Viorel Botea, fost inspector școlar general al Brăilei: „Nu am știut că un corp al Liceului de Arte este încadrat în clasa de risc seismic I. Nu m-a informat nimeni. Dacă știam, îi mutam pe copii de acolo în secunda doi”
Continuăm să vă informăm cu privire la modul în care au abordat autoritățile locale (fie ele administrative sau școlare) problema legată de Corpul B al Liceului de Arte „Hariclea Darclee”, care în anul 2019 a fost încadrat în clasa de risc seismic I, soluția dată în urma unei expertize tehnice fiind aceea de demolare. Rezultatul expertizei a fost cunoscut de directorii care s-au perindat la conducerea liceului în perioada 2019- februarie 2023, de unii dintre inspectorii școlari din acea perioadă și de conducerea Primăriei Brăila, dar din 2019 și până în toamna anului 2022 toți au tăcut și au lăsat 400 de copii să facă în continuare ore de curs într-un imobil care prezenta risc mare de prăbușire. Nu au pus bulina roșie pe clădire, așa cum prevedea legea, nu au anunțat părinții; a fost ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
Abia în toamna anului trecut lucrurile s-au mai tulburat, pentru că părinții (care știau că acea clădire e șubredă, dar nu știau cât de șubredă e) au făcut o petiție în care cereau să fie relocate clasele, iar directorul liceului a solicitat și el Primăriei (care este proprietarul tuturor clădirilor școlare) să ofere alternative de relocare. Până în luna februarie 2023 au fost mutate doar 3 clase.
În 21 februarie 2023, când Ministerul Educației a dat publicității lista clădirilor încadrate în clasa de risc seismic I, părinții au aflat adevărul și indignați, au amenințat că nu-și mai lasă copiii la școală dacă nu sunt mutați în altă clădire. La presiunile părinților și urmare a faptului că situația a fost mediatizată în presa locală și națională, în câteva zile s-a găsit o soluție „de avarie” și începând de azi Corpul B este închis. Nu este cea mai bună soluție posibilă, dar măcar au fost scoși copiii din Corpul B.
Dat fiind că au fost mai multe persoane care au știut situația de la Corpul B, au știut în ce pericol sunt copiii și nu au făcut nimic ani la rând, am încercat să obținem niște răspunsuri de la cei implicați – directorul liceului, inspectori școlari generali, primar.
Unul dintre cei care a ocupat funcția de inspector școlar general între anii 2019-2022 este prof. Viorel Botea, care a fost șeful ISJ în perioada august 2019 – ianuarie 2021.
Acesta ne-a declarat că nu a știut nimic despre expertiza făcută la Corpul B Liceului de Arte și de faptul că situația era atât de gravă: „Eu nu am știut despre această chestiune legată de Corpul B al Liceului de Arte, pentru că nu m-a informat nimeni. În mod normal directorul liceului trebuia să mă informeze cu privire la rezultatul expertizei realizate pentru Corpul B, cu privire la faptul că a fost încadrată clădirea în clasa de risc seismic I și că recomandarea este de demolare.
În perioada în care am fost eu inspector școlar general a fost pandemia și s-au închis școlile, pentru că altele erau pericolele care îi pândeau pe copii atunci.
Eu nu am știut această informație legată de Corpul B al Liceului de Arte. Nu știu dacă alți inspectori școlari au știut, dar eu nu am știut”.
Întrebat care sunt competențele legale ale Inspectoratului Școlar într-o situație de acest gen, Botea a spus: „Eu vă spun ce aș fi făcut eu, dacă știam care este situația de la Corpul B: în momentul în care este vorba de viața unor copii și ai aflat despre acest lucru, faci absolut tot ce este necesar, cu respectarea legii, ca să rezolvi problema. Asta înseamnă că în secunda doi îi mutam pe copii din acea clădire, găseam o soluție pe termen scurt și apoi mă duceam eu, ca inspector școlar general și stăteam la ușa primarului până îmi dădea banii ca să rezolv problema. Și îi ceream și directorului liceului să facă același lucru, să stea la ușa primarului. Și sunt convins că Primăria dădea banii”.
Întrebat dacă i se pare în regulă faptul că părinților nu li s-a spus adevărul în această chestiune timp de 4 ani, Botea a comentat: „Directorul liceului este de vină în totalitate. Și nu doar că era treaba lui să le spună părinților adevărul, dar era treaba lui ca în momentul în care le spunea părinților despre această problemă, să le prezinte și soluția pe care a găsit-o”.