Fostul polițist Cătălin Chivu, candidat la Primăria Brăilei, despre principalii candidați la Primărie și la președinția CJ Brăila: „Le cunosc și modul de a gândi, și modul de operare”

„Le cunosc și modul de a gândi, și modul de operare” – este exprimarea folosită de fostul comandant al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Cătălin Chivu, actual candidat la Primăria municipiului, cu referire la principalii candidați la funcțiile de primar al Brăilei și de președinte al CJ Brăila.

Chivu n-a folosit întâmplător această formulare, sugestia fiindcă că toți au „bube” în trecutul lor, pe care el le cunoaște, prin prisma fostei sale meserii.

Cătălin Chivu a mai declarat astăzi, într-o conferință de presă, că tocmai faptul că le știe modul de a gândi și de a acționa al celorlalți candidați reprezintă un atu pentru el, în competiția electorală.

Chivu consideră că cei care au condus până acum Brăila nu au o viziune și că toți au fost interesați doar să-și rezolve propriile interese  sau să rezolve interesele clienților lor politici:

L-am întrebat pe Chivu cum se va descurca dacă va câștiga funcția de primar și va veni într-o Primărie în care foarte mulți dintre șefi sunt oamenii PSD-ului.

El a răspuns că există căi legale pentru a rezolva rapid problema și le-a folosit cu succes atunci când a devenit comandat al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, unde erau o mulțime de oameni puși în funcții pe bază de pile și de relații: „I-am rezolvat foarte repede, în circa 3 luni de zile. Nu vă spun metodele, dar vă promit că rezolv problema foarte repede. (…) Știți că se pot schimba toate persoanele dintr-o instituție peste noapte?  Sunt mai multe metode. Dacă se schimbă denumirea unei instituții, toată lumea urmează să dea examen, să dea concurs pe postul ăla. Și nu știu dacă poate să-l mai ia mama, fiica, amanta, cum și-au adus toți gagicile din toate zonele. Și atunci dacă suntem rude cu toți, normal că nu ne mâncăm între noi, treaba merge bine…”.

Cătălin Chivu a mai vorbit despre faptul că susține ideea de angajare a unui city manager la Primărie: „Nu știu de ce noi, în orașul ăsta minunat, ne ferim să facem chestia asta, nu vrem să oferim unei persoane care se pricepe această funcție. Un om priceput, care nu are legătură cu politica, pe bază de contract, un om care să ne arate că face ceva.

Lumea trebuie să aibă unde să muncească aici, să câștige un venit. Noi în Brăila plimbăm banii de la unii la alții, asta facem, nimic nu vine din afară. Noi trebuie să creăm locuri de muncă. Nu știu dacă la început se pot crea foarte multe, dar o afacere-două-trei se pot aduce aici, afaceri care nu au venit până acum pentru că nu au acceptat să cotizeze… nu au acceptat «condițiile», mă scuzați”.

Amintim că Chivu va candida la Primăria municipiului ca reprezentant al alianței formate la nivel local de PNȚCD, PER și Pro România. Șefa sa de campanie și purtătoarea de cuvânt a alianței va fi Simona Drăghincescu.

Cătălin Chivu, candidat la Primăria Brăilei, întrebat ce gen de campanie va face: „Dacă se așteaptă cineva să stăm cuminți, în banca noastră, se înșeală amarnic, pentru că nici ei n-au stat cuminți 20 de ani”

„Cu siguranță n-o să stăm cuminți! Dacă se așteaptă cineva să stăm cuminți, în banca noastră, se înșeală amarnic, pentru că nici ei n-au stat cuminți 20 de ani. Nu are rost să stăm cuminți” – este răspunsul pe care l-a dat astăzi Cătălin Chivu într-o conferință de presă, când a fost întrebat ce gen de campanie electorală va face, în calitate de candidat la Primăria municipiului Brăila.

Fostul comandat al Inspectoratului Județean de Poliție Brăila a continuat: „Dacă cineva crede că poate să ne atace pe persoană fizică, vom răspunde imediat, fără rezerve, fără echivoc.

Noi nu ne-am propus să facem o campanie în sensul de a denigra pe ceilalți contracandidați. Nu e nevoie, se denigrează ei singuri. Lumea știe cine sunt, ce-au făcut, cu ce s-au ocupat.

Mai devreme le-am spus colegilor mei că eu n-o să mă duc niciodată în piețe, să cumpăr pătrunjel, să mă fotografieze nu știu cine, să spun că fac campanie sau să mă duc în cartierele astea să mă întâlnesc cu nu știu ce domn mai în vârstă, să-l întreb de ce are nevoie. Astea sunt niște chestii care se fac de 25 de ani. Noi suntem în 2024, trebuie să ne trezim puțin la viață”.

Reprezentanții PNȚCD și PER au vorbit astăzi despre faptul că există o „caracatiță” transpartinică în Brăila, care funcționează de foarte mulți ani și care reacționează dacă cineva îi afectează interesele și în acest context, este nevoie de curaj ca să faci pasul în față și să spui lucrurilor pe nume, așa cum afirmă că va face Chivu.

Candidatul alianței PNȚCD-PER-Pro România a comentat: „Dacă dvs vreți să considerați că este un curaj, ok, pot să accept. Din punctul meu de vedere este o chestie de bun simț și m-am uitat în jur și m-am gândit: «Dacă nu eu…». Eu, personal, am demonstrat ce am putut să fac: «Brăila rea» (referire la lumea interlopă -n.r.) am pus-o în genunchi. Deci văd că ăștia nu și-au făcut treaba până acum, s-o dezvolte ei, dacă eu le-am făcut pârtie și am pus în genunchi «Brăila rea». Ei, atunci înseamnă că trebuie să încerc și în partea celalaltă, să vedem, poate aceeași persoană poate să rezolve în domeniul ăsta același lucru. Nu știu, mă gândesc la asta.

Mie nu-mi plac spectacolele astea megalomane, nu-mi plac astea cu cultul personalității. Noi trebuie să strângem rândurile, să ne uităm unii la alții, să vedem că e  vai de capul nostru în orașul ăsta, nu ne vizitează nimeni, nici dracu nu ne vizitează!”.

Cătălin Chivu, fost comandat al IPJ Brăila, candidat la Primăria Brăilei: „M-am săturat să văd aceleași fețe, care spun aceleași lucruri și nu fac nimic. Și cred că au furat cam mult. Ajunge!”

Cătălin Chivu, fost comandant al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, va candida la Primăria municipiului în numele alianței formate la nivel local de PNȚCD, PER și Pro România.

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost evident că reprezentanții celor trei partide sunt foarte mulțumiți că au găsit un candidat care să dinamizeze competiția electorală la Primărie.

Chivu, în vârstă de 56 de ani, care a plecat prin demisie din Poliție în anul 2015, după ce a câștigat un proces împotriva celor care-l schimbaseră din funcție, a început prin a preciza „că nu se pricepe la politică” și tocmai de aceea a cooptat-o în echipa sa, ca șef de campanie, pe Simona Drăghincescu, ce are „mult har în ale politicii și știe și să vorbească limbajul acesta total aparte”.

El a spus că s-a apropiat de PNȚCD, PER și Pro România pentru că „sunt singurele care nu au legături cu culoarea roșie” (aluzie la eventuale legături declarate sau nedeclarate cu PSD).

Potrivit noului candidat la Primărie, sunt multe lucruri de făcut în Brăila, și nu unele care sunt normale – precum asfaltarea și amenajarea unor parcuri -, ci unele care „să schimbe fața orașului acesta cenușiu, trist”.

„Am văzut că o temă principală care s-a discutat foarte mult a fost prețul apei potabile în Brăila. N-o să abordăm problema asta acum, dar vă spun sigur că împreună cu domnii președinți și cu șefa mea de campanie avem un proiect foarte clar, cu date tehnice care pot conduce la scăderea prețului apei”, a mai spus Chivu.

Întrebat ce l-a determinat să intre în cursa electorală, el a explicat: „M-am săturat să văd aceleași fețe, care spun aceleași lucruri și nu fac nimic. M-am săturat, efectiv. Și din punctul meu de vedere, cred că au furat cam mult. Ajunge! Eu zic să se ducă acasă. Asta e părerea mea. Acum vedem ce putem să facem”.

În ceea ce privește „furatul”, el a spus că la momentul potrivit va vorbi mai pe larg despre aceste lucruri.

Întrebat dacă s-a înscris într-unul dintre cele trei partide care formează alianța sau va candida ca independent susținut de PNȚCD, PER și Pro  România, Cătălin Chivu a spus că încă nu poate da un răspuns la acest moment.

El a mai afirmat că au mai existat propuneri și din partea altor partide, dar „cunosc persoanele care candidează la toate partidele. LE CUNOSC. Le cunosc trecutul, le cunosc prezentul. Știu ce pot fiecare dintre acestea. Nu mă regăsesc între ei”.

Noul subprefect al Brăilei, Dragoș Gelu Fătu, a depus astăzi jurământul

Dragoș Gelu Fătu, fost cadru miliar, este de astăzi noul subprefect al Brăilei, după ce liberalul Adin Boboc și-a dat demisia din această funcție, pentru a se concentra în perioada următoare pe campania electorală pentru Primăria orașului Ianca.

Fătu, care este tot membru PNL, a fost învestit în această funcție în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat astăzi în sistem de videoconferință și în care a depus și jurământul.

După încheierea ceremoniei, i-am solicitat noului subprefect să rămână câteva minute cu ziariștii, pentru a ne face o scurtă prezentare a sa, însă acesta a declarat că va sta de vorbă cu presa în zilele următoare, în cadrul unei conferințe organizate la sediul PNL.

La solicitarea noastră, am primit însă un CV al noului subprefect. Acesta este născut în anul 1967, a urmat Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” Sibiu,  și-a luat licența și masterul în Management-Marketing în Afaceri Economice la Academia de Studii Economice București și s-a ocupat de recrutarea, selecția și pregătirea viitorilor instructor și formatori din MApN.

Până în 2022 s-a ocupat de management organizațional și resurse umane în cadrul Ministerului Apărării, ca și consilier.

Candidatul AUR la președinția CJ Brăila, Marian Simion: „Eu nu am mai făcut politică. Vin din rândul oamenilor de jos, acolo unde sunt problemele acelea majore”

Dacă AUR consideră că trebuie schimbat actualul președinte al Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), de ce ar fi mai bine ca brăilenii să-l voteze pe candidatul AUR la președinția CJ, Marian Simion și nu pe candidatul PNL, Alexandru Popa?

Este întrebarea la care a răspuns ieri, în cadrul unei conferințe de presă,  Marian Simion: „Eu nu am mai făcut politică, de niciun fel. Este primul partid la care am venit și vreau să rămân. Vin de acolo, din rândul oamenilor, de jos, acolo unde sunt problemele acelea majore. Tot am văzut de exemplu acum, de curând, pe toate rețelele de socializare, trandafirii aceia japonezi sau cireși, ce sunt, de pe Bulevardul Independenței. Eu aș dori ca domnul primar Dragomir să mai meargă și prin Lacu Dulce, de exemplu, să vadă și acolo.

Noi vrem să facem altceva decât aceste asfaltări și drumuri care se tot construiesc de 34-35 de ani. Am ajuns să ne bucurăm de drumurile acestea, în condițiile în care asta ar trebui să fie o normalitate. Ar fi trebuit să vorbim de cu totul alte probleme, economice, pentru a ajuta dezvoltarea comunității. Dacă tot vorbim de asfaltări, societatea noastră nu va progresa și oamenii vor fi din ce în ce mai săraci”.

Simion a mai spus că nu-l cunoaște personal pe Popa, nu-i cunoaște nici programul electoral și că preferă să vorbească despre ce vrea să facă el și echipa AUR, nu pe ce fac sau propun alții: „Nu vrem să avem 100 de proiecte și nu să nu facem niciunul. Încercăm să luăm aceste proiecte viabile și să le ducem la bun sfârșit”.

Florin Cîrligea (AUR), despre modul în care a fost condusă Brăila de social-democrați: „Este o perpetuare din generație în generație a mentalității comuniste. Vorbim de peste 30 de ani de curățenie și de drumuri”

Omul de afaceri Florin Cîrligea (AUR), candidat la Primăria municipiului Brăila, consideră că modul în care este condusă Brăila de administrația PSD nu este cel mai benefic  – și nu se referă doar la actuala administrație PSD, ci și la cele anterioare.

Cîrligea spune că s-a săturat să vadă cum de 30 de ani, principalele obiective ale administrației locale se rezumă la curățenie și la străzi/ drumuri și consideră că trebuie schimbată radical viziunea și trebuie pus accentul pe dezvoltarea economică: „În municipiul Brăila vorbim de peste 30 de ani de curățenie și de drumuri. Și pe vremea lui Ceaușescu el avea notă mare la curățenie. Dar vedeți ce înseamnă economic această perpetuare a mentalității comuniste, pentru că altceva nu este aici decât o perpetuare a mentalității comuniste, perpetuate din generație în generație.

Brăila arată bine la momentul actual – cel puțin în centru -, din punct de vedere al spațiilor verzi, al curățeniei și a asfaltărilor, dar nu arată bine deloc din punct de vedere economic.

Țineți minte: dacă nu facem ceva pentru orașul ăsta și până or veni marii marii investitori, să încercăm noi, cu fonduri mai puține și cu cheltuieli mai mici, să facem o atracție din municipiul Brăila…”.

În acest context, în care Cîrligea consideră că actualul primar Marian Dragomir (PSD) are mentalitatea comunistă și trebuie schimbat, liderul AUR a fost întrebat de ce ar fi mai bine să voteze brăilenii candidatul AUR și nu candidatul PNL, Cătălin Canciu.

„Lumea se poate uita ce am realizat eu din punct de vedere economic – că v-am spus că nu mă pricep la toate, că aș fi meschin să spun că mă pricep de la nave cosmice, până la cum se plantează laleaua. Nu, nu mă pricep la toate, de aceea avem nevoie de o echipă.

Pe domnul Canciu nu-l recomandă nimic, din mari realizări economice sau programe economice făcute sau gândire economică pe care dumnealui poate să o facă. Profesional, probabil, ca profesor, a confirmat, dar iertați-mă, ținând cont cui îi duce servieta (aluzie la președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa – n.r), mă scuzați, nu pot să comentez”, a răspuns Florin Cîrligea.

Liberalul Adin Boboc și-a dat demisia din funcția de subprefect al Brăilei. În locul său a fost numit Dragoș Gelu Fătu

Liberalul Adin Boboc a fost eliberat din funcția de subprefect al Brăilei, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate astăzi. În urma altei Hotărâri de Guvern a  fost numit în funcția amintită un alt liberal, Dragoș Gelu Fătu, fost cadru militar.

În urmă cu câteva minute, Boboc a postat pe o rețea de socializare următoarea declarație: „Dragi prieteni, vreau să vă anunț că mi-am depus demisia din funcția de subprefect al județului Brăila, pentru a-mi putea dedica toată energia, priceperea și experiența candidaturii mele la funcția de primar al orașului Ianca.

Am decis să îmi depun mandatul de subprefect înainte de termenul impus de lege, pentru că așa consider normal și corect. Nu poți deține simultan atât poziția de organizator al alegerilor, cât și pe cea de candidat într-o competiție electorală.

Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din Instituția Prefectului și celor din Serviciile publice deconcentrate pentru colaborarea avută și să le urez succes în activitate.

În ceea ce privește candidatura mea la funcția de primar al orașului Ianca, vreau să vă spun doar atât: am intrat în linie dreaptă, ne vedem la Primărie!”.

„Cu ironie despre ipocrizie”

Casa Memorială Petre Ștefănescu-Goangă va găzdui sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 17.30, Gala Laureaților celei de a VI-a ediții a Festivalului Concurs „Întâlnirea Umoriștilor”.

În cadrul Galei vor fi prezenți câștigătorii concursului lansat luna trecută, desemnați din rândul celor 45 de umoriști din țară și din Republica Moldova, care au trimis peste 180 de lucrări pe cele două secțiuni ale concursului – UMOR PE RIME (poezie umoristică și distihuri absurde) și PROZĂ SCURTĂ (schiță umoristică și aforisme umoristice), cu tema comună: Ipocrizie.

În programul festivalului figurează și câteva momente muzicale susținute de Trupa ANTIC, în componența Marian Marinescu, Florin Lazăr, Auraș Relu Mitu și Dumitru Vasilescu.

Manifestarea este organizată de Casa de Cultură a Municipiului Brăila, în colaborare cu Cenaclul Umoriștilor Brăileni (C.U.B.) Ștefan Tropcea.

Festivalul Concurs „Întâlnirea Umoriștilor” are ca scop cultivarea literaturii umoristice – fabula, poezia epigramatică, schița umoristică, aforismul – în literatura de gen a urbei.

Amenzi în valoare de 13.000 lei aplicate de CJPC Brăila firmei Frontera Trading SRL

Ca urmare a reclamației unui consumator, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila a desfășurat o acțiune de control, finalizată în data de 10 aprilie, la fabrica de pâine SC Frontera Trading SRL din Brăila și punctul de desfacere a produselor din incinta fabricii.

În urma verificărilor, reclamația s-a dovedit a fi întemeiată, iar comisarii CJPC Brăila au aplicat următoarele sancțiuni: 4 amenzi contravenționale în valoare de 13.000 lei; oprirea temporară de la comercializare a produselor cu deficiențe de etichetare, până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic.

Potrivit unui comunicat dat publicității, „dintre cele mai importante abateri constatate de echipa de control, în cadrul verificării extinse la fabrică și magazin, menționam:

*comercializarea sortimentului de pâine integrală – obiect al sesizării, având specificat pe partea frontală a ambalajului mențiunea «fără conservanți», în lista ingredientelor fiind menționat conservantul «sorbat de potasiu», astfel  operatorul neasigurându-se că produsele puse pe piață corespund caracteristicilor prescrise sau declarate și nemanifestând un comportament comercial corect în relațiile cu consumatorii;

*folosirea unor utilaje și spații utilizate în etapele preliminare ale procesului tehnologic de fabricare al produselor finite insuficient igienizate, cu porțiuni de vopsea exfoliată

*folosirea unor ustensile de bucătărie din material plastic, deteriorate, prezentând un risc fizic pentru produsele finite;

*folosirea unor rastele pentru transportul produselor finite vrac cu porțiuni de vopsea exfoliată;

*depozitarea necorespunzătoare a unor materii prime, paleții cu diferitele sortimente de făina fiind depozitați necorespunzător, lipiți de perete, fără să existe o spațiere care să permită o circulație corespunzătoare a aerului

*depozitarea necorespunzătoare a unor materii prime și produse finite direct pe pardoseală;

*utilizarea unor recipienții pentru colectarea diferitelor categorii de deșeuri fără capac și sistem de acționare la pedală”.

