DE AZI, LA PRIMARIA BRAILA SE POT DEPUNE ONLINE CERERI PENTRU OBTINEREA CERTIFICATULUI DE URBANISM. IN PLUS, ORICINE POATE VERIFICA ONLINE DACA PENTRU O CONSTRUCTIE EXISTA CERTIFICAT DE URBANISM SAU NU

Incepand de astazi, persoanele care detin semnatura electronica pot depune online cererea pentru eliberarea unui certificat de urbanism si documentatia aferenta, fara sa mai piarda timp pentru a se deplasa la sediul Primariei. Mai mult, orice cetatean poate verifica online care este regimul unui teren de care este interesat, ce conditii sunt impuse in cazul in care doreste sa construiasca ceva pe acel teren, iar daca parcela respectiva este in centrul istoric, afla si conditiile suplimentare pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru a ridica o constructie. De asemenea, orice cetatean care este interesat poate sa verifice online daca o anumita constructie din municipiu a fost ridicata in baza unui certificat de urbanism sau daca este realizata ilegal.
Toate aceste informatii pot fi obtinute pe platforma GIS (Sistem Informational Geografic), care poate fi accesata direct pe site-ul Primariei municipiului Braila, http://www.primariabraila.ro:7200/default.aspx .

Aplicatia GIS Urbanism, care a costat circa 30.000 euro, a fost realizata de firma FIDA Solutions, din Baia Mare.

Utilizand aplicatia GIS, persoanele interesate pot consulta online toate cererile si certificatele de urbanism eliberate de Primaria Braila, indicii tehnici in vederea construirii, nomenclatorul stradal, documentatiile de urbanism aflate in dezbatere publica sau aprobate, Regulamentul de urbanism, Planul de Urbanism General al municipiului, PUZ-urile si PUD-urile aprobate de CLM. Aplicatia ofera cetateanului interesat de obtinerea certificatului de urbanism si informatii privind suma exacta pe care trebuie sa o plateasca, in functie de suprafata.
“Ceea ce aduce GIS la nivelul administratiei publice locale este un instrument de management  din perspectiva spatiului public vazut ca entitate de baza peste care se pot construi unelte de management. Stiu ca formularea suna putin ciudat, dar Primaria Braila este una dintre cele doua din tara – alaturi de Galati – care permit unui cetatean sa consulte in mod real si in timp real – adica la secunda – ce poate construi pe un teren pe care vrea sa-l achizioneze sau pe care il achizitioneaza si poate sa ofere, in acelasi timp, o informatie referioare la ce PUZ-uri (Planuri de Urbanism Zonal – n.r.) sunt in dezvoltare, ce autorizatii s-au eliberat in zona de interes a cetateanului, ce certificate de urbanism sunt aprobate de Consiliul Local, dar si ce certificate de urbanism care sunt in dezbatere publica. Cetatenii pot intra in aplicatie, pot sa vada documentatia si sa trimita comentarii direct in aplicatie. GIS inseamna ca spatiul public, de la terenurile oamenilor si pana la bunurile Primariei, se transforma in informatie care poate fi exploatata.

Daca pana de curand consultarea unui regim tehnic sau a unor indici de urbanism se facea mergand la o harta de pe un perete si cautand intr-un catastif imens, ceea ce dura cateva zile sau cateva saptamani, lucrul asta se face acum in secunde, iar informatia este corecta, este actualizata cu fiecare PUZ sau PUD (Plan de Urbanism de Detaliu – n.r.) care se realizeaza in timp real.

Totul ofera posibilitatea ca Primaria si cetatenii sa interactioneze extrem de rapid si de facil. Cu o semnatura digitala, cetateanul poate trimite documentatia de acasa si Primaria ii poate elibera in cateva zile certificatul respectiv. De fapt, scopul a fost acela de a reduce termenul de 30 de zile, maximul prevazut de lege pentru emiterea unui certificat de urbanism. Certificatele vor fi eliberate mult mai repede, iar aceasta procedura este una transparenta, rapida, simpla pentru cetateni”, a declarat astazi Iulian Furnea, reprezentantul FIDA Solutions.

Acesta a mai precizat ca pentru ca aplicatia sa fie foarte usor de folosit, pe platforma respectiva a fost inclus si un manual de utilizare.

Arhitectul sef al Primariei, Corina Elena Anghelescu, spera ca in conditiile in care se va folosi noua aplicatie, sa poata fi eliberate certificate de urbanism in circa 10 zile.