În prag de alegeri a dispărut din facturile brăilenilor rubrica „apa meteo”. Directorul economic al CUP Dunărea spune însă că taxa pe apa de ploaie nu a fost eliminată. Cine încearcă să ne tragă pe sfoară?

Miracole în campania electorală la Brăila: în prag de alegeri a dispărut subit din facturi taxa pe apa de ploaie, după ce primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), ne-a spus de nenumărate ori că este imposibil să se elimine taxa respectivă, pentru că legislația nu permite așa ceva.

În municipiul în care se plătește cea mai scumpă apă potabilă din țară, de la 1 martie s-a majorat prețul la apa potabilă și canalizare și a dispărut ca prin minune din facturi rubrica „apa meteo”. La unele asociații de proprietari au fost puse afișe prin care proprietarii de apartamente sunt înștiințați că „s-a eliminat apa meteo” și aceasta nu mai apare în factura aferentă lunii martie ca rubrică distinctă, iar unii brăileni poate că s-au bucurat că au scăpat de această taxă, dar bucuria s-ar putea să le fie de scurtă durată – până după alegeri.

De ce? Pentru că nu ne spune niciun oficial local dacă această taxă a fost eliminată cu adevărat sau a fost mascată, fiind integrată într-o altă rubrică din factură.

Primarul Dragomir, care este și președintele ADI Dunărea – asociația care reglementează activitatea în zona serviciilor de apă și canalizare la nivelul județului Brăila – ne-a repetat obsesiv de-a lungul anilor că legea nu permite eliminarea taxei pe apa de ploaie. De fiecare dată când liberalii au cerut eliminarea acestei taxe, Dragomir a declarat că este ilegal ce solicită ei.

Întrebat de ce în alte localități din țară s-a găsit soluția legală pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie, iar la Brăila nu,  Dragomir a spus că de fapt, în acele localități în care populația are impresia că nu plătește taxa pe apa de ploaie, de fapt, oamenii o plătesc, dar nu-și dau seama, pentru că nu este trecută în mod expres în facturi. Deci, practic, ne-a spus că în localitățile în care nu se plătește taxa pe apa de ploaie cetățenii sunt păcăliți, pentru că ei cred că nu plătesc acea taxă, dar de fapt o plătesc, fiindcă ea este inclusă în facturi în altă formă.

Cea mai recentă declarație pe această temă a făcut-o Dragomir în urmă cu circa o lună:

Acum, însă, când mai e puțin până la alegeri, brăilenii s-au trezit pe neașteptate că în facturi nu mai apare rubrica „meteo”.

În condițiile în care Dragomir speculează electoral orice lucru, oricât de banal ar fi, faptul că el nu s-a lăudat cu eliminarea taxei pe apa de ploaie este mai mult decât suspect.

Faptul că această dispariție a rubricii „apa meteo” din facturi nu a fost precedată de o hotărâre aprobată în Consiliul Local Municipal de care să știm și noi este iarăși suspect.

Din ce știm noi, legislația la nivel național pe tema serviciilor de apă și canalizare, în particular a taxei pe apa de ploaie, nu s-a schimbat în ultima lună.

Mai mult decât atât, l-am contactat telefonic astăzi pe directorul economic al Companiei de Utilități Publice Dunărea Brăila, Ionel Avram, pe care l-am întrebat dacă a fost eliminată taxa pe apa de ploaie din facturi. Acesta a spus că din ce știe el, nu a fost primit niciun document care să justifice din punct de vedere legal o asemenea măsură și că taxa pe apa de ploaie nu s-a eliminat.

Și atunci pe ce bază legală „s-a eliminat” din facturi rubrica „meteo”?

A fost eliminată cu adevărat taxa pe apa de ploaie sau doar a dispărut din facturi rubrica „apa meteo”, dar suma respectivă a fost mascată, fiind inclusă la altă rubrică, pentru a păcăli brăilenii? Nu cumva în prag de alegeri primarul Dragomir a decis să folosească „rețeta” pe care ne-a spus el în conferință de presă că o folosesc administrațiile locale în orașele în care chipurile nu se plătește apa potabilă, dar, de fapt, zice el, se plătește?

Dacă taxa pe apa meteo a dispărut din factură fără nicio explicație, de unde știm că după alegeri nu o să apară din nou, fără nicio explicație?

Dacă a fost scoasă rubrica „apa meteo”, dar n-a fost eliminată taxa pe apa de ploaie, este legal ca noi, în calitate de clienți, să nu fim informați în legătură cu faptul că plătim în continuare taxa pe apa meteo?

Nu cumva după alegerile locale o să ne trezim în facturi cu sume astronomice la taxa pe apa meteo, care să „acopere” ploile din lunile martie, aprilie și mai, în care a fost decretată la nivel local „secetă electorală”?

Și dacă după alegeri nu se va reveni la a se trece separat în facturi taxa pe apa de ploaie, apare o altă problemă: când apărea în facturi, măcar vedeam că ni se cerea să plătim fără număr, fără număr metri cubi de apă de ploaie în lunile în care nu ploua deloc. Măcar eram conștienți că eram jecmăniți și puteam protesta în felul în care alegeam să o facem, inclusiv la vot. Dacă această taxă este mascată, nici măcar nu ne mai putem da seama că suntem puși la plata de parcă ar fi fost inundații în lunile în care n-a căzut nicio picătură de apă de ploaie.

În ședința cea mai recentă a CLM Brăila, consilierul municipal Petrică Popa (PNL) a făcut câteva comentarii pe această temă: „Domnule primar, câțiva cetățeni din municipiul Brăila vă felicită pentru decizia și dispoziția pe care ați dat-o privind eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile CUP Dunărea pe luna martie. După cum știm, în luna martie a plouat, dar în facturile care au venit în luna aprilie nu a mai fost trecută și taxa pe apa de ploaie. Eu sper că acest lucru să fie continuat. Probabil că acest fapt, de a nu mai exista în facturi taxa pe apa de ploaie va fi și în luna mai, pentru luna aprilie, pentru că, știm cu toții, din luna iunie pot fi trecute orice taxe, că se termină problema cu campania electorală”.

În mod inexplicabil pentru Dragomir, care în mod normal s-ar fi lăudat zi de zi, timp de două luni, pentru că a eliminat taxa pe apa de ploaie, acesta a dat-o cotită: n-a spus că s-a eliminat această taxă, dar n-a spus nici că nu s-a eliminat.

„Domnule consilier, nu-mi mulțumiți mie, mulțumiți-i Guvernului PNL, care la acel moment a aplicat legea pe care dvs astăzi o menționați în comentariul dvs. În concluzie, dacă vreți să-i mulțumiți cuiva, mulțumiți-i Guvernului PNL; pentru că el a făcut chestiunea aceasta în Parlament! El a stabilit legea care introduce, anulează, introduce, anulează costurile cu apa de ploaie. Primăriile, indiferent de culoarea politică, doar transpun legea în practică”.

În acest fel, la o adică, dacă se pun prea multe întrebări legate de dispariția rubricii „apa meteo” din facturi și de baza legală pentru eventuala eliminare a taxei pe apa de ploaie (dacă aceasta a fost eliminată cu adevărat), Marian Dragomir o să spună că el n-a declarat niciodată că s-a eliminat taxa pe apa de ploaie.

De aceea vă întrebăm public, domnule primar Marian Dragomir:

De ce nu mai apare rubrica „apa meteo” în facturi? A fost eliminată cu adevărat taxa pe apa de ploaie sau este inclusă la altă rubrică, fără să ni se spună în mod clar acest lucru nouă, clienților CUP Dunărea?

Dacă taxa pe apa meteo a fost eliminată complet, pe ce bază legală s-a făcut acest lucru, fiindcă până acum spuneați că nu există bază legală pentru așa ceva?

Dacă taxa pe apa meteo este inclusă în alte servicii și de aceea nu mai apare explicit în factură, este legal ca brăilenii, în calitate de clienți, să nu fie informați cu privire la ceea ce sunt puși să plătească?