Deputatul Popa: „Domnule Chiriac, banii alocați de la centru vin din pixul premierului Ciolacu! Dacă dânsul a dat primarilor PNL mai mult decât primarilor PSD, certați-l pe domnul Ciolacu!”

„Mă bucur că am reușit să-l aduc pe domnul Chiriac pe calea cea bună, să renunțe la acele obligațiuni, dar cred că le-a dat unui apropiat, nu știu de ce am eu presimțirea asta. Începe să învețe; o să stau cu gura pe dumnealui până o să-l aduc pe calea cea bună. Sper să-i intre mințile în cap” – este declarația făcută de președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, într-o recentă conferință de presă.

Acesta face referire la faptul că președintele CJ Brăila, Iulian Francisk Chiriac (PSD), a renunțat anul trecut la obligațiunile în valoare de 1 miliard de lei vechi pe care le-a deținut la o casă de pariuri, după ce Popa a vorbit public despre această investiție a social-democratului, comentând că șeful CJ „a câștigat bani din slăbiciunea altora”.

Liderul PNL a mai vorbit în conferința de presă și despre modul în care a făcut Chiriac (în baza votului consilierilor județeni PSD) repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a fondului la dispoziția Consiliului Județean reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2024 (bani ce vor fi folosiți pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru unele cheltuieli de funcționare.

Chiriac a afirmat a împărțit banii în așa fel, încât să facă o echilibrare, după ce anterior ministrul Finanțelor (PNL)  a făcut  o distribuire „părtinitoare” a banilor alocați localităților din județ, care a favorizat primarii PNL: „Ce nu le-a dat domnul ministru Boloș se întoarce acum pentru o echilibrare unitară pentru toți primarii din județ”.

Alexandru Popa a comentat că „echilibrarea” făcută de Chiriac nu este de atât corectă pe cât susține șeful CJ, dat fiind că per total, în final au ieșit avantajați primarii PSD.

Mai mult, Popa i-a transmis lui Chiriac că în repartizarea banilor din fondul de rezervă bugetară, de care este atât de nemulțumit liderul PSD Brăila, ultimul cuvânt l-a avut nu ministrul liberal al Finanțelor, ci prim-ministrul Marcel Ciolacu, care este și președintele PSD. Ca atare, spune președintele PNL Brăila, dacă Iulian Chiriac consideră că repartizarea sumelor de la centru a fost discriminatorie, să-i reproșeze acest lucru șefului său de partid, premierul Marcel Ciolacu: „Domnul Chiriac făcut o împărțire după bunul dumnealui plac, să-și mai mulțumească primarii, să încerce să-i țină în continuare în PSD. A dat sume duble sau chiar triple față de administrațiile PNL.

Ce nu înțelege dumnealui este că în 2020 a fost votat și de locuitori din administrațiile PSD, cât și din administrațiile PNL. Să știți că au fost comune în care PSD-iștii au avut 30-40%. Cei 30-40% din oameni de ce trebuie să fie vitregiți și să fie chinuiți de incompetența și de răutatea acestui om?

Guvernul PSD și domnul Ciolacu a luat decizia ca primarii PNL să primească dublu pentru că și domnul Ciolacu știe că la Brăila primarii liberali sunt mai capabili decât unii dintre primarii social-democrați. Dumnealui și-a dat seama că dacă direcționează toți banii către Francisk Chiriac, el nu va ști ce face cu banii, așa că a luat hotărârea să-mi dea mie o sumă dublă. Îi înțeleg frustrările, că șeful dumnealui, domnul președinte Ciolacu, a luat decizia ca noi să luăm mai mulți bani, că știa că-i folosim într-un mod corect și pentru dezvoltarea comunităților. Dumnealui își varsă supărările și neputința pe primarii liberali. Domnule președinte Chiriac, banii aceia vin din pixul domnului Ciolacu, nu vin de la noi! Dacă domnul Ciolacu a luat hotărârea să luăm noi mai mult, să-mi fie cu iertare; certați-l pe domnul Ciolacu!”.