PRIMARIA A PLATIT DEJA 15 MILIOANE LEI PENALITATI, LA REABILITAREA CAII DOROBANTI

 

SIMIONESCU2

*este comentariul primarului Aurel Simionescu, legat de sentinta data recent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe tema penalitatilor de 20 de milioane lei impuse municipalitatii brailene

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, nu se considera definitiv invins in problema platii, de catre municipalitate, a penalitatii de circa 20 milioane de lei, aplicate la proiectul reabilitarii Bulevardului Dorobati. In ciuda recentei sentinte a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a respins, zilele trecute, ultima cale de atac a municipalitatii, primarul a precizat astazi ca pune la cale un nou proces impotriva Ministerul Dezvoltarii, in speranta ca suma amintita va fi acoperita de la bugetul de stat.
Simionescu a admis insa ca, pana una-alta, penalitatile sunt achitate, in transe, de la bugetul local, iar pana acum, s-a platit deja o mare parte din cele 20 de milioane lei: “Sentinta o stiti, noi am reluat discutiile ieri, vom relua procedura de instanta probabil – aceasta este procedura de plangere prealabila, de a contesta o anumita decizie ministeriala pe cale administrativa , dupa care vom relua discutia pe instanta, unde vom contesta suma respectiva si conditiile in care a fost calculata.
Cat priveste speranta noastra ca suma amintita va fi platita de la bugetul de stat, Ordonanta pe care ne bazam spune ca aceste sume de penalitate care nu s-au datorat, ca si corectie, autoritatilor locale, ci au aparut ca urmare a legilor sau ordinelor de ministru ce au fost la un moment dat, ar putea fi compensate de la nivel national.
Dupa cum am mai spus, judecata, pana acum, n-a fost pe fond, a fost pe perimarea actiunii, deci s-a judecat pe forma. Ceea ce facem noi acum este sa cerem judecata pe fond. Penalitatea este insa platita in etapele care s-au derulat, iar in momentul de fata noi nu avem datorii la proiectul de reabilitare a Dorobantiului. Nu s-a platit toata suma, pentru ca nu s-a terminat lucrarea, dar suntem la zi cu platile”.
Intrebat fiind cat s-a platit pana acum, din cele 20 de milioane lei, Simionescu a precizat ca aproximativ 15 milioane sunt deja achitate si a explicat ca daca se va castiga viitorul proces, acesti bani se vor intoarce la bugetul local. El a admis insa ca va dura ani de zile pana se va obtine o sentinta, in acest viitor proces: “O sa vedem cat inseamna. Daca discutia asta am inceput-o in august 2011 si avem un verdict in 2014, inseamna cam doi ani de zile, aproximativ, in functie si de cum sunt instantele”.