Costel Fotea anunță că bugetul CJ Galați, de 1,5 miliarde lei, este „un record istoric”. Bugetul județului Brăila este de 316,5 milioane lei. Dan Nica aduce bani pentru Galați, Chiriac și Dragomir scâncesc că nu primesc

Județul Galați:

*În 2024 Consiliul Județean Galați are cel mai mare buget din istoria sa, de 1.523.184.000 lei (306 milioane euro) – o spune președintele CJ Galați, Costel Fotea. 82% din buget, adică peste 1,2 miliarde de lei, reprezintă investițiile. Din această sumă, 60% (750 de milioane de lei) sunt fonduri europene. Aproape un miliard de lei va fi investit în infrastructura rutieră și în sănătate.

*În 2023 bugetul CJ Galați a fost de 1.021.923.400 de lei, cel mai mare buget din istorie, până la acel moment, după cum scria presa locală. Anul trecut 73% din buget a fost alocat pentru Dezvoltare și 27% pentru Funcționare.

Județul Brăila:

*În 2024 județul Brăila are un buget de 316.562.560 lei (63 milioane euro). 61% din buget este alocat pentru Funcționare (193.305.500 lei), iar 39% este alocat pentru Dezvoltare (123.257.060 lei).

*În anul 2023 bugetul județului Brăila a fost de 286.165.500 lei. 69% din acel buget a fost alocat pentru secțiunea de Funcționare (196.896.000 lei) și 31% pentru secțiunea de Dezvoltare (89.269.500 lei).

 

Sunt doar câteva date care spun totul despre diferența dintre administrația gălățeană și cea brăileană. Și nu este vorba despre partide diferite, fiindcă în ambele județe este o administrație PSD.

Un președinte al CJ Galați, Costel Fotea (PSD), care anunță an după an un buget record al județului, comparativ cu un președinte al CJ Brăila care se plânge tot timpul de sumele alocate de la centru și-i acuză pe liberali că taie din banii Brăilei.

Ce semn mai clar de neputință din partea unui președinte de Consiliu Județean care este și președintele PSD Brăila, în condițiile în care Guvernul care-i aloca sumele de care se plânge în ultimul timp și el, și primarul PSD Marian Dragomir – președintele Organizației Municipale PSD Brăila -, sunt alocate de Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, ce este și președintele PSD?

Cei doi și-au făcut un obicei din a arăta cu degetul către liberali – mai exact, către președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa -, fără să fie conștienți că, practic, ceea ce spun este că Popa și liderii liberali care-l susțin au mai multă influență la București, în fața premierului PSD Marcel Ciolacu, decât au șefii PSD Brăila. Dar e mai ușor să încerci să dai vina pe altul decât să-ți recunoști propriile neputințe…

PSD Brăila a obținut în 2020, sub conducerea președintelui Ion Rotaru, un scor istoric la alegerile locale și parlamentare. La acel moment PSD Brăila era în topul organizațiilor județene, la nivel național.

Dar acel scor istoric a devenit istorie și la propriu, și la figurat, fiindcă de când a preluat conducerea organizației Iulian Francisk Chiriac, s-a dovedit că aceasta este o pălărie prea mare pentru el. O dovedește prestația sa ca șef de partid, o dovedește comportamentul său arogant în fața propriilor colegi de partid, inclusiv a primarilor, o dovedește faptul că deja a pierdut primarii celor mai mari două comune din județ și potrivit informațiilor noastre, sunt pe țeavă și alți primari și consilieri PSD care vor trece la liberali până în alegerile locale.

Diferența substanțială între banii care vin către județul Galați și respectiv, județul Brăila, poate fi explicată prin două cuvinte: Dan Nica.

Europarlamentarul Dan Nica, președintele PSD Galați. O fi având și el păcatele lui, dar când e vorba despre a susține interesele Galațiului, Dan Nica le dă lecții altor PSD-iști. El acționează cu o mână de fier, se asigură că administrația gălățeană beneficiază de finanțări generoase, se asigură că administrația gălățeană accesează tot ce se poate accesa ca fonduri europene și nu numai, și le cere socoteală șefilor administrației locale dacă dau rateuri din acest punct de vedere. Nu se joacă, atunci când e vorba de a susține dezvoltarea Galațiului. Și se vede. Se vede în banii care intră în județul Galați și se vede în investițiile care s-au făcut în ultimii ani în județul Galați. E diferență de la cer la pământ, dacă facem comparație cu Brăila.

„Da, dar noi avem podul!”, o să spuneți. Da, avem podul, dar cu un pod nu se face primăvară economică, după cum se vede.

Dan Nica este un președinte cu autoritate, nu este o marionetă. Când vorbește Dan Nica, ceilalți ascultă. Și nu mă refer doar la județul Galați, ci și la nivel național.

Comparați-l pe președintele PSD Galați, Dan Nica – dacă puteți face un exercițiu de imaginație atât de radical – cu președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac. Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns…

Diferența între Galați și Brăila este că Dan Nica aduce de la centru bugete record pentru Galați, în timp ce liderii PSD Brăila se plâng în ședinte că liberalii taie din fondurile alocate Brăilei de Guvernul condus de PSD-istul Marcel Ciolacu. Liderul PSD Galați acționează și face ca lucrurile să se întâmple, șefii PSD Brăila scâncesc că nu primesc.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns