Consilierul Cîrligea: „Toată lumea se plimbă ca la sfintele moaște la pod. La bazinul olimpic de înot nu se plimbă nimeni!”, Președintele Chiriac: „Nu este proiectul CJ”; Cîrligea: „Nici podul nu este proiectul CJ!”

Consilierul județean Florin Cîrligea (PNL) este de părere că în loc să se plimbe toată ziua la podul peste Dunăre dintre Brăila și Tulcea, ca să-și facă imagine, ar fi de dorit ca reprezentanții autorităților locale să se mai ducă și la bazinul olimpic de înot, finalizat în proporție de peste 90%, la care nu se mai lucrează de ani de zile și despre care nici nu se știe dacă se va finaliza vreodată.

Practic, lucrările la bazinul olimpic au fost oprite după ce ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a făcut o vizită pe șantier în vara anului 2021, nu a găsit acolo niciun muncitor, a fost nemulțumit de faptul că nu se lucrează și a reziliat contractul cu firma Middane Invest Grup. De atunci s-au organizat mai multe licitații pentru desemnarea unei firme care să finalizeze lucrările, dar nu a fost nimeni interesat să preia acest contract.

În acest context, liberalul l-a întrebat pe președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, ce se mai întâmpă cu bazinul olimpic: „Toată lumea se plimbă ca la sfintele moaște la pod. Dar la bazinul de înot, de care nu se mai știe nimic, ce se întâmplă? Nu se plimbă nimeni pe acolo! Nu e făcut de un an, de nouă, de 29. Așa, una-doua, sunt toți la pod! Mergem la pod, venim de la pod. Care e stadiul cu bazinul din Parcul Monument?”.

„Nu este proiectul Consiliului Județean, dar…”, a spus Chiriac.

„Dar nici podul nu este proiectul CJ!”

„..dar vă spun în felul următor: este proiectul CNI (Compania Națională de Investiții – n.r.). Mai au de executat, din câte știu eu, 5%. Firma care a executat proiectul este în insolvență, în faliment și așa mai departe și nicio firmă nu-și asumă diferența de 5%, pentru că trebuie să-și asume garanția întregului proiect. Acolo e problema.

Eu știu că domnul primar Dragomir a vorbit cu domnul ministrul Cseke, dar Ministerul Dezvoltării, prin CNI, trebuie să rezolve această problemă. Și vă spun că facem toate diligențele, dar problema este la ei, nu la noi. Din ce știu eu, de trei ori a fost scoasă la licitație diferența de 5% și nu s-a prezentat nicio firmă. Rezolvarea problemei nu e la Primăria Brăila și nici la CJ, e la Ministerul Dezvoltării, respectiv la CNI. Ei au semnat contractul. Obiectivul trebuie predat  la cheie Primăriei municipiului Brăila”.

Amintim că investiția a fost cuprinsă într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării și Ministerului Tineretului și Sportului, semnat în iarna anului 2015. Proiectul avea o valoare de aproximativ 8 milioane de euro, banii urmând să fie asigurați de Ministerul Dezvoltării Regionale, prin CNI. Contractul a fost câștigat la licitație de firma “Midanne Invest Grup”. Beneficiarul final este Primăria Brăila, care a contribuit cu 2,1 milioane de euro la acest proiect.

Lucrările au fost demarate în 2015. S-a lucrat încet, cu perioade lungi de pauză, iar la momentul rezilierii contractului rămăseseră de executat 5% din lucrări – finisajele interioare, placări bazine, montat uși, precum și dotarea cu aparate electrice și obiecte sanitare.

(sursă foto – Midanne.ro)