Gheorghe Antistescu: „Pe timpul nopții «Romnav» nu va mai efectua curse cu bacul între Brăila și Smârdan decât pentru partenerii noștri privați și pentru urgențe”

După ce operatorul de transport care asigură traversarea Dunării cu bacul între Galați și localitatea I.C. Brătianu (județul Tulcea) a anunțat că nu mai face curse de noapte, și reprezentantul uneia dintre firmele care asigură acest gen de transport între Brăila și Smârdan (județul Tulcea) face un anunț similar.

Mai exact, Navrom Bac, singurul operator de transport care realizează trecerea cu bacul între Galați și I.C. Brătianu, a anunțat zilele trecute: „Începând cu data de 01.07.2023 Navrom Bac nu mai asigură curse de noapte (nici măcar în regim de cursa specială). Programul de trecere este între orele 22.00-06.00”. Motivul oficial comunicat presei de reprezentanții Navrom Bac a fost „lipsa de personal”.

Contactat telefonic astăzi, Gheorghe Antistescu, reprezentantul firmei “Romnav” Brăila – principalul operator care asigură traversarea Dunării între malul brăilean către cel tulcean -, ne-a declarat că nici societatea amintită nu va mai efectua în luna iulie curse pe timpul nopții decât pentru parteneri de afaceri privați și pentru ambulanțe.

Până acum, și bacurile din Brăila și cele din Galați efectuau pe timpul nopții cursele speciale, la cerere, dar se percepea un tarif mai mare decât pentru cursele obișnuite de pe timpul zilei. De asemenea, bacurile traversau Dunărea pentru cazuri de urgențe, respectiv atunci când era vorba de mașini SMURD, ambulanțe sau autospeciale ISU.

Decizia acestor firme de a opri cursele pe timpul nopții vine la câteva zile după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că pe 6 iulie se va inaugura podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, cu precizarea că pentru următoarele circa două luni, circulația pe pod între județele Brăila și Tulcea va fi oprită pe timpul nopții, pentru a se putea efectua manevrele necesare pentru demontarea macaralelor uriașe folosite la construcția obiectivului amintit.

În aceste condiții, bacurile rămâneau singura variantă posibilă pentru traversarea fluviului pe timpul nopții, însă acum acest lucru nu mai este posibil la Galați, iar la Brăila lista celor care vor putea beneficia de serviciile  “Romnav” este foarte scurtă.