Se vede că se apropie alegerile! Primarul Dragomir: „Primăria Brăila este de acord cu orice eliminare a taxei pe apei de ploaie. Plătim sume care de multe ori sunt exagerate”

Schimbare bruscă de atitudine, în an electoral. Până acum, ani la rând, primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), a acuzat de populism liberalii care cereau să nu mai fie obligați cetățenii să plătească taxa pe apa de ploaie – fiindcă legea permite acest lucru – și a respins categoric solicitarea lor. În plus, la reproșurile liberalilor cu privire la sumele aberante care li se percep brăilenilor de CUP Dunărea pentru taxa pe apa de ploaie chiar și în luni în care n-a plouat, Dragomir a spus ani la rând că taxa respectivă se calculează potrivit legii și cu asta încheia subiectul.

La începutul anului electoral 2024, brusc, edilul șef și-a schimbat părerea cu privire la taxa pe apa de ploaie: el este de acord cu eliminarea taxei pe apa de ploaie și este de acord și că „de foarte multe ori” se percep sume nejustificat de mari pentru această taxă.

Subiectul a fost deschis astăzi în ședința Consoliului Local Municipal Brăila de liberalul Alexandru Drogeanu, care a depus un proiect de hotărâre inițiat de consilerii liberali privind eliminarea taxei pe apa de ploaie din facturile emise de CUP Dunărea către cetățenii din municipiu, precum și către persoanele juridice care își desfășoară activitatea pe raza municipiului.

Dragomir i-a acuzat iarăși pe consilierii municipali PNL de populism și a comentat că demersul lor e unul cu caracter electoral, făcându-se că uită faptul că nu e prima oară când liberalii cer acest lucru.

„Primăria municipiului Brăila și primarul, implicit, este de acord cu legislația care a prevăzut acest lucru cu mult timnp în urmă. Singura chestiune este aceea prin care costurile respective trebuie să fie acoperite și am ruga consilierii PNL ca de fiecare dată când Guvernul alocă bani către Primăria Brăila și dânșii sunt la guvernare să nu-i mai taie pe aceștia, ca să avem fonduri suficiente”, a spus edilul șef, care, ca de obicei, deviază de la subiect, lansând fel de fel de atacuri politice în ședințele CLM.

Practic, primarul Brăilei, Marian Dragomir (PSD), le-a cerut liberalilor ca Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu (ce este și președintele PSD), să nu mai taie din banii alocați de la buget Brăilei. Asta înseamnă ori că Dragomir consideră că liberalii au mai multă putere în Guvernul Ciolacu decât premierul Marcel Ciolacu (adică premierul e slab), ori că Marcel Ciolacu nu are nicio problemă să taie din banii Brăilei, dacă i-ar cere liberalii (semn că pentru președintele PSD Marcel Ciolacu județul și municipiul Brăila nu contează, adică puterea Organizației PSD Brăila la centru nu mai e cine știe ce).

„Și Primăria municipiului Brăila este de acord cu orice eliminare a apei de ploaie (primarul se referă la eliminarea taxei pe apa de ploaie – n.r.), ca urmare a faptului că inclusiv noi, fiecare dintre noi, ca persoane, plătim aceste costuri care sunt din punctul meu de vedere de foarte multe ori exagerate, ca urmare a faptului că Agenția Națională de Meteorologie emite niște indici câteva luni mai târziu (…) – e ceva foarte alambicat, pe care cetățenii nu-l înțeleg și au această stare de revoltă de fiecare dată când în factură se regăsește apa de ploaie. Nici noi nu agreăm absolut deloc plata apei de ploaie în factură”.

Marian Dragomir, care este și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Dunărea”, ce „patronează” serviciile de alimentare cu apă la nivelul județului Brăila, pare că abia acum, în anul electoral 2024 are aceste revelații cu privire la faptului că brăilenii plătesc sume exagerate pentru taxa pe apa de ploaie și tot abia acum începe să-l deranjeze și pe el, ca cetățean, ca primar și ca președinte al ADI Dunărea, acest lucru.

Alexandru Drogeanu a răspuns că având în vedere că în ultimii ani CUP Dunărea a avut un profit consistent, iar parte din acesta ajunge la Primăria Brăila, ar fi suficienți bani din care să se achite contravaloarea taxei pe apa de ploaie din bugetul local:

Dragomir a dat-o iar pe politic: „Nu știu cum se întâmplă, dar de fiecare dată în an electoral apar astfel de lucruri. Dacă într-adevăr v-ar fi interesat, ați făcut acest lucru imediat după ce s-au terminat alegerile locale din 2020 sau la câteva luni după. Este clar că  această măsură – cu care și noi, cei de la PSD, suntem de acord, eliminarea taxei pe apa de ploaie este introdusă acum, cu doar câteva luni înainte de alegeri, este clar o măsură populistă”.

