Președintele Chiriac, declarație ironică legată de eficiența activității Poliției Brăila: Situația e roză, e foarte frumos…

„Situația e roză, e foarte frumos…”  – este comentariul ironic făcut astăzi de președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac, în sedința CJ în care s-a prezentat o informare referitoare la eficiența activității Inspectoratului de Poliție Județean pe primele 9 luni ale anului în curs. Informarea a fost făcută de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), în baza evaluărilor statistice transmise de IPJ, avându-se în vedere indicatorii de performanță stabiliți cu caracter de recomandare în Planul Strategic de Ordine Publică al ATOP Brăila.

Între indicatorii analizați se află și Siguranța comunității, în documentul prezentat consilierilor precizându-se că în primele 9 luni ale anului polițiștii brăileni au intervenit la un număr total de 12.255 evenimente, dintre care 60,71% au fost în mediul urban. Din totalul apelurilor de urgență (în număr total de 9989), în 7119 situații timpul de reacție a fost sub 10 minute.

În ceea ce privește Combaterea criminalității, în perioada analizată au fost sesizate 6603 infracțiuni, cu 117 mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Din totalul infracțiunilor sesizate la nivelul IPJ Brăila, ponderea este deținută de cele îndreptate împotriva persoanei (42,66%) și cele contra patrimoniului (40,48%). În anul 2021 s-au înregistrat 2617 infracțiuni contra persoanei, cu 35 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

În contextul în care presa locală a relatat în ultimele săptămâni despre o serie de incidente în care au fost folosite cuțite și se pare că s-au tras și focuri de armă, care s-au soldat cu oameni răniți și mașini distruse, iar ziariștii au acuzat în mod repetat modul în care sunt tratați de conducerea IPJ Brăila, președintele Chiriac a declarat: „Eu mai citesc prin presă ce se întâmplă… Domnule Vîlsan (Dorel Vîlsan, președintele ATOP – n.r), am o rugăminte la dvs: faceți o informare către toți colegii din CJ, ca să știm și noi ce se întâmplă cu activitatea IPJ și a celorlalte inspectorate, că văd că sunt niște subiecte tabu și toată lumea aruncă în noi, cei care găsim soluții și de fiecare dată le rezolvăm, față de ceilalți care au doar rolul de a controla și de a sancționa, ceea ce nu mi se pare corect”.