Școala de Vară „Muzeul în vacanță la țară”

În perioada 7- 11 iulie  se desfășoară un program de educație muzeală adresat elevilor din comuna Cireșu, sub genericul Școala de Vară „Muzeul în vacanță la țară”. Manifestarea este organizată de Muzeul Brăilei „Carol I”, împreună cu Școala Profesională „Anastase Simu” Cireșu.

Programul este următorul:

*Ziua întâi – Festivitatea de Deschidere a Școlii de Vară. Despre importanța muzeelor și rolul muzeografilor.

*Ziua a doua – Vizită documentară la Biserica „Sfântul Nicolae” din comună în Anul Centenar al Patriarhiei Române. Prezentarea istoriei comunei Cireșu și a satelor din jur, precum și a personalităților din zonă.

*Ziua a treia – „Să ne cunoaștem strămoșii. Poveștile locului . Obiceiurile locului. Șezătoare. Ateliere: „Fotografia ca document etnografic” și „Piesa de muzeu de acasă”.

*Ziua a patra – „Copiii și expozițiile lor”: montarea unor expoziții temporare, pe grupuri și prezentarea lor. Întâlnire cu seniorii din comună. Atelier de lectură și scriere creativă.

*Ziua a cincea – Festivitatea de închidere a Școlii de Vară. Concurs de talente. Muzică populară și joc tradițional.

Recomandări pentru siguranța brăilenilor în perioada sezonului estival

În contextul sezonului estival și al creșterii afluenței de persoane în zona malurilor fluviului Dunărea, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila au intensificat măsurile de prevenire a incidentelor și de protecție a populației.

Având în vedere riscurile generate de scăldatul în locuri neamenajate, practicarea pescuitului în condiții nesigure, ori activitățile recreative desfășurate pe apă sau în apropierea fluviului, instituțiile menționate desfășoară acțiuni comune și activități de informare pentru conștientizarea pericolelor și reducerea riscului de înec, accidentare sau alte evenimente nedorite.

Recomandări din partea ISU „Dunărea” Brăila:

*Unde și cum să te scalzi în siguranță:

-Scăldați-vă doar în locuri special amenajate, marcate corespunzător și supravegheate de salvamari sau administratori ai zonelor de agrement.

-Evitați orice loc neamenajat – acestea pot fi periculoase, chiar și pentru înotători experimentați.

*Reguli de bază pentru siguranța personală:

-Evitați șocurile termice – nu intrați în apă imediat după expunerea excesivă la soare.

-Evitați sărituri de pe poduri, platforme, maluri înalte – pot duce la traumatisme grave.

-Nu intrați în apă dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice, noaptea târziu sau când sunteți singuri.

*Atenție la copii – responsabilitate maximă:

-Supravegheați permanent copiii, atât în apă, cât și în apropierea acesteia.

-Respectați semnele și indicatoarele de informare, interdicție sau avertizare amplasate de autorități.

-Nu aprindeți focul în locuri neamenajate – acest lucru poate pune în pericol siguranța celor din jur.

*Recomandări din partea IPJ Brăila:

-Nu blocați accesul serviciilor de intervenție prin parcări neregulamentare în zonele de acces către Dunăre

-Nu conduceți autovehicule dacă ați consumat băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise

-Evitați efectuarea de manevre riscante, depășiri neregulamentare sau întoarceri pe drumurile înguste ori în apropierea punctelor de acces la bac

-Evitați zonele izolate și slab iluminate, în special după lăsarea întunericului

-Supravegheați copiii și adolescenții în timpul activităților de recreere.

-Sesizați imediat Poliția în cazul în care observați comportamente periculoase, violențe sau persoane aflate în dificultate

-Nu lăsați bunuri de valoare la vedere în autovehicule.

*Recomandări din partea IJJ Brăila:

-Jandarmii patrulează în zonele frecventate din apropierea fluviului, inclusiv în zonele de agrement. Respectați indicațiile acestora.

-Evitați consumul de băuturi alcoolice în locurile publice sau comportamentele care pot duce la altercații.

-Respectați normele de conviețuire socială și evitați comportamentele care pot tulbura ordinea publică.

-Respectați regulile privind pescuitul și activitățile nautice, pentru a preveni accidentele sau sancțiunile legale.

-În cazul unor situații de urgență, cooperați cu forțele de ordine pentru asigurarea unui răspuns prompt.

Rechemări la RAR pentru mai multe mărci auto, una dintre componentele vizate fiind airbagul

Registrul Auto Român (RAR) informează că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci auto, construite între 1998 și 2019: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.

RAR recomandă posesorilor de autovehicule să acceseze în cel mai scurt timp platformele de informare ale producătorilor auto sau să se prezinte în rețeaua autorizată de service-uri a producătorilor.

„RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări, deoarece vizează probleme tehnice și cu impact major asupra sistemelor de siguranță activă și siguranță pasivă. Exemplificăm că o parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componenta «airbag».

Studiile au identificat un risc legat de combinarea unui climat cald și umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanșarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanșate și pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces.

Menționăm că potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privința autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000 de mașini (siguranță activă) și peste 85.000 (siguranță pasivă). RAR menționează că este vorba doar de mașini raportate ca vândute în România prin rețeaua producătorilor, nu și de cele achiziționate din piața comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanții producătorilor din țara noastră.

Pentru a veni în sprijinul clienților săi, RAR are în vedere ca, într-un termen scurt, să includă în certificatul RAR Auto-Pass (care poate fi solicitat pe site-ul RAR, www.rarom.ro) atenționările privind campaniile de rechemare în service-uri, dar și crearea unei platforme interactive care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare. Astfel, vom putea atenționa clienții care se prezintă la RAR sau în stațiile ITP pentru diverse activități despre aceste campanii.

Refuzul de a participa la remedierea defecțiunilor implică riscuri atât în privința siguranței proprii cât și a pasagerilor sau a celorlalți participanți la trafic.

Precizăm că toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite”, se arată într-un comunicat de presă transmis de RAR.

Se fac înscrieri pentru Festivalul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”

În perioada 17-19 octombrie va avea loc cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz „Johnny Răducanu”, organizat de Consiliul Județean Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila.

Festivalul se desfășoară pe două secțiuni: concurs și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului.

La concurs se pot înscrie cetățeni români și străini cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani.

Secțiunile concursului sunt:

*Solist vocal

*Solist instrumentist

*Formații (maximum octet)

*Compoziție (secțiune unde vor fi automat înscriși toți concurenții cu compoziții proprii, înscriși în

Toate materialele legate de participarea la Festivalul Internațional de Jazz Johnny Răducanu trebuie trimise până la data de 19 septembrie pe adresa: festival.braila@gmail.com

În intervalul 23-26 septembrie se va desfășura preselecția concurenților, iar concurenții admiși vor fi anunțați până pe data de 26 septembrie.

Numărul maxim admis de concurenți (individual sau grup) este de 14.

Taxa de participare este de 100 lei pentru toți concurenții admiși în concurs.

„Diversitatea peștilor marini și dulcicoli” – fotoexpoziție la Casa Colecției de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I”

Casa Colecției de Științe ale Naturii a Muzeului Brăilei „Carol I” (Parcul Monument) găzduiește în această perioadă, până în luna septembrie, fotoexpoziția cu tema „Diversitatea peștilor marini și dulcicoli”.
Expoziție invită publicul într-o călătorie virtuală în adâncurilor mărilor, oceanelor, dar și a apelor dulci inclusiv cele de pe teritoriul țării noastre.
„Există aproximativ 29.000 de specii de pești cunoscute în lume. Dintre acestea, aproximativ 18 000 trăiesc în ocean. În apele Deltei Dunării au fost identificate 135 de specii de pești, dintre care 29 sunt specii dulcicole și marine. Pe litoralul românesc al Mării Negre au fost identificate 131 de specii. Există aproximativ 1 200 de specii de pești cartilaginoși, cunoscuți și sub numele de Chondrichthyes. Aceștia includ rechinii, pisicile de mare și alte specii strâns înrudite. Scheletul lor este format în principal din cartilaj, nu din os, și au anumite caracteristici distinctive, cum ar fi valva care acoperă organele sexuale și coada asimetrică.
Unele categorii de pești care se caracterizează prin migrația lor sezonieră între apele dulci și cele sărate pentru reproducere și anume specii anadrome și catadrome. Speciile anadrome/ potamotoce trăiesc în mare și urcă în râuri pentru a depune icrele, în timp ce speciile catadrome trăiesc în apă dulce și coboară în mare pentru a se reproduce. Exemple de specii anadrome care migrează din Marea Neagră în Dunăre: în România, scrumbia de Dunăre (Alosa pontica), specii de sturioni precum nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), păstruga (Acipenser stellatus) și morunul (Huso huso), dar și somonul (Salmo salar) care migrează din Marea Nordului și nordul Oceanului Atlantic pe fluviile și râurile din nord vestul Europei. Un exemplu de specie catadromă este anghila europeană (Anguilla anguilla) care trăiește în râuri și lacuri, iar pentru reproducere migrează în Marea Sargasselor din Atlanticul de Nord.
Peștii sunt animale unisexuate. Dimorfismul sexual este foarte slab pronunțat, încât sexele se recunosc foarte greu după morfologia externă. Câteodată dimorfismul se manifestă numai în perioada de reproducere, când, sub influența hormonilor sexuali, masculii îmbracă o haină nupțială viu colorată.
Adaptarea culorii corpului la mediul înconjurător are o importanță mare din punct de vedere defensiv și ofensiv. La cei mai mulți pești pelagici de apă dulce, culoarea spatelui este închisă, iar a abdomenului este deschisă. În felul acesta peștele este protejat într-o măsură oarecare de prădători, deoarece sunt foarte greu observați, de sus – din cauza culorii închise, iar de jos – din cauza culorii deschise. La unii pești nu numai culoarea, dar și forma corpului poate să semene mult cu plantele și pietrele din mediul în care trăiesc.
Peștii au diverse modalități de apărare, dar și de atac, depinzând de poziția lor în lanțul trofic. Sunt protejați de solzii osoși, cum este cazul peștilor din clasa Osteichtyes. Țepii sau spinii sunt de asemenea organe de protecție și apărare, dar sunt folosiți și pentru a prăda, de exemplu ghidrinul (Gasterosteus aculeatus) și dracul de mare sau peștele pescar (Lophius piscatorius) din familia Lophiidae (pești pescari, undițari, draci de mare). Alți pești au pe lângă țepi, spini sau structuri veninoase, care servesc mai mult apărării decât atacului, deoarece ele nu sunt folosite în actul căutării hranei, de exemplu la scorpia de mare (Scorpaena porcus). Dentiția bine dezvoltată, mai ales la speciile răpitoare servește în primul rând pentru atacarea prăzii. Organele electrice sunt folosite atât pentru apărare cât și pentru atac, de exemplu cazul țiparului electric (Electrophorus electricus).
Rolul și importanța peștilor: mențin echilibrul ecosistemelor acvatice, sunt surse importante de hrană pentru numeroase specii, inclusiv pentru om, mulți sunt populari în acvaristică și utili în cercetarea științifică”, se arată în prezentarea făcută de Georgiana Papurică, muzeograf.

Amendă de 40.000 lei aplicată de Garda de Mediu Brăila unui unei firme cu profil agricol din Scorțaru Nou

Amendă în valoare de 40.000 lei aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Brăila, în urma unui control făcut la un operator economic cu profil agricol de pe raza comunei Scortaru Nou.

Comisarii de mediu au descoperit în cadrul punctului de lucru verificat mai multe produse de protectia plantelor cu termen de valabilitate expirat și deseuri de ambalaje din plastic (bidoane) cu continut de PPP-uri, care nu au fost încredințate unui operator autorizat pentru tratarea unor asfel de deșeuri ori unui operator autorizat în colectarea acestora, așa cum prevede legea.

Senatorul brăilean Dorin Silviu Petrea, vizat de două sesizări transmise către Curtea de Conturi și Parchetul general de conducerea SOS România

Senatorul brăilean Dorin Silviu Petrea, alături de alți parlamentari excluși din SOS România, sunt vizați de o sesizare întocmită de conducerea fostului lor partid către Curtea de Conturi.

În această sesizare conducerea SOS România solicită Curții de Conturi să dispună controlul asupra „banilor cheltuiți de Senatul României ilegal pentru grupul desființat al Partidulului SOS România, că nu mai există lider de grup și trebuia să se anunțe în plen desființarea grupului SOS România, nu să se devalizeze banul public prin păstrarea ilegală a grupului parlamentar în Senat”.

Președintele SOS România mai solicită „atragerea consecințelor juridice cu privire la fiecare senator vinovat de cheltuirea ilegală a banului public, mai ales acum, când populația României este supusă la economie și măsuri austeritate”.

Șoșoacă a precizat că o altă sesizare merge către Parchetul general „cu privire la infracțiunile săvârșite de parlamentarii care au fost excluși din Partidul SOS România, membrii Biroului Permanent al Senatului”.

Conducerea SOS România face aceste demersuri în condițiile în care, prin excluderea a 3 senatori, nu se mai întrunesc condițiile legale pentru existența unui grupul parlamentar al SOS în Senat și deci, spune Diana Șoșoacă, cei excluși nu mai au dreptul de a beneficia de o serie de avantaje de care se bucurau până acum.

Amintim că Dorin Silviu Petrea a fost vicelider al grupului parlamentar al SOS România din Senat. El se află la al doilea mandat de parlamentar.

Senatorul brăilean Dorin Petrea a fost exclus din SOS România

Senatorul brăilean Dorin Silviu Petrea a fost exclus din SOS România, împreună cu alți doi colegi de-ai săi parlamentari.

Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, a anunțat într-un comunicat de presă că Plenara Extraordinară a Comitetului Național al Partidului a decis retragerea sprijinului politic și excluderea din SOS România a senatorilor Nadia Cosmina Cerva, Silviu Dorin Petrea și Clement Sava: „Pe cale de consecință, Partidul SOS România desființează Grupul Parlamentar de la Senat al Partidului SOS România, interzice categoric acestora să mai folosească numele partidului”.

Decizia vine la circa două săptămâni după ce SOS România a decis excluderea din partid a senatorilor Rodica Cușnir și Adrian Peiu.

Motivul acestor decizii radicale este faptul că parlamentarii SOS amintiți  au anunțat public inițiativa lor de a crea în Parlament un pol suveranist pro-european, Alianța „Întâi România”.

Inițial, pentru implicarea în acest demers, senatorul Petrea a primit doar un vot de blam cu avertisment de excludere din partid la următoarea abatere disciplinară, dar acum conducerea SOS a luat o decizia mai severă.

Faptul că a fost exclus din partid nu înseamnă că Petrea își va pierde mandatul de parlamentar.

S-au anunțat câștigătorii Simpozionului de Artă Plastică – Tabăra de pictură

S-au desemnat câștigătorii Simpozionului de Artă Plastică – Tabăra de pictură, desfășurat la Brăila.

Tema acestei ediții a fost „Porturi pe malul românesc al Dunării“, manifestarea fiind dedicată Zilei Internaționale a Dunării, sărbătorită anual pe 29 iunie în toate cele 14 țări din bazinul fluviului Dunărea.

Simpozionul a avut două secțiuni, Desen și Pictură.

*La Secțiunea Desen au fost premiați:

*Premiul l – Chițu Laurențiu – „O noapte în portul Tulcea” (Liceul de Arte “Ionel Perlea” Slobozia, cl. a XII-a) – foto 1.

*Premiul al II-lea – Șuruparu Bianca Monica – Giurgiu – ‘„Poarta de Sud a României” (Școala Gimnazială Sfântul Gheorghe, Giurgiu, cl. a VII-a)

*Premiul al III-lea – Șerban Alexandra-Maria – „Încălzirea globală” (Liceul de Arte “Marin Sorescu”, Craiova, cl. a X-a).

*Mențiunea I – Liga Ioana-Liviana – „Barcă pe malul Dunării” (Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Brăila, cl. a XI-a).

*Mențiunea a II-a  – Vîlsan Rareș-Florian – „Malul Călărași” (Liceul Pedagogic „Ștefan Bănulescu”, Călărași, cl a XI-a).

*Mențiunea a III-a – Miclăuș Sara-Maria – „Vapor în port” (Liceul de Arte “Hariclea Darclée”, Brăila, cl. a V-a).

*La Secțiunea Pictură s-au evidențiat:

*Premiul l – Ocheșel Sonia-Elena – „Vapor pe valuri la Brăila” (Liceul de Arte “Hariclea Darclée”, Brăila, cl. a V-a).

*Premiul al II-lea – Peța David, cu lucrarea „Faleza Dunării din Tulcea” (Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timișoara / Școala de Arte Timișoara, cl. a X-a).

*Premiul al III-lea – Aparaschivei Georgian-Alexandru, cu lucrarea „Portul Galați” (Liceul de Arte “Margareta Sterian”, Buzău, cl. a IX-a).

*Mențiunea I – Căpățînă Andrei Cristian, cu lucrarea ”La port de Dunăre – Galați” (Șc. Gimn. Nr. 3, Galați, cl. a VII-a).

*Mențiunea a II-a  – Vasile Irina Maria, cu lucrarea „Feerie Danubiană” (Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius” Brăila, cl. a II-a).

*Mențiunea a III-a – Andreei Usatencu – „Vedere de pe faleza Tulcea” (Liceul de Arte” George Georgescu” Tulcea, cl. a VII-a).

Pemiile oferite de organizatori pentru fiecare Secțiune în parte sunt următoarele: *Premiul I – 450 lei; Premiul II – 350 lei; Premiul III – 250 lei; *Mențiunea I – 150 lei; *Mențiunea II – 150 lei; *Mențiunea III – 150 lei.

Juriul a fost constituit din: Jana Andreescu – președinte, Leonte Năstase, Traian Țamuris.

Activități dedicate Zilei Polițiștilor de Penitenciare, desfășurate la Penitenciarul Brăila

În perioada 27–29 iunie, Penitenciarul Brăila a organizat o serie de activități dedicate Zilei Polițiștilor de Penitenciare.

Astfel, în data de 27 iunie, într-un cadru festiv, a avut loc ceremonia de avansare în gradul următor, înainte de îndeplinirea stagiului minim, pentru mai mulți polițiști de penitenciare care s-au remarcat prin profesionalism, implicare și rezultate deosebite în activitatea desfășurată.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai instituțiilor partenere din sistemul judiciar, printre care Geanina Elena Voinea, președintele Tribunalului Brăila, Florin Cristinel Jercan, reprezentantul Judecătoriei Brăila, judecătorul Marius Cojocariu, președintele secției penale a Tribunalului Brăila și Iuliana-Alina Toader, judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Brăila.

Cu această ocazie au fost oferite și diplome de mulțumire, ca semn de apreciere pentru contribuția valoroasă în susținerea activităților instituției și pentru buna colaborare interinstituțională.

În data de 29 iunie, Penitenciarul Brăila a primit vizita unui grup de elevi din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Munteanu Murgoci”, care au participat la o activitate educativă. Aceștia au avut parte de o prezentare a istoricului Penitenciarului și al municipiului Brăila, susținută de muzeolog Geta Șerbănescu din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”. Totodată, acestia au efectuat un tur ghidat în incinta penitenciarului, în cadrul căruia le-au fost prezentate spațiile de deținere, autospecialele și o parte din tehnica folosită de polițiștii de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

În aceeași zi, Penitenciarul Brăila și-a deschis porțile pentru familiile polițiștilor de penitenciare, oferindu-le acestora oportunitatea de a descoperi mediul profesional în care activează cei dragi și de a se familiariza cu misiunea și valorile instituției.

„Activitățile desfășurate au oferit un prilej potrivit de a evidenția rolul esențial al polițiștilor de penitenciare în societate și de a marca, alături de comunitate, importanța acestei profesii și a celor care o exercită cu responsabilitate și devotament”, se mai arată într-un comunicat de presă transmis de ag. princ. de poliție penitenciară Cosmin Nicoară, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Brăila.

Nu pot să cred! Un pacient de la Terapie Intensivă a fugit în pielea goală prin spital?!

Nu știu alții cum sunt, dar eu, una, mă gândesc uneori că Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brăila e mai ceva ca Spitalul de Psihiatrie, fiindcă vezi la Județean niște lucruri de-ți stă mintea-n loc.

Cea mai recentă nebunie de care s-a auzit prin târg este aceea pe care ne-a zis-o Chivu, de ne-a lăsat mască: cică joi noapte, la Corpul B al Spitalului Județean a fost forfotă mare, fiindcă un pacient de la Anestezie Terapie Intensivă ar fi ieșit din salon și ar fi fugit în pielea goală pe holuri, țipând că îl omoară doctorii. Și fiindcă nu era nimeni pe holuri, ca să-l oprească, omul ar fi ieșit în curte, iar acolo l-ar fi prins paznicii și l-ar fi băgat înapoi în secție.