Marian Simion va fi candidatul AUR Brăila la președinția CJ Brăila. Consilierul municipal Daniela Rădulescu a trecut la AUR și va candida pentru un nou mandat

Consilierul municipal Daniela Elena Rădulescu a decis să treacă de la PMP la AUR Brăila. Odată cu înscrierea în AUR, Rădulescu a renunțat la calitatea de consilier municipal obținută pe listele PMP.

Daniela Rădulescu a fost prezentată astăzi, în noua sa calitate de membru AUR în cadrul unei conferințe de presă în care liderul AUR Brăila Florin Cîrligea a anunțat și candidatul partidului la funcția de  președinte al Consiliului Județean: Marian Simion.

În ceea ce o privește, Rădulescu a spus că a fost unul dintre susținătorii lui Cristian Diaconescu și a așteptat ca instanța să dea o hotărâre definitivă în procesul dintre acesta și Eugen Tomac, care-și disputau președinția partidului. Cum sentința definitivă i-a fost favorabilă lui Eugen Tomac a fost recunoscut ca președinte PMP, ea nu a mai dorit să rămână în PMP. În plus, a spus ea, din punct de vedere doctrinar se regăsește în AUR: Mă regăsesc din punct de vedere doctrinar în cei patru piloni ai AUR: familie, credință, națiune și libertate. Am ales să mă alătur echipei AUR, în care am regăsit și foști colegi de la PMP cu care am făcut echipă extraordinară, cât și noi colegi. Eu am fost tot timpul susținătoarea femeilor și familiei tradiționale. În alianța care s-a format acum, la centru, nu mai mă regăseam”.

Daniela Rădulescu va candida la alegerile locale pentru încă un mandat de consilier municipal.

Pe de altă parte, întrebat ce îl recomandă pentru funcția de președinte al CJ Brăila, Marian Simion, pensionar MAI, ne-a spus: „Sunt pensionar MAI, n-am făcut politică până la momentul de față. Încercăm acum, împreună cu această echipă de AUR, să schimbăm ceva și sunt convins că vom reuși.

Vrem să aducem un plus acestui județ, să nu ne mai limităm doar la a ne lăuda că am pus nu niște panseluțe și am făcut nu știu ce bulevard, l-am asfaltat; noi încercăm să dezvoltăm economic acest județ”.

Întrebat care vor fi trei dintre prioritățile sale, dacă va fi ales președinte al CJ Brăila, el a vorbit despre atragerea de investitori și despre dezvoltarea unor centre zonale pentru sport, inclusiv construirea câtorva bazine de înot în câteva zone ale județului, pentru ca și copiii din mediul rural să poată face cursuri de înot. De asemenea, Marian Simion a menționat despre un proiect de susținere a copiilor din familiile defavorizate, pentru a preveni abandonul școlar. Nu în ultimul rând, candidatul AUR a amintit dorința sa și a colegilor din AUR de a aduce medici și asistente medicale și de a sigura toate condițiile pentru ca dispensarele medicale din județ să funcțioenze așa cum se cuvine.

Simion are 48 de ani, este căsătorit și are doi copii.

Florin Cîrligea (AUR Brăila): „La Yazaki lumea are preavize, salarii compensatorii, deci se pregătește o mare nenorocire pentru Brăila. Dacă noi continuăm numai cu panseluțe și cu asfaltul…”

Vești proaste pentru angajații Yazaki, dar și pentru economia județului Brăila, în general.

În ultimii ani, administrația locală PSD s-a lăudat cu investitorii pe care i-a adus la Brăila și cu locurile de muncă pe care le-a creat firma Yazaki, la fabrica în care s-au investit de 50 de milioane de euro și care s-au produs cablaje pentru industria de automobile. La această societate lucrează în prezent peste 3.500 de de angajați, însă potrivit liderului AUR Brăila Florin Cîrligea, lucrurile se vor schimba în perioada următoare, și nu în bine.

Cîrligea a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că angajații Yazaki au primit preaviz, iar o eventuală închidere a fabricii va însemna o nenorocire pentru economia județului: „La Yazaki aproape 50% din capacități au fost închise, lumea are preavize, salarii compensatorii, deci se pregătește o mare, mare, mare nenorocire pentru orașul Brăila. Dacă noi continuăm numai cu panseluțe și cu asfaltul, nu știu ce va mai circula în acest oraș…

Gândiți-vă că economic, totuși, câteva mii de salariați, atât din municipiu, cât și județ, dar și ceea ce înseamnă activitățile economice pe orizontală, vor suferi enorm. Un faliment sau o închidere a fabricii Yazaki, automat, va duce la o grămadă de alte falimente, insolvențe și alte probleme. Din punct de vedere economic nu va fi bine deloc”.

