Juristul ISJ Brăila, Ciprian Mândreanu: „Responsabil să pună bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte «Hariclea Darclee» era proprietarul, adică Primăria Brăila”
Responsabil să pună bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” era proprietarul, adică Primăria Brăila – o spune juristul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, Ciprian Mândreanu, care a mai completat că liceul amintit este doar administrator al clădirii și nu avea dreptul să facă acest lucru fără acordul proprietarului. Este răspunsul pe care l-am primit atunci când am întrebat de ce nu a fost pusă bulina roșie pe Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee” încă din 2019, așa cum prevedea legea în cazul imobilelor încadrate în clasa de risc seismic I.
Șefa ISJ Brăila, Elena Tudor, ne-a declarat: „Ne-am tot întrebat și noi cine pune această bulină roșie. I-am întrebat pe cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții inclusiv cât e valabilă expertiza din 2019 și n-au știut să ne dea răspunsul și de asemenea, legat de bulină ne-au spus că nu se ocupă dumnealor. Directorul liceului, întrebat astăzi (ieri – n.r.) de noi, a spus că nu dumnealui pune bulina roșie”.
„Evident că nu poți să o faci fără acordul proprietarului, ești ca un chiriaș acolo. Și referitor la soluția care se va da, evident că tot proprietarul e vioara întâi, că e clădirea lui, el va trebui să dea bani ca să facă o reabilitare sau o demolare. Aici va trebui implicat și Ministerul Educației, sub aspectul avizării”, a completat Mândreanu.
„Soluția va fi dată de expertul tehnic, el este singurul care poate să hotărască ce soluție optimă va fi pentru acest corp de clădire. Primăria nu poate spune că vrea să o reabiliteze când expertul tehnic spune «Domnule, clădirea asta nu mai poate fi reabilitată, o demolăm!». De obicei un expert tehnic recomandă soluția optimă. Sunt experți tehnici care lasă la latitudinea beneficiarul, ori-ori. Un expert tehnic bun recomandă ori demolarea, ori reabilitare, nu două soluții”, a precizat Gabriel Lungu, din cadrul compartimentului Investiții al ISJ Brăila.
În ceea ce privește soluția pentru relocarea celor 400 de copii care până în urmă cu două săptămâni au făcut cursuri în Corpul B și găsirea unor spații adecvate desfășurării procesului educativ, Elena Tudor a spus: „Această problemă trebuie rezolvată de școală, de director împreună cu Consiliul de Administrație. În toată această perioadă ei au avut discuții cu părinții, ședințe cu părinții. Ei au făcut chiar un memoriu că nu vor să plece de acolo. Pot să înțeleg până la un punct. Gândiți-vă că această școală are cinci corpuri de clădire. Nu e atât de simplu și de făcut un orar, în sensul că profesorii nu pot pleca dintr-un corp în altul într-o pauză de 10 minute”.
La remarca noastră cu privire la faptul că orice variantă este mai bună decât să fie lăsați copiii să învețe într-o clădire încadrată în clasa de risc seismic I, care trebuia demolată, Elena Tudor a comentat: „E o realitate a zilelor noastre, știți foarte bine. Dimineață auzeam la știri, lucrurile astea sunt similare nu numai în școli, și în clădirile ISU, la Brașov, parcă, clădirile ISU sunt cu bulină roșie”.
După ce ne-a asigurat „Cu sinceritate, chiar ne pasă!”, inspectorul școlar general a mai spus că „trebuie refăcută expertiza din 2019, care nu mai e valabilă”.
Potrivit șefei ISJ Brăila, în expertiza din 2019 sunt date două soluții, „una dintre ele este demolarea, iar cea de a doua reabilitarea clădirii, fiecare cu costurile aferente”.
Amintim că primarul Marian Dragomir (PSD), care știa din anul 2019 despre faptul că imobilul respectiv era încadrat în clasa de risc seismic I și că acolo fac cursuri circa 400 de copii, ne-a declarat că Primăria (care este proprietar al clădirii) nu are nicio responsabilitate în această chestiune și că responsabili sunt doar conducerea Liceului de Arte și fostul inspector școlar general Cătălin Canciu (PNL).