Costel Pătrășcan – Consiliul Județean Brăila: 3 – 0 în instanță și o sentință definitivă. Domnule președinte Iulian Chiriac, cine răspunde pentru irosirea banului public în procese absurde?

„Am câștigat și în APEL (la Galați)!

Costel Pătrășcan – Consiliul Județean Brăila: 3 – 0!

Scorul a evoluat în felul următor:

1-0

2-0

3-0.

Mulțumesc mult domnului avocat Marian Oprea!”.

Este mesajul postat în această seară pe o rețea de socializare de caricaturistul Costel Pătrășcan, care este obligat să se lupte în instanță pentru a-și apăra drepturile de proprietar al unor mărci înregistrate la OSIM, pentru că Iulian Chiriac, președintele CJ Brăila, care este și președintele PSD Brăila, este gata să treacă peste orice, când e vorba de răfuielile sale personale.

Este vorba, așadar, de o nouă victorie în instanță – una care era de așteptat – a lui Pătrășcan în fața Muzeului Brăilei (de fapt, în fața președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac, care acționează prin intermediul managerului Muzeului, Costin Croitoru) într-un proces absurd, plătit pe bani publici.

Și spunem „absurd”, printre altele, pentru că motivul pentru care Muzeul Brăilei „Carol I” l-a dat în judecată pe Costel Pătrășcan este absurd: în condițiile în care caricaturistul și-a înregistrat la OSIM mărcile „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului Desenat”, Muzeul Brăilei a solicitat instanței să-i interzică lui Pătrășcan să-și folosească propria marcă, respectiv Casa Umorului.

Soluția dată de Tribunalul Brăila a fost următoarea: „Sentința nr. 163/08.03.2024 respinge cererea ca inadmisibilă, obligă reclamantul la plata a 2.000 lei cheltuieli de judecată”.

Muzeul a declarat apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați, iar instanța a dat astăzi sentința: „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelantul – reclamant Muzeul Brăilei «Carol I» împotriva sentinței civile nr. 163/08.03.2024, pronunțate de Tribunalul Brăila, în dosarul 271/113/2024.

Obligă apelantul – reclamant Muzeul Brăilei «Carol I» la plata către intimatul – pârât Pătrășcan Costel a sumei de 2000 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Executorie”.

Acel 1-0 la care face referire Pătrășcan în postarea sa se referă la prima sa victorie, în procesul pe care l-a intentat Muzeului Brăilei, Consiliului Județean și UAT Județul Brăila, în care cerea instanței să le interzică acestora să mai folosească una dintre mărcile sale, „Casa Umorului”, precum și derivate ale acesteia (denumire pe care au folosit-o la un compartiment al Muzeului Brăilei – Casa Umorului Desenat).

Acest proces este absurd pentru că Pătrășcan a cerut atât în scris, cât și public conducerii CJ Brăila, care are în subordine Muzeul Brăilei, să fie schimbată denumirea compartimentului Casa Umorului Desenat, deoarece marca înregistrată „Casa Umorului” îi aparține, dar șeful CJ și managerul Muzeului i-au ignorat solicitarea. De aceea a fost nevoit caricaturistul să se adreseze instanței.

Soluția dată de Tribunalul Brăila în acel proces a fost următoarea: „Sentința nr. 60/2024 admite acțiunea, obligă pârâții la plata cheltuielilor de judecată 100 lei”.

Toți pârâții (Muzeul Brăilei, Consiliul Județean și UAT Județul Brăila) au făcut apel, iar dosarul se află în procedura prealabilă la Curtea de Apel Galați.

Reamintim povestea conflictului Iulian Chiriac/ PSD Brăila – Costel Pătrășcan, pe etape:

*Pătrășcan a venit în urmă cu mai mulți ani cu ideea înființării unui Muzeu al Umorului la Brăila, pe care i-a propus-o lui Chiriac.

*În 2016 Iulian Chiriac declara public că Pătrășcan i-a propus acest proiect și că analizează posibilitatea înființării la Brăila a unui Muzeu al Umorului.

*În septembrie 2017 Chiriac prezenta public „actul de naștere” al „Primului Muzeu al Umorului din România”, cel de la Brăila, vorbea despre faptul că acesta a pornit de la o idee a lui Pătrășcan și despre faptul că-l dorește implicat pe caricaturist în organizarea și funcționarea Muzeului Umorului.

*În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”, însă după aceea, din diverse motive, lucrurile s-au blocat.

*Ca urmare a unor păreri radical diferite în privința unei manifestări culturale pe care Costel Pătrășcan o organiza de 15 ani împreună cu Centrul de Creație (instituție subordonată CJ Brăila), în 2021 caricaturistul a pus punct colaborării cu Centrul amintit.

*În 2022 el a fost dat afară din încăperea în care fusese găduit ani la rând atelierul său de creație, la Teatrul „Maria Filotti” (instituție din subordinea Primăriei, conduse de PSD).

*În octombrie 2022 Pătrășcan a deschis Muzeului Umorului împreună cu un grup de oameni din societatea civilă care l-au susținut fie oferindu-i un spațiu în Palatul Lyra, fie cu donații, fie cu munca lor, pentru amenajarea spațiilor expoziționale. Nu s-a cheltuit niciun leu din bani publici.

El și-a protejat marca „Muzeului Umorului”, înregistrând-o la OSIM atât pe aceasta, precum și denumirea „Casa Umorului”.

*În 2023 Consiliul Județean a reușit să deschidă al doilea Muzeu al Umorului din Brăila, pe care l-a numit „Casa Umorului Desenat”, ca și compartiment al unei secții a Muzeului Brăilei. Pătrășcan a cerut public schimbarea denumirii acelui compartiment,  dat fiind că el înregistrase la OSIM numele „Casa Umorului”. Chiriac și Crotitoru i-au ignorat cererea, astfel încât Pătrășcan s-a văzut nevoit să apeleze la instanță. Și apoi au început procesele.

Războiul personal al președintelui PSD Brăila, Iulian Chiriac, cu Costel Pătrășcan a cunoscut o escaladare în ultimele luni, de când Chiriac a avut bănuiala că Pătrășcan va candida împotriva PSD la alegerile locale.