S-A MAJORAT PRIMA DE ACTIVARE ACORDATA SOMERILOR NEINDEMNIZATI CARE SE ANGAJEAZA CU NORMA INTREAGA

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila informeaza ca in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 60/2018, din luna iulie s-a majorat cuantumul primei de activare de la 500 de lei, la 1.000 lei.

Somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 1.000 lei, neimpozabila.

Prima de activare se acorda in doua transe, astfel:

* o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii;

* o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 3 luni de la angajare.

Persoanele care solicita acordarea primei de activare, inainte de data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta nr. 60/2018, beneficiaza de aceasta prima in cuantumul si conditiile prevazute de dispozitiile legale, in forma in vigoare la data solicitarii.

De asemenea, s-a majorat si cuantumul subventiilor acordate unor categorii de angajatori,  de la 900 lei, la 2.250 lei, astfel:

*Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma de 2.250 lei

*Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, suma de 2.250 lei, pe o perioada de 18 luni

*Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga  durata sau tineri NEET, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

Amintim ca potrivit legislatiei actuale, “tanar NEET” este tanarul cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani care nu are loc de munca, nu urmeaza o forma de invatamant si nu participa la activitati de formare profesionala.

De facilitatile mentionate anterior (suma de 2.250 lei) beneficiaza si angajatorii care, in raport cu numarul de angajati, si-au indeplinit obligatia legla de a incadra in munca persoane cu handicap, precum si angajatorii care nu au aceasta obligatie legala, daca incadreaza in munca pe durata nedeterminata persoane cu handicap si le mentin raporturile de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.

In plus, s-a majorat de la 1.000 lei, la 2.000 lei, cuantumul subventiilor acordate angajatorilor de insertie, la  incadrarea in munca a tinerilor cu risc de marginalizare social. Astfel, angajatorii care incadreaza tineri cu risc de marginalizare social  beneficiari de acompaniament social personalizat in baza unui contract de solidaritate, beneficiaza lunar, pentru fiecare persoana din aceasta categorie, de o suma egala cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pana la expirarea duratei contractului de solidaritate. La aceasta data, valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

Informatii suplimentare se pot obtine la sediul AJOFM Braila, b-dul Dorobantilor, nr. 603-605, parter, biroul nr. 3 sau la tel/fax 0239/611386, int.115.