SIRBU: NU VINE NICIUN INVESTITOR SA FACA O FABRICA, DACA NU ARE DE UNDE SA RECRUTEZE FORTA DE MUNCA

Consilierul municipal Constantin Sirbu (PNL) declara ca problema fortei de munca, mai ales a celei calificate, este una reala in judetul Braila si ca aceasta este de natura a indeparta marii investitori. Sirbu sustine ca investitorii seriosi isi iau informatii despre zona in care doresc sa investeasca, iar atunci cand afla ca acolo exista dificultati in a gasi personal calificat, optiunea lor este de a investi intr-o alta zona, daca nu sunt alte avantaje de natura sa-i faca sa prefere, totusi, prima varianta: “Nu vine niciun investitor care sa faca o fabrica si care sa ofere si salarii mari, daca nu are de unde sa recruteze forta de munca. Costurile cu recrutarea si cu transportul si cu cazarea fortei de munca sunt foarte mari. Marea majoritate a oraselor mari au universitati si au baza de unde sa-si recruteze viitorii angajati.

Va dau un exemplu: am fosti colegi de la uzina <<Progresul>> si nu gasesc tineri calificati pe care sa poata sa-i indrume in meseria specifica, adica sa-i califice sau sa-i specializeze. Au fost firme mari din Bucuresti care au venit si au recrutat forta de munca de acolo, promitandu-le salarii mai mari, beneficii – si intr-adevar, cei mai buni strungari, frezori, sudori au fost luati de la <<Progresul>> si sunt transportati la Bucuresti in fiecare saptamana.

La ora actuala nu se mai califica nimeni ca frezor, strungar, sudor; deci fara infiintarea liceelor si scolilor profesionale nu vine nimeni. Asta este baza, incepand cu invatamantul”.

La randul sau, consilierul judetean Marian Sirbu a confirmat faptul ca in Braila nu se gasesc specialisti: “Daca tu vrei un sudor astazi, nu gasesti un sudor sub 30 de ani. Va spun ca o firma a cerut la AJOFM mecanici, ajutor de mecanic – deci nu ceva supercalificat – si nu a gasit”.