„Remember Perpessicius”

În perioada 29 martie – 12 mai, Casa Memorială „D. P. Perpessicius” din Brăila (str. Cetății nr. 70)  va găzdui o expoziție temporară cu piese din colecțiile instituției, sub genericul „Remember Perpessicius”.

„Perpessicius era o alcătuire umană de o gingășie, de un parfum al sufletului și al minții, cum rareori natura izbutește.
A trebuit să curgă multă apă pe Dunăre, iar pe valurile ei multe balade și suspine, au trebuit să înflorească de multe ori salcîmii din Brăila, umplînd nopțile de mireasma lor grea și dulce, și de multe ori a trebuit să apună luna peste sălciile din Baltă, și de multe ori să răsară Luceafărul peste Munții Măcinului, au trebuit să sosească multe corăbii în acel port dunărean, cosmopolit și sentimental, încărcate cu rodii și smochine, pentru ca în cele din urmă, din aluatul nostru românesc, să se plămădească un om ca Perpessicius.
Ce alcătuire de necrezut, pentru un critic literar… Dunărea n-a dus atîtea grîne și atîtea mirodenii, cîtă azimă și cîte miresme – de tei, de salcîmi, de iasomie – erau în făptura lui Perpessicius.
Cărturar pînă în ultima celulă a ființei, pașii săi de cavaler fără frică și fără prihană al ideii nu trezeau ecoul unor bolți abstracte, ci foșnetul unor livezi pururi înflorite, pline de zumzetul albinelor” – scria Geo Bogza [Perpessicius, Contemporanul, nr.14 (1225)].