10.000 de semnături strânse de liberali în municipiul Brăila, în susținerea procesului colectiv care vizează majorarea substanțială a tarifului la apă potabilă. Deputatul Popa spune că documentele vor fi predate mâine casei de avocatură care se va ocupa de proces

Liberalii brăileni au strâns la nivelul municipiului 10.000 de semnături pentru demararea unui proces colectiv împotriva CUP Dunărea, după ce această companie a majorat substanțial tariful pentru furnizarea apei potabile, de la 1 martie 2023. Liberalii consideră că noul tarif – care este cel mai mare din țară – este unul nejustificat.

Președintele PNL Brăila, Alexandru Popa, declară că toate listele cu semnături vor fi înmânate în cursul zilei de mâine casei de avocatură cu care se va colabora, pentru a se ataca în instanță majorarea tarifului la apă potabilă: „Vom începe cu municipiul, unde am strâns 10.000 de semnături. Mai avem de strâns câteva mii de semnături pentru județ, pentru că procesele vor fi total diferite, fiindcă în municipiu apa este potabilă, iar în județ apa nu este potabilă. Vom avea mai multe puncte de atacat în județ, decât în municipiu. Prețul este extraordinar de mare atât pe municipiu, cât și pe județ.

În urmă cu 4-5 luni am făcut analize în 10-12 comune, nu mai știu exact – am buletinele de analiză și astăzi – și s-a dovedit în urma analizelor că apa nu poate fi consumată decât pentru uzul casnic, nu pentru a fi băută”.

În contextul în care în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean, liberalul Dănuț Lungu a adus o sticlă plină cu apă mizerabilă, care îi fusese dată de un localnic din Însurăței ce o plătea cu preț de „apă potabilă”, l-am întrebat pe Popa dacă din informațiile sale, acesta era un incident izolat sau se mai întâmplase ca în orașul respectiv, în loc de apă potabilă să curgă la robinet o apă murdară.

Președintele PNL Brăila a spus: „Unul dintre orașele în care am recoltat probe de apă a fost Însurăței. Când am mers alături de firma specializată în acest domeniu, ei au făcut prelevarea probelor și am avut nevoie de circa 5-10 minute să lăsăm să curgă apa, pentru a putea fi cât de cât limpede”.

Amintim că în luna iunie, Alexandru Popa a afirmat că liberalii au făcut „niște analize vizavi de apa potabilă din județul Brăila – avem buletinele de analize,  avem tot – în câteva comune și în municipiul Brăila și în 80% din cazuri să știți că apa nu este potabilă. Este vândută în facturi ca apă potabilă, iar fizic nu este apă potabilă. Dacă domnii de la PSD au ceva de comentat, le pot pune la dispoziție buletinele de analize. S-a făcut de două ori analiza apei în același punct de recoltare, cu o firmă agreată și autorizată”.

Niciun reprezentant al administrației județene (PSD) nu i-a cerut liberalului să vadă rezultatele acelor analize. Reprezentanții CUP Dunărea și cei ai administrației județene au spus însă în mai multe rânduri de-a lungul timpului că apa potabilă livrată din județ întrunește criteriile stabilite de lege.

Deputatul a declarat că niciunul dintre cetățenii care au semnat pe listele  care vor fi folosite în procesul colectiv nu va trebui să cheltuiască vreun leu pentru acțiunea în instanță, cheltuielile fiind acoperite din indemnizația sa de parlamentar.

El a mai afirmat că atunci când liberalii au ieșit în stradă pentru a strânge semnături, 9 din 10 persoane au semnat: „Foarte rar cineva nu ne-a semnat, pe baza faptului că spre nefericirea mea, la centru există o alianță între PNL și PSD pe care eu nu mi-am dorit-o niciodată și nici nu mi-o voi dori vreodată”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns