Secretarul de stat Cătălin Canciu îl laudă pe Vasile Dogărescu pentru contribuția sa la obținerea statutului de stațiune de interes național pentru Lacu Sărat: „Să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului și să-i mulțumim pentru perseverență”

„În mod cert, la obținerea Statutului de stațiune de interes național pentru  Lacu Sărat a contribuit și omul de afaceri Vasile Dogărescu cu investiția sa, resortul Alma Health & Spa. Să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului și să-i mulțumim pentru perseverență, pentru că a crezut în visul lui, nu a stat la mâna nimănui” – este opinia brăileanului Cătălin Canciu, secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Acesta a făcut astăzi o postare pe o rețea de socializare în care a amintit etapele care au fost parcurse pentru ca stațiunea Lacu Sărat Brăila să devină oficial stațiune balneară și balneoclimatică, statut obținut luna trecută: „La sfârșitul lunii octombrie 2022, stațiunea Lacu Sărat Brăila a devenit, cu acte în regulă, stațiune balneară și balneoclimatică. Guvernul a emis o Hotărâre pentru completarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.1016/2011, privind acordarea statutului de stațiune balneară și balneoclimatică pentru unele localități și areale care dispun de factori naturali de cură, iar Stațiunea Lacu Sărat a întrunit condițiile unui astfel de statut.

Este extrem de important ca această stațiune să-și recapete și strălucirea de altădată. Toată lumea știe că aici este un izvor de sănătate și e vital să fie acordate condiții decente turiștilor, nu să ne minunăm că, pentru prima oară în cei 150 de ani de existență ai stațiunii, avem dușuri cu apă caldă pentru turiștii veniți la plajă.

Drumul până la acordarea statutului de stațiune balneară și balneoclimatică Stațiunii Lacu Sărat a fost unul destul de anevoios. Mai întâi s-a obținut Statutul de Stațiune de Interes national. Atestarea a fost obținută în anul 2020 și a presupus îndeplinire unor criterii, potrivit Hotărârii nr. 852 din 13 august 2008, publicată în Monitorul Oficial nr. 613, din 20 august 2008. Printre aceste criterii care trebuiau respectate pentru atestarea stațiunii turistice în scopul protejării, conservării și valorificării resurselor turistice, la anexa 1 , articolul 2 din HG 852/2008 se menționează că numărul de locuri în astfel de structuri de primire turistice trebuie să fie în procent de minimum 30% clasificate la categoriile 3-5 stele/flori, cu excepția campingurilor.

În momentul întocmirii documentației pentru obținerea de Statutului de stațiune de interes național pentru Stațiunea Lacu Sărat, resortul Alma Health & Spa, complex hotelier de 4 stele, era în fază incipientă, iar la nivelul structurilor administrative se știa despre acest proiect de amploare. În mod cert, la obținerea Statutului de stațiune de interes național a contribuit și omul de afaceri Vasile Dogărescu cu investiția mentionată. În sfârșit, pe harta turistică a Stațiunii Lacu Sărat apare și un resort de 4 stele și sperăm, de ce nu, la mai multe.

În prezent, în Stațiunea Lacu Sărat avem 933 locuri de cazare: 509 la hotel de 2 stele și 424 locuri la hotel de 3 și 4 stele. Să sperăm că și autoritățile locale se vor implica așa cum merită această stațiune, cunoscută în întreaga lume și nu vom mai aștepta alți 150 de ani să vedem schimbată în bine înfățisarea întregii zone turistice”.