Adio licitații pentru servicii de deszăpezire în municipiul Brăila! În iarna 2023-2024 SUPAGL va încheia direct contracte cu toate firmele care au utilaje de deszăpezire și vor să colaboreze cu Primăria în acest scop
Activitatea de deszăpezire în municipiul Brăila în iarna 2023-2024 va fi asigurată de SUPAGL, căreia i s-a încredințat în gestiune directă acest serviciu și care va încheia contracte cu firmele din județ care dețin utilaje de deszăpezire și sunt interesate să se implice în acest sens. Nu va fi organizată nicio licitație, ci se vor încheia direct contracte cu „absolut toate firmele” interesate.
Este ceea ce a declarat primarul Marian Dragomir la cea mai recentă ședință CLM Brăila, în care s-a aprobat Studiul de oportunitate și modalitatea de gestiune directă, prin SUPAGL, a activității de curățare și transport a zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț, în municipiul Brăila.
Consilierul municipal Petrică Popa (PNL) a declarat că în opinia sa varianta gestiunii directe nu este cea mai bună: „N-am văzut la acest studiu cine l-a făcut, cine a studiat. Și altă problemă: metoda pe care o votăm astăzi cred că este mult mai scumpă pentru comunitate decât ceea ce se vrea, reducerea prețului la aceste categorii. Dar probabil că așa trebuie să fie, că o anumită firmă va trebui să câștige această licitație pe termen nelimitat”.
Primarul Dragomir a comentat ironic că este evident că liberalul n-a citit documentația, fiindcă acolo scrie că nu va fi nicio licitație: „E foarte clar că studiul respectiv a fost întocmit de Direcția tehnică din cadrul Primăriei municipiului Brăila și nu de o societate privată. În trecut deszăpezirea se făcea, domnule consilier, tot prin SUPAGL, iar mai mult decât atât, prin cei trei operatori, care încheiau contracte cu societățile comerciale și o parte din costurile respective erau reținute de cei trei operatori de salubritate.
Dacă dvs ați fi citit materialele anexate acestui proiect de hotărâre – dar se vede foarte clar că nu le-ați citit – ați fi aflat că deszăpezirea municipiului Brăila în acest an nu se va face cu o societate care să câștige o licitație publică, pentru că este vorba de un serviciu delegat către SUPAGL, care va încheia direct contracte cu absolut toate societățile care au sărărițe, tractoare cu lamă și orice utilaj de deszăpezire, fără să existe un intermediar, așa cum erau până acum cei trei operatori de salubritate.
Profit de această ocazie să invităm, în momentul în care vom finaliza această procedură, toate societățile care au sărărițe, tractoare cu lamă, utilaje de deszăpezire, să încheie contract direct cu Primăria municipiului Brăila într-un număr cât mai mare”.
Popa a replicat: „Am studiat acest material și nu este așa cum spuneți. Nu scrie de firmă dedicată, într-adevăr”.
Potrivit documentației ce însoțește hotărârea amintită, sumele cheltuite de la bugetul local în ultimele trei sezoane de iarnă pentru plata activităților de deszăpezire prestate de cei trei operatori (RER, ECO și Braicata) au fost următoarele:
*sezonul de iarnă 2020-2021 – 726.356,84 lei
*sezonul de iarnă 2021-2022 – 1.002.586,83 lei
*sezonul de iarnă 2022-2023 – 1.899.922,64 lei
În aceeași documentație se menționează care sunt avantajele și dezavantajele variantei de gestiune directă, aleasă de CLM pentru serviciile de deszăperire (cealaltă variantă era gestiunea delegată):
Avantajele gestiunii directe:
*creșterea responsabilității autorității față de populația deservită
*tarife mai mici decât în varianta gestiunii delegate
*menținerea controlului deplin al autorității, nemijlocit, asupra activității specifice de curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau de îngheț
*feedback eficient în ceea ce privește relația beneficiar- prestator
*costuri mai mici și în condiții de continuitate a serviciului
*flexibilitate în graficul de lucru; intervenții rapide, punctuale, prioritare.
Dezavantajele gestiunii directe:
*ritm lent de investiții, bazat exclusiv pe fluxul de numerar din exploatare și sumele puse la dispoziție de către ordonatorul principal de credite
*posibilitatea apariției necesității creșterii numărului de personal din cadrul structurii funcționale care va presta sau va urmări prestarea activităților specifice.