Cismas: Fermierii risca sa ramana cu laptele nevandut, daca nu isi cumpara tancuri de racire!

cismas traian7

APIA iti da (bani pentru tancuri de racire), dar nu-ti baga in traista! Cam asa s-ar putea comenta dezinteresul total  pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, manifestat din partea crescatorilor de animale braileni. Desi au posibilitatea sa primeasca ajutoare de la stat care ar acoperi fie partial, fie integral costul acestui gen de recipiente – in functie de capacitatea dorita -, nici macar un fermier din judet nu si-a depus documentatia pentru achizitionarea de tancuri de racire.

Seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, Traian Cismas, este ingrijorat de faptul ca pana acum, campania de subventionare a achizitiei tancurilor de racire pentru lapte nu a avut succesul scontat in judet, mai ales ca sesiunea de depunere a dosarelor pentru ajutorul de minimis se incheie pe 31 mai. Cismas atentioneaza ca au inceput deja sa apara probleme din cauza laptelui colectat de pe populatie, care nu are calitatile impuse de normele legale, pentru ca fermierii nu il depoziteaza in conditii adecvate. Seful DADR le atrage atentia ca din 2015 nu vor mai exista cote de lapte si ca daca nu isi achizitioneaza astfel de rezervoare pentru depozitarea in conditii standard a laptelui colectat de la animelele proprii, de anul viitor, ei risca sa ramana cu laptele in gospodarie, iar procesatorii sa foloseasca materie prima din import, care oricum este mai ieftina.

Precizam ca fermierii pot beneficia de un ajutor de la stat de pana in 5.000 de euro/unitate administrativa, pentru achizitia acestor tancuri de racire, iar daca sunt interesati de recipiente de capacitate mai mica, suma le-ar putea acoperi integral costul acestora.