Rezultatul unui control făcut în 2022 de DSP Brăila privind calitatea apei potabile furnizate în mediul rural: Au fost recoltate 10 probe de apă, din acestea 5 fiind neconforme (valoare clor rezidual depășită). Operatorul de apă potabilă a fost amendat cu 10.000 lei

În ultimele 8 luni ale anului 2022 Direcția de Sănătate Publică Brăila a făcut controale igienico-sanitare la mai multe unități și servicii de sănătate din județ, în vederea verificării respectării cerințelor prevăzute de normele legale de sănătate publică. Astfel, s-au efectuat 1408 controale, pentru toate domeniile de activitate și alte 120 recontroale, iar pentru neregulile constatate s-au aplicat 101 sancțiuni contravenționale (20 avertismente și 81 de amenzi) în valoare de 241.600 lei. De asemenea, au fost retrase de la comercializare și/sau utilizare urmatoarele produse: *934 kg alimente vrac; *887.5 l băuturi răcoritoare; *2837 bucăți alimente ambalate ; * 747 l produse biocide.

Informațiile sunt prezentate într-un raport întocmit zilele acestea de conducerea DSP Brăila, în care mai sunt prezentate și alte controale realizate în intervalul de timp menționat.

Astfel, potrivit documentului respectiv, în perioada 1-30.06.2022 s-a desfășurat un control privind verificarea respectării condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural: „Au fost controlate 4 statii de tratare și 6 stații de distributie a apei potabile și au fost recoltate 10 probe de apă, din acestea 5 fiind neconforme (valoare clor rezidual depășită). Pentru neconformitățile constatate, respectiv neasigurarea conformării la parametrii de calitate ai apei potabile, a fost aplicată sancțiune contravențională operatorului de apă potabilă (respectiv CUP Dunărea Brăila – n.r.) în valoare de 10.000 lei”.

Pentru edificare, în cazul în care mai sunt persoane care nu cunosc efectele nocive ale clorului asupra sănătății umane, vă prezentăm un citat dintr-un articol publicat Mihaela Crețu, asistent de farmacie, în revista Galenus: „Deși clorul este un element prezent în organismul uman, există un anumit nivel de tolerabilitate a acestuia în corp. Indiferent dacă vorbim de forma sa gazoasă sau de cea lichidă, clorul este un produs toxic, iar folosirea sa trebuie să aibă loc cu precauție.

Intoxicația cu clor poate interveni chiar și după consumul de apă potabilă cu un nivel ridicat de clor sau îmbăierea în piscine tratate cu clor în concentrații peste limitele admise. Tabloul simptomelor intoxicației cu clor este unul complex și depinde de mai mulți factori precum concentrația soluției de clor, tipul și durata de expunere. În funcție de gradul de expunere, pot apărea: dificultăți de respirație, tuse și respirație șuierătoare, presiune în piept, vedere neclară și lăcrimarea ochilor, durere abdominală, durere sau arsură la nivelul nasului, gurii sau ochilor, greață și vărsături, scaune cu sânge, modificări rapide ale tensiunii arteriale, iritații ale pielii și vezicule, edem pulmonar”.

Un alt control făcut de DSP Brăila a vizat calitatea „apelor de îmbăiere”. Mai concret, în perioada 1-31.08.2022 s-au efectuat 15 controale si au fost recoltate 15 probe de apă de îmbăiere din bazinele si piscinele unor unități care au astfel de bazine; din acestea 6 au fost corespunzătoare și 9 au fost necorespunzătoare. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 3 amenzi în valoare de 12000 lei și 3 avertismente”.

În raportul  întocmit de DSP Brăila nu se precizează care sunt unitățile cu bazine/ piscine la care s-au depistat astfel de nereguli și nici care sunt localitățile în care analizele au arătat că a fost prea mult clor în apa potabilă.