Prefectul Nicușor Ciocan, la prima întâlnire cu ziariștii: Dvs, ca și presă, căutați tot felul de situații conflictuale. Presa, în general, mai și interpretează sau pune anumite cuvinte…

Începând de astăzi Brăila are un nou prefect, în persoana lui Nicușor Ciocan, propus în această funcție de USR și doi noi subprefecți – Adin Boboc și Nicolae Nițescu, propuși de PNL. Cei trei au depus astăzi jurământul în cadrul unei ceremonii desfășurate online, după care s-au întâlnit cu ziariștii în prima lor conferință de presă, în noua calitate administrativă.

Ciocan a pășit cu stângul în relația sa cu presa, în contextul în care a comentat că ziariștii încearcă să provoace declarații acide/atacuri politice și a spus că „presa, în general, mai și interpretează sau pune anumite cuvinte”.

El a început conferința de presă prin a prezenta contextul în care a ajuns să ocupe funcția de prefect și a continuat prin a anunța că nu-și dorește să se implice în atacuri sau conflicte cu primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD) și președintele CJ, Iulian Chiriac (PSD): „A fost o propunere personală, fiecare membru din Biroul Județean USR a putut face propuneri pentru funcția de prefect, datorită faptului că în urma negocierilor din alianță, funcția de prefect la Brăila a revenit USR.

Mi-am dorit această funcție, pentru că ăsta este și motivul pentru care am intrat în politică, să încercăm să schimbăm ceva. Și vreau să schimb ceva în Brăila.

A nu se înțelege că intrăm cu piciorul în politica brăileană și în instituțiile brăilene; noi reprezentăm o instituție cu greutate, totuși, în Brăila, nu vrem să intrăm în clinciuri, în atacuri, în înțepări și așa mai departe din partea colegilor de la alte partide. Nu voi răspunde și nu voi implica Instituția Prefectului în astfel de șicanări.

Eu o să am o discuție cu colegii noștri din conducerile celor două instituții, în speță Primăria și Consiliul Județean, în a ne respecta măcar instituțional și a nu ne mai aduce jigniri sau înțepături fine sau mai puțin fine, pentru că nu ăsta este scopul nostru. Scopul nostru este să realizăm ceva și să ne asigurăm că pe teritoriul județului Brăila sunt respectate legile țării.

Deocamdată, în primă fază, când am fost propus ca prefect, au început deja atacurile din partea domnului Chiriac. Eu nu am răspuns și nu o să răspund la astfel de atacuri; o să am o discuție cu dânsul și o să vedem cum să punem la punct anumite modalități de comunicare și să lăsăm deoparte aceste divergențe în presă. Le putem discuta și între patru ochi, dacă sunt chestiuni personale le putem rezolva între noi, deci nu trebuie să răspundem…

Înțeleg că dvs, ca și presă, căutați tot felul de situații de genul ăsta…”.

L-am informat pe noul prefect că noi, presa, nu „căutăm” situații de genul ăsta, ci „le relatăm”, iar Ciocan a replicat: „Le relatați, dar le și ridicați așa, la fileu un pic… Probabil domnul Chiriac a picat deja în plasa asta, de a aduce anumite înțepături. Eu nu fac nicio înțepătură, am spus că nu mă voi implica și nu voi răspunde la asemenea atacuri. Dvs nu ați relatat, au fost situații când presa…”.

Întrebat de unde știe el ce s-a întâmplat în conferințele de presă, de a dedus că presa a încercat să provoace astfel de declarații acide sau atacuri la adresa sa sau altora, prefectul a spus că nu se referă la conferințele de presă, ci „așa, în decursul timpului. Presa, în general, mai și interpretează sau pune anumite cuvinte…”.

L-am întrebat pe Nicușor Ciocan de câte ori i s-a întâmplat personal, în întâlnirile cu ziariștii brăileni, să fie  provocat să atace pe cineva, să interpeteze presa declarațiile sale sau să pună ziariștii „anumite cuvinte”. Acesta a recunoscut că personal nu i s-a întâmplat niciodată așa ceva.

L-am întrebat în continuare pe prefect de ce acuză presa locală de niște lucruri, dacă lui, personal, nu i s-a întâmplat ca ziariștii brăileni să îi facă așa ceva, iar Ciocan a spus că „a observat  chestia asta, dar nu vrea să dea nume”. În plus, el s-a arătat convins că presa va ataca administrația locală, adică îl va ataca pe el, ca prefect.

L-am întrebat pe Ciocan dacă se așteaptă să-i ridicăm osanale și l-am asigurat că n-o să se întâmple asta, mai ales după modul în care a început relația cu presa, în noua sa calitate.

Întrebat dacă intenționează să facă politică din postul pe care îl ocupă acum, Nicușor Ciocan a spus că „nu-și face un scop” din asta, ci se va asigura ca legile să fie respectate.