Brăila Model United Nations, o scenă de „joacă” pentru elevi maturi, care dovedesc că deja știu ce înseamnă excelența

Tineri de nota 10 la propriu și la figurat. Asta am întâlnit astăzi la evenimentul Brăila Model United Nations, organizat de Colegiul „Gh. M. Murgoci”,  în colaborare cu Primăria Brăila.

Conferința, aflată la prima ediție la Brăila, se desfășoară în perioada 17-19 martie, reprezintă o simulare a conferințelor organizate la nivelul Națiunilor Unite și are scopul de a implica tinerii în viața civică și socială și de a le dezvolta abilitățile legate de diplomație. Elevii participanți au primit sarcina de a reprezenta o anumită țară, ei vor fi delegații acelei țări și vor dezbate teme de interes internațional pe zona politică, economică și socială, prezentând perspectiva acelei țări. Conferința se va desfășura integral în limba engleză.

Proiectul implică o cercetare făcută de elevii care reprezintă delegația unei țări, pentru ca totul să fie cât mai veridic. Dezbaterile nu se referă doar la o prezentare a punctelor de vedere ale țărilor participante la conferință, ci și găsirea în comun a unor soluții benefice pentru toate țările.  La final elevii implicați în proiect vor primi diplome de participare și de asemenea, cei care s-au evidențiat prin talentul oratoric și talentul de negociator vor primi și premii.

La această primă ediție participă elevi de la Colegiul Național „Gh. M. Murgoci”, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” și  de la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, dar și 40 de elevi din alte județe, precum Brașov, București, Iași, Bacău, Galați.

Ideea organizării acestei conferințe a venit de la doi dintre elevii Colegiului „Murgoci” – Daria Harabagiu și Yusif Mahar -, a fost îmbrățișată de conducerea liceului și susținută de Primărie, iar rezultatul este un cadru în care acești tineri inteligenți și responsabili să se „joace” frumos și să arate că maturitatea nu vine neapărat odată cu înaintarea în vârstă.

Primarul Brăilei, Marian Dragomir, a declarat că temele care vor fi abordate astăzi, în cadrul conferinței, „sunt unele foarte sensibile, unele dintre ele fiind traficul de organe sau poate, Doamne ferește, traficul de ființe și disputele între minorități. La Brăila nici nu vreau să aud de dispute între minorități, pentru că într-un oraș cosmopolit, cu atât de multe minorități, am reușit să fim un exemplu la nivel național și poate mondial, pentru că noi nu avem dispute de tipul acesta.

Mi se pare absolut denigrator, în schimb, să discutăm și să analizăm traficul de organe. La fel, dezaprob total orice metodă care încurajează traficul de persoane, indiferent dacă este vorba de așa numita metodă «Lover boy» sau de cele reprezentate de constrângere. Iar aceste persoane care își bat joc de viitorul unor oameni, al unor fete, în special, ar trebui din punctul meu de vedere să meargă direct la pușcărie”.

Anca Lipan, profesor de limba engleză la Colegiul „GH. M. Murgoci” și profesor coordonator al proiectului Brăila MUN a spus că elevii săi i-au dat un exemplu de bună practică:

Daria Harabagiu a fost cea care a făcut trecerea la discursurile în limba engleză și a făcut-o cu dezinvoltură și cu toată inima, rezultatul fiind acela că a excelat și i-a inspirat pe cei prezenți.

O delectare pentru minte și inimă au fost și discursurile celorlalți elevi din comitetul de organizare, care ne-au dat o lecție nouă, celor câțiva adulți din sală, despre ce înseamnă maturitate, charismă și abilități de lider.

Cu asemenea tineri, viitorul arată bine. Nota 10 cu felicitări, copii!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns