Deputatul Alexandru Popa (PNL): „Fermierii care au ieșit în stradă au dreptate. Doleanțele lor sunt foarte bine întemeiate”

„Fermierii care au ieșit în stradă, să protesteze, au dreptate. Doleanțele fermierilor sunt foarte bine întemeiate, pentru că nu poți să mai faci față cheltuielilor” – este ceea ce a declarat astăzi într-o conferință de presă președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa (PNL), care este el însuși fermier și este și membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Popa a făcut parte din delegația PNL care s-a întâlnit la București săptămâna trecută cu reprezentanții fermierilor ce au participat la proteste și care ulterior i-a prezentat președintelui PNL Nicolae Ciucă un raport și un set de sugestii pentru rezolvarea revendicărilor acestora.

„Eu nu m-am aruncat în promisiuni, pentru că nu ține doar de mine. Eu am elaborat un plan, am scris pentru 2024 un plan de guvernare al PNL pe partea de agricultură, un plan la care au lucrat încă 10 persoane, cam într-o lună și jumătate o să fie gata. Când va începe campania electorală cred că o parte din strategia PNL pe partea de agricultură o voi face eu, alături de colegii mei.

Da, fermierii au dreptate. Problemele sunt unele arzătoare și am trecut în acel raport inclusiv prețurile care sunt astăzi la vânzarea cerealelor și cum au evoluat acestea în ultimii 10 ani. Dacă ne uităm, acum 2 ani am vândut porumbul cu 1,4- 1,5 lei, iar astă toamnă l-am vândut cu 0,8 lei. Eu nu mă plâng de situația mea; situația în ferma mea e una mai specială, noi irigând foarte mult și făcând o tehnologie intensivă. Dar nu trebuie să te uiți numai în curtea ta, pentru că supărarea este vizavi de fermierii mici, care au între 20 și 200 de ha și care sunt pe buza prăpastiei. Fermierul român nu are nevoie nici de milă, nici de ajutor an de an, ci are nevoie de o viziune durabilă pentru agricultura românească”, a mai declarat deputatul.