Coman: „PNL ar trebui să aibă reprezentanți în CA și AGA”; Dragomir: „Reprezentanții CLM în CA și AGA se desemnează prin vot. Ăsta a fost rezultatul votului…”

Consilierul municipal Laurențiu Coman (PNL) a cerut astăzi să se reia discuția cu privire la desemnarea reprezentanților CLM Brăila în Consiliile de Administrație și AGA ale societăților subordonate Municipalității, ale unor companii sau asociații (lucru care s-a discutat și s-a votat în luna noiembrie a anului trecut).

Coman a declarat în cadrul ședintei CLM de azi că nu s-a respectat Codul Administrativ, care cere ca în aceste CA și AGA să fie reprezentanți ai tuturor partidelor care au consilieri municipali, deci, în cazul CLM Brăila, să fie și liberali:  „Vreau să aduc în discuție un subiect sensibil, dar foarte important pentru buna desfășurare, în deplină legalitate, a activității CLM. Codul Administrativ al României stabilește la art. 131 că numirea consilierilor locali în Adunările Generale ale Acționarilor în societățile comerciale subordonate Primăriei se face «ținând cont de respectarea regimului incompatibilităților aplicabil și a configurației politice de la ultimele alegeri locale». Cu alte cuvinte, reprezentanți ai tuturor partidelor din CLM trebuie să facă parte din aceste structuri.

Litera și spiritul Codului Administrativ stabilesc limpede și fără echivoc că toți aleșii cetățenilor, conform rezultatelor de la alegeri, trebuie să facă parte din AGA ale acestor companii. Așa mi se pare corect și așa sunt reprezentate normal și civilizat interesele cetățenilor.

Eu vă propun să respectăm ad litteram prevederile art 131 din Codul Administrativ, să luați act de ceea ce v-am spus eu acum și să revenim asupra Hotărârilor CLM din 29.10 și din 13.11.2020 prin care se stabilește desemnarea reprezentanților de drept în aceste CA”.

În ceea ce-l privește, întrebat cum comentează propunerea lui Coman, primarul Marian Dragomir (PSD) ne-a declarat: „Desemnarea reprezentanților CLM în CA și AGA se face prin vot secret,  nu prin numirea lor de către o persoană sau alta”.

Precizăm că în prezent  niciun consilier liberal nu face parte din CA sau AGA ale societăților subordonate Municipalității, ale unor companii sau asociații unde CLM are reprezentanți. Liberalii au făcut propuneri pentru aceste foruri de conducere, însă când s-a supus la vot, niciuna dintre propunerile lor nu a adunat numărul necesar de voturi.

Canciu: Nu am interzis oferirea de mărțișoare în școli de 1 Martie! Dar dacă eu aș spune „Da, oferiți flori, oferiți mărțișoare fără număr!” intru în delict

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu (PNL) declară că nu este adevărat că a interzis oferirea de mărțisoare de 1 Martie în unitățile de învățământ brăilene, așa cum îl acuză primarul Marian Dragomir (PSD).

Canciu ne-a declarat că nu a interzis acest lucru, dar a sugerat directorilor și implicit, profesorilor să fie rezervați în ceea ce privește primirea de mărțișoare sau flori, fiindcă situația este complicată din punct de vedere epidemiologic:  „Nu există așa ceva, nu am interzis! Domnului primar îi place să se bage în seamă, sincer! Eu am trimis colegilor directori comunicatul de presă emis de Ministerul Educației și le-am spus că sunt oameni responsabili și să trateze ca atare acest moment, cu maximă  seriozitate”.

Întrebat ce înseamnă „să trateze ca atare”, Canciu a explicat: „Dacă citim mesajul, se spune că mărțisorul este simbol, că oferirea unui mărțișor nu este oferirea de obiecte personale, dar și acest lucru trebuie făcut într-un cadru limitat, pentru că infectarea poate veni de oriunde. Când oferi o floare nu te îmbrățișezi cu persoana respectivă? E firesc, suntem oameni, noi ne îmbrățișăm. Și lucrurile astea sunt foarte periculoase pentru lupta asta pe care o ducem de luni și luni. De asta am spus să fie foarte atenți.