Tot Chivu zice că dimineață nu s-a trecut nimic din toate astea în raportul de gardă, astfel încât povestea s-a transmis doar pe cale orală, nu și scrisă, ca să nu ajungă la conducerea Spitalului Județean.

Dacă toată tărășenia asta este adevărată, pare că  există o problemă cu fluxurile la spital.

În ceea ce privește fluxul pacienților, acesta este impecabil, deplasarea se realizează liber, totul curge de la sine, fără blocaje, dovadă că pacientul în costumul lui Adam a defilat pe holuri până la ușă și a ieșit la fel de liber în curte.

În fluxul de personal pare a exista o problemă, fiindcă n-a sesizat nimeni că a plecat în toiul nopții un pacient de la ATI în pielea goală și a umblat așa prin spital. Noroc că acesta țipa, fiindcă altfel, cel mai probabil, ăștia din spital s-ar fi trezit dimineață că a dispărut fără urme un pacient de la ATI.

Și fluxul de informații pare a avea unele blocaje, dacă informația privind un astfel de incident nu a fost trecută în raportul de gardă și nu a ajuns la conducerea spitalului.

Am zis „dacă toată tărășenia asta este adevărată”, fiindcă eu nu pot să cred așa ceva. Eu îl bănuiesc pe Chivu că a exagerat. Pacientul acela sigur nu era în pielea goală, cum zice el; sigur purta cel puțin un bandaj într-o parte delicată a corpului – aceea în care fusese operat.

Și acum pe bune: într-o instituție în care se anunță public că standardul la desuuri este Victoria’s Secret, ce era să poarte omul ăla, chiloți tetra?

Ce mi-a mai atras atenția este faptul că potrivit informațiilor date publicității de Cătălin Chivu, a fost nevoie de mai mulți paznici care să-l prindă pe pacientul care venea de la Terapie Intensivă și să-l ducă înapoi în spital.

Știți care sunt pacienții aduși la Terapie Intensivă? Cei care au fost scoși din sala de operație, care sunt într-o stare foarte vulnerabilă și care trebuie ținuți sub o observație mai atentă.

Dacă pacientul respectiv a reușit să iasă de la ATI fără să-l oprească nimeni și a plecat pe holuri, e clar cât de atentă a fost observația.

Dacă pentru a prinde un pacient de la ATI, aflat într-o stare slăbită după operație, a fost nevoie de mai mulți paznici, e clar și care-i treaba cu paza la spital.

Azi fiind duminică, zi de odihnă, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila n-a făcut niciun comentariu pe această temă, nici pe site-ul unității medicale, nici pe rețelele de socializare.

Măi Chivule, tu știi ce-i aia zi de odihnă? Ai indus în oroare oamenii ăștia de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila, că te-au văzut că te-ai filmat pe plajă la mare și au zis că pot răsufla ușurați vreo săptămână – două, că le dai o pauză! Când colo, tu ai venit pe șest înapoi în Brăila și i-ai luat ca din oală, dezvăluind nu Victoria’s secret, ci Alina’s secret. Acum oamenii ăia trebuie să-și strice ziua de duminică pentru a acoperi  dezvăluirile tale! Nu-i frumos ce faci!

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Haiducii lui Terente au bătut palma cu potera

Polițiști brăileni și-au dat mâna cu Haiducii lui Terente astăzi, într-o acțiune cu scop preventiv.

Haiducii au fost de acord să se lase prinși (din urmă) de poteră și să stea de vorbă cu oamenii legii, pentru ca aceștia să le spună cum să-și păzească pielea, pentru a nu cădea victime unor incidente sângeroase și a ajunge, Doamne ferește, pe mâna legistului.

Întâlnirea amiabilă a avut loc la inițiativa polițiștilor, care vor să reducă pe cât posibil numărul incidentelor în trafic, mai ales al celor cu urmări grave. Ei spun că atunci când haiducii pe două roți intră în coliziune cu unii care au un număr dublu de roți, riscurile cele mai mari sunt pentru cei dintâi, așa încât aceștia trebuie să fie cu ochii-n patru și să se păzească mai bine.

Tocmai de aceea, polițiștii s-au decis să le spună haiducilor cum să se păzească, fiindcă cine poate să te instruiască mai bine decât un polițist cum să eviți să ajungi pe mâna Poliției?

