la Pitești.

Echipa de robotică HELIX din Brăila a câștigat Premiul 2 INNOVATE în Finala Campionatului amintit, însă bucuria succesului obținut la acest eveniment prestigios a fost umbrită de dezamăgirea unora dintre membrii echipei, atunci când au aflat că au primit absențe pentru zilele în care au lipsit de la cursuri, pentru că erau la Pitești.

Helix a fost singura echipă care a reprezentat Brăila la finala de robotică, o competiție la care au participat cele mai bune 60 de echipe din țară și la care s-a bătut de două ori recordul mondial.

Asta n-a contat pentru câțiva dintre profesorii Colegiului „Nicolae Bălcescu” care au considerat, probabil, că prezența la cursurile lor este mai importantă decât participarea la o competiție națională de robotică.

Colac peste pupăză, din ce spus unii copii, dincolo de faptul că li s-au pus absențe în catalog, au fost profesori care le-au interzis să se mai ducă la clubul de robotică de la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, unde își desfășoară activitatea echipa Helix.

Câtă minte poate să aibă un profesor, ca să-i interzică unui copil care performează la un asemenea nivel în domeniul roboticii, să continue această activitate?

Dacă la un colegiu de top din Brăila mai sunt asemenea profesori, ce pretenții putem avea de la restul liceelor?

De ce au avut unii profesori ai Colegiului „Nicolae Bălcescu” un asemenea comportament pentru care merită nota 4 la purtare? Din ce am aflat neoficial, se pare că unii dintre cei care au putere de decizie ar fi fost nemulțumiți de faptul că pe diplomele primite de elevi la competiția de robotică nu s-a trecut și numele colegiului unde învață aceștia. Altfel spus, acei dascăli vor să tragă spuza și pe turta lor, deși colegiul nu are niciun merit în realizările copiilor în domeniul roboticii. Ba dimpotrivă, după cum se vede, colegiul amintit le face greutăți elevilor respectivi și sancționează performanța obținută de aceștia, dacă liceul nu primește o „cotă-parte” din succes.

Cât de mici pot fi astfel de profesori, dacă nu reușesc să facă facă față marilor performanțe ale elevilor lor?

Octavian Silviu Gheorghe, omul care a creat echipa Helix și unul dintre mentorii elevilor care fac parte din aceasta, a rămas cu un gust amar când a descoperit în cel fel este primit de cei de la Colegiul „Nicolae Bălcescu” succesul extraordinar al discipolilor săi.

Se vede treaba că la Bastilia – cum era numit în trecut Colegiul „Nicolae Bălcescu” din Brăila -, s-au menținut pe ici, pe colo, mentalități medievale, în cazul unor profesori care nu sunt capabili să fie niște modele pentru elevii care vor revoluționa lumea. La Bastilia brăileană încă mai există reprezentanți ai așa-numitului Ancien régime, care mai cred că pot practica un tip cosmetizat de tiranie în relația cu niște copii care le dau clasă din multe puncte de vedere.

Ce caută la catedră, la un colegiu de top din Brăila, niște oameni pe care nu-i duce mintea mai mult decât la a interzice unor elevi străluciți să-și cultive talentele și măiestria?

Cu ce a susținut Colegiul „Nicolae Bălcescu” activitatea acestor copii în domeniul roboticii, ca să aibă pretenția să fie trecut numele liceului pe diploma lor?

Stați la rând, după părinții lor, după mentorii lor de la clubul de robotică, după Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, care patronează Helix Team și care a oferit copiilor tot sprijinul pe care-l poate oferi!

După ce s-a aflat de mizeriile făcute elevilor din echipa Helix, cei de la Colegiul „Nicolae Bălcescu” au făcut pasul înapoi, au motivat absențele și au declarat că a fost o neînțelegere.

Da, este o crasă neînțelegere din partea acelor profesori din liceu care au făcut asemenea mizerii elevilor, care nu sunt capabili să respecte valorile, care nu-și onorează meseria, fiindcă este evident că în cazul lor nu e vorba despre o vocație!

Nu vă meritați elevii pe care-i aveți! Sunt prea buni pentru voi!

Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Muzeul Brăilei „Carol I”

Vineri, 21 martie, la ora 16.00, va avea loc o nouă întâlnire în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura” la Casa Alexiu (str. Polonă nr.14) din Brăila.

La evenimentul care va celebra Ziua Mondială a Poeziei vor participa din Galați Mioara Baciu, Stela Iorga, Mioara Ardieleanu, Coca Coralia Drăgan, Silvia Curelaru, iar din Brăila, Sibiana Mirela Antoche, Ana Maria Zlăvog, Doina Focșa, Tincuța Gherghiceanu, Florentina Antoche, Marilena Veronica Vasile.

Recitalul de poezie va fi oferit de Viorica Novac, Mița Gheorghe, Ilinca Botez, Elena Homițchi, Clara Mogoș, Costina Calcan, Chivuța Stere, Mihai Calcan.

Programul include și momente muzicale susținute de:

*Florin Lazăr, profesor, Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila

*Simona Dumitru, solistă muzică populară, Brăila

*Maria Scarlet, elevă, Școala Gimnazială „Ion Băncilă” Brăila

*Marin Oanea, cantautor, Galați

Moderator: dr.Brîndușa Ilie, muzeograf, Serviciul Cercetare. Documentare. Valorificare

Triplă lansare de carte în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”, la Muzeul Brăilei „Carol I”

Luni, 24 martie, la ora 17.00, la Casa Alexiu din Brăila (str. Polonă nr.14) va avea loc o triplă lansare de carte în cadrul Hub-ului cultural „Etnoliteratura”.

În acest cadru vor fi lansate volumele:

*„Jumătatea plină a mărului” și „Incursiuni literare pontice”, semnate de Mihaela Meravei publicate la Editura EX PONTO, Constanța, 2024

*„Cicatrici pe umbra mea”, semnat de Marin Mârza Editura COLORAMA, Cluj-Napoca, 2022.

Prezintă: drd. Adi-George Secară Halilbey, scriitor și jurnalist cultural

Moderator: dr. Brîndușa Ilie, muzeograf

Evenimentul este organizat de Muzeul Brăilei „Carol I”, în parteneriat cu Biblioteca „V. A. Urechia” Galați.

Festivalul Filmului Francez la Palatul Culturii Brăilene „Lyra”

În perioada 21-22 martie, Palatul Culturii Brăilene „Lyra” (strada Cojocari nr. 21) va gădui Festivalul Filmului Francez.

Programul cuprinde următoarele proiecții:

*Vineri, 21 martie, ora 18.00 – „A son image”, Regia: Thierry de Peretti

Distribuție: Clara-Maria Loredo, Marc-Antonu Mozziconacci, Louis Starace

Genul filmului: dramă

Durată: 1h50

*Sâmbătă, 22 martie, ora 11.00 – filme pentru întreaga familie: „Bambi, l’histoire d’une vie dans le bois” / „Bambi, o poveste din pădure”

Regia: Michel Fessler

Genul filmului: animație

Durată: 1h25

*Sâmbătă, 22 martie, ora 17.00 – „Vingt Dieux”/ „Sfinte cașcaval”

Regia: Louise Courvoisier

Distribuție: Clément Faveau, Maïwene Barthelemy, Luna Garret

Genul filmului: Comedie, dramă

Durată: 1h32

*Sâmbătă, 22 martie, ora 19.00 – „Making of”

Regia: Cédric Kahn

Distribuție: Denis Podalydès, Jonathan Cohen, Stefan Crepon

Genul filmului: Comedie, Drama

Durată: 1h59

Festivalul este organizat de Institutul Francez din România.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Rezervări la telefon: 0722.608938

Conducerea Spitalului Județean Brăila nu mai știe cum să împiedice dezvăluirea mizeriilor din interior de către angajații nemulțumiți

Preocupare majoră a conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila pentru operații de chirurgie plastică menite să dea acestei instituții o altă față, una care-i ascunde bubele și pârleala.

La Spitalul Județean Brăila situația este gravă sub mai multe aspecte și pe alocuri prezintă umflături și este necesar să se taie în carne vie, ca să se elimine puroiul de acolo. O spun în primul rând angajații spitalului, care, sub protecția anonimatului, dau din casă, pentru ca neregulile de acolo să fie date publicității și să se schimbe ceva.

În aceste condiții, ceea ce-i frământă pe cei din conducere, precum și pe Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila – cel care are în subordine spitalul -, este cum să oprească scurgerile de informații, pentru ca acestea să nu mai ajungă în spațiul public și să le strice imaginea.

Cei amintiți nu s-au mai uitat de mult în oglindă, ca să-și vadă adevărata față și în loc să facă schimbări care le-ar îmbunătăți cu adevărat imaginea, preferă să ordone celor din subordine să acopere toate oglinzile.

Pe șefi nu-i interesează ca imaginea bună să fie consecința realităților din Spitalul Județean Brăila, ci îi interesează ca ei să continue să-și facă facă jocurile toxice, partinice și să acopere acea față hâdă a spitalului cu cosmetice mediatice scumpe și parfum de trandafiri cât cuprinde. Și sunt deranjați că o mulțime de angajați ai spitalului sunt atât de scârbiți sau de revoltați de ceea ce se întâmplă sub ochii lor, încât dau informații din interior celor dispuși să le facă publice, fiindcă măcar așa au satisfacția că s-au răcorit.

Dincolo de șleahta celor care fac jocurile politice și financiare în Spitalul Județean Brăila, sunt acolo medici și asistente care își fac treaba la modul onest, cât pot de bine, dar din ce în ce mai mulți dintre ei sunt afectați la modul fizic și psihologic de toate mizeriile care se întâmplă în spital. Aceștia simt uneori că li se urcă la cap indignarea, îi doare inima văzând atâtea abuzuri și uneori simt o mare greață văzând la ce nivel s-a ajuns cu favoritismele în diverse secții ale spitalului. Ei spun că ciuma roșie a căpătat proporțiile unei infecții intraspitalicești și că niciodată până acum nu au mai văzut Spitalul Județean Brăila să decadă la un asemenea nivel.

Asta e marea problemă a conducerii spitalului și a lui Chiriac: nu că acele lucruri care s-au acumulat în spital put de te trăznesc și au devenit insuportabile în primul rând pentru angajații spitalului, ci faptul că sunt unii angajați care nu mai pot trece nepăsători pe lângă porcăriile cu pricina, fiindcă îi afectează și pe ei. Nu mai spunem că această atmosferă infectă îi face pe unii medici și pe unele asistente să-și dea demisia și să plece din spital, ca să nu ajungă să se îmbolnăvească și ei din cauza mediului toxic în care sunt obligați să lucreze zi de zi…

Când au început să fie date publicității informații despre neregulile din spital, cei din conducere au apelat întâi la amenințări, afirmând că vor găsi trădătorii care au dat acele informații și îi vor pedepsi exemplar. Apoi, după ce au constatat că amenințările nu funcționează, au trecut la alte metode: la cea mai recentă ședință cu șefii de secții le-au cerut acestora la intrare să-și închidă telefoanele și i-au luat la sentiment cu texte de genul „Nu e corect să dăm informații, fotografii sau înregistrări cu ceea ce se întâmplă în spital, fiindcă acestea fac rău instituției noastre, ne strică imaginea”.

Nu, nu acestea vă strică imaginea, ci abuzurile, neregulile, favoritismele, mizeriile care se întâmplă în spital, incompetența unora care au fost puși în funcții sau angajați pe criterii arbitrare, pe care le știm cu toții, că n-am venit cu pluta pe Dunăre!

Nu informațiile respective vă strică imaginea, ci faptul că ciuma roșie face ravagii la Spitalul Județean Brăila!

Degeaba sperați, domnule președintele Iulian Chiriac și doamnă manager Didi Crintea, că dacă dați din abundență cu parfum de trandafiri, chestiile alea n-o să mai miroasă urât. Primii care simt duhoarea și se simt îngretoșați de ea nu sunt pacienții care vin și pleacă în câteva zile, sunt angajații care-și fac meseria în mod onest, care nu sunt membri ai partidului care trebuie, care nu au pile și care trebuie să o suporte zi de zi și simt că dau pe dinafară de silă.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

„No butts!” – acțiune de voluntariat organizată de ABEC Brăila

Asociația Brăileană pentru Educație Civică (ABEC) lansează o invitație concetățenilor care își doresc să contribuie pentru a avea un mediu mai curat. Duminică, 23 martie, între orele 10.30 -12.30, pe strada Dunării, în zona falezei din Brăila, va avea loc o acțiune de voluntariat sub genericul „No Butss! Strada nu este o scrumieră!”.

„Trilioane de mucuri de țigară sunt aruncate anual, eliberând substanțe toxice și microplastice în sol și apă. Filtrele, fabricate din acetat de celuloză, conțin nicotină, metale grele și alte chimicale periculoase. Acestea se descompun în ani, poluând mediul și afectând ecosistemele acvatice. Microplasticele rezultate reprezintă o amenințare gravă pentru râuri, mări și oceane.

Vino alături de noi să facem o schimbare reală!
Împreună, putem transforma fiecare gest mic într-un impact mare. Alătură-te acțiunii noastre de voluntariat!
Strângem chiștoace, protejăm natura și dăm un exemplu pentru un mediu mai curat și sănătos.
Fii parte din soluție – implică-te acum!”, este mesajul transmis de organizatori.

Pentru mai multe detalii îi puteți contacta pe organizatori aici: https://www.facebook.com/events

„Spectacol în mișcare” la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

Sâmbătă, 29 martie, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” va avea loc evenimentul cultural intitulat „Spectacol în mișcare”, care cuprinde o lansare de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale și artistice.

Este vorba despre un turneu național care poartă numele volumului de poezie semnat de scriitorul, actorul și regizorul Latip Abdul-Cair, în care sunt implicați 10 oameni cu preocupări artistice diverse: Aurelia Ica Muca, Rodica Rădița Râpeanu, Otilia Ardeleanu, Gheorghe Pirvu, Matteo Aluas, Emir Hendem, Diego Toma, Dumitra Buzea.

Tânăr actor din Năvodari, Latip Abdul-Cair este implicat în diverse proiecte din domeniul teatral și cultural, conduce mai multe trupe de teatru și are la activ patru cărți publicate, cea mai recentă fiind „Spectacol în mișcare”.

„Sunt frânturi de suflet, de viață, de cer, de senin. Și cum o carte devine trăire abia atunci când am închis-o… să ne bucurăm de vers, savurându-l și trăindu-l”, spune autorul.

Intrarea la spectacol este liberă.

Echipa de robotică HELIX din Brăila a câștigat Premiul 2 INNOVATE în Finala Campionatului Național de Robotică First Tech Challenge

Echipa de robotică Helix a Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila a obținut obținut Premiul 2 INNOVATE în Finala Campionatului Național de Robotică First Tech Challenge, care s-a desfășurat în perioada 14 – 16 martie la Pitești.

„Această reușită a confirmat încă o dată, pentru al treilea an consecutiv, că efortul susținut și munca în echipă pot genera rezultate remarcabile pentru liceenii brăileni.

Premiul 2 INNOVATE a fost câștigat în urma analizei documentației tehnice și a prezentărilor dinamice făcute de membrii echipei pe parcursul celor 5 sesiuni de întrebări și răspunsuri, precum și în 6 meciuri desfășurate în zilele de concurs.

În competiție s-au înscris 60 de echipe din toată țara, iar obiectivul principal al juraților a fost acela de a înțelege abilitățile tehnice și nontehnice ale echipei Helix în sezonul #9 FTC transpuse în angrenaje reale, funcționale și fiabile.

Generația de roboticieni 2021-2025 din Helix a promovat întotdeauna principiile S.T.E.M. (abordare educațională a învățării care folosește Știința, Tehnologia, Ingineria și Matematică), a mentorat cu succes alte echipe de robotică (HEX și Helix Jr), a câștigat multe premii, calificându-se în fiecare an la etapa națională FTC, iar membrii echipei au fost acceptați pe baza rezultatelor la renumite facultăți din România și Europa.

Echipa a fost susținută de-a lungul timpului de numeroși sponsori, de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) – Filiala Brăila, de Biblioteca Județeană «Panait Istrati»”, se arată într-un comunicat de presă transmis de bibliotecă.

Peste cinci milioane de lei investite în reabilitarea Stadionului Progresul, care nu poate fi folosit, pentru că nu e branșat la rețeaua de energie electrică

Știți vorba aia care zice că la Caracal s-a răsturnat carul cu profesioniști?

Ei, la Brăila s-a răsturnat exact în fața Primăriei carul cu oameni SMART.

Și mai știți că îl întrebam public pe primarul Brăilei, Marian Dragomir, de ce ține închis de peste un an Stadionul Progresul, după ce s-au investit peste 5 milioane de lei în reabilitarea lui?

Dragomir nu ne-a  răspuns, că el nu răspunde decât întrebărilor care-i ridică mingea la fileu.

Având în vedere că în propunerea de buget pe anul 2025, care urmează să fie aprobată de Consiliul local Municipal, include suma de 100.000 lei pentru branșamentul electric al stadionului, voi ce concluzie trageți? Că stadionul proaspăt reabilitat nu e încă branșat la rețea, nu-i așa?

Dacă dă drumul la curent anul ăsta și anul viitor alocă în buget bani și pentru tabela de marcaj, poate în 2027 vor intra și sportivii pe teren.

De ceva timp nu mai intră acolo decât paznicii, fiindcă inițial au intrat niște ziariști și au făcut poze, pe care le-au folosit ca să critice administrația SMART Dragomir, așa că acum sunt închise toate intrările și e și pază la poartă.

Și zi așa, Mariane, ai uitat să tragi curent la noua ta ctitorie? Cum faci tu un proiect de reabilitare a unui stadion și nu incluzi și partea de alimentare cu energie electrică? Tocmai tu, cel care a primit trofeul pentru cel mai tare iluminat public și pentru cel mai SMART dintre municipiile din Românica?

Greu, frate, cu proiectele tale SMART! Nu știu cum se face, că la mai toate se fac pauze lungi și dese și niciodată acestea nu sunt cheia marilor succese.

Ți-a luat un an, după ce ai făcut recepția, ca să sesizezi că e ceva în neregulă la stadionul ăla proaspăt reabilitat? Dacă făceai un brainstorming cu echipa ta poate vă dădeați seama mai repede că n-aveți curent. Dar tu nu practici sporturile în echipă, tu joci de unul singur, pe persoană fizică.

Bine, teoretic tu faci cea mai bună echipă cu președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac, dar în realitate voi nu mai sunteți de mult o echipă, sunteți fiecare cu treaba lui și vă adunați numai pentru pozele de familie politică, de ochii electoratului.

E și greu să faci echipă cu cineva când ești vultur și ești și cu ciocul pe sus, fiindcă din poziția asta nu mai vezi pe nimeni de jur împrejur, deci nu ai cu cine să faci echipă, nici dacă ai vrea. Tu nu vrei, dar discut acum la modul general.

Tu crezi că nu mai e nimeni ca tine, tu te dai vultur.

Când e vorba să dai replica în ședințele Consiliului Local Municipal, ești atacant, vii în picaj de sus și-ți înfigi ghearele în pradă.

Când ai de-a face cu oameni care-ți pun întrebări la care nu-ți dă mâna să răspunzi și pe care nici nu poți să-i aburești, faci pasul în spate și devii fundașul rănit în aripă.

Lucrările de reabilitare a Stadionului Progresul au început în iunie 2021 și ar fi trebuit terminate în 18 luni. S-au terminat la finele anului 2023 și de-atunci și până acum, în martie 2025, stadionul e închis, iar tu, primarul Brăilei, nu catadicsești să ne dai vreo explicație, că tu nu răspunzi decât în fața Marii Adunări Naționale a PSD.

Ia zi, Mariane, aștepți să faci zece ani de împliniri mărețe, ca să inaugurezi Stadionul Progresul? Sau aștepți să termini și parcul cu căprioare, să le dai la pachet, ofertă electorală promoțională?

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

La Palatul Lyra din Brăila se cântă „Despre aripi și zbor”

Sâmbătă, 29 martie, la ora 19:00, la Palatul Culturii Brăilene „Lyra”, va avea loc lansarea oficială a materialului discografic de autor „Despre aripi și zbor”, al lui Cătălin Stepa.

„«Despre aripi și zbor» este rezumatul muncii și inspirației din ultimii 6 ani. Multe dintre cântece, peste jumătate, s-au născut în perioada pandemiei, dovadă că în ceva negativ, de multe ori, putem descoperi și părți bune. Altele sunt mai recente, iar câteva sunt din prima perioadă a activității mele.

Unele cântece «au venit» aproape instantaneu, altele au fost lăsate la «dospit» ani de zile. Nu am găsit vreo rețetă. Toate au curs după un ritm firesc și au apărut atunci când a fost clipa lor.
«Despre aripi și zbor» are ca nucleu ceva ce cred că avem fiecare din noi: puterea de a trece prin greutăți, prin încercări, prin întuneric uneori, pentru ca apoi să reușim să fim liberi, să fim noi înșine, să ne bucurăm, să râdem, să zburăm!
Cu respect și mulțumiri pentru toate momentele frumoase trăite împreună și pentru cele ce vor urma, vă salut regulamentar!”, declară Cătălin Stepa.

Evenimentul este organizat de Asociația „Tatiana Stepa”, cu sprijinul „România Folk” și recomandat de BARICADA FOLK.

Bilete online exclusiv pe iabilet.ro
Link bilete -> https://www.iabilet.ro/bilete-braila-catalin-stepa…/

Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila organizează Concursul școlar județean „Plastilina jucăușă”

Liceul de Arte „Hariclea Darclee” Brăila organizează Concursul școlar județean „Plastilina jucăușă”, ajuns la cea de a VI-a ediție.

Concursul se va desfășura în data de 22 martie, la ora 9.00, la Liceul de Arte, Corp E (Calea Galați nr. 31), unde concurenții  vor descoperi atelierele de lucru ale secției de modelaj și vor avea posibilitatea să-și dovedească măiestria.

Tema concursului este „Cu și fără Arpagic, alături de Ana Blandiana”.

„Îi așteptăm cu drag să descoperim împreună «lumea în care tot ce este firesc e miracol», cum însăși Ana Blandiana o spune despre colecțiile sale de poezii.

Încă de la Ediția I, desfășurată în anul școlar 2016- 2017, ne-au fost alături 17 școli și aproape 100 de elevi. În tot acest timp, copiii au îmbrățișat cu drag bucuria modelajului și s-au lăsat purtați de mirajul primăverii, al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, precum și al personajelor literare din cărțile preferate, au pășit alături de Habarnam și prietenii săi, l-au însoțit pe Nică în aventurile sale, au făcut «magie, jonglerii și acrobații cu Marin Sorescu» „, spun organizatorii.

Expoziție la Muzeul Brăilei „Carol I”: ROMLAG 1945-1965

Marți, 18 martie, la ora 13.00, la Muzeul Brăilei „Carol I” (Piața Traian, nr. 3) va avea loc vernisajul expoziției temporare ROMLAG 1945-1965, organizată de Muzeul Brăilei „Carol I” în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului din România (MOCR).

Proiectul expozițional a fost elaborat de MOCR, în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Consiliul Național al Studierii Arhivelor Securității, Universitatea București – Facultatea de Istorie, Fundația Culturală „Memoria”, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet, Asociația Foștilor Deținuți Politic din România, Filiala București, Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, Arhivele Naționale ale României, Memorialul Închisoarea Pitești, Fundația Corneliu Coposu. Acesta este structurat pe cinci teme centrale: Rezistența, Revoltele, Detenția Politică, Deportările și Frontierele și prezintă aspecte privind regimul sistemului comunist concentraționar și represiv instaurat în România, în perioada 1945 – 1965.

În ceea ce privește contribuția locală, Muzeul Brăilei „Carol I” vine în atenția publicului cu imagini din viața cotidiană din fostul sat de deportați Zagna (Brăila).

Expoziția ROMLAG 1945-1965 va putea fi vizitată în perioada 18 martie – 27 aprilie 2025, după următorul program: de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.

Se curăță uscăturile din Brăila! Lăsați specialiștii să-și facă treaba (mare) în oraș!

Se curăță uscăturile din Brăila! Odată încheiată iarna, Seroplant a pornit vitejește la treabă și taie în dreapta și în stânga – mai mult în dreapta, ca să nu deranjeze stânga, dar uneori vreun Dorel mai dă din greșeală cu drujba și în stânga.

Da, știm, unii dintre brăileni ar prefera să se curețe și alte uscături din Brăila. Ca să parafrazăm o expresie reușită lansată în spațiul public la nivel central, „Brăila curată începe când terminăm cu uscăturile din politică”. Dar aceste gen de curățenie se întâmplă o dată la patru ani și trebuie să participăm noi toți, că dacă o lăsăm pe seama altora, nu se mai face niciodată curățenie și uscăturile proliferează în jurul nostru. Dacă așteptăm să dispară în ritm natural, prin descompunere, ne curățăm noi înainte să fie curățate uscăturile cu pricina din Brăila.

Revenind la operațiunea de care se ocupă în prezent Seroplant, angajații firmei au pornit la treabă ca furnicuțele și în unele zone rad tot ce prind în cale. Ca și în anii trecuți, lasă în urma lor o priveliște de-a dreptul sinistră, care îi nemulțumește pe unii brăileni, ce fac postări acide pe rețelele de socializare și spun că aia e mutilare, nu toaletare.

Mare belea cu rețelele astea de socializare! Înainte, cârcotașii – cum îi numește primarul Brăilei, Marian Dragomir, pe cei care critică administrația lui SMART –  discutau în fața blocului sau la o cafea între vecini chestiile astea; acum pe postează pe rețelele de socializare și le citește o grămadă de lume. Nu mai zic de faptul că se găsesc unii care continuă cu comentarii critice și uite așa se agită unii pe alții și le sunt băgate toate prostiile în cap și celor care până mai ieri vedeau totul în roz trandafiriu.

Una dintre probleme este că pe aceste rețele de socializare își dau cu părerea tot felul de oameni care nu sunt specialiști și care, în opinia celor care ne conduc, nu este cazul să comenteze, că nu se pricep.

Ce vă tot dați cu părerea, dacă nu sunteți specialiști în horticultură, silvicultură și peisagistică urbană? Ce dacă specialiștii Seroplant lasă în urma lor un peisaj dezolant? Dacă ei spun că așa trebuie, înseamnă așa trebuie!

Ce dacă specialiștii Seroplant sunt chemați să taie un copac și taie altul? Mai greșește omul! Lasă că mai plantăm un trandafir la CUP Dunărea și se compensează!

Ce dacă pe strada Ana Aslan încă mai atârnă prin copaci crengi rupte în urma furtunii din august 2023? Dacă specialiștii Seroplant n-au venit să le dea jos de acolo, știu ei de ce fac asta!

Ce dacă în Brăila cresc copaci și pe acoperișuri? Ce haz are să postăm periodic imagini cu copacii de pe acoperiș, cu mesaje subliminale negative la adresa administrației SMART Dragomir?

Una, că acea clădire la care se face des referire nu aparține Primăriei și ca atare, ce e în ea și pe ea – inclusiv copacii – este în responsabilitatea proprietarului, nu a instituției condusă de Dragomir.

În al doilea rând, cârcotașul care postează periodic astfel de fotografii – și care oricum n-are niciun haz – nu știe că acei copaci fac parte dintr-un proiect SMART al edilului, care a bătut palma cu proprietarul imobilului și împreună pun bazele unor grădini suspendate care vor fi mai ceva decât grădinile Semiramidei.

După consultarea cu specialiștii Seroplant, s-a decis ca pentru a se da o culoare locală grădinilor suspendate pe de fostul hotel Pescăruș, să se lase ca vegetația să crească acolo organic.  Aceiași specialiști i-au garantat Vulturului Dragomir că în 10-12 ani, vegetația luxuriantă va îmbrăca aproape în totalitate zidurile clădirii și astfel se va rezolva de la sine și problema aspectului estetic deplorabil din prezent.

Chestia este că nimic nu se face cât ai bate din palme, este nevoie de timp pentru a realiza lucruri durabile. Așa că nu mai cârcotiți întruna, aveți răbdare, că administrația Dragomir lucrează pentru voi! Nici nu știi când trec trece un deceniu și avem clădirea îmbrăcată în liane!

Concluzia este să terminăm cu criticile, dacă nu suntem specialiști! Să nu ne mai dăm cu părerea dacă nu ne pricepem, fiindcă ne dăm de gol că suntem niște cârcotași și nimic mai mult!

Să lăsăm specialiștii administrației Dragomir să-și facă treaba – mare sau mică – în oraș, fiindcă în ultimii ani ei ne-au dat nenumărate dovezi că sunt de o competență și de un profesionalism ieșit din comun. Mă refer la specialiștii angajați de PSD în sistem PCR (adică Profesionalism, Competență, Rigurozitate), care sunt lemn și dacă le ceri explicații, te lămurești buștean.

