Subprefectul Boboc acuză „dezmățul pe bani publici” de la Ianca: 25.000 lei pentru articole pirotehice ce vor fi folosite de Revelion și 16.000 lei pentru vopsirea unui avion

Subprefectul Brăilei, Adin Boboc (PNL), acuză din nou cheltuielile „exagerate și nejustificate” făcute de primarul Chiriță Fănel și „camarila PSD” din bani publici, cheltuieli care în opinia sa „sfidează bunul simț și simțul realității”.

De această dată, liberalul prezintă într-un comunicat de presă „o situație revoltătoare, care sfidează direct legea: „Chiar în ziua de 27.10.2023, când intra în vigoare celebra OUG nr. 90 privind aprobarea măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, Primăria Ianca achiziționa de pe SEAP articole pirotehice pentru Revelion în valoare de 25.000 lei.

În disprețul legii și fără nicio îngrijorare pentru banii oamenilor care contribuie la bugetul local, în ziua în care trebuia să înceapă reducerile de cheltuieli, prima grijă a primarului Chiriță a fost să își facă provizii de artificii pentru Revelion! Asta este o dovadă că nici măcar legea nu îl oprește pe primarul Chiriță Fănel să arunce cu banii publici după bunul plac. Asistăm la un exemplu clar de sfidare și de aroganță, prin care Chiriță vrea să demonstreze că la Ianca el este cel care face legea!

Și ca să vedeți cât de repede merg treburile când există «organizare», anunțul de participare la licitație a fost postat pe SEAP pe 27.10.2023, la ora 13,25, iar contractul a fost atribuit în 31 de minute, mai exact pe 27.10.2023 la ora 13,56. (foto1)

Trei săptămâni mai târziu, mai exact pe 16.11.2023, Primăria Ianca se mai împiedică de niște bani, peste 16.000 lei, fără TVA, pe care îi aruncă pe vopsirea unui avion, care ar trebui să fie simbolul orașului.

Cu suma această imensă, cu siguranță a fost vopsit și leopardul, nu doar gardul.

Risipa aceasta pe huzur se face în condițiile în care Consiliul Local Ianca a aprobat mărirea impozitelor și taxelor locale de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, indicele de inflație. Din experiență personală – pentru că am lucrat 20 de ani la ANAF – știu cât de greu îi este unui om să își plătească taxele și impozitele și prin ce greutățile trec firmele pentru a se achita de aceste dări către stat, iar voi aruncați banii oamenilor pe focuri de artificii, pe mașini de serviciu de lux și pe tot felul de achiziții inutile și exagerate? De exemplu, de ce este nevoie ca primarul din Ianca să se plimbe cu o mașină de serviciu Nissan, e sub demnitatea lui să coboare dintr-un Duster?

Ca să nu mai vorbesc despre haosul din bugetul local, unde la fiecare două luni are loc câte o rectificare bugetară. Anul acesta au fost 7 rectificări bugetare, nu cred să mai existe în vreo primărie din țară o așa debandadă. Rotesc banii și îi duc dintr-o parte în alta, ca să li se piardă urmă și să nu existe transparență bugetară.

Primăria Ianca funcționează de ani de zile fără contabil șef și fără auditor, dar asta pare să nu îl deranjeze pe primarul Chiriță, care oricum a anunțat în ședința publică a CL din 26.10.2023 că nu mai are de gând să candideze pentru un nou mandat, a obosit de atâta nemuncă. Ca atare, nu îi mai pasă de nimic, merge după dictonul: «După mine potopul!». Domnule Chiriță, dacă nu vă mai interesează orașul Ianca, dați-vă demisia și lăsați-ne!

Și bomboana de pe colivă în tot acest dezmăț pe bani publici și dezinteres față de oameni este apariția tot mai frecventă în Ianca a vicepreședintelui CJ, Epureanu Ionel, care se prezintă drept un iepure alb scos din pălărie, sperând că lumea va uita că singura sa realizare pentru Ianca este groapa de gunoi, pardon depozitul ecologic, aceeași mizerie cu altă denumire.

Domnilor Chiriță și Epureanu, groapa de gunoi este marea voastră realizare cu care veți rămâne în istoria orașului Ianca, o mare mizerie pe care oamenii vor fi nevoiți să o suporte vreme de peste 30 de ani de acum înainte, din cauza slugărniciei voastre în fața PSD”.