BOTEA: NUMARUL DE ELEVI DIN JUDETUL BRAILA A SCAZUT CU PESTE 30% DIN 2010. NUMARUL DE SCOLI A RAMAS ACELASI, NUMARUL DE PROFESORI A RAMAS APROXIMATIV ACELASI. DESPRE CE VORBIM?

“Comparativ cu anul 2010, scaderea numarului de elevi din judetul Braila este de peste 30%. Si scaderea numarului de elevi va continua. Si acum va pun o intrebare: daca scaderea populatiei scolare este de 30%, numarul de scoli a ramas acelasi, numarul de profesori a ramas aproximativ acelasi, despre ce vorbim?” – este comentariul inspectorului scolar general al Brailei, Viorel Botea, care sustine ca este absolut necesar sa se faca niste schimbari majore in reteaua scolara a judetului. Mai exact, este vorba despre comasari de scoli, astfel incat unitatile de invatamant care vor ramane sa aiba numarul minim de 300 de elevi prevazut de lege.

Botea este de parere ca aceasta restructurare a invatamntului brailean ar fi trebuit sa se faca in urma cu mai multi ani si ca acum este ceva ce nu mai poate fi evitat, fiindca scolile nu vor mai avea bani ca sa functioneze, avand in vedere ca finantarea se face in baza costului standard per elev.

Intrebat cum ar fi aratat invatamantul brailean daca ar fi fost facute in urma cu cativa ani aceste schimbari, Botea a raspuns: “La Hunedoara, de exemplu, au toate cladirile monitorizate video, table multifunctionale, fiecare elev la ciclul gimnazial are laptop pe birou, retroproiector, totul la cele mai inalte standarde. Pentru ca din doua scoli se va face una. Din 8 clase care se comaseaza raman 6. Nu mai avem femei de serviciu, se reduce un post de director ajunct, costul per elev este altul, cheltuielile financiare cu incalzirea si cu alte utilitati scad”.

Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean, comasarile vor afecta in special scolile din municipiu, fiindca in restul judetului lucrurile sunt mai simple: “Finantarea vine pe unitate administrativ teritoriala. Acolo dumnealor vor mai restrange din clasele cu 7 elevi, pentru ca legea spune asa: numarul mediu de elevi este 20, nu mai putin de 12 si nu mai mult de 25 de elevi la clasa, la ciclul primar. In consecinta, daca acolo e o clasa de 7 elevi, chiar nu mai poate functiona. Acei elevi se vor muta la scoala care are personalitate juridica, unde poate mai este o clasa e 11 si se fac 18 elevi – se apropie de 20”.