Viorel Mortu:E foarte subtil dom’ Costel (Patrascan). Nu-i cuminte deloc Bibicu!
Aseara, la Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” din Braila, a avut loc lansarea “Istoriei literaturii romane. Erata la erata” si vernisajul unei expozitii de caricatura semnata de Costel Patrascan. Evenimentul, desfasurat cu sala plina, a adus zambetul pe buzele tuturor celor prezenti, chiar daca unii dintre acestia erau direct vizati de caricaturile lui Patrascan. Ca a fost vorba despre politicieni, medici, asistente, ziaristi, soacre, neveste, soti, caricaturisti sau insusi directorul Bibliotecii Judetene, Dragos Neagu – care au constituit subiect de gluma – cu totii au ras cu gura pana la urechi la poantele lui Patrascan, care inteapa pe alocuri dureros, dar in acelasi timp, raman in sfera decentei si nu trec pragul catre obraznicie desucheata sau scabros. Este, de altfel, stilul care il caracterizeaza dintotdeauna pe Costel Patrascan, care ramane acid, dar refuza sa intre in troaca, de dragul unui succes ieftin.
Profesorul Viorel Mortu, aflat la lansare in calitate de scriitor – si nu de presedinte al Consiliului Judetean Braila -, l-a prezentat autorul “Istoriei literaturii romane. Erata la erata”, in termeni elogiosi: “Costel este un tip nazdravan, simte enorm si vede monstruosul, vede obscenul din viata noastra. Omul nu e chiar asa, un caricaturist, Costel are idei, Costel are probleme de constiinta si ne pune sa meditam. Ne pune oglinda in fata. E foarte subtil dom’ Costel. Nu-i cuminte deloc Bibicu, se joaca rau si curajos cu ideile, iar sfera politicului e in atentia lui. Costel e o voce a caricaturii in Romania, este o autoritate a caricaturii in Romania. E o sarbatoare ce ne ofera Costel, e o bucurie spirituala”.
Viorel Mortu a apreciat in mod deosebit si caricaturile lui Patrascan legate de mirosul pestilential din Braila, produs ani la rand de complexul zootehnic de la marginea orasului si a comentat ca este benefic pentru oras faptul ca unitatea respectiva a dat faliment: “Un faliment binevenit. Nu e de bine ce spun, dar… Poate am fost putin nedrept, dar literatura permite”.