Inspectorul școlar general Cătălin Canciu constată cu amărăciune: „Din 227 de școli admise la finanțare pe apelul pentru școlile verzi, niciuna nu este din municipiul Brăila!”
Ministerul Educației a publicat zilele trecute lista celor 227 de școli admise în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, finanțat prin PNRR.
Sprijinul financiar acordat prin acest apel de proiecte este de 225.000.960 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR. TVA-ul este suportat din bugetul de stat. Un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi, cel mult 8 milioane de euro pe proiect. Proiectele trebuie întocmite de Primării, dat fiindcă acestea sunt proprietarele imobilelor respective.
Inspectorul școlar general al Brăilei, Cătălin Canciu (PNL), a constatat că între cele 227 de unități de învățământ care figurează pe lista preliminară publicată de minister nu există nicio școală din municipiul Brăila.
Acesta a declarat ieri, într-o conferință de presă, că regretă faptul că acest gen de proiecte nu pot fi întocmite și depuse de Inspectoratul Școlar Județean, pentru că dacă ar fi existat această posibilitate legală, s-ar fi ocupat ISJ de ceea ce nu este în stare să facă Primăria Brăila: „Ce înseamnă o școală verde? O școală prietenoasă cu mediul! O școală modernă din toate punctele de vedere, astfel încât să nu afecteze mediul, așa cum o fac astăzi clădirile școlare din România.
Este trist că pe lista publicată de Ministerul Educației nu este nicio școală din Brăila. Atât pot (cei din conducerea Primăriei – n.r)! Ne arată cu degetul și spun «Numai criticați!». Îmi pare rău că spun, dar noi nu avem dreptul din punct de vedere legal să accesăm aceste fonduri. Dacă ar fi fost posibilitatea ca ISJ să scrie astfel de proiecte, aș fi făcut-o cu mare drag, pentru că noi, ISJ, avem accesate astăzi în jur de 20 de milioane de euro pentru proiecte pe formarea resursei umane”.
Precizăm că în cadrul acestui apel, localitățile au putut opta fie pentru finanțare pentru reabilitarea unor școli care să să încadreze în anumite criterii verzi, fie pentru construirea unor școli verzi noi.
Unități de învățământ preuniversitar reabilitate pentru a deveni școli verzi în limita a 300.000m2 din suprafața unităților de învățământ pot beneficia de izolare termică, panouri solare, planificarea spațiului verde, laboratoare de științele naturii, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
În cazul construcției de școli verzi, se pot investi în 46.400 m2 de noi unități de învățământ preuniversitar verzi. Un proiect poate primi cel mult 8 milioane de euro pentru construirea pe cel puțin 10.000 mp.