În cazul polițiștilor brăileni, evident, singurii haiduci din zonă cu care puteau dialoga sunt cei ai lui Terente, care trebuie tratați cu mănuși, că ei nu știu de glumă când are cineva pretenția să le dea lecții cu privire la modul în care trebuie să-și conducă motocicletele. Dar dacă s-a bătut palma cu potera și au fost de acord să stea de vorbă, s-au întâlnit nu la margine de codru, ci la Moara Violatos.

Acolo polițiștii le-au prezentat Haiducilor lui Terente regulile pe care trebuie să le respecte, dacă vor să circule liber și în siguranță prin câmpia brăileană – fiindcă dacă merg în Baltă, pe unde umbla vestitul Terente, trebuie să-și lase „bidiviii” la mal.

De asemenea, polițiștii le-au împrumutat haiducilor ochelarii care simulează consumul de alcool si droguri, ca să-i convingă să nu se dedea la astfel de lucruri interzise de lege, fiindcă o să se creadă pe patru roți, deși ei n-au decât două și cine știe în ce belea pot intra.

Haiducii au fost îndemnați să contribuie la creșterea gradului de disciplină în trafic și să respecte viteza legală, ceea ce n-are niciun haz, că nu de-aia îți iei motor puternic.

De asemenea, li s-a amintit că dacă ies în trafic, să poate întotdeauna cască de protecție – care e sfântă în caz de forță majoră – și să se asigure că stau bine cu (în)frânarea, că au cu ce lumina dacă se lasă întunericul și beneficiază și de semnalizări corespunzătoare (ca să se anunțe între ei de posibile pericole).

Haiducii lui Terente au fost fost sfătuiți să nu se angajajeze în chestii riscante (cum ar fi depășirile) și să evite să se strecoare printre vehiculele cu patru roți, profitând de dimensiunile mai reduse ale motoarelor lor.

Polițiștii i-au avertizat în final pe haiduci că teribilismul manifestat pe două roți poate avea consecințe dramatice.

Să le ceri haiducilor pe două roți să lase deoparte teribilismul este chiar amuzant, fiindcă în opinia mea, nu bagă nimeni banii într-un motor de-ăla de bubuie, care arată ca o operă de artă, ca să meargă doar cu viteza legală; pentru asta îți iei bicicletă. Dar asta e doar opinia mea.

În rest… drum bun Haiducilor!

Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

„Confluențe culturale la Dunărea de Jos – istorie, tradiție, comunitate”

Dumincă, 29 iunie, la ora 10.00, la Casa Alexiu a Muzeul Brăilei „Carol I”, va avea loc prima ediție a Simpozionului Internațional „Confluențe culturale la Dunărea de Jos – istorie, tradiție, comunitate”, dedicat Zilei Dunării.
Vor prezenta comunicări:
– Gheorghe Felea (Galați), „Cultul Dunării la români”
– Romeo Victor Ionescu (Galați), „Disparități socio-economice în statele dunărene”
– Octavian Osanu (Brăila), „Brăila, un dar al Dunării”
– Marin Meksi (Tirana, Albania), „Românii și albanezii pe cursul Dunării”
– Elsa Stavro (Tirana, Albania), „Personalitățile și comunitatea albaneză în regiunea Dunării de Jos”
– Alin Gabriel Roateș (Drobeta-Turnu Severin), „România și românii din Valea Timocului”
– Cornel Micu (București), „Dunărea între Occident și Orient”
– Ana Maria Zlăvog (Brăila), „Călătorii arhetipale în lumi vegetale. Universul danubian, între istorie și poveste” (recitire în mitocritică a antologiei „Cartea Dunării”, autor Ioan Munteanu). „Perseide. Poeme dunărene”, lectură din volumul omonim, publicat recent la Editura Literagraf, București
– Liviu Chifane (Brăila), „Povești din Casa Apelor”
– Viorica Preda (Brăila), „Megastructuri românești pe Dunăre”
– Brîndușa Ilie (Brăila), Adi Secară (Galați), „Dunărea jurnalistului Andrei Șarîi”.
Programul va include și un moment musical susținut de Simona Dumitru, profesor, Școala Gimnazială „Ion Băncilă” Brăila, interpret de muzică popular.

Manifestarea este organizată de Muzeul Brăilei „Carol I”, Casa Colecțiilor Etnografice, alături de Centrul de Studii Europene din cadrul Facultății de Litere, Universitatea din București, Biblioteca „V. A. Urechia” Galați și Asociația „Prietenie & Integrare” Galați.

Acțiune preventivă a polițiștilor brăileni, în colaborare cu Haiducii lui Terente

Polițiștii rutieri brăileni au desfășurat ieri, 26 iunie, o activitate pentru combaterea nerespectării regulilor de circulație de către conducătorii de motociclete.

Scopul vizat de activitate îl reprezintă creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul acestui segment de participanți la trafic, precum și reducerea riscurilor de accidente în care sunt implicate vehiculele pe două roți.

Activitatea s-a desfășurat în parcarea publică din zona Moara Violatos, de pe Faleza Dunării și a fost organizată în colaborare cu Asociația Moto „Haiducii lui Terente”.

Polițiștii au purtat discuții cu participanții, oferindu-le recomandări preventive. De asemenea, participanții au avut ocazia de a folosi ochelarii pentru simularea consumului de alcool si droguri.

Printre recomandările adresate motocicliștilor, se numără următoarele:

*Respectați limitele legale de viteză și adaptați viteza la condițiile de drum și trafic. Viteza excesivă este una dintre principalele cauze ale accidentelor grave în care sunt implicați motocicliști.

*Purtați întotdeauna cască de protecție omologată, atât conducătorul, cât și pasagerul. Este singura protecție eficientă în cazul unui impact.

*Asigurați-vă că motocicleta este în stare tehnică bună, cu frâne funcționale, lumini și semnalizări corespunzătoare.

*Nu vă angajați în depășiri riscante și evitați „strecurarea” printre vehicule, mai ales în zone aglomerate sau în apropierea intersecțiilor.

*Nu conduceți sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise. Reflexele și capacitatea de reacție sunt esențiale pentru siguranța în trafic.

*Fiți vizibili! Purtați echipament reflectorizant sau în culori vii, mai ales pe timp de noapte sau în condiții meteorologice nefavorabile.

*Circulați cu atenție sporită în zonele urbane, unde pot apărea brusc obstacole sau pietoni.

Polițiștii atrag atenția asupra faptului că neglijența sau teribilismul manifestat la ghidonul unei motociclete pot avea consecințe dramatice.

 

Marți, 1 iulie, se întrerupe furnizarea apei potabile în zona Vidin – Pisc pentru executarea unei lucrări la rețea

Compania de Utilități Publice „Dunărea” Brăila anunță că va întrerupe furnizarea apei potabile marți, 1 iulie, între orele 9:00 – 13:00, pentru executarea unor lucrări de reabilitare a rețelelor de apă potabilă.

Vor fi afectați de oprirea furnizării apei potabile utilizatorii casnici și agenții economici alimentați din CT 1 Vidin, precum și utilizatorii casnici de pe străzile Eroilor și Mihai Viteazu.

„Regretăm faptul că vor fi afectați de aceste lucrări mai mulți utilizatori și îi asigurăm că societatea noastră va face tot ce este necesar pentru finalizarea lucrărilor și reluarea furnizării apei potabile într-un timp cât mai scurt, dar aceste intervenții sunt necesare pentru modernizarea rețelelor de distribuție a apei potabile. Totodată, rugăm toți abonații afectați de lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că la reluarea alimentării cu apă este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure, din cauza antrenării depunerilor din conducte. Recomandăm să se folosească apa doar în scopuri menajere, pentru scurt timp, până la limpezirea ei”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Avertisment de la Garda de Mediu Brăila: arderea miriștilor se sancționează contravențional cu amenzi de până la 100.000 lei!

Garda de Mediu Brăila atrage atenția operatorilor economici din domeniul agricol care au început să recolteze culturile de păioase că arderea miriștilor ori neluarea măsurilor de prevenire a arderii miriștilor se sancționează contravențional cu amenzi în cuantum de 50.000 – 100.000 lei pentru încălcarea prevederilor din OUG 195/2005 privind protecția mediului.

Astfel, recent, în urma unei informări ISU Dunărea Brăila, comisarii din cadrul GNM CJ Brăila au efectuat un control pe raza comunei Bărăganu și au sancționat cu amendă în cuantum de 60.000 lei un agent economic care nu a prevenit arderea miriștii de orz.

De asemenea, s-au stabilit măsurile ce trebuie luate pentru respectarea prevederilor legale privind „obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbariilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase”.