„Haideți să vedeți animalele care nu există!” – liberalul Alexandru Popa a invitat presa la ferma din Cireșu, după ce a fost acuzat recent că ar încasa subvenții pentru niște animale care „nu există în realitate”

„Haideți să vedeți animalele care nu există!” – este invitația făcută presei locale la finele săptămânii trecute de deputatul liberal Alexandru Popa, președintele PNL Brăila și candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Brăila, după ce într-o fițuică distribuită în municipiu și județ săptămâna trecută era acuzat că ar fi implicat în afaceri necurate care implică încasarea de subvenții pentru animale care nu există în realitate.

„Realitatea este că nici familia Popa, a președintelui PNL Brăila și nici primarul din Surdila Găiseanca NU DEȚIN ÎN PROPRIETATE animalele pentru care încasează subvenții”- se afirmă în fițuica respectivă, în care sunt lăudate AUR și PSD și i se aduc acuzații grave șefului PNL Brăila, dar și altor persoane cu funcții la nivel local.

În acest context, Alexandru Popa a invitat presa locală la Cireșu, pentru a vedea „animalele care nu există în realitate”.

Acesta ne-a arătat cea mai mare fermă de îngrășare tăurași în sistem ecologic din Europa (care este și prima fermă de carne 100% ecologică din România) construită de el cu finanțare europeană și populată cu rase autohtone.

În primă fază a fost un proiect în valoare de 2,2 milioane euro pentru realizarea construcțiilor propriu-zise: un adăpost pentru animale în suprafață de 3.000 mp, o hală de depozitare a cerealelor (1.000 mp), un abator de 200 mp, silozurile în care se depozitează hrana pentru animale (600 mp), o moară de furajare, un cântar pentru hrana animalelor, ca să se poate vedea sporurile zilnice de producție (de 120 mp), sediul cu birouri (400 mp).

Contribuția din partea firmei care a realizat proiectul a fost de 10%, restul de 90% fiind bani din fonduri europene.

A urmat un alt proiect  de 1,3 milioane euro pe fonduri europene, care a acoperit modernizarea echipamentelor și achiziția unui utilaj modern și foarte necesar în fermă.

Animalele din ferma eco sunt hrănite bio, cu furaje obținute de pe o suprafață de 115 ha trecută în agricultura ecologică.

La această dată, în ferma eco sunt  600 de tăurași.

Abatorul va fi folosit la momentul la care tăurașii vor ajunge la greutatea potrivită pentru sacrificare și vânzare, adică la minimum 12 luni de la momentul în care intră în fermă, timp în care sunt hrăniți ecologic.

Moara în care se pregătește hrana animalelor este și ea una modernă:

După cum ne-a spus Alexandru Popa, există deja un precontract încheiat cu Carrefour Austria, pentru livrarea cărnii ecologice.

Fertilizarea culturilor ecologice se face cu dejecțiile animalelor și astfel se asigură un flux în care se fructifică totul.

Popa ne-a vorbit despre un experiment pe care l-a făcut pe o suprafață care nu era ecologică, unde pământul nu era atât de bun și unde a folosit pentru fertilizare un îngrășământ natural lăsat la maturare, iar producțiile au crescut substanțial:

Pe lângă ferma eco, Popa are și vechea fermă, cu vechile grajduri, în care sunt alte câteva sute de vaci de lapte și de oi:

Alexandru Popa are în vedere și obținerea unei certificări care-i va permite să producă semințele în fermă, ceea ce o să scadă mult cheltuielile de producție.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns