VARGA: REÎNTOARCEREA ÎN COMUNITATE A INFRACTORILOR PERICULOȘI NU MAI ESTE POSIBILĂ, PENTRU CĂ LIBERAREA CONDIȚIONATĂ A ACESTORA NU MAI ESTE LEGALĂ

Deputatul brăilean Vasile Varga (PNL) anunță că potrivit unor noi reglementări, „criminalii nu mai beneficiază de liberare condiționată”. Mai exact, este vorba despre o modificare a Codului Penal aprobată ieri în Camera Deputaților, care aduce modificări substanțiale în ceea ce privește cazurile în care se aplică Legea recursului compensatoriu.

Varga precizează, într-un comunicat de presă: „Omorul cu premeditare, asupra a două sau mai multor persoane, asupra unui copil sau a unei femei gravide, nu va mai beneficia de niciun fel de clemență din partea oamenilor legii. Criminalii care au mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor nu vor mai putea fi liberați condiționat, ci vor ispăși întreaga pedeapsă.

Traficul de persoane, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, prostituția infantilă, tâlhăria calificată și tâlhăria urmată de decesul victimei sunt fapte pentru care Legea recursului compensatoriu nu se mai aplică, iar făptuitorii nu vor mai fi liberați condiționat.

Măsura luată în Camera Deputaților, care este for decizional, vine pe fondul dramelor petrecute în societatea românească, unde, săptămâna trecută, o adolescentă de 17 ani a fost incendiată de un bărbat cu cinci crime la activ, eliberat condiționat din închisoare, iar în cursul anului trecut am asistat la Cazul «Caracal», care a pus o țară întreagă pe gânduri.

Adoptarea cu prea mare larghețe a recursului compensatoriu, din dorința de a rezolva problema aglomerării penitenciarelor românești, are efecte dintre cele mai grave. Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, până la 2 decembrie 2019, 22.917 persoane condamnate au fost liberate din închisoare ca urmare a recursului compensatoriu, dintre care 1.041 de criminali condamnați de instanțe

De astăzi, criminalii nu se mai plimbă liberi pe străzile României, iar reîntoarcerea în comunitate a infractorilor periculoși nu mai este posibilă, pentru că liberarea condiționată a acestora nu mai este legală”.