Amenzi de circa 120.000 de lei aplicate de ITM Brăila în perioada 18-22 martie

În perioada 18-22 martie Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a desfășurat 54 de acțiuni de control la agenții economici care desfășoară activități în domeniile „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și a materialelor de construcție și echipamentelor sanitare”  și „Fabricarea unor produse din minerale nemetalice”. Verificările au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și cel al securității și sănătății în muncă.

Obiectivele  campaniei au fost:

*Identificarea și verificarea agenților economici din aceste domenii;

*Eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităților și aplicarea sancțiunilor contravenționale corespunzătoare;

*Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea prevederilor legale în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

În perioada menționată inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 109.500 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă. Trei dintre aceste amenzi, în valoare de 100.000 lei, au fost aplicate pentru muncă nedeclarată.

În ceea ce privește domeniul securității și sănătății în muncă, au fost aplicate amenzi în valoare de 9.000 lei.

De asemenea, au fost dispuse măsuri cu termene precise de îndeplinire de către entitățile controlate; neîndeplinirea acestora în termenul stabilit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, potrivit prevederilor Legii nr.108/1999.