DRAGOMIR: “NU PRIMESC LECTII DE LA UNII CA NICULAE!”; NICULAE: “UN DESTEPT POATE SA IA LECTII DE LA UN PROST, INVERS E MAI GREU”

“Eu nu am tepuit pe nimeni si personal, nu am falimentat nicio firma. Firma la care banuiesc ca face referire domnul primar este una la care sotia mea era asociat si la care nu eu eram administrator” – este, pe scurt, ceea spune omul de afaceri  Cristian Lucilius Niculae, acuzat de edilul sef Marian Dragomir ca si-a falimentat afacerile lui si ale sotiei si ca ar fi tepuit banci si parteneri de afaceri.

Schimbul de replici intre cei doi a inceput dupa ce primarul Marian Dragomir a anuntat ca Braila a primit titlul de CAPITALA A ANTREPRENORIATULUI ROMANESC, decernat recent in cadrul Galei Asociatiei Municipiilor din Romania. Niculae a facut comentarii ironice, pe o retea de socializare, pe aceasta tema, ceea ce l-a deranjat pe edil.

In cadrul unei conferinte de presa, Dragomir a declarat ca a vazut ca unii dintre cei care au facut comentariile cele mai acide au fost tocmai oameni care si-au falimentat propriile afaceri, “care au avut datorii ce au ramas neplatite catre Directia Finantelor, catre creditori, inclusiv care au deschis proceduri de insolventa si faliment” si care „au tepuit banci si parteneri de afaceri” – oameni de la care edilul nu este dispus „sa primeasca lectii de antreprenoriat”. Primarul a precizat ca se refera la Cristian Lucilius Niculae, “care si-a falimentat propria firma si a sotiei si vine si ne da noua lectii de antreprenoriat. Ma scuzati, dar oamenii acestia nu ne pot vorbi noua despre antreprenoriat!”.

Astazi, in cadrul unei conferinte de presa, Niculae a declarat ca edilul sef ar trebui sa se mai duca la scoala, ca sa invete sa faca diferenta dintre un actionar si un administrator al unei firme. In plus, omul de afaceri a spus ca potrivit unei vorbe din batrani, “un destept poate sa ia lectii de la un prost; invers e mai greu”: “Domnul primar poate ca ar trebui sa stea de vorba cu consilierii dumnealui din domeniul juridic, avocati, si sa-l ajute, pentru ca s-ar putea sa aiba nevoie de ajutor.

Apropo de lectii, exista in folclor o vorba care spune asa: <<Un destept poate sa ia lectii de la un prost; invers e mai greu>>.

Aici trebuie sa mai facem o clarificare care, iarasi, daca domnul primar ar incerca s-o caute pe Google, ar putea sa-i ia cam mult; dar trebuie sa mai mearga pe la scoala, probabil. Si la scoala sigur va invata care este diferenta dintre un asociat sau un actionar si un administrator. Exista firme care au nu 2 actionari – cum a fost cazul firmei la care se refera domnul primar (cea intrata in insolventa, la care sotia lui Niculae era asociat – n.r.) , ci au 200 de asociati sau actionari si este doar un singur administrator sau 2 sau 3 sau 5. In clipa in care o asemenea afacere intra in insolventa sau da faliment, este raspunzator administratorul, cel care a semnat”.

Niculae a dat detalii legate de evolutia firmei respective, care timp de 10 ani a avut rezultate din ce in ce mai bune si a avut o medie de 98 de angajati/an, care a avut o cifra de afaceri totala (de la infiintare si pana la intrarea in insolventa) de 20 de milioane de euro si a platit taxe si impozite pe salarii in valoare de 2 milioane de euro. Potrivit acestuia, in perioada 2010-2011, firma respectiva era unul dintre cei mai mari 10 producatori de fursecuri din tara. Niculae a explicat ca firma respectiva a ajuns sa intre in insolventa dupa ce in perioada august 2010-august 2011, pretul fainei a crescut cu mai mult de 100%: “Acolo au fost niste decizii manageriale proaste pe care eu nu i le-am reprosat administratorului; mi le-am asumat, drept pentru care platesc si acum, in calitate de asociat”.

Niculae a mai spus ca in ceea ce-l priveste, are si afaceri care merg foarte bine si ca in domeniu se cunoaste faptul ca un faliment nu inseamna o tragedie, fiindca uneori, in urma unor astfel de situatii mai dificile – care pot sa apara intr-o economie de piata -, pot fi dezvoltate afaceri infloritoare.

Intrebat daca atunci cand spune ca edilul sef ar trebui sa se consulte cu avocatii sai, se refera la faptul ca are de gand sa-l dea in judecata pe Marian Dragomir, Cristian Niculae a spus ca nu va face asa ceva, ci se referea la faptul ca dupa ce se va informa mai bine, este posibil ca primarul sa-si ceara scuze ca l-a facut “tepar”. Omul de afaceri a mai spus ca in ceea ce-l priveste, este un om interesat sa caute posibilitati de colaborare intre el – ca reprezentant al societatii civile – si administratia publica, si nicidecum sa caute motive de conflict si de actionat in instanta.