Botea: La împlinirea a 150 de ani de existență, Colegiul „Ghica”, cel mai bun liceu tehnologic din Brăila, a primit un „cadou” din partea ISJ – i s-au tăiat clase. Distrugem elitele…

Fostul inspector școlar general Viorel Botea (PMP) susține că actualul inspector școlar general, Cătălin Canciu (PNL), „distruge elitele Brăilei”. Botea face referire la faptul că în luna ianuarie Cătălin Canciu, în calitate de șef al ISJ, a propus reducerea numărului claselor a IX-a în anul școlar 2021-2022 la Colegiul Național «Gh. M. Murgoci», Colegiul Național «N. Bălcescu», Liceul Teoretic «N. Iorga» și Colegiul Economic «I. Ghica», pentru că prevederile legale de la acel moment cu privire la metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare  impuneau reducerea numărului de clase a IX-a la nivelul județului, comparativ cu anul școlar 2020-2021.

De asemenea, fostul șef al ISJ contestă acuzațiile lui Canciu cu privire la faptul că propunerile anterioare făcute de Botea pentru planul de școlarizare aferent anului școlar 2021-2022 nu se încadrau în prevederile legale: „Planul de școlarizare pe care l-am propus ca inspector școlar general și pe care l-am aprobat în cadrul Consiliului de Administrație din 11 ianuarie conținea 86 de clase. Dacă un inspector școlar general adjunct (funcție pe care o deținea Cătălin Canciu înainte de a fi numit inspector școlar general – n.r.) nu știa că  începând din data de 10 decembrie discuția a fost ca în clasă să fie 26 de elevi… Se știa la ISJ, știau și sindicatele că pe data de 28 ianuarie trebuia dat ordinul de ministru prin care se stabilea ca în clase să fie 26 de elevi. Schimbarea ministrului Educației, din 23 decembrie, a însemnat o mică amânare a emiterii acelui ordin. Discuția vizavi de ilegalități pe care le-aș fi făcut eu, pentru că am propus prea multe clase, nu mai are rost, având în vedere ce v-am explicat deja.

Cât privește tăierea unor clase, eu consider că a tăia clase de la liceele unde sunt rezultate foarte bune nu înseamnă decât încălcarea unei cutume care spune că aceia care într-adevăr muncesc sunt răsplătiți așa cum trebuie.

O răsplată minunată a primit Colegiul Economic «Ion Ghica» la împlinirea a 150 de ani de existență: i-a fost tăiată o clasă sau două. Deci despre ce vorbim? Ei au primit un cadou extraordinar din partea ISJ – li s-au tăiat clase, în contextul în care sunt cel mai bun liceu tehnologic din Brăila. Ce să comentez mai mult decât atât? Distrugem elitele…

În plus, pot să vă spun că anul trecut a fost în vigoare un ordin de ministru – și nu știu dacă anul acesta a fost abrogat – prin care se stabilea că liceele care nu au avut niciun elev care a luat examenul de Bacalaureat nu vor primi clase de a IX-a. Și de aceea au fost două licee care nu au primit clase de a IX-a, nu cum s-a spus, că este ilegală acea decizie luată anul trecut…”.