Nechita, obligat de instanta sa-i plateasca directorului Vrabie 10.000 lei daune morale, pentru lezarea dreptului la demnitate

11233454_10204074819726477_803876627_o(1)

O instanta a Judecatoriei Braila – sectia Civila a stabilit ca liberalul Ovidiu Nechita sa-i plateasca lui Marian Vrabie, director in cadrul Consiliului Judetean, suma de 10.000 lei drept daune morale, pentru incalcarea dreptului la demnitate. De asemenea, consilierul judetean Ovidiu Nechita trebuie sa publice, pe cheltuiala sa, textul hotararii instantei, in 2 ziare de larga circulatie si trebuie sa plateasca si 1.100 lei, cheltuieli de judecata. Sentinta a fost data dupa ce Marian Vrabie (foto) l-a dat in judecata pe Nechita, fiindca acesta  a declarat intr-o sedinta a CJ  din mai 2015 ca l-a gasit in mai multe randuri  pe directorul Achizitiilor Publice sub influenta bauturilor alcoolice, in timpul serviciului. Magistratii au decis ca prin acuzatiile aduse public lui Marian Vrabie, Nechita a savarsit o fapta ilicita, iar directorul acuzat in acest fel a suferit prejudiciu moral, constand in “sentimentul de umilinta si de suferinta”: “Instanta retine ca modalitatea de exprimare  a paratului este pur insultatoare si nu se incadreaza in limitele dozei de exagerare premise de art.10 CEDO si jurisprudenta CEDO. Pentru considerentele retinute mai sus, instanta apreciaza ca prin expresiile <<de cate ori am vrut sa discut cu domnul Vrabie, era baut>>, <<este nevoie sa aduc o fiola de la masina>>, <<cand am dorit sa discut cu domnul Vrabie nu ma puteam intelege, pentru ca era sub influenta bauturilor alcoolice>>, a fost incalcat dreptul reclamantului la demnitate. In aceste imprejurari, instanta retine ca expresiile adresate de parat si mentionate mai sus reprezinta o fapta ilicita.

Analizand prejudiciul suferit de catre reclamant ca urmare a faptei ilicite a paratului, efectul negativ suferit de acesta ca urmare a expresiilor folosite, instanta  apreciaza ca acesta exista, fiind legat de lezarea dreptului la demnitate. Instanta are in vedere si calitatea paratului de consilier judetean si faptul ca afirmatiile au fost facute intr-un cadru oficial si in prezenta mai multor institutii publice reprezentate in sedinta. Probatoriul administrat in cauza a relevat savarsirea unei fapte ilicite, constand in afirmatiile anterior mentionate, fiind vadita producerea unui prejudiciu nepatrimonial, moral, constand in sentimentul de umilinta si de suferinta provocat reclamantului”.

Magistratii au luat in calcul si faptul ca afirmatiile lui Nechita au fost preluate in mediul on-line, unde au fost citite de multe persoane: “Pentru aceste considerente, instanta constata ca suma de 10.000 lei solicitata de reclamant cu titlu de daune morale pentru incalcarea dreptului la demnitate este adecvata si suficienta pentru inlaturarea consecintelor negative pe care le-au produs faptele ilicite ale paratului. In ceea ce priveste solicitarea reclamantului la obligarea paratului la prezentarea de scuze publice in 3 sedinte consecutive ale CJ Braila, instanta apreciaza ca acordarea despagubirilor banesti si publicarea dispozitivului hotararii sunt remedii suficiente pentru acoperirea prejudiciului suferit de reclamant”.

Decizia instantei poate fi contestata in termen de 30 de zile.