NEACSU: NU SUNT MARI PROBLEME CU TRANSFERUL PACIENTILOR LA SPITALE DIN BUCURESTI. MAI SUNTEM REFUZATI, DAR ASTEPTAM O ZI-DOUA SI REVENIM CU CEREREA

Directorul medical al Spitalul Judetean Braila, Alina Neacsu, sustine ca nu sunt probleme majore in ceea ce priveste trimiterea la spitale din Bucursti sau la cel din Galati a unor pacienti cu probleme de sanatate grave, care nu pot fi tratate in judetul nostru.

In conditiile in care unii medici braileni se plang ca ajung sa se roage de doctorii de la Bucuresti sa primeasca asemenea pacienti in stare grava si ca uneori sunt refuzati, indiferent cat ar insista, am intrebat conducerea Spitalul Judetean daca poate confirma ca exista o astfel de problema.

Dr. Neacsu ne-a declarat ca lucrurile sunt sub control, desi uneori se intampla ca spitalele din Bucuresti sa refuze sa primeasca pacientii de la Braila, pe motiv ca nu au paturi libere. Ea spune insa ca pana la urma, se gaseste o solutie – fie ea si aceea ca pacientul sa mai fie tinut cateva zile la Braila, pana se elibereaza un pat la Bucuresti: “Conform legislatiei in vigoare, intre spitalele judetene teritoriale si spitalele de rang superior trebuie sa existe niste protocoale prin care spitalul de rang superior isi asuma responsabilitatea primirii de pacienti de la spitale a caror resursa materiala si umana este depasita. Spitalul Judetean Braila are in acest moment protocol cu Spitalul “Marie Curie”, in ceea ce priveste Pediatria, cu Spitalul Judetean din Galati, ca fiind zona cea mai apropiata si de asemenea, a trimis hartii si cu revenire, nenumarate cereri de protocol catre mai multe clinici din Bucuresti care sunt uni-specialitate. Din nefericire, nu am primit niciun raspuns, nici pozitiv, nici negativ, ceea ce ne-a facut sa continuam discutiile la nivel de Departament de situatii de urgenta, unde am solicitat ajutorul pentru incheierea acestor protocoale, iar de acolo am primit o notificare si o indrumare catre spitalele din Constanta si Iasi, lasand pe ultimul loc Bucurestiul”.

Dupa cum ni s-a explicat, spitalele de rand superior nu sunt obligate sa accepte sa incheie protocoale cu spitalele din tara care le solicita acest lucru, ci pot refuza, in functie de numarul de paturi pe care il au si de numarul de pacienti.

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, a admis, la randul sau, ca uneori, cand medicii de la Braila suna la un spital din Bucuresti, pentru a cere acordul sa trimita un pacient acolo, li se spune ca nu sunt paturi libere si li se cere sa mai astepte cateva zile. Chiriac a precizat ca daca este vorba despre un caz urgent, care nu mai poate astepta, doctorii cauta un alt spital din apropiere care il poate primi: “In aceasta problema o sa mai actionam, o sa merg si eu sa vorbesc cu doamna ministru si cu domnul secretar de stat Raed Arafat, astfel incat sa putem sa facem o <<organigrama>>, astfel incat spitalele judetene sa fie relocate la clinici din Bucuresti sau spitale care pot deservi astfel de specialitati”.