Danaila: Scoaterea apometrelor in afara apartamentelor nu este obligatorie pentru locatari!

P1070234

Viceprimarul municipiului, Alexandru Danaila, a negat astazi informatiile vehiculate in ultimele zile de consilierul Simona Draghincescu, legate de obligativitatea scoaterii apometrelor in afara apartamentelor in toate blocurile din Braila, in cazul aprobarii noului regulament de contorizare. Danaila a declarat ca Simona Draghincescu “vorbeste despre lucruri pe care nu le intelege” si ca, din nefericire, “nu este prima data cand face asta”.

El a precizat ca propunerea contorizarii individuale a consumului de apa nu este una ce tine de Primarie, ci de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara  “Dunarea” si se refera la toate localitatile din judetul Braila, nu doar la municipiu. Potrivit edilului, Asociatia amintita a intocmit un regulament  de contorizare, care, pana pe data de 25 aprilie, trebuie avizat in Consiliile locale din toate orasele si comunele judetului, dupa care, pana pe data de 30 aprilie, acesta va primi aprobarea finala in cadrul Adunarii generale a Asociatiei intercomunitare.

“Ca sa discutam la nivel de municipiu, acest regulament vine tocmai in sprijinul individualizarii consumului de apa si el va da posibilitatea asociatiilor de proprietari si Companiei de Utilitati <<Dunarea>>  sa faca o retea interioara, investitie care, fiind pe proprietate privata, a locatarilor din bloc, nu poate fi realizata decat pe cheltuiala asociatiei de proprietari. Regulamentul respectiv nu obliga pe nimeni sa faca aceasta retea interioara, numai cine vrea, dar cu mentiunea ca nu se poate face contorizarea individuala partial, adica, spre exemplu, pe o scara de bloc nu se pot contoriza numai unele apartamente, iar altele, nu. Asadar, e ceva de genul: ori toti, ori niciunul.

De asemenea, se vor incheia niste conventii, nu vor exista facturare directa cu cetatenii, din partea CUP <<Dunarea>> – si va spun si de ce: pentru ca la intrarea in scara exista un apometru care inregistreaza un consum de apa, iar daca acesta nu coincide cu totalul consumurilor raportate din apartamente, deci apare o diferenta, aceasta trebuie platita tot de catre asociatia de proprietari. De aceea nu poate fiecare sa primeasca factura lui, separat, fiindca vor fi, in unele cazuri, si consumuri care nu se regasesc in raportarile  proprietarilor: pierderi de apa, etc, care trebuie impartite pe apartamente si platite tot de catre locatari. Avantajul este insa ca daca se face acest tip de contorizare, cu apometrele in afara apartamentelor, cei care nu platesc vor putea fi debransati de la reteaua de apa potabila fara sa fie afectati si restul locatarilor”.

Danaila a mai spus insa ca este o problema interna a asociatiilor cum se organizeaza si cum sunt convinsi locatarii sa-si dea acceptul pentru noul gen de contorizare, fiindca daca nu-si dau acordul toti proprietarii, aceste lucrari nu se vor putea face.