Primăria orașului Însurăței a fost amendată de Garda de Mediu cu 45.000 lei, pentru deficiențe în gestionarea deșeurilor

Comisarii Gărzii de Mediu Brăila au desfășurat zilele trecute un control tematic planificat, dispus de GNM Comisariatul General, în scopul verificării modului de respectare a legislației privind gestionarea deșeurilor.

În cadrul acestui control ei au depistat pe raza unității administrativ teritoriale Însurăței un teren în extravilanul orașului și un altul în extravilanul satului Lacu Rezi, pe care care erau depozitate în mod necontrolat și ilegal de către cetățenii localităților menționate deșeuri municipale amestecate, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri vegetale și gunoi de grajd, mobilier uzat, diverse obiecte casnice deteriorate.

Pe considerentul că Primăria Însurăței nu a asigurat colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală acestor deșeuri, potrivit prevederilor legale în vigoare, aceasta a fost sancționată cu amendă în valoare de 45.000 lei.

De asemenea, comisarii Gărzii de Mediu au stabilit măsuri colectare, valorificare/eliminare legală a deșeurilor și de ecologizare a terenurilor în cauză, precum și alte măsuri specifice, potrivit legislației în vigoare, în vederea asigurării unui management corespunzător al deșeurilor generate de persoanele fizice și juridice de pe raza UAT Însurăței.

„Picnic pescăresc” – eveniment caritabil dedicat copiilor cu tulburări de neurodezvoltare

Sâmbătă, 21 septembrie, între orele 14.00 – 22.00, în zona de agrement Agroacva (între Termocentrala Chiscani și Dunăre) se va desfășura un „Picnic pescăresc” – eveniment caritabil dedicat copiilor cu tulburări de neurodezvoltare.

Evenimentul este organizat de Rotary Club Brăila.

Participanții vor fi așteptați cu preparate culinare multietnice pregătite la fața locului, vor urmări un program artistic multietnic, vor beneficia de plimbări pe lac cu barca și hidrobicicleta, tombolă și concursuri surpriză.
Taxe de participare este de 375 lei/persoană. În taxa de participare este inclus un bilet de tombolă.

Copiii au accesul gratuit doar însoțiți de un adult care a achitat taxa de participare.

Mai multe detalii pe pagina de FB a evenimentului, https://www.facebook.com/events/1027161678897925/?ref=newsfeed

„Joc și Cântec” la Casa Tineretului din Brăila

Mâine, 14 septembrie, la ora 13.00, la Casa Tineretului din Brăila se va desfășura cea de a treia ediție a Festivalul concurs „Joc și Cântec”, care se adresează artiștilor amatori brăileni.

Juriul concursului este format din Marin Barbu, Veronica Dobrin și Ștefan Coman.

În cadrul manifestării va susține un recital Georgel Nucă, iar dansatorii din cadrul Atelierului de revitalizare a patrimoniului imaterial JOCUL al CJCPCT Brăila vor prezenta și ei un moment artistic.
Organizatori ai festivalului sunt Consiliul Județean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila.
Premiile puse în joc la fiecare secțiune sunt după cum urmează: Premiul I – 1.200 lei, Premiul II – 1.000 lei, Premiul III – 800 de lei.

Astăzi începe la Brăila Festivalul istoric „Vladislav I”. Printre atracții: torturarea prizonierilor la focul de tabără – schingiuirea, sfârtecarea trupului de către cai, trasul pe roată, spânzurarea, tăierea capului

În perioada 13-15 septembrie, în Parcul Monument din Brăila se desfășoară cea de a patra ediție a Festivalul istoric „Vladislav I”.

„Intră în poveștile cu prințese, fugi de vrăjitoare și șaman, fii atent la cavaleri și războinici, vino la execuțiile publice și nu crede tot ce vezi, pentru că jocurile cu foc vor goni spiritele rele!” – așa sună invitația făcută de primarul Marian Dragomir brăilenilor.

