Candidatul PSD Ion Rotaru: Recredibilizarea Parlamentului României – o necesitate stringentă

„România este «sufocată» de cele  peste 10.000 de acte normative care fac parte din legislația  primară, toate având putere de lege, fără să luăm în calcul  normele de  aplicare a acestora, nenumăratele Hotărâri de Guvern, ordine de ministru, metodologii și proceduri de lucru” – este opinia președintelui PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru.

În acest context, Rotaru – care candidează pentru un nou mandat –  consideră că una din prioritățile viitorului Parlament trebuie să o reprezinte revizuirea legislației actuale: „În urmă cu 2000 de ani filozoful, omul politic și scriitorul Publius Cornelius Tacitus spunea: «Un stat care are multe legi este un stat slab/corupt».

Conform unei statistici alcătuită de Consiliul Legislativ, în anul 2019, în România erau în vigoare 6.898 de legi și 1.015 Ordonanțe simple ale Guvernului. Dacă adăugăm la acestea cele aproape 200 O.U.G. emise în anului 2020, cât și alte sute de legi, precum și legile de aprobare a Ordonanțelor de Urgență, putem avea tabloul aproape complet al reglementărilor  legale în vigoare la zi. Este o imagine a României „sufocată” de cele  peste 10.000 de acte normative care fac parte din legislația  primară, toate având putere de lege, fără să luăm în calcul  normele de  aplicare a acestora, nenumăratele Hotărâri de Guvern, ordine de ministru, metodologii și proceduri de lucru, etc.

În acest hățiș legislativ  este greu  de crezut că cineva – fie chiar specializat pe un anumit domeniu – poate stăpâni și cunoaște toate  prevederile legale în vigoare, având în vedere că uneori  reglementările  se regăsesc în diverse legi, sunt suprapuneri sau o dublă reglementare.

Dacă pentru specialiști este greu de urmărit și de interpretat toate nuanțele, pentru cetățenii obișnuiți este cu atât mai dificil.

Pornind de la această realitate, apreciez că una din prioritățile viitorului Parlament trebuie să o reprezinte revizuirea legislației actuale, amendarea și comprimarea acesteia în legi unice (coduri) care să cuprindă o reglementare completă, concisă, coerentă și ușor de aplicat într-un domeniu sau altul.

Această unificare în coduri – acolo unde este necesar și posibil – va  genera accesul facil la informațiile juridice și la proceduri, o aplicare unitară și fără echivoc a legii, eliminarea paralelismelor și a prevederilor caduce.

Este necesară  revizuirea  și punerea de acord a prevederilor Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, cu deciziile Curții Constituționale, având în vedere că de-a lungul timpului, circa o treime din articole (peste 150) au fost declarate neconstituționale, aceasta fiind o consecință a faptului  că au fost adoptate prin asumarea răspunderii, fără a trece prin Parlament pentru dezbatere și amendare, cum tot prin asumarea răspunderii, pentru prima dată în istoria post decembristă, a fost adoptat bugetul României de către Guvernul PNL. Iată de ce consider că orice act normativ cu impact major asupra societății trebuie să fie adoptat în urma dezbaterilor parlamentare, iar instituția asumării răspunderii  să fie limitată doar la situații excepționale.

Noul Parlament va trebui să dezbată și să adopte Noul Cod Administrativ, dar și să revadă unele norme din Codul Fiscal, din Codul Muncii, actualizând sau eliminând o serie de articole, păstrând însă intacte esența și elementele de predictibilitate.

Consider absolut necesară elaborarea unui Cod de Protecție a Mediului, care  să cuprindă și să reglementeze problematica mediului care e prevăzută astăzi în multe legi diferite, aceasta cu atât mai mult, cu cât ne confruntăm cu noi provocări ce generează un impact major asupra sănătății oamenilor, a  naturii, a mediului înconjurător  în ansamblu.

Trebuie avut în vedere și faptul că în decursul anilor o serie întreagă de legi au fost modificate de zeci sau sute de ori și pe cale de consecință, multe din legile în vigoare  trebuie rescrise, renumerotate sau modificate și puse  de acord cu realitățile economice și sociale de astăzi,  cu schimbările climatice, cu influențele globalizării și nu în ultimul rând, cu lecția aplicată de grava pandemie  sanitară pe care o traversăm.

Dacă de la Revoluție și până în prezent au fost elaborate și promulgate zeci de mii de acte normative, a venit timpul ca activitatea Parlamentului și a parlamentarilor să fie măsurată și apreciată nu în numărul mare de legi, ci mai degrabă în funcție de răspunsul la noile provocări, de claritatea, concizia și efectele benefice ale întregii legislații pentru societate.

Trebuie să acceptăm realitatea că punerea în practică a unora din actele normative în vigoare este îngreunată de multe ori de normele de aplicare, norme care uneori au generat confuzii au stabilit cerințe suplimentare, multe inutile, au produs birocrație excesivă și un adevărat hățiș legislativ.

Acesta este motivul principal pentru care am militat permanent – și o voi face în continuare – pentru a avea legi clare și concise și cât mai puține norme de aplicare sau dacă se poate, deloc.

În ce mă privește, voi fi în continuare același om implicat și responsabil, așa cum am făcut-o în activitatea de parlamentar precedentă și voi promova sau susține în întreg procesul legislativ legi necesare și benefice, care să servească cu adevărat interesul general al societății românești.

Din această perspectivă, consider că este foarte important ca în noul legislativ să acceadă oameni bine pregătiți în specialitățile lor, oameni care prin competență, dăruire și seriozitate pot și trebuie să dea o nouă imagine, recredibilizând instituția Parlamentului, ceea ce va determina creșterea încrederii cetățenilor față de legislativ și așezarea acestuia pe un loc de frunte alături de puterea executivă și judecătorească”.

Boboc: România are șansa istorică de a face un imens pas în dezvoltare și să folosească cu inteligență fondurile UE, prin aplicarea Planului Național de Redresare

„Numai un guvern liberal poate pune la treabă fiecare euro din cele peste 80 de miliarde alocate dezvoltării României.

Promovarea investițiilor și crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea standardelor de viață ale oamenilor și creșterea calității vieții, accesul elevilor și studenților la inovație și îmbunătățirea competențelor, acestea sunt principalele efecte pe care le va avea aplicarea Planului Național de Redresare și Reziliență, propus de Partidul Național Liberal și susținut de Președintele României, Klaus Iohannis” – este ceea ce se afirmă într-un comunicat de presă al PNL Brăila.

Președintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, declară că ”România are șansa istorică de a face un imens pas în dezvoltare și să folosească cu inteligență fondurile Uniunii Europene, prin aplicarea acestui Plan Național de Redresare. Investițiile masive în infrastructură, în dezvoltarea afacerilor și pentru a genera locuri de muncă bine plătite vor produce un adevărat salt de bunăstare, pentru că nivelul de trai din România se va apropia tot mai mult de cel al țărilor occidentale. De aceea, este esențial să avem un guvern liberal care, în parteneriat cu președintele Klaus Iohannis, cel care a condus negocierile pentru obținerea celor 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea României, va pune la treabă fiecare euro pentru a obține prosperitatea la care aspiră fiecare român”.

Potrivit liderului liberal, „Planul Național de Redresare prevede tocmai utilizarea celor peste 80 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile alocate României pentru următorii ani, de la Uniunea Europeană, prin investiții în infrastructură, în mediul de afaceri, digitalizare, politici sociale. Toate vor avea ca efect creșterea economică pe termen lung”.

Alexandru Bucălău, cel care deschide lista PNL Brăila pentru Senatul României, afirmă că ”Programul se bazează pe trei piloni: Transport și schimbări climatice, Servicii publice, dezvoltare urbană și valorificarea patrimoniului, Competitivitate economică și digitalizare. Peste 9 miliarde de euro sunt alocate numai pentru transport, bani din care vor fi construiți peste 970 de km de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. Pentru noi, brăilenii, apare o nouă oportunitate, Drumul expres Slobozia – Drajna Nouă, care ne va facilita accesul spre autostradă, pe lângă restul drumurilor expres spre Galați, Tulcea sau Buzău. Alte 6,5 miliarde de euro vin pentru mediu, energie verde, eficiență energetică și termică”.

De asemenea, în comunicatul de presă se precizează că „riscul schimbărilor climatice va fi combătut cu investiții specifice. Cu alte cuvinte, România va primi bani europeni pentru sisteme de irigații, drenare, antigrindină, consolidarea solului”.

”Se vor realiza 300 de amenajări pentru irigații, care vor acoperi 2,9 milioane de hectare, 550 de amenajări de drenaj, pentru 3 milioane de hectare, vor fi deschise 120 de puncte de lansare rachete antigrindină și 650 de amenajări în lucrări de combatere a eroziunii solului, pe 2,2 milioane de hectare. Nici partea de împăduriri nu a fost uitată, sunt fonduri pentru 40 de milioane de puieți pentru împăduriri, 1000 km de drum forestier reabilitat, refacerea a 200 de ecosisteme forestiere. Este evidentă preocuparea guvernului pentru agricultură, dar și pentru oamenii din mediul rural, care vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și de canalizare. Se estimează că aproape un milion de oameni din comunități cu peste 2.000 de locuitori vor avea apă și canalizare, iar alți 530.000, din comunitățile mici, vor beneficia de canalizare”, spune Alexandru Popa, candidatul PNL Brăila la Camera Deputaților.

„Creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuit, a clădirilor publice și a sistemelor de alimentare cu energie termică reprezintă o altă preocupare, care va duce la reabilitarea a peste 250 de clădiri publice, 300 de blocuri cu peste 18.000 de locuitori, peste 280 de km de rețea de transport și distribuție a energie termică”, susțin liberalii în comunicatul de presă.

”Peste 6,5 miliarde de euro sunt alocate numai pentru dezvoltarea comunităților locale, educație și sănătate. Aproape fiecare județ va beneficia de un proiect de mobilitate urbană, sunt 75 proiecte de regenerare urbană, 100 de proiecte de valorificare a patrimoniului. Prin acest plan curajos, noi, liberalii, ne-am propus să construim un sistem public de sănătate accesibil pentru populație și o infrastructură sanitară adaptată nevoilor actuale. Vor fi modernizate spitalele, dar vom amenaja și centre de radioterapie, imagistică și alte dotări necesare. Se vor construi minimum 10 spitale noi, vor fi modernizate și extinse 15 institute oncologice și alte 19 institute pentru boli cardiovasculare, cu o capacitate suplimentară de 70.000 de pacienți. În paralel, investițiile în educație vor duce și la o armonizare cu piața muncii. Vă spuneam proiectul este unul ambițios: 18 campusuri școlare pentru învățământul profesional și tehnic dual, inclusiv laboratoare/ateliere școlare, 60 de colegii naționale de educație bazată pe inovație, 20 de centre pentru dezvoltarea competențelor profesionale ale studenților”, declară deputatul Vasile Varga, ce candidează pentru un nou mandat la alegerile din 6 decembrie.

„Liberalii sunt recunoscuți pentru grija față de mediul de afaceri, pentru care sunt repartizate peste cinci miliarde de euro, de care vor beneficia peste 8.000 de IMM-uri, unde se estimează crearea a peste 560.000 de locuri de muncă, inclusiv în afacerile ce vor fi dezvoltate în tehno-poluri, parcuri industriale și tehnologice, hub-uri. Sprijinul se va regăsi și în IMM-uri inovatoare, susținerea producției inclusiv de echipamente medicale, medicamente, digitalizarea activităților, prin achiziționarea de echipamente IT, softuri de robotizare și automatizare. În domeniul agro-alimentar vor fi sprijinite 1400 de IMM-uri, cu 4.200 locuri de muncă nou create. Vor fi construite și vor funcționa cinci depozite regionale de cereale, patru depozite și două depozite pentru resurse energetice”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Mihai Tudose: Propaganda grosieră a PNL e despre cum va cheltui gașca penelistă zecile de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Nimic, însă, despre faptul că banii nu mai există nici măcar pe hârtie

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) consideră că prin lansarea a tot felul de Planuri naționale, „maeștrii liberali ai diversiunii urmăresc «să facă» electoratul din planuri și proiecte, iar după alegeri, Dumnezeu cu mila”.

Într-o postare făcută pe o rețea de socializare Tudose comentează: „La nici cinci luni de la ceremonialul trâmbițării Planului de investiții și relansare economică, Guvernul PNL a lansat Proiectul Planului Național de Relansare și Reziliență. E clar că urmează și lansarea Planului propriu-zis, elaborat, nu-i așa, pe baza actualului proiect, care are la bază liniile directoare creionate în Planul anunțat la 1 iulie. Ați pierdut șirul? E normal. Asta și urmăresc maeștrii liberali ai diversiunii: «să facă» electoratul din planuri și proiecte. După alegeri, Dumnezeu cu mila.

Propaganda grosieră e despre cum va cheltui gașca penelistă zecile de miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Nimic, însă, despre faptul că banii nu mai există nici măcar pe hârtie, din cauza blocajului creat de aliații maghiari din PPE ai PNL și de conservatorii polonezi.

Încă o dată, Guvernul Orban aleargă pe contrasens. Toată Europa se dă de ceasul morții din cauza șantajului Ungariei și Poloniei, care resping prin veto Cadrul Financiar Multianual și Planul de relansare a economiei UE, opunându-se condiționării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Numai la București se împart bani, în loc să ni se spună ce demersuri fac PNL și Guvernul ori care va fi poziția președintelui Iohannis la Consiliul European din 10-11 decembrie, summit chemat să găsească o soluție la cea mai gravă criză internă a UE după Brexit.

Dacă încheiem anul fără ieșirea din acest impas decizional, va fi compromisă relansarea economică. Devine tot mai probabil să încheiem pandemia fără ca banii mult promiși să ajungă în economia reală. Iar momentul intervenției este decisiv. Mai degrabă ridici un rănit ușor decât pui pe picioare pe cineva ajuns deja în comă…

Dezbaterea din această săptămână din plenul Parlamentului European, cu președinta Comisiei Europene, precum și concluziile întâlnirii ulterioare dintre premierii Viktor Orban și Mateusz Morawiecki arată clar dimensiunile blocajului în care se află UE.

Parlamentul European și-a afirmat categoric decizia de a nu ceda șantajului. Nu vom accepta niciun compromis care să pună în pericol bugetul european prin eventuale violări ale statului de drept. Așadar, eventuala concesie a șefilor de stat și guvern din UE va fi respinsă de Parlament.

De cealaltă parte, Ungaria și Polonia și-au consolidat alianța, hotărând că niciuna dintre ele nu va agrea o propunere considerată inacceptabilă de cealaltă țară. Cele două guverne cer limitarea domeniului de aplicare a oricărei condiționalități bugetare la protecția intereselor financiare ale UE. Cât privește stabilirea unei legături între statul de drept și respectivele interese europene, Orban și Morawiecki spun că e necesară pentru asta modificarea tratatelor europene, știind bine cât de complicat, poate chiar imposibil, ar fi acest proces.

Între timp, toți cetățenii UE sunt vitregiți de sprijinul de urgență în fața crizei pandemice. S-a ajuns la situația absurdă în care primarii Budapestei și Varșoviei cer acces direct la finanțarea europeană a municipalităților pe care le conduc, pentru a evita izolarea păguboasă spre care-și împing aceste guverne anti-europene propriile popoare.

Pentru că, în ultimă instanță, există varianta adoptării pachetului de redresare prin cooperarea consolidată între celelalte 25 de state membre, excluzând, așadar, Ungaria și Polonia dintre beneficiare.

Se analizează la Bruxelles și opțiunea salvării Planului de relansare, prin alocarea fondurilor europene cu titlu de asistență financiară excepțională, în temeiul art. 122 și 310 din Tratatul privind Funcționarea UE.

«În cazul în care un stat membru se confruntă cu dificultăți sau este serios amenințat de dificultăți grave, datorită unor catastrofe naturale sau unor evenimente excepționale situate în afara controlului său, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate acorda statului membru în cauză asistență financiară din partea Uniunii, în anumite condiții», prevede art. 122.2. Ideea a fost lansată de Grupul nostru politic, al Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European.

Pentru Președinția germană a Consiliului UE, Summit-ul «ultimei șanse» din 10-11 decembrie este testul decisiv: cum ieșim din acest blocaj, fără concesii într-un punct fundamental pentru identitatea UE – respectarea statului de drept?”.

Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei: A început plata granturilor acordate de stat IMM-urilor afectate de pandemie

„Microgranturile acordate din fonduri externe nerambursabile, pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM) care nu dețineau salariați la data de 31.12.2019, precum și granturile pentru capitalul de lucru ajung în conturile firmelor în aceste zile”- este anunțul făcut de Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, la întâlnirea pe care a avut-o ieri, 26 noiembrie, cu oamenii de afaceri din județul Brăila.

”Prin acest program, IMM-urile care nu aveau angajați la finalul lui 2019, primesc câte 2.000 de euro, dacă au fost afectate de criza sanitară. Avem aprobate 22.000 de dosare, din cele 29.000 depuse, iar banii au ajuns deja în bănci și vor intra în conturile firmelor. Până la finalul anului se vor face toate plățile și ne gândim deja să mai deschidem încă un program similar, pentru cei care nu au fost eligibili, dar au resimțit efectele pandemiei.

O a doua veste bună este că și granturile pentru capitalul de lucru, acordate tot IMM-urilor, au început să fie plătite către cele 17.860 de firme care s-au înscris în al doilea program și sunt eligibile. Banii pot fi folosiți pentru plata taxelor, a furnizorilor, a chiriilor sau pentru investiții”, a precizat Liviu Rogojinaru.

Secretarul de stat a anunțat că într-o fază avansată se află și cel de-al treilea program de sprijin pentru IMM, din bani europeni, care este dedicat exclusiv investițiilor. În total, prin cele trei programe derulate prin Ministerul Economiei, o firmă poate accesa până la 250.000 de euro, fonduri nerambursabile.

”Asta înseamnă o susținere reală a mediului de afaceri și a economiei românești, așa cum o înțelegem noi, liberalii. IMM-urile vor avea la dispoziție și alte oportunități, peste 1,5 miliarde de euro vor fi la dispoziția lor, în perioada următoare, pentru susținerea activității sau pentru dezvoltarea de noi afaceri. Și vă rog să țineți cont că vorbim despre sume nerambursabile, despre bani europeni atrași, care intră efectiv în economia reală, bani care ajută la menținerea locurilor de muncă sau la crearea unora noi. În județul Brăila orice inițiativă antreprenorială trebuie susținută și încurajată”, a declarat Cătălin Boboc, președintele PNL Brăila, gazda evenimentului.

Oamenii de afaceri prezenți au afirmat că susțin inițiativa consilierilor locali PNL Brăila privind reducerea taxelor și impozitelor practicate de Primăria Brăila și s-au arătat dispuși să pună presiune pe primar, pentru ca acest demers să fie aprobat.

”Caruselul AS – Caruselul Abilităților Speciale” – un proiect de suflet

Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale ”TREBUIE!” Brăila și partenerii Asociația Botez Vlad Sergiu și SOS AUTISM Brăila desfășoară în perioada 2 noiembrie – 4 decembrie 2020 o serie de activități în cadrul proiectului ”Caruselul AS – Caruselul Abilităților speciale”.

„Persoanele cu dizabilități – mai ales cele psihice, sunt mai mult decât vulnerabile în pandemia de COVID-19, nu doar urmare a condițiilor deosebite – purtarea măștii de protecție, distanțarea – cât mai ales a absenței activităților terapeutice și ocupaționale adecvate. Astfel, cu cât stau mai mult acasă, aceste persoane cu atât pierd mai mult din abilitățile dobândite cu greu înainte. Pe acest fond s-a impus proiectul «Caruselul AS – Caruselul Abilităților special», de care beneficiază Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale «TREBUIE!» Brăila și partenerii: Asociația Botez Vlad Sergiu și SOS AUTISM Brăila.

Proiectul este finanțat prin Direcția Județeană de Sport și Tineret Brăila și a permis achiziționarea de materiale care să devină obiecte pentru un târg de sărbători special, online (pe paginile Facebook ale beneficiarilor), banii obținuți din vânzare fiind de mare folos organizațiilor menționate în derularea activităților destinate ajutorului medical-ocupațional (terapii diverse, inclusiv sportive etc) absolut necesar.

Multe dintre obiecte au fost lucrate acasă. Tineri voluntari de la Colegiile Naționale «Gh. Munteanu-Murgoci» și «Nicolae Bălcescu», Liceul Teoretic «Mihail Sebastian» și nu numai, s-au implicat în activități practice, în perioada 2 noiembrie – 25 noiembrie 2020, cu respectarea tuturor normelor legale din pandemie.

Spre exemplu, la centrul de zi «CATI» de la Organizația «TREBUIE» au venit puțini tineri voluntari și beneficiari, dar întâlnirea a fost utilă ambelor părți. Practic, a fost un dublu beneficiu, la cel de voluntariat adăugându-se o mare lecție de viață”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Doruleț Iorga, candidat PMP la Senat: În 30 de ani de antreprenoriat am lucrat în exclusivitate cu companii private, pe bugete private, niciodată cu statul roman. Nu am interese ascunse

„Indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare, voi rămâne implicat în politică, pentru că știu că fără sprijin politic nu poți să realizezi lucruri în plan economic” – este declarația omului de afaceri Doruleț Iorga, candidatul PMP Brăila la Senat.

Iorga a declarat în cadrul unei conferințe de presă că până de curând, când a intrat în PMP și a decis să candideze la alegerile parlamentare, nu a fost niciodată membru al vreunui partid politic, însă intenționează să meargă înainte pe acest drum și să se implice în politica locală, pentru că dorește să schimbe lucrurile în bine în comunitate: ”Sunt brăilean. Născut, crescut aici. Plecat din Brăila de câțiva ani în București, pentru că natura activității a impus ca prezența mea să fie acolo. Dar în toți anii aceștia, compania pe care o conduc am lăsat-o în Brăila, tocmai datorită oamenilor. Nu m-am rupt niciodată de Brăila.

Și în momentul în care am făcut acest pas (intrarea în politică – n.r.), mi-am asumat și afinitatea aceea sufletească, mi-am asumat că trebuie să fac ceva și pentru orașul ăsta. Și știu că pot!

Da, rămân în continuare în politică, rămân în PMP, rămân în organizația Brăila, chiar dacă nu voi obține acest mandat de senator. Dar asta mă va motiva și mai mult să ating scopurile pentru care lupt. Pentru că știu că fără sprijin politic – și asta o știu din experiență – nu poți să realizezi lucruri în plan economic.

Și nu este vorba despre interese personale. În general, percepția publică e următoarea: dacă un antreprenor are o relație de afaceri cu statul român, se presupune că nu este neapărat curat. Eu am o precizare: în aproape 30 de ani de antreprenoriat am lucrat și lucrez în exclusivitate cu companii private și pe bugete private, niciodată cu statul român. Nu că nu am vrut, dar acolo m-am regăsit eu. Deci nu am niciun alt interes ascuns decât să fac ceea ce spun. Și mi-am promis, și am promis brăilenilor prin această campanie, că fiecare punct din acest angajament, din acest program electoral pe care mi l-am asumat, îl voi deconta la sfârșitul mandatului”.

Doruleț Iorga, candidat PMP la Senat: Mediul de afaceri trebuie să devină un partener pentru orice guvernare, pentru orice decizie politică

”Platforma partidului și calitatea oamenilor – sunt cele două motive care m-au determinat, după aproape 30 de ani petrecuți în antreprenoriat, să fac pasul în politică” – este declarația lui Doruleț Iorga, candidatul PMP Brăila la Senat.

Acesta a participat la o conferință de presă alături de președintele PMP, Eugen Tomac și a vorbit despre contextul în care s-a hotărât să intre în politică și despre domeniul său de competență, în care consideră că poate contribui la o schimbare în bine: „De ce am făcut lucrul ăsta? Pentru că am așteptat întotdeauna o schimbare, ca fiecare dintre noi. Și tot așteptând, mi-am dat seama că dacă nu facem ceva, fiecare în dreptul nostru, nu reușim să mișcăm lucruri. Ăsta este motivul pentru care vreau să arat antreprenoriatului român că se poate implica și în viața politică.

Acum, este foarte adevărat că alegerea făcută este una care ține într-adevăr de cel puțin două aspecte, care se află în programul electoral al partidului. Primul spune: stabilitate și predictibilitate legislativă pentru mediul de afaceri. Să nu uităm că mediul de afaceri este singurul care produce plusvaloare, care aduce bani la bugetul acestei țări și este ultimul  care este așezat la masa legislativă în momentul în care se iau decizii politice.

Mediul de afaceri trebuie să devină un partener pentru orice guvernare, pentru orice decizie politică, pentru că există întotdeauna o logică economică ce nu ține seama de decizia politică. Din păcate, atâția ani de zile am asistat la decizii politice care nu prea au ținut seama de punctele de vedere ale mediului de afaceri.

Acesta este primul scop pe care mi l-am fixat pentru acest mandat în Senatul României.

Cunosc destui antreprenori români care, în particular, au spus același lucru pe care l-am spus și eu până acum puțin timp, când m-am alăturat echipei de la Brăila și când am discutat cu domnul Botea (Viorel Botea, președintele PMP Brăila – n.r.) și practic, cu domnia sa, am picat de acord să accept această provocare, validată de conducerea partidului. Provocarea asta este: doar dacă începem să ne alăturăm și să sprijinim un partid care e singurul, din punctul meu de vedere, care s-a uitat către mediul de afaceri ca la un partener, doar așa vom reuși să schimbăm lucrurile.

Domnul președinte Tomac spunea foarte bine, sunt 80 miliarde euro de la Uniunea Europeană. României îi lipsesc viziunea, strategiile, planurile, acțiunile, măsurile pentru acest lucru. Acești bani nu pot fi aduși în România fără să fie luat ca partener mediul de afaceri, fiecare așezat acolo unde se pricepe, acolo unde are competență.

Eu mă pricep și am competență de peste 15 ani pe zona protecției mediului și în special pe zona gestionării deșeurilor, unde România are mari probleme.

Pe agenda Uniunii Europene, protecția mediului și sănătatea sunt două priorități. După aceste alegeri, România va trebui să facă un decont vizavi de promisiunile neonorate de până acum, în ceea ce privește managementul integrat al deșeurilor. Aici am competență. Aici m-am zbătut cu administrațiile de până acum, oricare ar fi fost ele, să le determin să înțeleagă că anumite decizii politice nu au ce căuta atunci când vorbim de rezultate economice.

Acesta este al doilea motiv pentru care am făcut acest pas.

Cu această motivație personală m-am alăturat echipei și partidului PMP și vreau într-adevăr ca Brăila să fie, după aceste alegeri, un bun exemplu, de bune practici prin care să arătăm că se poate”.

Dragomir, despre inspectorul școlar general adjunct Canciu: Ce credeți că urmează? Demisia de onoare? Demiterea? Nimic, că este de-al lor și cine se aseamănă se adună! Se țin unii de alții ca scaieții de oaie!

Consilierul municipal Cătălin Canciu (PNL), inspector școlar general adjunct, consideră că primarul Marian Dragomir  (PSD) și viceprimarul Alexandru Jantea Crican (PSD) au avut „un comportament grosolan” în cadrul ședinței de ieri a CLM Brăila. Canciu face referire la faptul că edilii i-au reproșat că a copiat un proiect de hotărâre întocmit de aleșii de la Timișoara și atunci când a dat copy-paste a uitat să înlocuiască în text „Timișoara” cu „Brăila”, înainte de a-l trimite pe mail la Primărie, ca și propunere a consilierilor PNL Brăila.

Dragomir n-a pierdut prilejul să-l ironizeze în ședință pe profesorul Canciu, căruia i-a spus, printre altele: „Am înțeles că ați copiat acest proiect de la consilierii PNL din Timișoara, dar este penibil, domnule profesor, să luați cu copy-paste fără să verificați. Vă dau efectiv nota 2 la copiat, domnule consilier Canciu și pot să vă mai spun: pentru un profesor, copiați extraordinar de prost”.

După ce a apărut în presă informația cu privire la această gafă a liberalilor,  Cătălin Canciu a comentat pe o rețea de socializare: „Astăzi, în ședința Consiliului Local al Municipiului Brăila, am constatat cu adevărat comportamentul grosolan al celor doi edili, al primarului Dragomir si al vicelui Jantea. Adevărul este că acesți reprezentanți de vază ai pesedeului nu doresc nicio colaborare, toate ideile care vin din afara laboratorului lor de partid nu sunt bune și trebuie combătute cât mai urât.

Proiectul propus de noi este foarte util oamenilor și este inspirat din experiențele de calitate ale administrațiilor performante din România”.

La rândul său, primarul a replicat astăzi tot pe o rețea de socializare: „AR FI DE RÂS ….. DACĂ NU AR FI DE PLÂNS!!!

În primavară i-am prins pe cuțitarii de la Murgoci …..

Acum l-am prins pe profesorul Canciu Cătalin, inspectorul școlar adjunct, copiind!!!

I-am spus în ședința de Consiliu Local: «PENTRU UN PROFESOR COPIAȚI EXTRAORDINAR DE PROST!!! VĂ DAU NOTA 2 PENTRU COPIAT!!!»

Proiectul copiat prevedea reduceri de impozit pentru clădirile deținute de persoane fizice sau juridice care nu au destinația de locuințe și era copiat de la Timișoara, oraș care la rectificarea de buget a primit de la guvern 9 milioane de lei. Brăila a primit 0 (zero) lei!!!

De ce nu au spus ei că anul viitor vor să reducă veniturile legale ale tuturor primăriilor și să le oblige să dubleze taxele și impozitele locale?

Nu sunt de acord să creștem taxele și impozitele tuturor și să le reducem pe ale patronilor! Nu este corect să luăm de la cei mulți ca să dam la cei bogați. Trebuie să aplicăm aceeași măsură echitabilă tuturor, fără creșteri de taxe și impozite!!!

NOTA 2 PENTRU COPIAT (de proastă calitate)!!!

– Ce poate fi mai penibil pentru un profesor să spună că el a facut un proiect, să i se dovedească că a copiat prost, să nu recunoască inițial, să fie prins cu minciuna, iar apoi sa citească, să recunoască și să fie obligat să corecteze parțial documentele?

– Ce exemplu poate fi pentru elevi un profesor care copie?

– Cum poate sa le solicite elevilor să învețe și să fie corecți când el este prins copiind prost?

– Cine l-a numit Inspector Școlar Adjunct și cine îl ține în brațe? Ministrul Monica Anisie?

– Oare știe ce INSPECTOR COPY – PASTE are la Brăila?

– Ce credeți că urmează?

– Demisia de onoare?

– Demiterea pentru situația penibilă in care a atras învațământul din Brăila?

– Nimic, că este de-al lor și cine se aseamănă se adună!!! Se țin unii de alții ca scaieții de oaie!!!

P.S.- Domnule profesor Canciu Cătalin, încă Inspector Școlar Adjunct, ȘI TOTUȘI, DE CE NU AȚI VOTAT ACORDAREA BURSELOR DE PERFORMANȚĂ PENTRU ELEVI ?

De rușine ca pe dvs v-am prins copiind, iar elevii au luat notele pe merit? Halal inspector!!!”

Candidatul PNL Alexandru Bucălău: Fără pensii speciale!

PNL Brăila anunță că nu este de acord cu pensiile speciale și că principiul susținut de liberali este “la contribuții egale, trebuie să existe pensii egale”.

Juristul Alexandru Bucălău, candidatul PNL Brăila la Senatul României, explică într-un comunicat de presă că „subiectul pensiilor speciale a fost deschis în Parlament în anul 2015, când a fost introdus prin mai multe proiecte de lege aprobate de Guvernul PSD, condus la acea vreme de Victor Ponta. Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul activității din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale”.

În documentul amintit se mai arată că „PNL a propus încă din 2017 un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale, dar, din păcate, pentru că nu a existat o majoritate parlamentară liberală, adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD și a fost readusă în discuție în ianuarie 2020, după ce PNL a preluat guvernarea. Proiectul de lege a fost elaborat în conformitate cu deciziile Curții Constituționale. Însă după ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, s-a adresat, din nou, CCR și la fel a procedat și Înalta Curte.

Ce s-a întâmplat între timp? Curtea Constituțională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie. Altfel spus, judecătorii CCR trag de timp într-o speță care îi privește direct.

PNL susține eliminarea pensiilor speciale și solicită PSD să înceteze cu circul, ipocrizia și joaca de-a demisia din Parlamentul României! Să nu mai mimeze că vor să elimine pensiile speciale, când de fapt chiar ei sunt fondatorii acestor privilegii extravagante”.

Alexandru Bucălău mai afirmă că ”Guvernul PNL a majorat pensiile cu 14%, asta în perioadă de criză, de pandemie la nivel global. Este cea mai mare majorare făcută dintr-o dată, în România în ultimii 20 de ani. Punctul de pensie a crescut cu 177 de lei, de la 1.265 lei până la 1.442 lei. Indemnizația socială pentru pensionari a crescut de la 704 lei la 800 lei și sunt 4,9 milioane beneficiari. Pentru noi, lucrurile sunt clare! Vrem eliminarea pensiilor speciale și majorarea pensiilor obișnuite, dar pentru asta este nevoie să avem o majoritate în Parlament, astfel încât votul nostru să fie dominant”.

Dragomir: „Vă dau efectiv nota 2 la copiat. Pentru un profesor, copiați extraordinar de prost”; Canciu: „Dacă vreți să-mi puneți nota 2, să arătați cât sunt de slab pregătit, e problema dvs”

Gafă a liberalilor, taxată de conducerea Primăriei Brăila astăzi, în cadrul ședinței CLM.

Consilierul municipal Cătălin Canciu (care este și inspector școlar general ajunct) a prezentat la finalul ședinței o propunere a grupului aleșilor liberali ce vizează acordarea, pentru durata stării de urgență și/sau alertă decretate în anul 2020, a unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri în Municipiul Brăila.

Concret, proiectul vizează reducerea cu 50% a impozitului anual pe clădiri, pentru clădirile nerezidențiale și scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință, situate pe raza teritorială a Municipiului Brăila.

Cătălin Canciu a declarat: „În această dimineață noi am  propus un proiect de hotărâre privitor la prevederile OUG 181 din octombrie anul acesta, privitor la reducerea impozitului anual pe clădiri pentru persoane fizice și juridice folosite în activitatea economică proprie. Noi am propus o cotă de 50% reducere din acest impozit. Materialele sunt în format editabil. Ne-am dorit să ajutăm oamenii, ar fi o hotărâre a noastră în folosul oamenilor; nu vorbe, ci fapte”.

Primarul Marian Dragomir (PSD) a spus: „Am primit pe mail propunerea dvs. Întrebarea mea este: cine a scris acest proiect? Este scris de consilierii PNL sau este scris de dvs?”.

„Este scris de noi, de PNL, l-am asumat eu pentru că eu l-am transmis pe mail”, a răspuns Canciu.

„ Am înțeles. Domnule consilier, am parcurs proiectul respectiv. Înțeleg necesitatea în campanie electorală, dar tot în campanie electorală să știți că și Guvernul a tăiat cu 100% veniturile Primăriei municipiului Brăila.

În schimb, avem câteva probleme la acest proiect. Are și o problemă de legalitate, dar mai are o problemă mult mai gravă pentru un profesor.

Ați scris aici, domnule profesor Canciu: «Pentru a beneficia de prevederile articolului 1 litera b, concesionarii, locatarii titulari ai dreptului de administrare sau de folosință a unei clădiri proprietate publică sau privată a statului (….) au obligația ca până la data de ….  să depună la Direcția Fiscală a municipiului Timișoara o cerere de acordare a….» și textul curge mai departe.

Am înțeles că ați copiat acest proiect de la consilierii PNL din Timișoara, dar este penibil, domnule profesor, să luați cu copy-paste fără să verificați. Vă dau efectiv nota 2 la copiat, domnule consilier Canciu și pot să vă mai spun: pentru un profesor, copiați extraordinar de prost”.

„Vă mulțumesc pentru aprecieri, domnule primar!Ia uitați, vă rog frumos, dacă sunteți amabil … Eu v-am trimis pe mail forma… Dacă începeți cu astfel de lucruri, nu știu… În documentul pe care-l am nu scrie…”

„Încă nu aveți dreptul să luați cuvântul; aici nu suntem ca la școală, să interveniți dvs, ca profesor, peste ceilalți. Termin eu, după care pe dvs nu o să vă întrerupă nimeni când vorbiți.

O să vă rog să refaceți acest proiect și să îl depuneți cu «Primăria municipiului Brăila» și să îndreptați și celelalte două erori legislative din conținutul lui, pe care nu vi le spun eu acum, ci o să vi le trimit în scris.

Eu înțeleg această necesitate, este normal, dar pe lângă faptul că este tardiv, ați copiat, domnule profesor!”.

