Muzeul Umorul va fi inaugurat oficial joi, 10 noiembrie, la Palatul Lyra din Brăila

Ce nu s-a reușit în ani de zile, în colaborare cu autoritățile locale, s-a făcut în câteva săptămâni, împreună cu reprezentanți ai societății civile:  joi, 10 noiembrie, în municipiul Brăila va avea loc deschiderea oficială a Muzeului Umorului.

Este o inițiativă a caricaturistului Costel Pătrășcan, care și-a expus ideea întîi de toate autorităților locale, iar în octombrie 2016 președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac (PSD), declara public că analizează posibilitatea înființării la Brăila a unui Muzeu al Umorului.

În septembrie 2017 Chiriac prezenta public și „actul de naștere” al „Primului Muzeu al Umorului din România”, cel de la Brăila.

În anul 2019 Consiliul Județean a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei ”Carol I”, însă nu s-a avansat nici măcar cu un pas în sensul amenajării Muzeului Umorului.

Mai apoi, într-un interviu în care a fost întrebat despre lucrurile care i-au lăsat un gust amar în 2021, Pătrășcan declara: „Încă sunt la Brăila, dar am închis capitolul unor proiecte culturale pe care le-am gândit pentru oraș și la care am muncit mult: timp de 15 ani pentru Salonul Internațional de Caricatură, 4 ani pentru Concursul Național de Literatură Umoristică și, mai ales, încununarea lor, Muzeul Umorului, pe care îl vedeam ca cea mai importantă instituție culturală dedicată umorului din țară”.

În octombrie 2022 caricaturistului i s-a cerut să elibereze spațiul pe care îl ocupa în Teatrul „Maria Filotti” (instituție subordonată Primăriei municipiului), unde își avea atelierul de lucru. Atunci când s-a aflat de acest lucru, Pătrășcan a fost invitat de președintele Societății Filarmonice Lyra, Constantin Teodorescu, să se mute în Palatul Lyra, unde i s-a oferit nu numai spațiul necesar pentru creație, ci și spații generoase pentru amenajarea Muzeului Umorului. Așa a s-a ajuns ca proiectul Muzeul Umorului să se concretizeze la Brăila, după atâtea tergiversări.

Așadar, Costel Pătrășcan lansează o invitație pentru toți iubitorii de cultură, în general și de umor, în special: „Chiar dacă prețurile s-au dublat în ultima perioadă, la noi burta de râs este gratis!

Vom începe la ora 17.02 și vom închide la ultimul hohot de râs (oficial ora 22.02).

Veniți cu mic, cu mare, dar pot veni și cei mijlocii, într-un loc făcut și gândit pentru voi!

Va așteptăm cu zâmbetul pe buze!”.