Printre atracții, dincolo de Parada Războinicilor și simulări ale luptelor războinicilor din diverse perioade istorice, amintim de scenele privind cucerirea Cetății antice de către romani și torturarea prizonierilor la focul de tabără – schingiuirea, sfârtecarea trupului de către cai, trasul pe roată, spânzurarea, tăierea capului, etc

Programul manifestării este următorul:

VINERI, 13 septembrie

18.00 – Parada Războinicilor: Sos. Viziru (IMB) – Barieră – Str. Pietății – Parc Monument

POARTA ISTORICĂ

19.30 – Schimbarea gărzii romane

20.00 – Șamanul – „Kolobarul regal”

20.30 – Atacul tătarilor călare la Poarta Istorică

21.00 – Spectacol cu foc Un Concept Luna – „Ultima Săptămână”

SCENA DE LA RONDOU

19.00 – Concert Florin Chiriac

19.30 – Demonstrații Garda de Onoare a Jandarmeriei Române

19.40 – Dansuri medievale trupa Nosa

20.10 – Concert trupa Antic

20.40 – Esaul, Demonstrație cazaci

21.10 – Concert Cimpoierii din Transilvania

SÂMBĂTĂ, 14 septembrie

18.00 – Parada Războinicilor: Piața Independenței – Calea Călărașilor – Parc Monument

PORTA ISTORICĂ

10.00 – Strajă la Poarta Istorică, activități interactive cu publicul în tabere

10.30 – Dansuri medievale pe alee – trupa Nosa

11.00 – Lupte antice și pedepsirea romanilor dezertori

11.40 – Turnirul cavalerilor templieri

13.00 – Lupte din Primul Război Mondial

16.00 – Atacul vikingilor

19.15 – Demonstrații Garda de Onoare a Jandarmeriei Române

19.30 – Cucerirea Cetății antice de către romani și torturarea prizonierilor la focul de tabără (schingiuirea, sfârtecarea trupului de către cai, trasul pe roată, spânzurarea, tăierea capului, etc).

Deși reprezintă doar simulări, organizatorii recomandă supravegherea copiilor, pentru a nu fi afectați emoțional.

20.30 – Spectacol cu foc Sirius

21.00 – Spectacol cu foc Ordinul Cavalerilor Lup

SCENA DE LA RONDOU

18.00 – Cenaclul Flacăra, cu Andrei Păunescu și invitații săi: Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Cristian Buică, Cristi Dumitrașcu, Vanghele Gogu, Emeric Imre, Magda Puskas, Cătălin Stepa, Mircea Vintilă și Trupa Totuși.

DUMINICĂ, 15 septembrie

16.30 – Parada Războinicilor în Parcul Monument

POARTA ISTORICĂ

10.00 – Strajă la Poarta Istorică, activități interactive cu publicul în tabere

10.30 – Dansuri medievale – trupa Nosa

11.00 – Luptele din cel de-al Doilea Război Mondial

17.00 – Lupte medievale între creștini și musulmani – Atacul turcilor

18.00 – Conflictul daco-roman

SCENA DE LA RONDOU

19.00 – Concert Cimpoierii din Transilvania

19.30 – Concert grupul Truverii – „Muzicanți călători în timp”

20.20 – Esaul, Demonstrație cazaci

Amendă de 50.000 de lei aplicată de Garda de Mediu Brăila pentru gestionarea necorespunzătoare a substanțelor periculoase și a deșeurilor

O nouă amendă de 50.000 de lei aplicată de comisarii Gărzii de Mediu Brăila pentru gestionarea necorespunzătoare a substanțelor periculoase și a deșeurilor, după cea de zilele trecute, aplicată unui operator din comuna Frecăței care nu a respectat autorizația de mediu în ceea ce privește incendierea deșeurilor. De această dată este vorba despre un operator economic din zona industrială.

„Urmare unui control efectuat de comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, împreună cu organele de poliție ale IPJ Brăila – BAESP, la un operator economic din zona industrială, în baza Planului de acțiune privind verificarea modului de gestionare a substanțelor periculoase și a deșeurilor, s-a constatat că acesta a eliminat, deținut și păstrat în mod ilegal deșeuri diverse din activitatea proprie, din construcții și desființări și municipale, în vrac și amestecate, pe un teren din incinta punctului de lucru care nu este autorizat în acest scop.

Pentru fapta săvârșită a fost sancționat cu amendă în valoare de 50.000 lei în baza OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Totodată, în timpul controlului au fost identificate substanțe periculoase cu termen de valabilitate expirat, în mai multe bidoane din plastic, care au fost sigilate de catre reprezentanții IPJ Brăila – BAESP, au fost indisponibilizate si predate în custodia titularului, urmând să se efectueze cercetări în aceasta speță.

În urma controlului efectuat s-au stabilit măsuri în sarcina operatorului economic pentru gestionarea legală a deșeurilor și substanțelor chimice periculoase”, se arată într-un comunicat de presă.

