Ghid de instructiuni de folosire a conferintelor de presa, pentru Alexandru Nazare

 

NAZARE OCHI SPRE CER

Nu stim ce se intampla in sediul PDL Braila, dar banuim ca exista acolo un virus care ataca la cap  – la capul organizatiei  democrat-liberale locale – si care ii face pe sefii acesteia sa nu mai reactioneze normal, cand vad presa inaintea ochilor. Din cate am bagat noi de seama in ultimii ani, e un virus de tip “Corida”, extrem de periculos, pentru care inca nu s-a gasit cura si care pare a fi mai agresiv atunci cand ataca persoane venite din alte zone, care nu au sistemul imunitar adaptat la conditiile de mediu (politic si jurnalistic) locale. Cel afectat cu virusul “Corida” are comportamente ciudate, care uluiesc asistenta si se comporta ca si cum ar vedea 24 de ore din 24 rosu in fata ochilor . Si nu orice rosu, ci unul de tip USL.
Astfel, bolnavul atins de virusul “Corida” ii vede pe toti cei din jur – ca sunt  galbeni, portocalii, verzi sau negri mititei – ca fiind rosii, iar pe sine insusi ca fiind singurul de un alb pur, imaculat si cu o aura stralucitoare in jurul capului.
I s-a intamplat cu ani in urma Maurului, expulzat de la Galati pe motive de rezultate politice dezastruoase si trimis ca sa-i conduca (pe linie moarta) pe braileni, iar dupa ce a facut aceeasi branza si aici, a fost dat afara si trimis unde-i este locul – adica la Galati, ca acolo locuieste. I se intampla si noului mesager de la centru, trimis de la Bucuresti sa coordoneze PDL Braila.
De ani de zile, cei care ajung sa conduca organizatia sunt atinsi de virusul “Corida”, iar conferintele lor de presa sunt  modele de “democratie originala”.
Dat fiind ca am constatat ca, la mai bine de un an de la venirea sa in Braila, deputatul Nazare inca are dificultati de adaptare, iar virusul “Corida” il afecteaza din ce in ce mai puternic, ne oferim sa-i facem un cadou care poate i-ar mai usura chinurile.
Dupa cum i-ar putea spune asa-zisul ministru al Agriculturii, din “Guvernul-alternativa”  al PDL,  asa-zisului ministru al Fondurilor Europene (adica lui Nazare), cand se joaca ei de-a ministrii, in general, este de dorit ca o planta cultivata in alt loc decat cel de origine sa se conformeze regulilor locului, sa se adapteze la obiceiurile locale, sa si le insuseasca, fiindca altfel i se usuca. Floarea. ( Explicam in acesti termeni horticoli, accesibili, fiindca Nazare se simte singura floare din zona, care nu reuseste, deocamdata, sa aduca primavara portocalie la Braila…).
Mai exact: nu stim cum se tin conferintele de presa in alte locuri din tara, dar banuim ca se tin in alt fel decat la Braila, sunt alte obiceiuri, fiindca altfel n-ar fi asa socati cei care vin la conducerea organizatiei PDL locale, atunci cand  ziaristii le pun intrebari si cand, mai rau, au si pretentia absurda sa li se raspunda!
Ii oferim, asadar, liderului venit de la Bucuresti pentru a coordona PDL-ul local un mic ghid de instructiuni de folosire a conferintelor de presa brailene, pentru uzul intern si extern al lui Alexandru Nazare.
1.In primul rand, presedintele Nazare trebuie sa stie ca prima conditie atunci cand te bagi in ceea ce inseamna organizarea unei conferinte de presa este sa vrei sa te intalnesti cu ziaristii, fiindca astia, daca sunt invitati de astfel de intalniri, culmea tupeului, chiar vin!
2. Daca te hotarasti sa organizezi conferinte de presa, este recomandabil sa-i inviti pe toti ziaristii, adica si pe cei la ale caror intrebari nu stii, nu vrei, nu esti capabil sau te dezavantajeaza sa raspunzi. Nu de alta, dar cei pe care nu-i inviti vor veni oricum – si nu este in interesul tau sa-i tratezi cu spatele.
3. Este contraindicat, din numeroase puncte de vedere, sa te incapatanezi sa nu-i inviti la conferintele tale de presa pe ziaristii care iti pun intrebari care te deranjeaza. Nu face bine la sanatatea politica.
4.Odata convocata conferinta de presa, te inarmezi (pana in dinti) cu multa rabdare si intri cu fruntea sus la intalnirea cu ziaristii. Daca constati ca nu te-ai inarmat destul si pe parcursul conferintei de presa, ajungi sa te simti descoperit, iar ziaristii ti-au reperat zona vulnerabila – ceea ce se intampla in mod frecvent – , incerci sa te descurci cu ce ai si iti musti buzele cu dintii, inainte sa-i ataci tu, sau sa-i ironizezi, din dorinta iluzorie de a schimba subiectul sau a-i face sa uite ce au intrebat.
5. La Braila, prin notiunea de “conferinta de presa” se intelege o chestie mai ciudata: dupa ce organizatorul isi prezinta punctele de vedere pe subiectele pe care a decis sa le abordeze, ziaristii ii adreseaza intrebari pe DIVERSE teme, iar acesta trebuie sa raspunda.  De dorit, sa raspunda la intrebari, nu la ceea ce el percepe ca fiind un atac personal, doar fiindca intrebarea il deranjeaza.
Sa incerci sa eviti o intrebare prin manevre de genul “nu este tema conferintei de presa de astazi”, “nu am inteles intrebarea”, “va multumesc pentru participare. La revedere” este semn ca nu ai chestiile alea doua necesare unui barbat, politic sau nu. Ne referim, evident, la siguranta de sine si curajul de a-ti asuma si bunele, dar si relele.
6. A te ridica subit de la masa, in mijlocul discutiilor, a decreta ca s-a incheiat conferinta de presa si a te retrage in fuga, ca sa scapi de o intrebare care te pune in dificultate nu este NICIODATA o optiune pentru un politician. Cand aceasta manevra este folosita in mod uzual de un politician ca sa scape de ziaristi, e semn clar ca nu mai face fata. La functia pe care o detine, la statutul de om politic si in general, la nimic din ceea ce tine de politica.
7. Nimeni nu a castigat pana acum o batalie cu presa. Cand intri in conferinta de presa pe picior de razboi, sa nu te miri ca ajungi sa te retragi pe picior de fuga.