DANAILA: IN SPITALULUL JUDETEAN BRAILA NU SUNT MEDICAMENTE, NU ESTE CALDURA PESTE TOT SI PANA SI MEDICII SE IMBOLNAVESC

Consilierul judetean Alexandru Danaila (PNL) a cerut astazi presedintelui CJ Braila, Iulian Chiriac (PSD), sa gaseasca solutii pentru a se aloca o suma de 2 milioane lei Spitalului Judetean, dat fiind ca acolo exista o criza de medicamente si materiale sanitare si nici macar nu este caldura in toate incaperile, desi vremea s-a racit considerabil.

Danaila a propus ca o prima transa de 200.000 lei sa o constituie suma care era destinata initial patinoarului Municipalitatii, in contextul in care oricum, directorul SUPAGL – serviciul care administreaza patinoarul – a declarat public ca nu are cum sa cheltuiasca banii pana la finele anului. Liberalul i-a solicitat lui Chiriac sa gaseasca surse pentru a acoperi restul banilor, analizand ce fonduri au ramas necheltuite la alte institutii din subordinea CJ: “Dvs, de-a lungul anului, cand au mai fost rectificari bugetare, de fiecare data ne-ati spus ca <<nu putem lua bani de nicaieri, sa va vedem de unde gasiti bani!>>. Am mai vrut si noi, de-a lungul anului, sa mai alocam sume pentru diferite activitati, care erau prinse in buget – si nu neaparat la propunerea noastra (a PNL- n.r.), dar erau subfinantate. Si am cerut de-a lungul anului sa mai alocam diferite sume. De fiecare data ne-ati spus ca nu sunt bani si nu exista posibilitatea de a lua dintr-o parte sau din alta. Eu sunt curios daca toti cei care au sumele diminuate la aceasta rectificare au fost de acord cu aceasta diminuare si daca ei chiar nu aveau nevoie de acesti bani. Pentru ca  anul viitor aceste sume nu ar mai trebui cuprinse in buget de prima data, pentru ca banii stau blocati la ei un an de zile, iar in alta parte, unde este nevoie de acesti bani, ei nu ajung.

Suma de 1,1 milioane lei (alocata Spitalului Judetean – n.r.) este mica. Noi va rugam sa gasiti solutii ca sa dublati aceasta suma. Ceea ce pot sa va propun eu astazi – pentru ca nu am informatiile legate de banii care nu sunt cheltuiti de la celalalte directii, dvs aveti informatia asta – : propun ca 200.000 lei, bani care sunt alocati pentru intretinerea patinoarului – pentru ca la pationar putem sa dam bani la rectificarea din decembrie, ca oricum o sa mai facem probabail o rectificare, nu trebuie sa-i dam acum. Patinoarul are oricum o situatie litigioasa si lucrurile sunt neclare, iar noi continuam sa dam bani, desi sunt in litigiu, doar pentru ca asa vreti dvs -, sa fie dusi la functionarea spitalului. Dar in afara de acesti 200.000 lei, va rog pe dvs sa ne spuneti de unde mai pot fi luati bani, pentru a fi directionati catre spital. Deci la spital nu ca n-au geamuri termopan – in spital bate vantul, domnule presedinte, in spital nu este caldura peste tot, in spital nu sunt medicamente si in spital medicii se imbolnavesc!”.

Propunerea lui Danaila nu a fost votata de majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Judetean, suma alocata Spitalului ramanand la nivelul a 1.100.000 lei.