„Poezia… ca spectacol”

Sâmbătă, 14 septembrie, începând cu ora 13.00, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila va avea loc un un spectacol de muzică folk și poezie intitulat „Poezia… ca spectacol”, susținut de Sorin Dumitrache și Lucia Paraschiv.

Cu acest prilej se va lansa volumul de versuri „Femeia din inima mea”, semnat de Sorin Dumitrache.

Autorul este nucleul grupului „Poezia… ca spectacol”, care numără peste 66.000 de membri – poeți sau doar iubitori de versuri. El are 11 cărți la activ. În același timp, a publicat ca editor-coordonator peste 60 de poeți la primul volum, a înființat o revista de versuri „Inimă de Român” și a coordonat 7 antologii în care au publicat mai mulți poeți.

La eveniment vor mai cânta Nicolae Bica, Adelina Zabara și Ștefan Mihai.

 

Deputatul de Brăila Ciprian Ciubuc afirmă că a dat peste 50.000 de euro la AUR: „În jur de 15.000 de euro au fost cu acte”. El ar vrea să candideze pentru un nou mandat, cel mai probabil pentru SOS România

Deputatul de Brăila Ciprian Ciubuc e „scârbit de politică” – asta o spune clar – , dar își dorește un nou  mandat de parlamentar – asta n-o spune pe șleau.

De politică s-a scârbit după câte a avut de pătimit cu AUR și cu peședintele AUR, George Simion, motiv pentru care astăzi și-a anunțat demisia din acest partid.

De deputăție n-a apucat să fie scârbit, că nu a prea muncit; nefiind brăilean, a venit rar prin circumscripție și atunci numai el știe ce-a făcut. În cei patru ani ai mandatului 2020-2024 l-am văzut de două ori; prima oară în iulie 2024, când el a făcut conferință de presă ca să anunțe că a câștigat procesul cu AUR, că instanța a decis că excluderea sa a fost nestatutară și a redevenit membru al acestui partid, iar noi am făcut cunoștință cu el. A doua oară a fost azi, când a făcut conferință de presă ca să anunțe că-și dă demisia din partid.

Întrebat ce a făcut pentru Brăila în toți acești ani de tăcere, Ciubuc a dat vina pe presă: a explicat că el a invitat la un moment dat la o conferință de presă un ziar și un site de presă local, însă din ambele părți i s-au cerut bani și a tras concluzia că toată presa din Brăila este plătită, iar el nu este dispus să plătească ziariștii.

Acum, că se apropie alegerile parlamentare și are interes să-și facă publicitate și prin presă, nu doar pe conturile proprii pe rețelele de socializare, se pare că a decis să mai verifice o dată dacă toată presa din Brăila este plătită…

MD Press a participat azi, ca și data trecută, fără plată, la conferința de presă a lui Ciubuc și l-am întrebat dacă intenționează să candideze pentru un nou mandat.

Acesta a început prin a ne spune că este scârbit de politică, dar că a fost curtat de PSD, de PNL și de SOS România și „deocamdată nu a luat nicio decizie”, adică exact ce spun toți cei care tânjesc la un loc eligibil pe liste, dar până nu se văd pe acel loc mimează detașarea, ca să nu pice prost în ochii electoratului.

Ciubuc a mai spus că nu-l tentează PSD și nu-l tentează nici PNL, dar că „tot timpul a fost alături de doamna Șoșoacă”.

Întrebat dacă intenționează să fie la fel de absent din viața comunității brăilene în viitorul mandat, pe cât a fost în actualul mandat – dacă mai apucă un mandat -, deputatul a răspuns că nu știe dacă va candida tot la Brăila.

Dat fiind că parlamentarul a vorbit în conferința de presă de azi despre niște membri AUR care au dat bani mulți la partid fără chitanțe/facturi, l-am întrebat pe Ciprian Ciubuc dacă a dat și el bani la partid și dacă a dat cu sau fără acte.

„Da, am dat peste 50.000 de euro. În jur de 15.000 de euro au fost cu chitanță. Am făcut diferite plăți pentru AUR, când AUR nu avea bani din subvenție publică. Începând de la sediul partidului la nivel central… Am fost în primii 6 oameni care au pornit această mișcare, eu fiind basarabean, George Simion s-a bătut cu pumnul în piept că «Basarabia este România» și am căzut în această plasă. Eu am susținut un an de zile chiria la sediul central, era în jur de 8-9 mii de lei pe lună, am plătit tot felul de facturi la sediul central, benzină, autocar, tot ce înseamnă campanie, iar după intrarea în Parlament, timp de un an și trei luni am ajutat partidul cu  2 – 3 mii de euro pe lună, pe motiv că nu folosim subvenția publică. Am fost păcăliți”, a răspuns acesta.


(sursă foto – Facebook Ciprian Ciubuc)

Deputatul Ciubuc susține că sunt membri AUR care „i-au dat bani în pungă lui George Simion” pentru un loc eligibil pe lista la alegerile parlamentare și că aceștia vor face autodenunț, dacă nu obțin locurile pentru care au plătit

În următoarele săptămâni va fi un scandal mare la nivel național, pentru că membrii AUR cărora li s-a promis că vor fi puși pe liste la alegerile parlamentare vor constata că acest lucru nu s-a întâmplat și vor spune niște lucruri care nu vor fi de bun augur pentru George Simion – asta spune deputatul de Brăila Ciprian Ciubuc.

Acesta a anunțat astăzi într-o conferință de presă că își dă demisia din AUR și a făcut acuzații grave la adresa președintelui partidului, George Simion: „Oameni care au dat bani și-au ajutat partidul nu se vor găsi pe locuri eligibile. Există oameni care m-au contactat, din interiorul AUR, m-au sunat, că i-au dat bani în pungă lui George Simion și acoliților lui George Simion, de la 30.000 de euro la 300.000 de euro, cu promisiune la o eventuală candidatură la parlamentare. Mai mult, am încercat cu oamenii să facem un demers către DNA.

Sunt oameni care așteaptă să fie puși pe liste sau nu și vor face autodenunț către DNA și instituțiile competente. Oamenii s-au revoltat fiindcă au aflat unul de altul: pe același loc (pe liste – n.r.) s-au dat aceiași bani. Adică s-a aflat între ei acest lucru.

Am făcut apel public pe rețelele de socializare ca toți cei care i-au dat bani lui George Simion să mă contacteze, ca să putem face acțiune, să-l demascăm pe acest escroc. Sunt patru oameni în partid care-i spun lui George Simion în interior «Împăratul», care sunt trimiși ca săgeți, care încasează tot felul de sume de bani de la membri”.

Întrebat dacă acei oameni au fost suficient de inteligenți ca să se asigure că au și dovezi că au dat acei bani, Ciubuc a răspuns: „Unii da și așteaptă să vadă dacă vor fi puși pe liste”.

Deputatul AUR de Brăila Ciprian Ciubuc: „Demisionez din această cloacă și din acest partid politic, pentru că nu am intrat în politică pentru a linge clanța cuiva!”

„George Simion s-a folosit de români, s-a folosit de membrii AUR, conduce partidul dictatorial și nestatutar, elimină și «execută» membri fără a-i chema într-o comisie de disciplină. Oamenii sunt foarte nemulțumiți în toată țara” – este declarația deputatului AUR de Brăila Ciprian Ciubuc.

Acesta a organizat astăzi o conferință de presă, după incidentul de ieri de la Casa de Cultură din Însurăței, unde circa 50 de membri AUR au fost împiedicați cu jandarmii să participe la o întâlnire electorală a președintelui AUR George Simion. Cei rămași în stradă voiau să-i spună lui Simion că sunt nemulțumiți de modul în care conduce partidul și de faptul că înainte de alegerile locale a adus la conducerea filialei AUR Brăila „niște traseiști cu surse financiare” care au marginalizat membrii mai vechi ai partidului.

În 2022 Ciubuc a fost exclus din partid și după mai multe procese, în iulie 2024 s-a dat o sentință definitivă care l-a repus în drepturi, ca membru AUR. Sentința dată de instanță n-a avut niciun efect în plan politic, fiindcă deputatul a fost complet ignorat de conducerea AUR Brăila și cea a AUR de la nivel central, iar astăzi, 12 septembrie 2024, Ciprian Ciubuc a anunțat că demisionează din partid: „Nu mă reprezintă acuala conducere AUR, iar eu, deputat Ciprian Ciubuc, demisionez din această cloacă și din acest partid politic, pentru că nu am intrat în politică pentru a linge clanța cuiva.

Cei care sunt dezamăgiți să procedeze ca mine și să înceteze să mai fie luați  în bătaie de joc de George Simion. Toți membrii AUR care v-ați simțit trădați, v-ați simțit umiliți, vă chem alături de mine și să dăm jos și să demascăm acest escroc politic, pentru că asta este George Simion, este un mare escroc politic și un mare demagog!”.

