CJ Brăila pregătește concesionarea lacului sărat de la Movila Miresii: valoarea redevenței minime anuale propuse pentru concesionarea a 2.011.500 mp luciu de apă este de 38.621 lei. Deocamdată în zonă nu sunt utilități

Odată ce Consiliul Județean Brăila, Primăria Brăila și Primăria Chiscani și-au dat mâna pentru dezvoltarea stațiunii Lacu Sărat și lucrurile au fost așezate pe făgașul normal din acest punct de vedere, CJ a început demersurile legale în sensul pregătirii concesionării celui de-al doilea lac sărat din județ are a fost folosit cu mult timp în urmă în scop terapeutic: cel de la Movila Miresii.

După cum li s-a spus ieri consilierilor județeni, apa sărată și nămolul mineral al acestui al doilea lac prezintă „beneficii terapeutice superioare, dat fiind că le depășesc în concentrații pe cele ale Lacului Sărat Brăila sau ale lacului Techirghiol”.

În ședința de ieri a CJ s-a aprobat Studiul de oportunitate și a fost însușit Raportul de evaluare pentru stabilirea redevenței Lacului Sărat Movila Miresii – aflat în proprietatea și administrarea CJ Brăila -, în vederea concesionării luciului de apă.

Potrivit documentelor prezentate consilierilor, lacul respectiv are o suprafață de 2.011.500 mp, iar „suprafața propusă concesionării este o zonă sensibilă pentru speciile de păsări care utilizează aria naturală protejată pentru odihnă, hrănire și/sau reproducere. Activitățile balneare pot genera perturbări ale speciilor de avifaună, dacă nu sunt reglementate astfel încât impactul lor să fie minim. (…)

Având în vedere beneficiile terapeutice ale apei sărate și nămolului mineral, care le depășesc în concentrații pe cele ale Lacului Sărat Brăila sau ale lacului Techirghiol, considerăm oportună exploatarea lacului în scop balnear, valorificând  astfel proprietățile acestuia pentru tratarea unor profiluri terapeutice cum ar fi: profilul locomotor (boli reumatismale degenerative inflamatorii, post-traumatice, etc), profil neurologic (afecțiuni ale sistemului nervos periferic cum ar fi sciatica, nevrite, pareze, etc); profil dermatologic, oftalmologic, aparatul respirator, endocrin, etc”.

Raportul de evaluare a fost realizat de un evaluator autorizat ANEVAR, valoarea redevenței minime anuale pentru concesionarea luciului de apă amintit fiind de 38.621 lei. Totodată propunerea evaluatorului este ca durata concesiunii să fie de 25 de ani, cu posibilitatea de prelungire, cu acordul părților, pe o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata inițială.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, a declarat că trebuie lucrat în paralel, pentru  a se trage utilitățile în zona lacului sărat din Movila Miresii și pentru a găsi un concesionar care să exploateze lacul în scop balnear: „Am spus că voi ajuta Movila Miresii pentru a pune pe hartă și acel lac. N-am inventat apa caldă, am luat toată procedura de la stațiunea Lacu Sărat. Încercăm să creăm partea de infrastructură – și aici mă refer la apă, canalizare și energie electrică – cât mai aproape de terenul aferente lacului de la Movila Miresii și Primăria comunei să poată să dea loturi, astfel încât noi investitori să vină și să dezvolte acolo noi baze de tratament, ținând cont că și acel lac are proprietăți foarte bune.

Astăzi (ieri – n.r.) în ședință a fost prezentat un raport de evaluare pentru ceea ce înseamnă luciul de apă; acela trebuie valorificat într-un fel, cum este valorificată și apa de la Lacu Sărat. În următoarea ședință CJ vom face caietul de sarcini și vom scoate la concesiune luciul de apă”.

Chiriac a precizat că lucrările ce vizează utilitățile se vor realiza în baza unei asocieri a Primăriei Movila Miresii cu CJ, cu finanțare de la bugetul local și cel județean, iar ceea ce ține de concesiunea lacului propriu-zis ține de CJ, fiindcă această instituție are în proprietate luciul de apă.

Potrivit șefului județului, asocierea Primăriei Movila Miresii cu CJ în vederea realizării lucrărilor pentru tragerea utilităților în zona lacului sărat din localitate și alocarea banilor necesari se va realiza cel mai probabil anul viitor. Primăria comunei se va ocupa de elaborarea proiectului propriu-zis, va transmite documentele către CJ și în cazul în care totul va fi în ordine din punct de vedere legal, plenul CJ va aproba asocierea între cele două instituții.

Chiriac a mai declarat că există axe de finanțare guvernamentale și europene pentru amenajarea unei stațiuni balneo și la Movila Miresii, dar pentru a accesa asemenea finanțări este necesar să existe în zonă utilități, după care posibilii investitori „să concesioneze teren pe 49 de ani și să construiască eventuale baze de tratament”.

Președintele CJ a mai spus că totul trebuie luat de la zero la Movila Miresii, inclusiv în ceea ce privește procedura de acreditare ca stațiune balneo: „Avantajul lor este că au un exemplu în stațiunea Lacu Sărat și pot să ia acele documente foarte repede, să le transpună și să fie un procedeu mai rapid pentru a transforma și Movila Miresii în stațiune balneoclimaterică de interes național. Dar trebuie să îndeplinească anumite criterii: să ai hotel de 3 stele, să ai hotel de 5 stele, să ai două baze de tratament, să ai plajă amenajată, cu șezlonguri, să ai apă curentă, să ai energie electrică”.