Pascale: „Propun ca Primăria să-i ajute pe brăilenii care-și încălzesc locuințele cu lemne să-și procure o centrală și instalația aferentă”; Primarul Dragomir: „Și la pușcărie cine merge?”

Brăilenii care își încălzesc locuințele cu lemne ar trebui să fie ajutați financiar de Primăria municipiului să își achiziționeze centrale termice și instalațiile  necesare funcționării acestor centrale – este propunerea făcută de consilierul municipal Mihai Pascale (PNL) la cea mai recentă ședință a CLM.

Pascale a făcut această sugestie în condițiile în care se discuta un proiect de hotărâre privind acordarea unei cantități de 10.000 kg de material lemnos Serviciului de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila. Materialul amintit provine din toaletările și doborârile de arbori realizate pe raza municipiului.

Liberalul a declarat: „Consider această idee foarte bună pentru anul acesta și pentru anul viitor, dar din 2023 eu știu că România și-a luat angajamentul la UE că va trece la surse alternative de încălzire și că va scoate treptat încălzirea pe lemne din locuințe, din cauza impactului pe care îl au asupra mediului.

Cu toții știm că racordarea la gaze și curent electric este gratis, dar probabil multe familii nu își permit să cumpere centrala și instalația necesară. În acest sens, propun ca de la anul, Primăria să-i ajute pe aceștia să-și procure acea centrală și instalația aferentă. Știu că s-a mai dat acest ajutor când s-a scos încălzirea pe termoficare”.

„Domnule consilier, la pușcărie cine merge?”, a fost răspunsul primarului Marian Dragomir (PSD), după care acesta a continuat: „Ideea dvs este una social-democrată, dar la pușcărie cine merge? Pentru că din păcate este ilegală.

Primăria municipiului Brăila a putut acorda subvenții în trecut – în perioada 2008-2012, dacă nu mă înșel – celor care se debranșau din sistemul centralizat de încălzire pentru că era un sistem centralizat al Primăriei. În prezent oamenii aceștia nu se debranșează de la sistemul public de încălzire, așa că, din păcate, nu este posibil din punct de vedere legal să-i ajutăm așa cum spuneți dvs.

Totodată, această măsură este din punctul meu de vedere destul de pompieristică, pentru că foarte mulți cetățeni nu au resursele necesare ca să-și instaleze centrale pe gaze. Va trebui să înțelegem cu toții că propunerea dvs nu poate fi pusă în practică de Primărie”.