Citind în lege – PSD nu prea are treabă cu legile – scrie foarte clar: «este interzis schimbul de obiecte personale».

Eu am făcut o declarație la Mediafax în care exact asta am spus, am citat din lege: «este interzis schimbul de obiecte personale». Eu sunt obligat să respect legea. Dacă eu aș spune «Da, oferiți flori, oferiți mărțișoare fără număr!» vă dați seama că intru în delict.

În situația în care suntem, eu  stau de dimineața până seara cu masca la gură, chiar dacă m-am vaccinat, fac tot ce este posibil ca profesor, ca om, să limitez propagarea virusului. Eu asta le spun colegilor, profesorilor, părinților: «Fiți calculați, fiți echilibrați!». N-aș vrea să ne întoarcem în sistem online…

Nu suntem habotnici, nu suntem obtuzi, nu privim cu ochelari de cal, suntem deschiși, dar trebuie să fim foarte atenți”.

Dragomir: Interpretările prostești ale unor indivizi numiți politic la conducerea ISJ Brăila (Canciu Cătălin) sunt permanent anulate de primari și miniștri

Primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD) lansează astăzi o nouă „săgeată” în direcția șefului Inspectoratului Școlar Județean, Cătălin Canciu (PNL).

Dragomir a comentat pe o rețea de socializare că inspectorul școlar general a interzis oferirea de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie în grădinițe, școli și licee, deși Ministerul Educației nu a interzis acest lucru: „LEGAL SE POT OFERI MĂRȚIȘOARE ȘI FLORI !!!

DRAGOMIR VIOREL MARIAN – Primar – «Noi respectăm simbolurile, tradițiile și organizăm Expoziție de Mărțișoare. Și eu… voi oferi flori și mărțisoare pe 1 și 8 Martie!!!»

CANCIU CĂTĂLIN – Inspector școlar – Interzice oferirea de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie în grădinițe, școli și licee

NELU TĂTARU – Deputat, fost Ministru al Sănătații – «Considerăm că totuși, un mărțișor nu este un schimb periculos de obiect personal»

SORIN CÎMPEANU – Ministru – «Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare. Ministerul Educației nu se poate implica în schimbarea valorii de simbol a unui mărțișor și nici în includerea acestuia în categoria obiectelor personale»

CONCLUZIA – LEGAL SE POT OFERI FLORI ȘI MĂRȚIȘOARE DE 1 ȘI 8 MARTIE ȘI ÎN GRĂDINIȚE, ȘCOLI ȘI LICEE!!!

Interpretările prostești ale unor indivizi numiți politic la conducerea Inspectoratului Școlar Județean Brăila (Canciu Cătălin) sunt permanent anulate de primari și miniștri (ca și în situația numărului de elevi din clase, etc). După analiza lipsită de logică a individului….. nici pe produsele alimentare nu ar trebui să mai punem mâna.….

Că au greșit când l-au numit e clar, că habar nu are s-a demonstrat, DAR DE CE ÎL MAI ȚIN PE POST NU ÎNȚELEGE NIMENI!!!”.

Niță: PSD a propus în Comisia pentru agricultură suplimentarea bugetului MADR cu un miliard de lei, pentru plata despăgubirilor pentru secetă aferente anului trecut

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a discutat ieri un amendament la Legea Bugetului de stat, cu privire la suplimentarea cu un miliard de lei a bugetului alocat anul acesta Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), banii urmând să fie folosiți pentru plata despăgubirilor pentru secetă aferente anului trecut.

Amendamentul a fost prezentat de președintele comisiei amintite, deputatul Adrian Chesnoiu (PSD), care le-a solicitat celorlalți membri ai comisiei să-l susțină la vot.

Amendamentul a fost formulat după ce Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis o scrisoare deschisă președinților Comisiilor pentru agricultură din Parlament, în care solicita amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură.