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

AbeRAȚIA turistică brăileană: Stațiunea Lacu Sărat, propusă pentru destinația anului 2025 😂😂😂

Casa Umorului fur… desenat din Brăila lansează în premieră pe țară – măcar așa să aibă parte și ei o premieră – un concurs inedit de idei hazlii, cu tema „Propuneri de tot râsul”. Concursul este deschis tuturor PSD-iștilor și oamenilor de casă ai PSD, indiferent de vârstă, dar nu indiferent de sex. În conformitate cu ultimele declarații ale lui Marcel, prietenul PSD-iștilor brăileni, nu pot participa decât două sexe: cel femeiesc și cel bărbătesc. Restul n-au decât să se ducă și să se facă de râs în altă parte.

Printre primii înscriși în concurs se numără George Marius Caranica, directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat, cu proiectul intitulat „Lacu Sărat, destinația anului 2025”.

Dacă guști umorul negru și cunoști situația din stațiune, chiar râzi în hohote când auzi așa ceva.

În cazul în care proiectul se numea „Lacu Sărat, destinația anului 1925“ sau „Lacu Sărat, destinația anului 2025 pentru pensionarii beneficiari de bilete de tratament subvenționate, care nu-și permit să caute calul de dar la dinți”, atunci acesta ar fi putut fi luat în serios. Altfel… ne pufnește râsul.

„Peste 140 de ani de istorie în tratarea multiplelor afecțiuni medicale. Regina lacurilor cu nămol sapropelic din România” – este modul în care e prezentată stațiunea Lacu Sărat de o firmă care desfășoară activități de profil în stațiune.

Regina asta își arată vârsta, nămolul n-a ajutat-o prea mult, iar viermii roșii care au ieșit la suprafață în ultimii ani în Lacu Sărat – ne referim la Artemia salina, desigur –  nu sunt atât de eficienți în schimbarea în bine a situației din stațiune, pe cât se credea la început.

La începutul secolului trecut, stațiunea era renumită nu doar pentru proprietățile sale terapeutice, ci și pentru zecile de hoteluri și pensiuni, pentru cazinoul cu sală pentru spectacole și baluri, pentru cafeneaua cu biliard și diferite jocuri de noroc, pentru restaurantele cu specific românesc, franțuzesc și german, pentru sala de teatru, teatrul în aer liber, parcul englezesc cu chioșcul în care cânta fanfara, pentru terenurile de tenis, popice și croquet, pentru magazine, franzelăria de lux, o fabrică de apă gazoasă.

Ce este acolo acum?

Asta:

 

În aceste condiții, George Marius Caranica, directorul Asociației de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat, ne îndeamnă pe noi, brăilenii, să votăm pentru a duce stațiunea Lacu Sărat în finala competiției „Destinația anului 2025”. Și nu e glumă, e pe bune!

Eu știu că fiecare cioară își vede puiul porumbel, iar dacă puiul e făcut cu un vultur, îl vede porumbel cu genetică de top, dar parcă asta e prea de tot! Nu poți să-i iei pe toți de papagali și să ai pretenția ca ei să creadă că Lacu Sărat aduce măcar pe departe a destinația anului 2025…

E rău să n-ai simțul umorului, dar și mai rău este să n-ai simțul ridicolului.

George, ai greșit secolul! În vremurile sale bune stațiunea Lacu Sărat era, într-adevăr, destinația anului, dar de atunci a trecut multă apă pe Dunăre. Mai sunt câteva operații de făcut – și nu doar de lifting – ca să reușiți s-o faceți pe regina voastră de peste 140 de ani să arate ca o bunăciune turistică de actualitate. Până atunci, nu vă mai penibilizați încercând să strecurați o frumusețe din secolul trecut, care s-a ofilit de mult, la concursul de frumusețe din acest an.

Sunt unii care știu să facă din rahat bici, când este vorba de turism. Ai noștri, ca brazii, fac doar rahat de cacao și dulceață de trandafiri, oferite cu un pahar de apă rece și scumpă. Și ne cer ca în numele patriotismului local să înghițim rahatul. Pe bune?!