Botea, cu referire la deputatul Popa, după ce acesta a criticat-o pe inspectorul școlar general Elena Tudor: „De multe ori demonstrăm că suntem niște misogini și suntem niște oameni care nu facem altceva decât să jignim pe gratis”

Profesorul Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei (PMP),  consideră că președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a avut un comportament „lipsit de eleganță” și chiar „misogin” zilele trecute, când a criticat-o pe Elena Tudor, noul inspector școlar general al județului.

Mai exact, Botea face referire la faptul că Popa a declarat: „A fost numită de PSD pe principii bine știute, că doamna nu a fost capabilă în liceul din care vine să-și ia examenul pentru a fi director de școală și ce-au zis: «Dacă nu-i bună pentru asta, înseamnă că-i ascultătoare, are altă calitate, hai s-o punem inspector școlar!» “.

Botea a declarat astăzi că ar fi de dorit ca „în momentul în care facem afirmații despre anumite persoane – și mai ales despre persoane de sex feminim -, să avem un limbaj cât se poate de civilizat, cât se poate de elegant. Asta este unu.

Doi: să vorbim în cunoștință de cauză, pentru că de obicei vizavi de învățământ, fotbal și alte activități toată lumea se pricepe. De aceea consider că exprimări de genul că «inspectorul școlar general este prost sau este incapabil» trebuie făcute de cei care știu despre ce este vorba, nu de cei care sunt în momentul de față pe anumite poziții publice. Și mai mult decât atât, cred că dacă facem exprimări vizavi de o persoană de gen feminin trebuie să ne informăm foarte, foarte bine despre ce vorbim, pentru că de multe ori demonstrăm că suntem niște misogini și suntem niște oameni care nu facem altceva decât să jignim pe gratis. Pentru că indiferent de CV-ul pe care-l are cineva sau indiferent de valoarea pe care o are un profesor, totuși, nu putem unii dintre noi care cu școala nu stăm chiar atât de bine să facem afirmații despre acea persoană”.

În contextul în care în trecut s-a discutat despre faptul că unele concursuri sunt organizate la modul că „participă cine vrea și iese cine trebuie”, l-am întrebat pe Viorel Botea dacă din ce știe el, concursul pentru funcția de director al Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” desfășurat anul trecut – la care a participat și prof. Elena Tudor și care a fost câștigat de altcineva – a fost corect.

Acesta a declarat că acel concurs a fost corect, dar faptul că Tudor nu l-a câștigat nu înseamnă că aceasta nu are valoare: „Acel liceu a urcat de-a lungul anilor și a urcat pe un anumit mandat (pe mandatul de director al Elenei Tudor – n.r.). Și acel mandat demonstrează că putem da credit doamnei inspector școlar general și sprijinind-o prin acțiuni și activități corespunzătoare, putem să ajutăm ca învățământul brăilean să meargă cum trebuie mai departe”.

Întrebat dacă apreciază că este o decizie inspirată să numești în funcția de inspector școlar general al județului un om care a picat concursul pentru funcția de director al unei unități de învățământ, Viorel Botea a răspuns: „ Aceste opțiuni pe care în momentul de față politicul brăilean le-a avut sunt niște opțiuni bazate pe anumite considerente. Aceste considerente sunt atributul persoanelor care au numit acești oameni. Din câte îmi amintesc eu, toată lumea a fost de acord – inclusiv persoanele care critică – cu numirea doamnei inspector școlar general”.

Întrebat dacă se referă la faptul că și Alexandru Popa ar fi fost de acord cu această numire susținută politic de PSD, Botea a spus: „Mă refer la toți decidenții politici”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns