Varga: Reglementarea votului prin corespondenta trebuie sa fie cu adevarat utila romanilor din Diaspora

12-11-09-11-33-10big_426249_105309312964903_46084126_n

Deputatul PNL de Braila Vasile Varga considera ca rezolvarea problemei votului in Diaspora ar trebui sa fie o prioritate pentru clasa politica romaneasca si anunta ca pana la sfarsitul lunii martie, parlamentarii liberalii vor propune un proiect legislative pe aceasta tema. Intr-un comunicat dat publicitatii, Varga sustine ca agresiunile si intimidarile la care sunt supusi in ultima vreme compatriotii nostri din Italia, precum si lipsa de reactie a autoritatilor romane, reprezinta inca o dovada ca trebuie gasita calea cea mai buna prin care romanii din Diaspora sa poata vota in numar cat mai mare si sa-si poata alege oamenii care ii reprezinta cu adevarat: „Cred ca este momentul sa reiteram dorinta acelor romani care, in decembrie 2014, la alegerile prezidentiale, au aratat ca vocea lor, opiniile si voturile lor trebuie luate in considerare, si nu ignorate. Atunci, dar si cu alte ocazii, s-a constatat cat de dificil este pentru un alegator roman aflat in afara granitelor Romaniei sa-si exercite un drept fundamental, si anume dreptul de a vota. Astfel, ca rezultat al consultarilor pe care PNL le-a avut cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din tara si cu asociatii ale romanilor din strainatate, pana la sfarsitul lunii martie, parlamentarii liberalii vor propune un proiect legislativ pentru votul in Diaspora. Acest proiect va fi promovat in cel mai scurt timp in Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral si nimic nu ne va face sa renuntam la rezolvarea problemei votului in Diaspora, pentru alegerile care vor urma.

Consider ca reglementarea votului prin corespondenta trebuie sa fie cu adevarat utila romanilor din afara granitelor. Faptul ca din partea Diasporei am primit un raspuns ferm si rapid la apelul PNL pentru consultari este o dovada ca exista un interes real pentru modul in care se desfasoara alegerile peste hotare, pe de o parte, si pentru reprezentarea corecta in Parlamentul Romaniei, pe de alta parte.

Prin respectarea dorintelor concetatenilor nostri aflati peste granite de a fi ascultati si intelesi in tara de origine, precum si prin faptele de solidaritate, atunci cand acestia se afla in situatii dificile, dorim sa aratam celorlalte tari ca Romania este un stat care isi respecta cetatenii sai, oriunde s-ar afla”.