Dobrescu cere demisia președintelui Chiriac: „În ultimii 7 ani nu Chiriac a semnat documentele în numele CJ Brăila, ci vicepreședintele Epureanu. Chiriac are o frica patologică de a da cu subsemnatul în cazul unor anchete penale. Cum vă justificați salariul de 19.000 lei/lună, bani în mână, domnule președinte?”

Florin Dobrescu (PNL), secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, fost prefect al Brăilei, solicită public demisia președintelui Consiliului Județean Brăila, Iulian Francisk Chiriac (PSD), pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Mai exact, Dobrescu face referire la faptul că în cei 7 ani de când ocupă această funcție, Chiriac „nu și-a îndeplinit/asumat niciodată atribuția de ordonator principal de credite”, delegându-i această atribuție vicepreședintelui Ionel Epureanu (PSD). Practic, spune Dobrescu, în ultimii 7 ani, cel care a semnat documentele importante în numele conducerii CJ Brăila a fost Ionel Epureanu, nu Iulian Chiriac.

Liberalul precizează într-un comunicat dat publicității: „Conform Codului Administrativ cea mai importantă atribuție a unui președinte de consiliu județean este aceea de ordonator principal de credite. Președintele consilului județean are OBLIGAȚIA față de cetățenii pe care îi reprezintă prin statutul funcției să își asume răspunderea și responsabilitatea în ceea ce privește administrarea banilor și a bunurilor publice.

În cazul județului Brăila, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, aflat la al doilea mandat, nu și-a îndeplinit/asumat niciodată atribuția de ordonator principal de credite. Din 2016 și până în prezent Francisk Chiriac a dat de la an la an dispoziții de delegare a calității sale de ordonator principal de credite către unul dintre vicepreședinții CJ. Practic, Francisk Chiriac nu și-a asumat nici măcar o zi funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila în cei 7 ani de când conduce cu numele această instituție! Niciun proiect de investiții din Brăila nu poartă semnătura lui Francisk Chiriac!

Legea permite delegarea atribuțiilor de ordonator principal de credite, dar face precizarea că dispoziția președintelui CJ trebuie să cuprindă clar perioada și motivul delegării. Legea a prevăzut ca, în situații excepționale, când președintele CJ este indisponibil din punct de vedere fizic, atribuțiile sale de ordonator principal de credite să fie preluate de un înlocuitor, pentru a nu exista blocaje din punct de vedere financiar. Ori președintele CJ Brăila este indisponibil fizic de 7 ani încoace și face abuz de lege, dând dispoziții peste dispoziții de delegare de atribuții.

Chiriac este într-o continuă vacanță de recuperare, susținută cu bani publici, cu bonusuri și cu mașină de serviciu la scară, pentru că are alergie la asumarea responsabilității funcției și suferă de claustrofobie (frica patologică de spații închise, moștenită de la predecesorul său), crematofobie (frica patologică de a lucra cu bani, mai exact de a da cu subsemnatul în cazul unor anchete penale; preferă doar banii nemunciți, obținuți din jocurile de noroc) și ergofobie (frica patologică de muncă). Oricum, ergofobia cred că este transmisibilă în PSD pe baza carnetului de partid!

Domnule Chiriac, vă invit să le explicați brăilenilor, pe care îi reprezentați în calitate de președinte al Consiliului Județean, de ce refuzați să vă exercitați atribuțiile care vă revin conform legii. Dacă refuzați să vă asumați principalul rol care îi revine unui președinte de CJ, ce rost mai are să veniți la serviciu? Mai mult decât atât, cum vă justificați salariul? Ce ați făcut pentru brăileni în ultimii 7 ani în afară de nimic, un mare nimic plătit cu bani grei de la buget, mai exact cu 19.000 lei/lună, bani în mână, în prezent?

Un mare nimic face și vicepreședintele CJ Ciprian Dobre, prestație pentru care încasează 17.000 lei/lună.

Singurul care face ceva, dar NU în interesul brăilenilor, ci al partidului stat PSD, este Ionel Epureanu. Practic, vicepreședintele Epureanu pune la dispoziția PSD întreg bugetul Brăilei, iar pentru această slugărnicie este răsplătit cu 17.000 lei/lună. Aceasta este echipa de la vârful CJ Brăila, oameni care au soarta județului în mâini și care dispun după bunul plac de banii munciți de brăileni, adunați la buget prin taxe și impozite.

Pentru toată această bătaie de joc la adresa brăilenilor, solicit public demisia președintelui Consiliului Județean, Francisk Chiriac! Solicit demisia președintelui CJ Brăila pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pentru fuga de orice răspundere și responsabilitate pe care o implică funcția de șef al Consiliului Județean.

Înțeleg că Francisk Chiriac se pregătește să candideze pentru un nou mandat de președinte al CJ Brăila, după ce le-a făcut praf pe celelalte două. După ce și-a bătut joc timp de 7 ani de această funcție, fugind de orice responsabilitate, Chiriac are tupeul de a merge în fața brăilenilor pentru a le cere votul pentru un nou mandat! Rămâne de văzut dacă brăileni se vor mai lăsa păcăliți de un președinte de paie, neasumat, nepregătit și, pe zi ce trece, tot mai arogant.

În urma acestui comunicat, mă aștept să fiu atacat iar de activiștii PSD, pe motivul că sunt «special», deoarece încasez o pensie militară după 28 de ani de muncă. Aș vrea să le reamintesc celor care își permit să arunce cu noroi în cariera mea militară, deși nu au pus două paie cruce în viața lor, că au propriii «speciali» în curtea PSD, respectiv prefectul Brăilei – Iulian Timofei, președintele ATOP – Dorel Vîlsan, directorul executiv al ADI Dunărea – Doru Damian. Dacă este să vorbim despre corectitudine, atunci să fim corecți până la capăt!”.