„Sunt niște aprecieri foarte urâte din partea mea, domnule primar. Problema este în felul următor: sunt alte orașe care au adoptat astfel de hotărâri de Consiliu și nu știu dacă este cazul să mă evaluați dvs pe mine, cât sunt de deștept, cât sunt de… Se poate corecta, nu este nicio problemă. Asta dacă vrem să facem ceva; dacă vreți să-mi puneți dvs nota 2, să arătați cât sunt de slab pregătit, e o problemă a dvs și cu asta basta”.

„Nu v-am evaluat, v-am dat nota 2 pentru copiat.”

„Nu sunt jurist de meserie; acest proiect este inspirat din activitatea altor consilii locale. Dacă dvs numai cu evaluarea noastră sunteți, atunci mi-e greu să mă mai exprim… Domnule primar, mie nu-mi este rușine de mine, nu-mi este rușine de pregătirea mea, nu-mi este rușine de ceea ce fac, vă spun sincer”.

Viceprimarul Alexandru Jantea Crican a comntat, la rândul său: „Domnule inspector școlar general adjunct, colegii din partea PNL nu au venit cu niciun fel de propunere legislativă sau cu o propunere de viitoare hotărâre CLM; domniile lor nu au făcut decât să înainteze Primăriei municipiului Brăila propunerea probabil făcută de colegii lor din PNL de la Timișoara. Nu există vreo elaborare pe care dumnealor s-o fi făcut și să fie o greșeală, pur și simplu au luat o propunere făcută de colegii de la Timișoara și au înaintat-o Primăriei municipiului Brăila”.

Eugen Tomac: Legea a fost votată în Senat. E nevoie doar de un vot în Camera Deputaților și pensiile speciale pentru parlamentari pot fi eliminate

„Este important să demontăm 3 minciuni pe care unele partide le promovează fără niciun fel de rușine în această perioadă, angajându-se că în următorul legislativ vor fi promovate trei inițiative parlamentare care sunt de interes pentru opinia publică” – este declarația făcută aseară de președintele PMP, Eugen Tomac, aflat în vizită electorală la Brăila.

Tomac a participat la o conferință de presă alăuri de Viorel Botea, candidatul PMP Brăila la Camera Deputaților și Doru Iorga, candidat la pentru Senat.

Una dintre „minciunile” vizate de liderul PMP se referă la pensiile speciale pentru politicieni, funcționari parlamentari „și alte categorii de privilegiați”, liderul PMP precizând că acestea pot fi eliminate doar prin vot în Parlament: „În prezent există o asemenea inițiativă legislativă propusă de PMP încă din 2018, iar anul trecut aceasta a fost adoptată de Senat. Deci nu este nevoie de niciun fel de promisiune pentru anul viitor, ci este nevoie de voință politică. Legea are nevoie doar de un vot în Camera Deputaților și pensiile speciale pentru parlamentari pot fi eliminate”.

Un al doilea subiect la care a făcut referire președintele PMP se referă la reducerea numărul de parlamentari la 300, care este tot o inițiativă a PMP.

A treia inițiativă despre care a vorbit Eugan Tomac este revenirea la alegerea primarilor în două tururi: „Această lege există în Parlament, este propusă de PMP, adoptată de Senat și de mai bine de un an de zile nimeni nu a dorit să facem un front comun pentru a adopta în plenul Camerei, nici atunci când existau teoretic șanse pentru a vota această lege și fără PSD, și fără UDMR”.

Drăghincescu: O rog public pe doamna manager să facă bine și să trimită rezultatele testelor COVID pacienților care fac acest test la Spitalul Județean Brăila și să nu mai pună bolnavii pe drumuri

Subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, este nemulțumită de modul în care gestionează conducerea Spitalului Județean chestiunea legată de comunicarea rezultatelor testelor COVID, în contextul în care zilele trecute, spitalul a emis un comunicat de presă prin care solicita cetățenilor să nu mai sune la unitatea medicală amintită, pentru a cere astfel de rezultate.

Conducerea spitalului preciza în acel comunicat că „rezultatul (pozitiv sau negativ) este trimis printr-un SMS doar la pacient și pe e-mail la medicul de familie”.

Drăghincescu a comentat astăzi pe o rețea de socializare, pe această temă: „Poate că alte laboratoare nu mai trimit rezultatele la Spitalul Județean Brăila, dar laboratorul Spitalului Județean Brăila cu siguranță trimite rezultatele la Spitalul Județean Brăila. O rog public pe doamna manager să facă bine și să trimită rezultatele testelor COVID (pozitive și negative) pacienților care fac acest test la Spitalul Județean Brăila și să nu mai pună bolnavii pe drumuri cum s-a întâmplat zilele acestea, aducând ca argumente niște aberații, bolnavii negativi fiind plimbați de la Ana la Caiafa, unii bolnavi având nevoie de rezultatul negativ chiar în forma scrisă.

La câte teste se lucrează la Spitalul Județean nu cred că muncesc pe brânci, așa că pot tipari și rezultatul la 20 teste pe format de hârtie.

Întreb, de asemenea, cum sunt folosite cele 2 containere aduse de Prefectură la Spitalul Județean Brăila, pentru bolnavi sau pentru aparținători? Containerele au fost aduse pentru a ușura munca și aglomerația de la UPU, pentru BOLNAVI, nu ca loc de pauză pentru aparținători, așa îmi aduc aminte. Vă rog să nu mai umiliți bolnavii și nici colegii dvs de la UPU! Rolul și rostul unui manager al unei instituții publice (al unui SPITAL cu atât mai mult) este să rezolve problemele instituției în timp real, nu să creeze altele; ALTFEL, singura soluție este demisia”.

Subprefectul a mai scris: „Pun întrebări legitime despre acțiuni și activități ce trebuiau să aducă plus valoare stării de sănătate și confort bolnavilor care se prezintă la UPU și la spital.

Solicit, de asemenea, ca bolnavii și angajații UPU să fie respectați și să nu fie lăsați de izbeliște la greu.

În asemenea momente dificile se văd adevărații manageri. Acționați cu demnitate și profesionalism!”.

Consilierii PNL cer reducerea cu 50% a impozitului anual pe clădiri (pentru clădirile nerezidențiale) în municipiul Brăila, pentru durata stării de urgență și/sau alertă

„PNL Brăila solicită reducerea taxelor!” – este solicitarea liberalilor brăileni, adresată primarului municipiului, Marian Dragomir (PSD) și consilierilor municipali PSD.

PNL Brăila anunță într-un comunicat de presă că „în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, consilierii locali ai Partidului Național Liberal consideră că autoritățile locale nu trebuie să stea pe margine și să constante problemele cu care se confruntă mediul economic.

În limita prevederilor legale, respectiv Ordonanța de Urgență nr. 181/2020, putem adopta soluții concrete pentru sprijinirea afacerilor, așa cum  s-a procedat în alte orașe din țară (Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, etc), de la care ne-am inspirit ca model de bune practici.

În acest sens, noi, consilierii liberali, am depus astăzi, 26 noiembrie, un proiect de hotărâre  privind acordarea, pentru durata stării de urgență/și sau alertă decretate în anul 2020, a unor facilități la plata impozitului anual pe clădiri sau a taxei lunare pe clădiri în Municipiul Brăila.

Concret, proiectul vizează reducerea cu 50% a impozitului anual pe clădiri, pentru clădirile nerezidențiale și scutirea de la plata taxei lunare pe clădiri datorate de către concesionari, locatari, titularii dreptului de administrare sau de folosință, situate pe raza teritorială a Municipiului Brăila”.

Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, consilier municipal, a declarat: “Avem speranța că primarul Marian Dragomir va susține acest proiect, iar majoritatea PSD din Consiliul Local Municipal Brăila va pune interesul brăilenilor înaintea jocurilor politice și va adopta această hotărâre, chiar dacă inițiativa nu le aparține”.

Concursul național de pictură și grafică „Vespasian Lungu” și-a premiat câștigătorii

Astăzi a avut loc vernisajul expoziției celei de a XXV-a ediții – aniversară – a Concursului național de pictură și grafică „Vespasian Lungu” Brăila.

Concursul s-a bucurat de participarea a 126 de elevi ai școlilor populare de arte și meserii și centrelor culturale din 21 de orașe, repartizați pe două categorii de vârstă – juniori și seniori.

Pe 25 noiembrie a avut loc jurizarea, în cadrul căreia au fost desemnate cele mai bune lucrări dintre cele 170 înscrise în concurs la secțiunile Pictură și Grafică, cât și la categoria Juniori. S-au acordat premii, mențiuni și premii speciale, precum și premii speciale „Aniversare 25”, după cum urmează:

*la Secțiunea „Pictură”: Premiul I – Dinu Andreea, Galați; Premiul II – Andronoiu Maria, Brăila; Premiul III – Molnar Andrea, Miercurea-Ciuc; Mențiuni – Chița Iulia-Maria, Cluj-Napoca; Voiculeț Cosmin, Foșcani; Premii speciale – Feghiu Ana Maria, Iași; Comșa Ileana, Sibiu;

*la Secțiunea „Grafică”: Premiul I – Fodor Tunde Eszter, Oradea; Premiul II – Gavriliu Ana-Ruxandra, Brăila; Premiul III – Baricz Rozalia, Târgu Mureș; Mențiuni – Urdea Ioana, Sibiu; Suhar-Toma Georgiana, Cluj-Napoca; Premii speciale – Suciu Anisia, Miercurea Ciuc; Nicolescu-Veselu Călina, Brăila;

*Premii speciale „Aniversare 25” (seniori) (rezultate din redistribuirea valorii Marelui Premiu) – Timofte Mihaela, Botoșani; Avram Luminița, Ploiești; Berchi Diana, Târgu Mureș; Matecsa Elemer Istvan, Satu Mare; Cătineanu Rodica, Bacău; Vișan Alexandra-Cristina, Târgoviște; Siciu Alina, Zalău;

*la Categoria „Juniori”: Premiul I – Babalean Larisa, Suceava; Premiul II – Hîrjaba Alexandra-Clara, Târgu Jiu; Premiul III – Liga Ioana, Brăila; Mențiuni – Mandu Teodor, Brașov; Cizmar Veronica, Satu Mare; Averiței Sabina, Botoșani;

*Premii speciale „Aniversare 25” (juniori) – Budin Anais, Târgu Mureș; Ene Sofia-Maria, Pitești; Matei Dan-Mihai, Brăila; Botar Ayda-Evelyn, Baia Mare; Barna Gloria-Ștefania, Cluj-Napoca; Bădulescu Maria-Alexandra, Târgu Jiu.

Valoarea totală netă a sumelor aferente premiilor acordate a fost de 7.750 lei.

Juriul a fost compus din: Cristian Radu (președinte) – artist plastic, vicepreședinte ale Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brăila, profesor la secția de Arte vizuale la Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila; Nela Constantinescu – artist plastic, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brăila, profesor la Liceul de Arte „Hariclea Darclée” Brăila și la secția de Arte vizuale a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila; Viorel Neagu, profesor la secția de Arte vizuale din cadrul Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila.

Lucrările premiate rămân expuse la sediul Școlii până la finalul lunii decembrie 2020.

Concursul a fost organizat de Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, cu sprijinul Consiliului Județean, Primăriei Municipiului Brăila și Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Expoziție de pictură în holul Primăriei Brăila: „Prin istoria neamului”

Casa de Cultură a Municipiului Brăila a vernisat, ieri, 25 noiembrie, în holul Primăriei Municipiului, expoziția de pictură intitulată „Prin istoria neamului”, a artistului plastic Florin-Gabriel Călin.

Expoziția include 20 de lucrări cu chipurile unor personalități cunoscute din istoria românilor, “eroi ai neamului văzuți prin ochii și sufletul artistului plastic”.

Organizată în preambulul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, expoziția poate fi vizionată până în data de 3 decembrie.

Președintele PMP, Eugen Tomac: Domnul Botea poate fi un excelent președinte al Comisiei de educație din Camera Deputaților

„Sunt absolut convins că prezența domnului Viorel Botea în Parlament va ajuta enorm la creionarea priorităților pe educație. Domnul Botea poate fi, de exemplu, un excelent președinte al Comisiei de educație din Camera Deputaților. Eu mă voi bate pentru un asemenea obiectiv” – este declarația făcută aseară la Brăila de președintele PMP, Eugen Tomac.

Acesta a participat la o conferință de presă, alături pe doi dintre candidații PMP Brăila la alegerile parlamentare din 6 decembrie – Viorel Botea (Camera Deputaților) și Doru Iorga (Senat) – și a mai afirmat, printre altele, că „viitoarea guvernare va avea nevoie de expertiza domnului Botea. Sigur, expertiza domniei sale oricând îl validează și pentru alte poziții”.