Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Din 6 iulie se va putea circula pe podul peste Dunăre de la Brăila

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila – al treilea ca dimensiune din Europa – va fi dat în circulație pe 6 iulie. Este anunțul făcut astăzi de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat într-o nouă vizită pe pod.

Grindeanu, însoțit de europarlamentarul Mihai Tudose, de parlamentari și oficialități locale, dar și de presă, au trecut astăzi podul cu mașina, de pe malul brăilean pe cel tulcean.

„Am hotărât împreună cu colegii, cu autoritățile publice locale, cu colegii de la CNAIR și cu companiile care au lucrat aici, ca darea în circulație să fie făcută cât de repede putem – și asta înseamnă 6 iulie. În 6 iulie vom putea să dăm în circulație pe varianta Măcin. Lucrările sunt în proporție de aproape 100% finalizate. Mai sunt câteva lucruri de pus la punct; în rest, toate sunt finalizate.

Dar aș vrea să fac o precizare importantă: vor mai urma lucrări. Așa cum bine știți, până la sfârșitul anului trebuie dată în circulație și varianta Jijila și se va termina și aceasta, dar următoarele săptămâni după darea în circulație vor trebui demontate aceste macarale mari. Și atunci am avut de ales între două variante: ori mai ținem o lună și ceva, două, până reușesc să dea jos aceste macarale, să le demonteze – și-ar însemna să treacă tot sezonul estival, când va fi folosit foarte mult acest pod -, ori să facem un program, astfel încât să poată fi folosit podul, iar anumite ore să fie folosite pentru demontarea acestor macarale.

Ca să fiu mai exact – și cred că este decizia corectă, de a lăsa deschisă circulația tot week-end-ul, fără niciun fel de întrerupere, pentru că noi credem că va fi cea mai circulată perioadă și de asemenea, de dimineața de la 6:00, până seara la 8:00-9:00, să fie deschisă circulația, urmând ca pe timpul nopții să poată să facă aceste lucrări de demontare a macaralelor, aceste lucrări neputând fi făcute sub trafic, pentru că ar pune în pericol viața celor care vor folosi podul. Cred că e varianta corectă, astfel încât să se poată folosi acest pod cât mai repede, urmând ca într-o lună și jumătate, două luni, cât durează toată această demontare, să se termine aceste lucrări și să poată fi folosit podul pe întreaga perioadă a zilei.

Din 2017, când a început toată povestea, s-a ajuns la acest moment important nu doar pentru brăileni, pentru tulceni; eu zic că e un moment important pentru România, pentru faptul că se leagă regiuni istorice, pentru că o investiție de o asemenea anvergură a fost dusă aproape la sfârșit. Și ar putea fi un exemplu și pentru investițiile care vor veni”, a declarat Grindeanu.
Întrebat dacă președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent la inaugurare, ministrul Transporturilor a răspuns că beneficiarul, CNAIR, „trimite invitații și la Administrația Prezidențială, și la Parlament, și la prim-ministru, și la Comisia Europeană și la cel puțin doi ambasadori, cei ai Italiei și ai Japoniei, pentru că sunt companii care provin din acea țară.

Am trimis invitație sau o să trimitem și către vicepremierul Italiei, domnul Salvini, o să vedem dacă poate să vină. Oricum va veni, poate nu în 6 iulie, dar poate când se va termina și partea cealaltă”, a declarat ministrul Grindeanu.