Comentariu manipulator al edilului șef, care se face că a uitat că liberalii au cerut în trecut în mai multe rânduri eliminarea taxei pe apa de ploaie și care, în plus, afirmă că inițiativa PNL-ului e populistă și are caracter electoral, dar în același timp spun că toți PSD-iștii, inclusiv el, sunt de acord cu această inițiativă. De asemenea, Dragomir care îi acuză pe liberali că o fac pentru imagine, dar nu se vede pe sine, nu vede cum el însuși și-a schimbat radical discursul pe această temă exact acum, la început de an electoral…

Nu mai vorbim despre faptul că primarul a declarat azi în mai multe rânduri că toți PSD-iștii sunt de acord cu eliminarea taxei pe apa de ploaie, dar nu arată prin fapte acest lucru, adică nu anunță că toți consilierii PSD vor vota la o ședință următoare a CLM un proiect de hotărâre în acest sens. Nu, primarul spune că așteaptă să se termine procesul deschis de liberali pe această temă (care poate dura ani de zile) și în funcție de decizia instanței, va proceda în consecință. De fapt, procesul respectiv nu împiedică în niciun fel consilierii municipali să voteze în următoarele 2-3 luni un proiect de hotărâre pe această temă, dar Dragomir încearcă, în stilul său caracteristic, o nouă manipulare ieftină.

„Din păcate, instanța n-a putut să judece acest proces ca urmare a faptului că domnii care au inițiat procesul respectiv au plecat în vacanță la Bruxelles și au transmis că nu se pot prezenta, ca urmare a faptului că pleacă în vacanță la Bruxelles la invitația unui europarlamentar PNL și au solicitat instanței să amâne judecarea până când se vor întoarce de la Bruxelles. Am constatat încă o dată că cei care au fost inițiatorii acțiunii în instanță au amânat judecata, lăsând interesul brăilenilor deoparte, ca urmare a faptului că  trebuiau să plece la Bruxelles, la o întâlnire politică a PNL”, a spus edilul șef.

Încă o încercare de manipulare: practic, Dragomir le reproșează liberalilor că au amânat un termen la procesul care viza „interesul brăilenilor”, ca să se plimbe la Bruxelles.

În primul rând că pentru a se desfășura un proces nu este nevoie de prezența la fiecare termen a persoanei/ persoanelor care au inițiat acțiune în instanță, ci este necesară prezența avocaților.

În al doilea rând că potrivit informațiilor furnizate de președintele PNL Brăila,  Alexandru Popa, amânarea procesului n-a avut nicio legătură cu deplasarea unei delegații liberale la Parlamentul European, la Bruxelles.

În al treilea rând, Dragomir recunoaște că procesul inițiat de liberali, pe tema nivelul exagerat al tarifului la apă potabilă, este unul „în interesul brăilenilor”. În acest caz, în calitate de președinte al ADI Dunărea și de primar, Marian Dragomir ar trebui să  răspundă „interesului brăilenilor” și să găsească soluții pentru reducerea prețului apei potabile, nu să nu aștepte finalizarea procesului, ca să fie obligat de instanță să facă asta.

Liberalul Petrică Popa a cerut ca proiectul de hotărâre inițiat de grupul PNL să fie inclus pe ordinea de zi și votat, fiindcă acesta n-are nicio legătură cu plecarea unora sau altora la Bruxelles.

Primarul Dragomir a răspuns printr-o întrebare: „Dacă se introduce acest proiect pe ordinea de zi retrageți acțiunea din instanță sau este doar un joc politic cu vreo 3-4 luni înainte de alegeri?”.

Edilul – care o ține langa cu „jocul politic” al liberalilor, când el însuși joacă la modul evident politic – se face că nu înțelege că subiectul procesului inițiat de liberali nu se referă doar la taxa pe apa de ploaie, ci și la prețul exagerat al apei potabile, deci chiar dacă CLM ar aproba eliminarea taxei pe apa de ploaie, nu s-ar rezolva întreaga problemă.


În concluzie, Marian Dragomir și toți consilierii PSD sunt de acord cu eliminarea taxei pe apa de ploaie, dar n-o elimină, deși ar putea s-o facă oricând, pentru că dețin majoritatea. Că tot vorbește primarul PSD de jocuri politice…