Deputatul brăilean Nicu Niță (PSD), membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, ne-a declarat: „Amendamentul discutat ieri în Comisie a fost propus de PSD, prin colegul meu, deputatul Adrian Chesnoiu. După cum am mai spus, aici este vorba despre soarta agricultorilor, care fără aceste despăgubiri riscă să ajungă la faliment. Și nu e vorba de câțiva agricultori care ar fi afectați, e vorba de marea majoritate! Distrugem și agricultura, singura care a mai mers cât de cât «normal» în ultimul an, în care cam tot restul s-a închis?

Nu este posibil să amâni atâta timp plata acestor despăgubiri care reprezintă o gură de oxigen pentru agricultori! Acest amendament nu este un moft, ci vizează o problemă de importanță majoră pentru țară.

Din ceea ce s-a declarat la comisie, UDMR va mai analiza chestiunea și vor decide cum vor vota, iar liberalii au lăsat de înțeles că PNL nu va susține la votul final amendamentul”.

27 februarie – Seara de folk „Florin și prietenii”, ediție online

Sâmbătă, 27 februarie, începând cu ora 17:30, în sala de spectacole a Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu“ Brăila va avea loc cea de-a V-a ediție a Serii de folk „Florin și prietenii”, eveniment LIVE ONLINE.

Vor fi prezenți pe scenă profesori, elevi, absolvenți și colaboratori ai Școlii Populare de Arte „Vespasian Lungu” (Teodor-Claudiu Ciuraru, Rodica Gorgovan, Rareș Boșneagu, Bianca-Florentina Bănică, Claudiu Ene, Costin Toma, Cristian și Ionuț Piron), Trupa „Restart” (Wanessa Radu și Florin Lazăr), precum și Angela Burtea, care va da citire unor texte din creația proprie.

Inițiatorul și coordonatorul evenimentului este profesorul Florin Lazăr.

Seara de folk va putea fi urmărită aici: https://www.facebook.com/%C5%9Ecoala-Popular%C4%83-de-Arte-Vespasian-Lungu-Br%C4%83ila-2132230483695644

 

6 și 7 martie, Teatrul „Maria Filotti” – Premiera spectacolului “Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian

Sâmbătă, 6 martie și duminică, 7 martie, la Teatrul „Maria Filotti” Brăila va avea loc premiera spectacolului “Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian.

În distribuție: Narcisa Novac,  Nicholas Cațianis jr, Dan Moldoveanu, Monica Ivașcu, Marcel Turcoianu, Adrian Ștefan,  Blanca Doba, Elena Andron, Ciprian Chiricheș.

Regia – Cristian Ban, scenografia – Cristina Milea, lighting design – Bogdan Gheorghiu.
“Mă bucură mult faptul că am revenit in Braila la aproape un an de la momentul în care trebuia să avem premiera, iar reîntalnirea cu trupa și oamenii de aici e pentru mine un semn de normalitate și de bucurie.
Spectacolul nostru e despre privirea oamenilor care stau într-o gara mică și privesc în depărtare, întrebându-se cum și ce trăiesc alți oameni din lumi mai îndepărtate și poate mai mari. Cred că de asta textul lui Sebastian a rezistat timpului și fascinează în continuare, pentru că a reușit să surprindă ceva foarte uman și delicat despre noi. Iar aceasta privire am văzut-o și la oameni care trăiesc în 2021”, declară regizorul Cristian Ban.

Joi, 25 februarie, între orele 9:00 – 14:00 se va întrerupe furnizarea apei potabile în zona Kaufland Brăila Sud

Compania de Utilități Publice (CUP) “Dunărea” Brăila, anunță că joi, 25 februarie, între orele 9:00 – 14:00 se va întrerupe furnizarea apei potabile pentru executarea unor lucrări de reparații la rețeaua de alimentare.

Potrivit unui comunicat dat publicității, vor  fi afectați în mod direct utilizatorii casnici și agenții economici situați între Strada Mecanizatorilor și Aleea Mecanizatorilor (zona Kaufland Brăila Sud).

“Rugăm toți abonații afectați de lucrări să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei”, se mai arată în comunicatul amintit.

Deputatul Niță: Ne-am săturat promisiuni neonorate! Agricultura nu se face cu „o să…”. În agricultură dacă nu însămânțezi azi, nu „o să…” mâine

„Nu mai vreau să aud promisiunile guvernanților legate de despăgubiri și ajutoare pentru agricultori! Vreau să văd că se plătesc banii pentru pentru aceste despăgubiri și ajutoare, fiindcă altfel nu e decât vrăjeală!” – o spune   deputatul PSD de Brăila Nicu Niță, membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.

În ultima perioadă dinspre Ministerul Agriculturii vin informații legate de faptul că programul de minimis pentru cultura de usturoi ar putea avea parte de o alocare financiară mai mare anul acesta și de asemenea, că se lucrează la un nou program de minimis care să înlocuiască vechiul program ”Tomata”, ce va fi destinat mai multor legume. Mai exact, potrivit declarațiilor ministrului Agriculturii, Adrian Oros, pe lângă tomate, ar putea fi incluse în viitorul program varza, vinetele, castraveții și ardeii.

În acest context, l-am întrebat pe Niță, care este el însuși fermier, ce părere are despre aceste posibile măsuri.

„Orice ajutor din partea statului este binevenit pentru agricultori, cu o singură condiție: să nu fie doar unul «din vorbe», să nu fie doar promisiuni, să fie bani alocați la modul concret, bani care să ajungă în conturile fermierilor. Ne-am săturat de de promisiuni care nu sunt decât minciuni! Ne-am săturat de «o să facem și-o să dregem», «o să acordăm despăgubiri», « o să vă dăm ajutoare», etc. Agricultura în teren nu se face cu «o să…». În agricultură dacă nu însămânțezi azi, nu «o să…» mâine”, a răspuns parlamentarul brăilean.

Deputatul Niță: Nu cred că fermierii vor primi până în vară banii care reprezintă despăgubirile pentru secetă. Și știți ce înseamnă asta? Falimentul pentru mulți fermieri

„Agricultorii sunt interesați să li se plătească banii, fiindcă ei au datorii la inputuri, au datorii la multe altele; varianta asta cu compensarea unor datorii la stat nu îi ajută. Varianta corectă este să fie prinse în buget sumele necesare și fermierii să-și primească banii în conturi” – este declarația deputatului PSD de Brăila Nicu Niță, cu referire la faptul că nici până acum nu s-au plătit despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de seceta pedologică severă din 2020 și despăgubirile aferente culturilor de toamnă.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis pe 22 februarie o scrisoare deschisă președinților Comisiilor de Agricultură din Parlament, în care se prezintă situația fermierilor afectați de efectele pe care seceta pedologică extremă din anul 2020 le-a avut asupra culturilor de primăvară și se solicită amendarea Legii bugetului de stat pe anul 2021 prin includerea la plată a sumei reprezentând despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură prin intermediul creditelor bugetare.

Alianța amintită a mai sugerat ca posibilă soluție compensarea sumelor reprezentând despăgubiri acordate fermierilor cu sumele reprezentând creanțe bugetare (impozit pe venit/salarii, CAS, CASS).

L-am întrebat pe Niță, care este membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, cum vede această chestiune, ținând cont de faptul că el însuși este fermier și cunoaște situația din domeniu.

Aceasta ne-a declarat: „Anul trecut fermierii au fost puternic afectați de efectele secetei pedologice extreme și în condițiile în care nu există posibilitatea asigurării pentru secetă – mă refer la faptul că firmele de profil nu asigură seceta decât în cazuri speciale și nu pentru toate culturile și nici pentru toată suprafața agricolă cultivată -, agriculturii se bazau pe despăgubirile promise de Guvern (care și acestea acoperă parțial paguba), pentru a lucra pământul în acest an. Ne-au amânat cu plata despăgubirilor tot anul trecut și acum constatăm că fac la fel.

Sincer vă spun, eu nu mă aștept ca fermierii să primească banii pe despăgubiri până în vară. Și știți ce înseamnă asta? Falimentul pentru mulți fermieri.

Anul acesta agricol va fi jale. Și asta vor, să falimenteze fermele mari și să vină străinii să le cumpere pe un leu, cum s-a întâmplat cu industria și cu atâtea altele. Este făcut totul cu intenție. Nu poți să refuzi să plătești despăgubirile atâta timp, când știi foarte bine ce efect va avea asupra agricultorilor! Fermierii sunt aduși la sapă de lemn cu intenție de acești guvernanți”.

PSD Brăila: Parlamentarii PSD nu vor vota proiectul de buget propus de Guvernul Cîțu, buget lipsit de viziune, o oglindă a incompetenței coaliției de la putere

Conducerea PSD Brăila consideră că actualul Guvern are „o abordare greșită” asupra bugetului, venind cu „o viziune strict contabilă”, care include tăieri de pensii, salarii, venituri și fonduri inclusiv de la domenii de maximă prioritate națională, precum Sănătatea și Educația.

Într-un comunicat dat publicității se arată că „în condițiile în care ne confruntăm cu o pandemie și suntem în plină campanie de vaccinare, Guvernul găsește potrivit să taie 2,6 miliarde de euro din bugetul Sănătății – 2,2 miliarde de euro din bugetul ministerului și 0,4 miliarde de euro de la CNAS –, echivalentul costurilor pentru imunizarea de 2 ori a populației țării. Educația urmează să primească cel mai mic procent din PIB – 2,5%, fapt văzut de specialiștii în domeniu drept sabotaj național.

În acest context, parlamentarii PSD nu vor vota proiectul de buget propus de Guvernul Cîțu, buget lipsit de viziune, o oglindă a incompetenței coaliției de la putere, care doar va arunca România într-un cerc vicios al sărăciei. Am avertizat încă din campanie asupra viziunii austere a celor de la PNL – USR, care se materializează în prezent. Ne așteptam la un astfel de buget, de aceea am construit un proiect alternativ de buget național pe care îl vom prezenta. Bugetul proiectat de PSD, cu o valoare de 374 miliarde de lei, are ca ținte principale stoparea crizei sanitare, relansarea economiei și creșterea nivelului de trai. În acest sens alocăm mai mulți bani pentru sănătate, educație, agricultură, investiții în infrastructură, IMM-uri, salarii, alocații, pensii, digitalizare și inovare.

Principalele amendamente susținute de PSD se referă la: creșterea alocațiilor pentru copii, la nivelul stabilit inițial de PSD în 2020; construcția de centre medicale; servicii suplimentare de sănătate în pandemie; începerea investițiilor în Spitalele regionale; creșterea salariilor profesorilor la nivelul din 2022 din Legea salarizării; alocarea a 6% din PIB pentru Educație și Cercetare (la Educație 5% și la Cercetare 1%); despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă; creșterea natalității; programe pentru locuri de muncă bine plătite; suplimentări la programele Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla electrocasnice; finanțarea programului Fabricat în România: stimularea investițiilor mari și retehnologizarea companiilor; finanțarea programelor Start-Up Nation III și Start-Up pentru Studenți; promovarea și susținerea exporturilor; creșterea punctului de pensie conform Legii inițiale a pensiilor.

Am identificat sursele de finanțare pentru fiecare amendament. Cele mai multe dintre ele sunt cele care au fost recomandate și de Consiliul Fiscal. Este vorba de reducerea evaziunii fiscale, recuperarea arieratelor, creșterea bazei de impozitare prin măsuri de stimulare economică, fondul de rezervă al Guvernului sau capitolul Acțiuni generale din bugetul Ministerului Finanțelor.

Am făcut modificări la bugetul de stat deoarece din discuțiile avute cu liderii de sindicat a reieșit că propunerile guvernului PNL – USR nu răspund nevoilor societății. Prioritățile lor nu sunt și prioritățile românilor. Banii trebuie direcționați către domenii de activitate și obiective cu adevărat importante. De la Brăila am venit cu 76 de amendamente la buget, pe care le vom susține în plen în speranța că vor fi dezbătute și aprobate. Acestea se referă la bani pentru proiectele locale aflate în implementare. Susținem proiectele strategice cu care vin UAT-urile în sprijinul comunităților locale, indiferent de culoarea politică a acestora, solicitând finanțare pentru modernizarea infrastructurii de drumuri județene și comunale, dar și a cartierelor municipiului Brăila și a orașelor, reabilitarea și extinderea sistemului de irigat, reabilitarea școlilor și a dispensarelor comunale.

Amendamentele PSD se încadrează într-un deficit aproape identic cu cel propus de Guvern (7,26% din PIB la PSD față de 7,16% la Guvern). Diferența ține de viziunea în care sunt stabilite prioritățile. Prioritatea Guvernului este AUSTERITATEA, în timp ce prioritatea PSD este DEZVOLTAREA ȘI CREȘTEREA NIVELULUI DE TRAI. Guvernul «Nu se poate» propune intrarea României în cercul vicios al austerității, în timp ce PSD propune intrarea într-un cerc sănătos al dezvoltării”.

Până pe 28 februarie se fac înscrieri la concursurile organizate de Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina și Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj- Napoca

În perioada 15 -28 februarie, la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila se pot depune cereri de înscriere la concursurile organizate de Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina și de Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj- Napoca.

Potrivit unui comunicat dat publicității, IPJ Brăila recrutează candidați pentru concursul de admitere în cadrul unităților de învățământ postliceal ale Ministerului Afacerilor Interne, sesiunea februarie – martie 2021. Sunt scoase la concurs 1.283 de locuri la școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina și 200 de locuri la școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj- Napoca. Toate locurile la instituțiile de învățământ postliceal ale M.A.I. sunt comune pentru femei și bărbați.

Cererile de înscriere se depun la Serviciul Resurse Umane al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila (strada Mihail Sebastian) până pe 28.02.2021, de luni până vineri, între orele 11:00 -15:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10:00 -13:00.

Ulterior înscrierii, în vederea constituirii dosarului de recrutare, candidații trebuie să depună documentele solicitate până la data de 10 martie 2021, doar în zilele lucrătoare ale săptămânii, în intervalul orar 09:00 -15:00.

Cererea-tip de înscriere împreună cu declarația de confirmare a cunoașterii condițiilor de desfășurare a concursului vor fi descărcate de pe site-ul I.P.J. Brăila – secțiunea “Cariera / Admitere”.

De asemenea, alte detalii cu privire la înscrierea candidaților și desfășurarea probelor de concurs, condițiile și criteriile specifice pentru recrutarea candidaților și documentele necesare pentru întocmirea dosarului de recrutare pot fi găsite de pe site-ul oficial al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila – Secțiunea “Carieră – Admitere” (https://br.politiaromana.ro/ro/carieira/admitere).

S-a înființat Filiala Municipală PLUS Brăila. Președintele acesteia este profesorul Paul Prus

În urma validării alegerilor de sâmbătă, 20 februarie, PLUS Brăila anunță înființarea Filialei Municipale PLUS Brăila. Președintele Filialei Municipale este Paul Prus, profesor la Colegiul Național „Gheorghe M. Murgoci”.

Biroul ales al Filialei Municipale PLUS Brăila este format din: președinte – Paul Prus; secretar general – George  Bogdan; responsabil Comunicare – Daniel Stan; responsabil Departament financiar – Andreea Căpităneanu; responsabil Politici Publice – Oprea Sinca; responsabil organizare și campanii – Viorica Iordache; responsabil recrutare – Silviu Ioniță.

”Înființarea Filialei Municipale este un pas important în procesul pe care l-am început anul trecut, de a crește și dezvolta PLUS în întregul județ. Dezvoltarea organizației și atragerea de noi membri, de personalități ale comunității, de oameni respectați de brăileni, sunt obiective importante pentru noi ca partid și pentru mine, personal, în calitate de președinte al Biroului Județean. Le mulțumesc membrilor PLUS care au participat la alegeri și urez succes noii echipe, care sper să aducă o viziune modernă și dinamică în activitatea partidului PLUS Brăila.

Felicitări și succes, deci, domnului profesor Prus și echipei!”, declară dr. Mihai Isvoranu, președintele Biroului Județean PLUS Brăila, într-un comunicat dat publicității.

25 februarie, Biblioteca “Panait Istrati” – Lansarea cărții „The Republic of Moldova between East and West: vectors and agents of change that determine political attitudes (1991-2016)”

Joi, 25 februarie, la ora 17:00, la Biblioteca Județeană “Panait Istrati” Brăila va avea loc lansarea cărții „The Republic of Moldova between East and West: vectors and agents of change that determine political attitudes (1991-2016)”, semnată de dr. Stoica Cristinel Popa.

Prezintă: dr. prof. Corina Pavel și dr. prof. Ștefan Aftodor

„Acest volum, scris de autor ca disertație de doctorat la Universitatea «Dunărea de Jos» din Galați, oferă o contribuție unică la istoriografia mondială, analizând primii 25 de ani de la independența Moldovei din 1991, pe baza unor surse noi de informații. În același timp, aduce în atenția publicului surse mai vechi care au fost utilizate în mod repetat în istoriografia română/moldovenească, dar care până acum nu au fost puse la dispoziția comunității științifice internaționale din cauza barierei lingvistice. În plus, volumul include interviuri cu membrii Parlamentului Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de Independență din 1991, lideri ai Mișcării de Eliberare Națională, miniștri, un prim-ministru, primii doi președinți ai Republicii Moldova și alții.

Într-o țară în care 80% din mass media este controlată direct sau indirect de entități străine; unde o armată ocupațională nu a plecat niciodată de la cel de-al doilea Război Mondial, ci doar și-a schimbat numele; unde forțele străine exercită încă un control economic, politic, religios și militar considerabil, este de înțeles că mulți confundă propaganda privind istoria Moldovei cu o relatare istorică factuală a teritoriului în cauză. Ca atare, autorul prezintă criza de identitate resimțită continuu de mulți cetățeni moldoveni ca fiind o consecință directă a intervenției externe.

Politolog, istoric, asistent universitar, activist ONG și și președintele Asociației Euroteens din Brăila, dr. Stoica Cristinel Popa a absolvit trei universități americane: licența la Stanford și două masterate la Harvard și Universitatea Texas din Austin. A urmat programe internaționale de instruire, cercetare și voluntariat în 30 de țări de pe cinci continente. Bursele sale însumează peste jumătate de milion de dolari. Printre distincțiile pe care le-a primit se numără absolvirea «cu onoruri» a licenței la Stanford University și «Premiul de Excelență pentru Studenții Angajați» oferit de către Departamentul de Resurse Umane de la University of Texas”, precizează organizatorii.

În anul 2018, Stoica Cristinel Popa a fost ales ales ca fiind unul dintre cei 200+ români remarcabili în viață, în cadrul proiectului Capsula Timpului “Romania 2118”, organizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

Acesta a mai publicat: „Anticorruption reform in the Republic of Moldova” (2017) și “The Last Iron Curtain: An Exploration of the Romanian-Moldovan Possible Reunification”(2011, reeditată în 2015). Momentan, Popa este cadru didactic asociat la Universitatea „Danubius” din Galați.

Niculae, despre măsura confiscării mașinilor și căruțelor celor care aruncă gunoi pe domeniul public: Este o inițiativă de lăudat

Cristian Lucilius Niculae, reprezentant al Asociației Brăilene pentru Educație Civică, consideră binevenită decizia primarului Brăilei, Marian Dragomir, de a trece la confiscarea mașinilor și căruțelor celor care aruncă gunoi pe domeniul public.

Niculae a declarat astăzi că este necesar să se ia astfel de măsuri radicale, pentru a se reduce semnificativ numărul celor care încarcă fel de fel de deșeuri în mașină sau în căruță și le aruncă apoi în diverse zone ale orașului: „Eu cred că este o inițiativă de lăudat și chiar am și promovat-o în mediul virtual; deci cred că este necesar să existe măsuri ferme, pentru a stopa debandada din această zonă.

Sunt convins că fenomenul n-o să dispară dintr-odată, dar cu o anumită consecvență pe această linie vom ajunge, asimptotic, ca să zic așa, într-o situație mai bună, spre foarte bine”.

O masă chirurgicală modernă, în valoare de 48.000 lei, donată Maternității brăilene de Rotary Club

O masă chirurgicală modernă, în valoare de 48.000 lei, a fost donată Maternității brăilene în baza unui proiect realizat de Rotary Club.

Cristian Lucilius Niculae, coordonatorul acestui proiect din partea Rotary Club Brăila, a vorbit astăzi despre donația amintită: „Inițiativa a aparținut unui coleg de-al nostru, membru al clubului Rotary din București, care a ținut neapărat să doneze o sumă de 40.000 de lei unei maternități din provincie și existând o relație foarte bună între clubul nostru și clubul dumnealor, au ales să fie Brăila. Clubul nostru, noi, ca persoane, având o relație de prietenie cu medicii de la Maternitatea din Brăila, ne-am consultat și am ajuns la concluzia că ceea ce au nevoie este această masă de operație”.

La rândul său, dr. Cristian Ciupercă, președintele Asociației „Ochi de copil” – medic care, de altfel, lucrează la Maternitatea brăileană -, a declarat: „Asociația noastră s-a constituit în urmă cu aproape doi ani și are ca scop ajutorarea Secției Obsetrică Ginecologie 2 din cadrul Maternității brăilene. Masa chirurgicală care s-a primit este una performantă, modernă. Ea va deservi nașterile prin cezariană ale gravidelor aflate în Maternitatea noastră”.

Dr. Iulian Tătaru, membru al Asociației „Ochi de copil”, și-a exprimat speranța ca această colaborare cu Rotary Club să continue, în beneficiul Maternității și în special al femeilor beneficiază de servicii medicale în unitatea amintită.

Dr. Tătaru a mai precizat că oricum, în Maternitatea brăileană sunt „cele mai bune condiții pe care ni le puteam imagina; acesta a fost și motivul pentru care noi am rămas în oraș. Este o Maternitate care este renovată complet, cu aparatură foarte bună și condiții excepționale”.

Chiriac (PSD): Cine-i Tabarac? PSD nu e mama răniților, nu-i luăm noi, îi pansăm, îi facem bine, îi vindecăm și pe urmă îi ducem înapoi PNL

Adrian Tabarac nu-și are locul în PSD și social-democrații nu sunt interesați să-l primească, „să-l vindece” după plecarea sa din PNL și apoi să-l returneze liberalilor – este ceea ce spune președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD).

Acesta a fost întrebat de ziariști dacă este de așteptat ca Tabarac (fost președinte al Organizației Municipale PNL Brăila, autosuspendat din partid înainte de campania electorală pentru parlamentare și care potrivit liderilor PNL Brăila, prin acțiunile sale s-a autoexclus din partid) să devină membru PSD, Chiriac a comentat ironic: „Cine-i Tabarac? Stați așa un pic, că PSD nu se transformă în mama răniților, nu-i luăm noi, îi pansăm, îi facem bine, îi vindecăm și pe urmă îi ducem înapoi PNL. Nu!

Eu cred că atunci când a fost USL-ul i-a învățat (pe liberali – n.r.) destul de multe lucruri, dar ei se pare că au învățat lucrurile rele. Uitați-vă ce fac Orban și cu Cîțu acum! Vă spun că va fi foarte rău pentru țară. Luptele astea politice de dragul de a le face și pe funcții ne vor face foarte rău. Și eu vă spun și o repet, anul 2021 este un an compromis pentru țară. Chiar vorbind foarte serios”.