Simionescu apreciaza ca binevenita inasprirea legislatiei cu privire la finantarea partidelor

P1070366

Presedintele executiv al PSD Braila, primarul Aurel Simionescu, considera binevenita severitatea normelor metodologice de aplicare a Legii privind finantarea activitatii partidelor politice, recent aprobate de Guvern. Chiar daca unii politicieni apreciaza ca acestea sunt foarte dure, Simionescu este de parere ca ele reprezinta un “moment zero”, care marcheaza intrarea intr-un nou sistem de finantare, in care atat veniturile partidelor, cat si cheltuielile acestora sunt mult mai bine tinute sub control, din punct de vedere al eventualelor nereguli: “Mie mi se par foarte bune, pentru ca ne linistesc cu sutele de bannere si de pus alte minuni. Eu am avut o discutie din asta de mai multa vreme cu colegii nostri de competitie electorala, cu adversarii politici, pentru ca puneau ei 10 bannere si puneam noi 12, ca sa fim mai cu mot si oamenii lor spuneau <<Dar au pus mai multe PSD-ul! Ia sa punem noi 14!>> si tot asa – cu influente absolut nesemnificative asupra intentiei de vot. Daca noi credem ca in cazul in care am pus 100 de bannere, faptul ca sunt cu 10 mai mult sau cu 10 mai putin influenteaza votul, ne inselam. Dar era presiunea membrilor nostri – in sensul de membri ai tuturor partidelor -, care cereau sa punem mai multe bannere, sa facem mai multi fluturasi, etc. Asa, cu noua legislatie, inchidem un subiect legat reglementarea a ce se poate cheltui in campanie.

Al doilea lucru este legat de ce venituri pot sa existe in campanie si de unde provin acestea. Adica daca eu ma duc acum si depun 100 de lei la partid, trebuie sa arat ca salariul meu nu e de 50 de lei… Deci trebuie sa ai si o dovada a sursei de finantare. Vor fi cheltuieli mai mici, vor fi extrem de bine verificate, pentru ca sunt bani publici, pana la urma – adica sunt banii mei cand ii cheltuiesc, dar urmare a deconturilor respective, voi primi banii de la nivel national, si atunci ei devin bani publici. Din punctul meu de vedere, e un moment zero, care ar trebui sa fie si in multe alte domenii”.

Precizam ca potrivit legislatiei in vigoare, cheltuielile de campanie electorala vor fi decontate atunci cand voturile organizatiilor politice ating sau depasesc pragul de 3%.