Gheorghe Chiru (PNȚCD), despre războaiele pe care le poartă șeful PSD Brăila cu unii reprezentanți ai culturii locale: „Ar trebui să ne vedem și lungul nasului! Dacă nu accepți critica înseamnă că-ți lipsesc multe, începând cu cei 7 ani de-acasă”

Președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, condamnă războiul pe care PSD-iștii din conducerea CJ  și a Primăriei municipiului l-au declanșat în ultima perioadă împotriva unor persoane sau asociații din zona culturală, pentru simplul fapt că acele persoane/asociații au deranjat într-un fel sau altul puterea politică și administrativă locală.

Chiru a făcut referire la războiul pe care-l duce președintele PSD Brăila și CJ Brăila, Iulian Chiriac (folosindu-se de managerul Muzeului Brăilei, Costin Croitoru), cu caricaturistul Costel Pătrășcan, precum și faptul că același Chiriac (folosindu-se de managerul Filarmonicii „Lyra – George Cavadia”, Petrea Gogu) încearcă să blocheze Societatea Filarmonică Lyra, ce are o tradiție culturală prestigioasă, să își înregistreze la OSIM marca „Filarmonica Lyra”.

Liderul PNȚCD a evocat anii de după Revoluție, în care dr. Nicu Teodorescu s-a zbăut să reînvie Filarmonica Lyra și să obțină susținere pentru reluarea activității culturale în Palatul Lyra, ce fusese transformat de comuniști în cinematograf și apoi a fost lăsat în paragină: „Domnul doctor Nicu Teodorescu a făcut eforturi mari tare… Eu îl știu de la începutul anilor ’90, a făcut… totul era precum picătura chinezească, ca să facă ceva în sensul ăsta și cumva să salveze acea instituție și nu numai – și clădirea, patrimoniul.

Faptul că s-a reușit de către urmași să obțină un câștig, ăla trebuie păstrat, ceea ce a obținut domnul doctor trebuie păstrat, pentru că este o problemă de patrimoniu, este un bun al tuturor, al celor din orașul Brăila.

În ceea ce-l privește pe domnul Pătrășcan, este un caricaturist acceptat de toată lumea din țara asta, de toți cei din breaslă, e clar!

Nu poți să te ferești de pana unui scriitor/ caricaturist/ ziarist priceput, dacă ești într-o zonă publică. «Prietenii» noștri din administrația locală nu au cum să se ferească de creionul ascuțit al unui ziarist, al unui caricaturist. Initiativa lui Costel Pătrășcan, în general, e una bună, am văzut oameni de cultură grei care vin la Brăila, se întâlnește, vorbește tot timpul despre Brăila, este o voce importantă, mult mai importantă decât mulții dintre ăștia care s-au petrecut pe la cârma administrației locale sau prin Parlamentul României. Întrebați un român despre Pătrășcan și întrebați despre parlamentarii din ultimii 25 de ani (cu excepția lui Mihai Tudose, care a făcut un lucru foarte important)!

Dar nu putem să-l dăm afară pe Pătrășcan din oraș, să-l dăm afară din județ, să nu-i dăm un sediu, să nu-l lăsăm să se desfășoare!

Domnule, dacă ne privim fiecare în oglindă, ar trebui să ne vedem și lungul nasului și părțile alea pe care le acceptăm vrând, nevrând. Ți-ai ales să fii în fruntea obștii? Ți-o iei! E o chestie asumată! Dacă nu accepți, înseamnă că-ți lipsesc multe, începând cu educația aia de-acasă, cei 7 ani de-acasă, cu pregătirea ta profesională și multe alte lucruri. Pe mine mă deranjează chestia asta”.
În ceea ce privește faptul că mai nou, administrația locală – prin intermediul conducerii Filarmonicii „Lyra -George Cavadia” – încearcă să blocheze Societatea Filarmonică Lyra, care funcționează cu un statut documentat din 1883, să-și înregistreze marca „Filarmonica Lyra” la OSIM, Chiru a comentat: „Sunt convins că există tot un interes de genul ăsta, în care anumnite direcții bagă bățul prin gard. Activitățile de cultură din zona CJ sunt într-o zonă a suportabilului, nu merg la nivel următor, al acceptabilului și ar trebui să ne vedem iarăși lungul nasului și să-i acceptăm și pe alții, care nu neapărat că ne fac concurență și care au drumul lor.  E păcat să excluzi din viața publică – pentru că asta e presiunea asta, îi pui piedică acolo, nu poate deschide o ușă, nu poate accesa finanțări, pentru că butoane pentru asemenea blocaje sunt!”.

Chiru (PNȚCD): „Se vede în contracte că Bunea Stancu e în continuare șerif în Brăila. Asta înseamnă că cineva din vârful PSD agreează situația sau că cineva își plătește datoriile din vechi”

Președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, constată că deși a trecut ceva timp de când Gheorghe Bunea Stancu a pierdut funcția de președinte al PSD Brăila și de președinte al CJ Brăila – ca urmare a unor probleme cu legea, pentru care a făcut și închisoare -, acesta este în continuare „șerif” în județul nostru.

Chiru a prezentat într-o recentă conferință de presă explicațiile pe care le-a găsit el pentru faptul că firma lui Bunea Stancu reușește să-și adjudece mare parte din contractele pentru lucrări de construcții plătite din bani publici la nivelul județului nostru: „Bunea Stancu e un om de afaceri foarte dur. A reușit și datorită acestui stil. Modul în care el atrage bani face parte din categoria «atragerea primitivă de capital».

Când a ajuns la Consiliul Județean s-a desfășurat într-un fel… Nu poți privi un județ și oamenii dintr-o structură de conducere aleasă sau angajată prin contract ca pe propria firmă! În cazul lui, a fost tragic pentru mulți. Și a fost comic pentru cei care au stat pe margine, cei cărora le place tragi-comedia. Dar finalul lui a fost ăla pe care l-am prevăzut și n-am ezitat să i-o spun direct că va sfârși destul de trist.

Faptul că acum a revenit într-o zonă și spunea colegul meu că în continuare conduce Brăila… da. Poate cu excepția lui Mihai Tudose (europarlamentar PSD – n.r.). Dar corb la corb nu-și scoate ochii. Îi spun asta și prietenului meu Mihai Tudose, în sensul că dacă declarativ nu agrea persoana, se vede în ceea ce înseamnă contracte că Bunea Stancu e șerif. Asta înseamnă că cineva din vârful PSD agreează situația sau că cineva își plătește datoriile din vechi, pentru că domnul Gheorghe Bunea Stancu a promovat niște persoane și personaje, unul dintre ale fiind primarul Brăilei.

Eram odată întâmplător la Stancu în birou și mi-a zis «Gigi, vino să-ți prezint un tânăr, că și-așa ne criticai că nu aducem tineri la partid, că stăm cu toți dinozaurii! Uite, ți-l prezint pe domnul Viorel  Dragomir!». Și când am ieșit pe hol, am înțeles că cel care era promovat era de fapt nepotul lui Ion Ștefan (fost președinte al CJ Brăila – n.r.). Am fost bucuros doar 10 minute, că ăia de pe hol mi-au spus – că Stancu vorbea tare și se auzea din hol –  «Da, măi, dar ăsta e nepotul lui Ion Ștefan!»

Și mi-am dat seama ce trambulină folosește unul care vine cu capacitate din societatea civilă, cu tot felul de calități, cu școală, cu idei, pe ce  trambulină poate sări acel om și cum sar alții din scurt, cu un plonjon în politică de-a dreptul spectaculos. Candidaturi și mandate de parlamentar brusc, dăm la o parte o grămadă de oameni care aveau tot dreptul să candideze la Parlament și la Primărie înaintea lui Marian Dragomir…

Nu am nimic cu el. Viorel Dragomir urăște foarte ușor pe cei care nu că-l critică, că am încearcat să-i spun «Măi omul lui Dumnezeu, ai posibilitatea, ai în CLM o majoritate relaxată, dar lucrurile nu au evoluat!». Au trecut anii, a trecut încă un mandat, nu a adus nimic și de aici și reproșul meu vizavi de alegerea domnului Stancu de acum vreo 20 de ani, când mi l-a prezentat ca pe un tânăr de viitor din pepiniera PSD. Alegerea fostului președinte Bunea Stancu nu s-a dovedit cea mai inspirată.

Pentru domnul Bunea Stancu, succes în afaceri, dar aș vrea ca Brăila să beneficieze și de aportul altora care vor să prospere, să facă lucruri bune, pentru că am îndoielile mele – și sunt profunde  – cu privire la lucrările pe  care le face”.

Președintele PER Brăila, Ionel Iordache: „Gheorghe Bunea Stancu conduce în continuare județul ăsta. El va fi abonat la banul public și în următorii ani. «Caracatița» nu moare niciodată”

Președintele PER Brăila, Ionel Iordache, declară că fostul președinte PSD Brăila Gheorghe Bunea Stancu, prin firma pe care o conduce, „Concivia”, a pus mâna pe mare parte din lucrările din municipiul și județul nostru și în acest fel, controlează în continuare Brăila, așa cum o făcea pe vremea când era șef al PSD-ului local și al Consiliului Județean.

Iordache a făcut referire în cadrul unei conferințe de presă atât la contractul cu Municipalitatea, pentru întreținerea străzilor și trotuarelor în următorii 3 ani, cât și la lucrările pentru extinderea rețelei de apă și canalizare la nivel de județ.

În opinia liderului PER Brăila, Bunea Stancu conduce în continuare județul Brăila, chiar dacă o face indirect: „Toate contractele sunt preluate cred că în proporție de 90% de domnul Bunea Stancu. Dacă mergem pe orice direcție, vedem că sunt firmele domnului Stancu. Cred că în continuare domnul Stancu va fi abonat la banul public nu numai pe următorii 3 ani, ci și mai departe, deci «caracatița» care a fost înainte nu moare niciodată.

Stancu conduce după părerea mea în continuare județul ăsta. Are pârghiile dumnealui, banul public vine, indiferent ce probleme a avut.  A făcut un pas în spate, dar când e vorba de banul public, robinetul e deschis pentru dumnealui. De ce pentru alte firme robinetul ăsta nu este deschis? Doar pentru firmele de casă, domnul Stancu și pe cine agreează domnul Stancu”.

Mai puțini locuitori, mai puțini aleși locali: CLM Brăila și consiliile locale din Berteștii de Jos, Galbenu, Jirlău, Mircea Vodă și Zăvoaia vor avea mai puțini consilieri în mandatul următor

Depopularea județului Brăila are efecte și în ceea ce privește numărul aleșilor locali.

Potrivit legislației în vigoare, numărul consilierilor locali și județeni ce vor fi aleși pe 9 iunie se stabilește prin Ordin al prefectului, în baza datelor raportate la data de 1 ianuarie 2024 de Institutul Național de Statistică, cu privire la populația fiecărei localități (municipiu, orașe și comune) din județul Brăila.

Acesta este contextul în care, în baza informațiilor comunicate de INS, prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a semnat un Ordin ce prevede reducerea numărului de consilieri locali în municipiul Brăila și în comunele Berteștii de Jos, Galbenu, Jirlău, Mircea Vodă și Zăvoaia.

În mandatul următor (2024-2028), Consiliul Local Municipal Brăila va avea doar 23 de consilieri, față de 27, cât are în prezent.

În comunele amintite mai sus numărul consilierilor locali va scădea la 11 (față de 13 consilieri, în mandatul actual).

În ceea ce privește Consiliul Județean Brăila, vor rămâne 30 de consilieri județeni aleși pe liste, plus președintele CJ, care va fi ales uninominal.

Gheorghe Chiru (PNȚCD), despre candidatura lui Cătălin Chivu la alegerile locale: „Am tot respectul pentru orice persoană care vrea să candideze. Terenul este propice, lumea așteaptă și alte fețe”

Președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru, consideră că anunțata candidatură a lui Cătălin Chivu, fost comandant al IPJ Brăila, la Primăria municipiului sau la președinția CJ Brăila, este o candidatură de luat în seamă, mai ales că brăilenii vor o schimbare și „terenul e propice pentru toată lumea”.

Chivu și-a anunțat aseară, pe o rețea de socializare, intenția de a candida la alegerile locale din iunie, însă nu a precizat dacă țintește Primăria municipiului sau președinția CJ Brăila și nici dacă va candida ca independent sau ca reprezentant al unui partid. El a afirmat că șefa sa de campanie va fi Simona Drăghincescu, fost subprefect al Brăilei. Potrivit informațiilor obținute pe surse, Chivu ar fi în negocieri un un partid în acest sens și aseară încă nu s-au încheiat negocierile, motiv penbtru ca Chivu n-a putut preciza în postarea sa pentru ce funcție va candida.

În ceea ce-l privește, Chiru – care cel mai probabil va candida la președinția CJ Brăila – îl felicită pe Chivu pentru intenția de a se implica la acest nivel și îi urează succes: „Am tot respectul pentru orice persoană care vrea să candideze. Ușa e deschisă pentru toată lumea, terenul este propice, pentru că lumea așteaptă și alte fețe.

Faptul că el are în spate persoana Simonei Drăghincescu – persoană care a început aici, la masa asta, politica, lângă mine – e cu atât mai bine. Știe să facă slalom printre jaloanele problemelor. Deci dacă intenția există, felicitări și succes!”.

Întrebat dacă în opinia sa, ar fi nevoie de o mână de fier la conducerea Consiliului Județean Brăila, Chiru a răspuns: „O mână de fier înseamnă nu modul brutal, abuziv în care știți că am mai conviețuit, cu un personaj care avea o latură bună. O mână de fier înseamnă a administra o problemă care a devenit ca o pecingine: lipsa de implicare. E un fel de dolce farniente care sălășluiește în administrațiile locale, banul vine de la județ, salarii babane… Un aparat stufos, total ineficient, în marea majoritate a situațiilor”.

În ceea ce-l privește, președintele PER Brăila, Ionel Iordache, a comentat că în opinia sa, Cătălin Chivu ar putea face o schimbare în bine dacă ar ocupa o funcție de conducere în administrația locală: „Am auzit că a fost un comandat bun, respectat, a știut să dirijeze lucrurile. Cred că este un candidat serios, de luat în seamă și nu trebuie neglijat lucrul ăsta.

Ar trebui schimbată modalitatea de conducere a acestui județ. Trebuie puțin și o mână de fier”.