Deputatul Nistor acuza discriminarea in modul de acordare a burselor pentru elevi

mn9

Deputatul UNPR de Braila Marioara Nistor l-a interpelat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, caruia i-a cerut rezolvarea discriminarii privind acordarea burselor sociale destinate elevilor. In interpelarea sa, Nistor arata ca bursele sociale reprezinta sprijinul material pe care statul il acorda elevilor ca forma de protectie sociala si reprezinta un mijloc de stimulare a elevilor pentru frecventarea cursurilor, dar si pentru a obtine rezultate bune la invatatura si disciplina.

“Atribuirea acestui sprijin social se acorda in baza mai multor acte normative, neuniformizate insa, care permit situatia conform careia nu toti elevii care indeplinesc conditiile de atribuire primesc in final acesti bani. Subliniez faptul ca pentru a primi aceste burse, elevii trebuie sa indeplineasca conditii stricte, care demonstreaza starea materiala cu adevarat dificila pe care ei sau familiilor lor o au. Intre conditiile necesar a fi indeplinite se numara urmatoarele: sa fie orfani de ambii parinti sau bolnavi de TBC si care se afla in evidenta dispensarelor scolare ori bolnavi de diferite afectiuni; sa fie elevi din mediul rural, care sunt scolarizati intr-o alta localitate, intrucat nu au posibilitatea sa studieze intr-o unitate de invatamant din localitatea de domiciliu; sa fie elevi proveniti din familii care indeplinesc in mod cumulat urmatoarele conditii: nu realizeaza un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie; nu detin terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp, in zonele colinare si de ses, si de 40.000 mp, in zonele montane etc.

In concluzie, va rog respectuos domnule ministru sa analizati aceasta situatie discriminatoare intre elevii cu situatie materiala precara si sa-mi comunicati care este punctul dumneavoastra de vedere si ce masuri veti lua ca toti elevii care indeplinesc conditiile de acordare a burselor sociale sa primeasca acest sprijin material de la stat.

De asemenea, va intreb care este necesarul financiar pentru a acoperi in totalitate acordarea burselor sociale pentru elevii care indeplinesc conditiile, atat la nivel national, cat si in judetul Braila?”, solicita Nistor, in interpelarea sa.