Potop azi-noapte, in comuna Galbenu

inundatii 4

 Zece gospodarii din localitatea braileana Galbenu au fost inundate dupa ploaia torentiala de noaptea trecuta, care a facut ca in zona mai joasa a satului, apa sa ajunga la peste jumatate de metru in curtile oamenilor.

Cei circa 70 de l/mp care au cazut in numai cateva ore au ingrozit familiile care locuiesc in zona afectata, ce s-au trezit cu apa in curte si in unele cazuri, chiar si in casa. Fiindca stiu ca de fiecare data cand ploua torential, apa se scurge catre casele lor, satenii n-au dormit toata noaptea, incercand sa-si puna la adapost pasarile, animalele si bunurile din curte. Oamenii se plang ca, dincolo de pagubele produse in gradini, unde straturile cu legume le-au fost distruse complet, apa le sapa la fundatiile caselor, iar in timp, acestea risca sa se surpe.

Ca sa faca fata puhoiului de apa, care ajunsese la 50 de centimetri in gospodarii, unii dintre sateni si-au spart cimentul din curte, pentru ca apa sa se poata scurge in pamant. Cand au vazut ca nu fac fata situatiei cu forte proprii, localnicii au sunat la 112, iar la fata locului au fost trimise mai multe echipaje cu motopompe, care au incearcat sa scoata apa din curtile oamenilor.

“Toata apa asta provine din precipitatii, vine de pe camp, unde este o zona mai inalta, iar caderea apei e de generatii numai incoace, deci firul ei e format de mult timp si numai incoace se scurge, cand se intampla astfel de ploi abundente. Sa-i modificam noi cursul e foarte greu si mai ales acum, cand suntem in situatia asta. Din cate stiu eu, apa a intrat mai putin in case si mai mult in curti si in anexele gospodaresti. Din  cate am vazut pe pluviometrul de la Primarie, au cazut vreo 73l/mp, o cantitate foarte mare, pentru puterea noastra de a o evacua”, ne-a declarat Nicolae Ganea, primarul comunei Galbenu.