Un alt membru AUR din localitatea Traian – care a fost prezent la manifestarea de ieri de la Însurăței și a fost împiedicat să intre -, pe numele său Stoian, s-a arătat extrem de dezamăgit de faptul că nu i s-a permis să participe la întâlnirea politică de acolo și nu a putut să discute cu președintele partidului său despre ceea ce el consideră a fi niște probleme grave în  interiorul AUR Brăila: „Vreau să vorbim cu domnul președinte Simion despre situația de la Brăila. Poate o știe, poate nu. Cel mai bine ar fi să o știe de la noi.

În campania pentru alegerile locale și europarlamentare eu am fost la Traian un gen de coordonator al  AUR. Și nu am fost de acord cu numirea ca și candidat a unui individ care a fost în PSD. Mi-a râs în nas. Și când i-am zis domnului Cîrligea (Florin Cîrligea, numit președinte interimar al AUR, unul dintre «traseiștii cu surse financiare»  despre care vorbește Ciubuc – n.r.), mi-a răspuns «Mai lasă-mă cu patriotismul tău în pace! Eu vreau candidat acolo! Tu treci pe primul loc la Consiliul Local și el la Primărie și faceți echipă!”. Și eu i-am zis: «Eu cu trădătorul ăsta nu stau la masă! N-am cum să fac echipă cu el!»

Eu nu-mi dau demisia, clar! Stau acolo și-i încurc”.

Amendă în valoare de 50.000 de lei și dosar penal cu privire la incendierea de deșeuri, după ce Cătălin Chivu a acuzat ilegalități care s-ar întâmpla în Insula Mare a Brăilei, cu imagini de la fața locului

Semnalele de alarmă trase zilele trecute de Cătălin Chivu cu privire la incendierea și îngroparea unor deșeuri în Insula Mare a Brăilei într-un mod care încalcă flagrant prevederile legale, au dus la efectuarea unor controale ale Gărzii de Mediu în zonele indicate de acesta și mai mult decât atât, s-a sesizat și Poliția Judiciară în acest caz.

Informațiile date publicității de Chivu – cu filmări de la fața locului – s-au adeverit, dovadă că Garda de Mediu a aplicat o amendă în valoare de 50.000 lei firmei respective, pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, iar Poliția a deschis un dosar penal.

„În data de 30.08.2024, urmare unor materiale postate pe retele de socializare cu privire la incendierea și îngroparea de deșeuri, a fost efectuat un control împreună cu reprezentanți IPJ Brăila – Biroul AESP. În urma acestui control s-a constatat că s-au incendiat deșeuri în incinta unui punct de lucru al unui operator economic de pe raza comunei Frecăței, aplicându-se sancțiune contravențională pentru nerespectarea prevederilor autorizației de mediu, în cuantum de 50000 lei.

De asemenea, organele de sesizare penală ale Poliției Judiciare din cadrul IPJ Brăila – Biroul AESP au efectuat activități specifice în cadrul dosarului penal cu privire la incendierea de deșeuri.

Gestionarea deșeurilor este o problema foarte serioasă pentru noi, fiecare dintre noi având o mare responsabilitate în acest sens.

Atragem încă o dată atenția că potrivit OUG nr. 92/2021 privind gestionarea deșeurilor, ABANDONAREA, INGROPAREA, INCENDIEREA ȘI PĂSTRAREA DELEURILOR ÎN AMPLASAMENTE NEAUTORIZATE SUNT INTERZISE!!!!!”, se arată într-un comunicat dat publicității de Garda de Mediu Brăila.

Zeci de membri AUR Brăila au fost împiedicați azi să participe la întâlnirea electorală de la Însurăței. Deputatul Ciubuc: „Lui George Simion i-a fost frică de membrii care îi cer socoteală. Rușine, Simion! Jos cu el!”

Câteva zeci de persoane, membri AUR Brăila care se simt marginalizați de actuala conducere, s-au adunat în această după-amiază în fața Casa de Cultură din orașul Însurăței, pentru a discuta cu președintele AUR, George Simion, care participa la o întâlnire electorală în localitate.

Deși intenția declarată a lui Simion pentru manifestarea de la Însurăței era aceea de „a discuta cu românii despre principalele probleme cu care aceștia se confruntă”, cele câteva zeci de persoane care au fost împiedicate să intre în sală reclamă faptul că președintele AUR n-a fost dispus să discute cu propriii colegi de partid despre problemele din AUR Brăila.

„Vreau să aflu de la voi ce dificultăți întâmpinați și să găsim împreună soluții pentru un viitor mai bun pentru România. Voi fi președintele celor mulți! Facem dreptate pentru România”, este mesajul prin care George Simion își anunța ieri vizita în județul Brăila.

Cele circa 50 de persoane care au fost împiedicate astăzi cu jandarmii să participe la întâlnirea cu George Simion, sunt indignate că acesta nu a fost dispus să asculte nemulțumirile propriilor colegi de partid și să facă dreptate pentru membrii AUR Brăila.

Unul dintre cei prezenți la fața locului și împiedicat să participe la manifestarea electorală de la Casa de Cultură Însurăței a fost deputatul Ciprian Ciubuc, exclus din AUR printr-o decizie care mai apoi a fost anulată de o instanță judecătoarească, printr-o sentință definitivă.

Ciubuc spune că a fost contactat de mai mulți membri cotizanți ai AUR Brăila care au venit la Căminul Cultural, la întâlnirea cu „marele Simion, care vrea să ajungă președinte și care nu au fost lăsați să intre în sală”: „Lui Simion i-a fost frică de 50 de membri care au vrut să-i ceară socoteală. Unii erau nemulțumiți, unii îl huiduiau, unii au vrut să intre la această ședință. Oamenii sunt dezamăgiți, frustrați, pentru că Simion se pare că a vândut filiala Brăila la niște politruci care au cumpărat cu niște valize această filială. Deci marelui Simion i-a fost frică de o mână de oameni, a chemat Jandarmeria, Poliția.

George Turiac, fostul coordonator,  care a fost mazilit de Simion, în schimbul altor politruci care au venit la Brăila, a fost amenințat că «vezi că ăsta ajunge președintele României și s-ar putea să o încurci!».

Ceea ce se întâmplă la Brăila se întâmplă în toată țara, foarte mulți membri  AUR care sunt cu cotizația la zi plătită, îl contestă pe escrocul George Simion, un mare manglitor și un mare laș! Rușine, Simion! Jos cu el!”.

Amintim că membrii AUR care sunt considerați persona non grata în propriul partid acuză faptul că Simion l-a înlocuit pe George Turiac, fostul coordonator AUR Brăila,  cu omul de afaceri Florin Cîrligea, care a fost numit președinte al organizației cu puțin timp înainte de alegerile locale. Contestatarii susțin că noul președinte i-a marginalizat pe vechii membri AUR, care au muncit pentru partid și a adus oameni care-i sunt credincioși lui și care nu sunt interesați decât să obțină cât mai multe beneficii de pe urma intrării în AUR.

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila își va continua programele preventive în anul școlar 2024 – 2025

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila își propune ca în anul școlar 2024 – 2025 să continue programele preventive, adaptate realității locale, în urma analizelor efectuate în perioada anterioară. Aceste programe se vor desfășura în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean șicu directorii instituțiilor de învățământ.

De asemenea, se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor școlari, a personalului medical școlar, pentru ca în fiecare unitate de învățământ să existe persoane pregătite să intervină în caz de nevoie.

„Siguranța copiilor este obiectivul Ministerului Afacerilor Interne, iar atunci când vorbim de prevenirea consumului și traficului de droguri, spunem clar că aceasta este o prioritate a tuturor structurilor MAI, dar și a partenerilor instituționali – și aici ne referim inclusiv la organizațiile neguvernamentale.

Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinții sau tutorii legali. La nivelul Agenției Naționale Antidrog avem în derulare campania de informare «UNSPOKEN», în cadrul căreia vom organiza întâlniri cu grupurile de părinți.

Credem că orice copil trebuie să știe că nu este singur în fața problemelor, că oricând poate apela cu încredere la specialiști pentru ca împreună să găsim soluția cea mai bună pentru el. Încurajăm părinții și profesorii să vorbească deschis, să apeleze la ajutorul nostru, pentru că nu sunt singuri, noi le suntem alături”, afirmă reprezentanții CPECA Brăila într-un comunicat de presă.

Reamintim că la nivelul CPECA Brăila funcționează programul „SAFE SPACE”, adresat adolescenților la risc de consum și adolescenților consumatori de droguri, dar și familiilor acestora. Programul este gratuit și confidențial și poate fi accesat de orice persoană.

Odată cu începerea noului an școlar, jandarmii brăileni și-au reluat patrulările în zona instituțiilor de învățământ

Odată cu începerea noului an școlar, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila a reluat activitățile specifice pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță în zona celor 30 de instituțiilor de învățământ avute în zona de responsabilitate a instituției amintite.

Reprezentanții Jandarmeriei au fost implicați activ efectiv în festivitățile de începere a anului școlar, pe linia asigurării unui climat de siguranță pentru elevii și părinții acestora, precum și pentru cadrele didactice, dar și a prevenirii faptelor contravenționale în proximitatea unităților de învățământ.

„Activitățile de informare desfășurate de jandarmii brăileni și sfaturile utile menite a spori gradul de siguranță și a reduce riscul victimizării în rândul elevilor fac parte dintr-un parteneriat creat între oamenii legii, părinți, copii și cadrele didactice, care va continua pe tot parcursul noului an școlar.

Comunicarea continuă și eficientă a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila cu reprezentanții instituțiilor de învățământ și cu elevii va garanta un climat de siguranță și un răspuns cu celeritate la solicitări.

Recomandările noastre pe această cale sunt:

Pentru tineri:

-Să fie prudenți în relație cu persoanele necunoscute, să nu accepte daruri din partea lor sau orice invitație propusă;

-Să nu lege prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;

-Să manifeste respect reciproc în relațiile cu părinții, colegii, cadrele didactice și cetățenii;

-Dacă sunt victime ale unor fapte antisociale, să ceară ajutorul părinților, profesorilor, autorităților, care îi pot sfătui și sprijini în rezolvarea problemelor;

Pentru părinți:

-Să păstreze permanent legătura cu cadrele didactice și să fie vigilenți cu privire la anturajul copiilor;

-Să sfătuiască copiii să nu primească daruri de la persoane necunoscute și să nu accepte invitația de a se urca în mașina unei persoane necunoscute sau să-o însoțească in diferite locații;

-Să se preocupe de modul în care copiii își petrec timpul liber și să îi implice în activități extrașcolare care să le dezvolte un comportament prosocial;

-Atunci când observă o schimbare negativă în comportamentul copilului, să îl încurajeze să-și exprime sentimentele și să colaboreze pentru a găsi soluții împreună.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila se angajează să fie un partener de încredere al comunității, asigurându-se că școala rămâne un spațiu dedicat educației și dezvoltării pesonale.

Transmitem tuturor elevilor și cadrelor didactice, mult succes în noul an școlar și spor la învățătură!”, se arată într-un comunicat dat publicității.

Început de an școlar în siguranță: IPJ Brăila a organizat 239 de acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar

În contextul începutului de an școlar, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila a organizat 239 de acțiuni de verificare a modului de asigurare a pazei și protecției unităților de învățământ preuniversitar. Cu această ocazie au fost emise 13 informări adresate instituțiilor cu atribuții specifice privind siguranța școlară, cu referire la modul de asigurare a protecției unităților de învățământ.

În anul școlar 2024-2025 activitățile IPJ Brăila se desfășoară în conformitate cu Planul național de combatere a violenței școlare aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, ce a fost transpus și la nivel județean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.

În anul școlar 2024-2025 în județul nostru funcționează un număr de 239 de unități de învățământ preuniversitar, iar IPJ Brăila a luat măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță.

Spre exemplu, în domeniul rutier au fost desfășurate 202 activități, fiind organizate 42 de acțiuni pentru verificarea și identificarea deficiențelor de semnalizare rutieră în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au fost identificate mai multe nereguli. În toate situațiile s-a procedat la informarea administratorului drumului public în vederea remedierii acestora.

De asemenea, au fost verificate 84 de autovehicule destinate efectuării transportului școlar și au fost constatate nereguli precum lipsa asigurării RCA, lipsa ITP sau probleme tehnice. Cu această ocazie au fost instruiți 76 de conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.

Începând de ieri, 9 septembrie, polițiștii rutieri au demarat verificările atât în trafic a microbuzelor școlare, pentru a se asigura că deficiențele constatate au fost remediate, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranță rutieră.

De asemenea, polițiștii rutieri au asigurat prezența activă în zona trecerilor pentru pietoni și acționat  în proximitatea unităților de învățământ, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor și fluidizarea circulației rutiere.

La data de 9 septembrie a fost asigurată prezența a 81 de polițiști la festivitățile dedicate deschiderii noului an școlar fiind adresat un mesaj copiilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la preocuparea constantă pentru siguranța acestora.

Din totalul celor 369 de clădiri ale unităților de învățământ brăilene, doar 162 au autorizații de securitate la incendiu

La început de an școlar, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dunărea” Brăila a comunicat situația avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu în unitățile de învățământ din județ.

Mai concret, la nivelul județului Brăila, din 369 clădiri componente ale unităților de învățământ, 162 clădiri în care se desfășoară activitate școlară au autorizații de securitate la incendiu (71 în mediu urban și 91 în mediu rural), 51 clădiri în care se desfășoară activitate școlară funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, iar 156 clădiri nu fac obiectul autorizării (85 în mediu urban și 71 în mediu rural).

În acest la nivelul județului sunt eliberate 32 avize de securitate la incendiu, iar 19 clădiri sunt neautorizate (8 în mediu urban și 11 în mediu rural).

Din totalul clădirilor, 55 au în dotare hidranți interiori/exteriori de incendiu, 62 sunt echipate cu instalații și sisteme de detecție, semnalizare și alarmare la incendiu și 322 au asigurat iluminatul de securitate pentru evacuare.

Verificările au început în luna august, când inspectorii de prevenire din cadrul ISU „Dunărea” au executat controale în toate instituțiile de învățământ din județ. S-a urmărit atât situația clădirilor în care se desfășoară procesul educațional în ceea ce privește avizele și autorizațiilor de urgență, cât și respectarea măsurilor tehnice privind prevenirea situațiilor de urgență (existența planurilor de intervenție și evacuare, starea stingătoarelor,  a hidranților de incendiu, a instalațiilor și sistemelor de detecție, semnalizare și alarmare la incendiu, dar și a căilor de evacuare).

În cursul anul școlar 2024 – 2025 vor continua activitățile de pregătire a preșcolarilor, elevilor din învățământul gimnazial și liceal, precum și a cadrelor didactice și personalului nedidactic, în ceea ce privește cunoașterea tipurilor de risc specifice județului și a modului de comportare pe timpul producerii unor situații de urgență. Acest lucru se va realiza prin lecții deschise, exerciții de evacuare ți intervenții în caz de cutremur sau incendii, precum și prin activități de instruire.

Ieri s-a desfășurat festivitatea de deschidere a noului an școlar și la Penitenciarul Brăila

Ieri, 9 septembrie, a avut loc festivitatea de deschidere a anului școlar 2024-2025 și în cadrul Penitenciarului Brăila, la cursuri fiind înscrise aproximativ 120 de persoane private de libertate.

Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă solemnă, în care s-a subliniat importanța educației în reintegrarea socială.

Directorul Penitenciarului Brăila, comisar șef de poliție penitenciară Horia Huluba, a transmis mesajul oficial al directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, privind dorința de a susține toate persoanelr private de libertate care au ales să parcurgă această etapă importantă de învățare. Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor a  transmis mulțumiri profesorilor pentru dedicarea și disponibilitatea de a fi parte activă a procesului de învățământ destinat persoanelor private de libertate.

Directorul adjunct pentru Reintegrare Socială, comisar de poliție penitenciară Valentin Perianu, a declarat: „Educația este un pilon esențial în procesul de reintegrare socială. Prin participarea la școală, persoanele private de libertate își construiesc nu doar cunoștințele, ci și încrederea necesară pentru a se putea reintegra în societate. Vă dorim mult succes și vă încurajăm să folosiți această oportunitate pentru a vă transforma viitorul!”.

Preotul capelan al Penitenciarului Brăila – Neagu Vasile Marian, a fost și el prezent la eveniment.

„Inspectoratul Școlar Județean Brăila, împreună cu Școala generală «Nikos Katzantzakis» Brăila și Colegiul Tehnic «Costin D. Nenițescu» vor asigura organizarea cursurilor de școlarizare în unitatea noastră, urmând a se desfășura  cursuri de instruire școlară de nivel primar, gimnazial și liceal pentru deținuți. Structura anului școlar este identică cu cea din școlile sistemului național de învățământ.

Penitenciarul Brăila rămâne angajat în sprijinirea educației și formării continue a persoanelor private de libertate, considerând că aceasta este o componentă vitală în transformarea personală și profesională a acestora.

Dorim să mulțumim pe această cale cadrelor participante, după cum urmează: doamnei profesor Crișan Mihaela Florentina și doamnei secretar Marinela Popescu din partea Școlii Generale «Nikos Katzantzakis» Brăila, cât și doamnei profesor Apetrei Gabriela Laura din partea Colegiului Tehnic „Costin D. Nenițescu»”, se menționează în comunicatul de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarul Brăila, agent principal de poliție penitenciară Cosmin Nicoară.